Επιλογή Σελίδας



Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει καλύτερη αίσθηση στο ποδόσφαιρο από το σκοράρεις φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας σου. Ποιοι όμως είναι οι κορυφαίοι σκόρερ των εθνικών ομάδων όλων των εποχών;

10. Sunil Chhetri, Ινδία (115 συμμετοχές, 72 γκολ)

Ο δεύτερος υψηλότερος ενεργός σκόρερ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ανάμεσα στον Cristiano Ronaldo και τον Lionel Messi, όχι λιγότερο. Ο Sunil Chhetri είναι γνωστός ως Captain Fantastic στην πατρίδα του και κατέχει το ρεκόρ τόσο στις συμμετοχές όσο και στα γκολ για την Ινδία. Η καλύτερη χρονιά του σε τέρματα ήταν το 2011, όταν χτύπησε με 13 γκολ σε 17 εμφανίσεις. Τώρα στα 35, ο Chhetri εκτιμά ότι ίσως είναι πολύ αργά για να πάρει το νούμερο 1 για τον εαυτό του.

9. Bashar Abdullah, Κουβέιτ (133 συμμετοχές, 75 γκολ)

Καμία σχέση με τον Majed. Μέλος της ομάδας του Κουβέιτ που κέρδισε δύο Κύπελλα του Κόλπου και έφτασε στους ημιτελικούς του AFC Asian Cup, ο Bashar σκόραρε 75 γκολ σε 133 αγώνες μεταξύ 1996 και 2007. Το 2000, το Bash (πιθανώς) σκόραρε οκτώ φορές στη νίκη του Κουβέιτ με 20-0 επί του Μπουτάν. Τέσσερις ημέρες αργότερα, έβαλε πέντε απέναντι στο Νεπάλ, και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τρομοκρατούσε τακτικά τη Σιγκαπούρη, την Παλαιστίνη και το Ουζμπεκιστάν. Χρήσιμος αντίπαλος για μια λίστα όπως αυτή.

8. Pelé, Βραζιλία (92 συμμετοχές, 77 γκολ)

Προσθέστε και τα 18 γκολ που πέτυχε ο Pelé για τη Βραζιλία σε 21 ανεπίσημους αγώνες και θα ήταν δεύτερος σε αυτήν τη λίστα. Σε επίσημους διεθνείς αγώνες, ο Pele σκόραρε 77 φορές σε 92 παιχνίδια – και δεν ήταν καν καθαρός επιθετικός. Σε ηλικία 17 ετών, σκόραρε δύο φορές στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958 εναντίον της Σουηδίας, μετά από ένα χατ-τρικ εναντίον της Γαλλίας στον ημιτελικό. Ο Pelé σημείωσε έξι ακόμη διεθνή hat-trick και σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα έπαιξε 14 παιχνίδια, σκοράροντας 12 τέρματα και μοιράζοντας άλλα 10. Πέτυχε το 100ο γκολ της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο με κεφαλιά στον τελικό του 1970 εναντίον της Ιταλίας. Ο συγχρονισμός είναι το παν.

7. Zainal Abidin Hassan, Μαλαισία (138 συμμετοχές, 78 γκολ)

Το αξιοσημείωτο ρεκόρ του παίκτη της Μαλαισίας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν λάβετε υπόψη ότι ο Abidin Hassan κέρδισε πολλά από τις συμμετοχές του ως αμυντικός. Ιδιαίτερα ικανοποιητικός και στα δύο άκρα του γηπέδου, μπορούσε συχνά να αναπτύσσεται ως επιθετικός πριν πέσει στην γραμμή τέρματος για να προστατεύσει το προβάδισμα. Ο Abidin Hassan πέρασε την συλλογική καριέρα του μεταξύ του κλαμπ της πόλης του, Salangor και του Pahang, που ήταν και τα δύο στην κορυφή της Μαλαισίας και σημείωσε τον εντυπωσιακό αριθμό των 193 γκολ σε 367 σε εμφανίσεις πρωταθλήματος και με τις δύο. Σε συνδυασμό με τον κάτοχο της 6ης θέσης Hussein Saeed όσον αφορά τα γκολ, ο Abidin Hassan κατατάσσεται κατά μία θέση χαμηλότερα, λόγω του ότι έπαιξε ένα επιπλέον παιχνίδι για το έθνος του.

6. Hussein Saeed, Ιράκ (137 συμμετοχές, 78 γκολ)

Ο Saeed θεωρείται αναπάντεχα ως ο κορυφαίος παίκτης του αιώνα για το Ιράκ , σκοράροντας για πλάκα και φτάνοντας σε ρεκόρ συμμετοχών για τη χώρα του. Ο επιθετικός, ένας παίκτης που έπαιξε για την Al-Talaba σε ολόκληρη την καριέρα του, απολάμβανε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό 1984 για τη χώρα του, βοηθώντας την στο Κύπελλο Εθνών του Κόλπου το 1984. Εκεί, χτύπησε ενάντια στους οικοδεσπότες Ομάν και Κουβέιτ, καθώς και με ένα χατ τρικ βυθίζοντας τη Σαουδική Αραβία. Αποσύρθηκε το 1990, σε ηλικία 32 ετών, μετά την αποχώρηση του Ιράκ από το τουρνουά αυτού του έτους στο Κύπελλο Κόλπου … λόγω της διαιτησίας. Ο μεγάλος θυμωμένος.

5. Godfrey Chitalu, Ζάμπια (108 συμμετοχές, 79 γκολ)

Θυμάστε το 2012, όταν όλοι πίστευαν ότι ο Lionel Messi είχε σπάσει το ρεκόρ του Gerd Müller σχετικά με τον αριθμό των γκολ που σημειώθηκαν σε ένα ημερολογιακό έτος; Τότε έρχεται η ομοσπονδία της Ζάμπια και μας λέει ότι ένα από τα παιδιά τους, ο Godfrey Chitalu, σημείωσε 107 γκολ το 1972; Την ίδια χρονιά που ο Müller σημείωσε τα 85 του; Ναι, αυτό. Ο Chitalu σημείωσε επίσης 79 γκολ σε 108 παιχνίδια για τη Ζάμπια μεταξύ του 1968 και του 1980. Η καλύτερη ώρα του ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980, όπου σκόραρε εναντίον της Βενεζουέλας και της Σοβιετικής Ένωσης. Τραγικά τον Απρίλιο του 1993, ενώ διαχειριζόταν την εθνική ομάδα, ο Chitalu σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στα ανοικτά των ακτών της Γκαμπόν, μαζί με τους παίκτες και το προπονητικό προσωπικό του.

4. Kunishige Kamamoto, Ιαπωνία (84 συμμετοχές, 80 γκολ)

Ο πρώτος σούπερ σταρ της Ιαπωνίας, ο Kamamoto σημείωσε 84 γκολ σε 80 διεθνείς αναμετρήσεις μεταξύ 1964 και 1977. Ήταν ο πρώτος σκόρερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού του 1968, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ τρικ εναντίον της Νιγηρίας και δύο γκολ εναντίον της Γαλλίας στα προημιτελικά. Η Ιαπωνία ήρθε τρίτη και είχε μεγάλες ελπίδες να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, αλλά το 1969, ο Kamamoto χτυπήθηκε από ηπατίτιδα και στον πρώτο γύρο των προκριματικών η ομάδα του έχασε τόσο από την Αυστραλία όσο και από τη Νότια Κορέα. Επέστρεψε τον επόμενο χρόνο και σύντομα άρχισε να τους χτυπάει ξανά. Η καλύτερη χρονιά του ήταν το 1972, με 15 γκολ σε 8 αγώνες. Μετά τη απόσυρσή του από το άθλημα, εισήλθε στην πολιτική και στη διοίκηση ποδοσφαίρου.

3. Ferenc Puskás, Ουγγαρία (85 συμμετοχές, 84 γκολ)

Μεταξύ του 1945 και του 1956, ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης» (ο Puskás έπαιξε για την Ουγγρική ομάδα του στρατού την Budapest Honvéd και σε όλους τους παίκτες δόθηκαν στρατιωτικές βαθμίδες) σημείωσε 84 γκολ σε 85 παιχνίδια για την Ουγγαρία, τα οποία περιλάμβαναν τρία χατ τρικ και τέσσερα γκολ στη νίκη με 12- 0 εναντίον της Αλβανίας. Χτύπησε τέσσερις φορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 όπου η Ουγγαρία κέρδισε το χρυσό. Τότε, το 1953 και το 1954, οι Μαγιάροι νίκησαν την Αγγλία με 6-3 και 7-1. Ο Puskás σκόραρε δύο φορές και στα δύο παιχνίδια. Πέτυχε τρία τέρματα στα δύο πρώτα παιχνίδια της Ουγγαρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954 πριν αποκομίσει τραυματισμό με κάταγμα κόπωσης στον αστράγαλο. Ο Puskás έχασε δύο παιχνίδια, επέστρεψε για τον τελικό εναντίον της Δυτικής Γερμανίας και σκόραρε, αλλά οι αντίπαλοι της Ουγγαρίας επέστρεψαν για να κερδίσουν, αφού δέχθηκαν αρχικά δύο γκολ στα πρώτα οκτώ λεπτά.

2. Cristiano Ronaldo, Πορτογαλία (164 συμμετοχές, 99 γκολ)

Σιγά-σιγά αλλά σταθερά, ο Cristiano είχε απομακρυνθεί από αυτήν τη λίστα. Τον Μάρτιο του 2017 υπήρχαν 11 άντρες μπροστά του, αφού ισοπέδωσε τον Stern John’s (!) των 70 τερμάτων για το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Τώρα υπάρχει μόνο ένας, έχοντας ξεπεράσει τον Ferenc Puskas κατά τη διάρκεια του αγώνα της Πορτογαλίας με το Μαρόκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Είχε ισοφαρίσει τον Ούγγρο θρύλο με ένα εκπληκτικό χατ-τρικ εναντίον της Ισπανίας στο εναρκτήριο παιχνίδι, σώζοντας μια ισοπαλία την ύστατη στιγμή για τη Seleção. Ο Ron ήταν πάντοτε παίκτης κομβικός για τη χώρα του, ωστόσο – το πιο αξιομνημόνευτο ήταν όταν στα play off του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014, στο δεύτερο παιχνίδι εναντίον της Σουηδίας, με χατ-τρικ έστειλε την Πορτογαλία στην επόμενη φάση σε μία συναρπαστική συνάντηση. Μόνο ο Robert Lewandowski σκόραρε περισσότερες φορές στα προκριματικά του 2018 και απέτυχε να σκοράρει σε μόνο δύο παιχνίδια. Τώρα απέχοντας μόλις 10 γκολ από την πρώτη θέση, και εξακολουθώντας να χτυπά με τρελή συνέπεια για το κλαμπ και τη χώρα, Ali Daei: σου έρχεται!

1. Ali Daei, Ιράν (149 συμεμτοχές, 109 γκολ)

Όταν η Herta Berlin νίκησε την Chelsea με 2-1 σε ένα παιχνίδι ομίλων του Champions League του 1999, ήταν ο πιο παραγωγικός διεθνής σκόρερ όλων αυτών που ξεπέρασαν τον Frank Lebœuf για να ηγηθούν για τους Γερμανούς στο μέτωπο. Ο Ιρανός επιθετικός Ali Daei έκλεψε στη συνέχεια τον Γάλλο στο μισό της Chelsea, πριν κάνει το σκορ 2-0.

Μεταξύ 1993 και 2006, ο Daei σημείωσε 109 γκολ σε 149 διεθνείς. Δύο φορές σημείωσε τέσσερα τέρματα σε ένα παιχνίδι, εναντίον της Νότιας Κορέας στο Ασιατικό Κύπελλο του 1996 και στη συνέχεια κόντρα στο Λάος σε προκριματικό για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Ο Daei δεν τα πήγαινε καλά κόντρα στους σκληρότερους αντιπάλους, αφού δεν κατάφερε να σκοράρει στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998 και 2006. Ωστόσο, έβαλε το γκολ που έκρινε τη νίκη κόντρα στις ΗΠΑ το 1998 για να δώσει στο Ιράν την πρώτη του – και μέχρι σήμερα – μοναδική νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πηγή: Four Four Two