Της Νίκης Μπάκουλη
Δεκάδες είναι οι νεαροί που ‘χουν ενημερώσει πως θα πάρουν μέρος στο 2020 NBA Draft. Το Ringer ασχολήθηκε με τους 30 καλύτερους. Στο Νο1 είναι ένας Γάλλος και για την ακρίβεια ο Κιλιάν Χέιζ. Ο δεύτερος Ευρωπαίος εντοπίζεται στο Νο14 και είναι ο Ντένι Αβντίγια. Ο τρίτος εκπρόσωπος της ηπείρου μας είναι στο Νο20 και είναι ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι, του Ολυμπιακού. Εμφανίζεται μάλιστα, ως ο τέταρτος καλύτερος ψηλός -των καλύτερων υποψηφίων. Και για αυτό ήλθε η ώρα να πούμε δυο πράγματα.
Δυο πράγματα που θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις για αυτό το παιδί είναι -σύμφωνα με όσα έχει πει σε 24 προσωπικές ερωτήσεις που του έθεσε η Euroleague– πως μολονότι υψώνεται στα 2.13 φοβάται τα ύψη (‘και για αυτό δεν βλέπω να πραγματοποιώ το πιο τρελό μου όνειρο, που είναι να πηδήξω με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο’) και αυτό που δεν αντέχει στους άλλους είναι η τεμπελιά. O υπεύθυνος ‘κατάσκοπος’ του Ringer, Κέβιν Ο Κόνορ έγραψε για τον 18χρονο Σέρβο (των 91 κιλών, με wingspan στα 2.20) πως “είναι ένας αδύνατος ψηλός που κινείται ως φόργουορντ και πασάρει ως γκαρντ, αλλά χρειάζεται να βάλει μυς για να ‘πιάσει’ στο ΝΒΑ“. Αυτά για αρχή. Υπήρχε και συνέχεια. Ας τη δούμε.
“Θυμίζει λίγο τους: Ντέτλερ Σρεμπφ, Λαμάρ Όντομ, Ντράγκαν Μπέντερ.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: έχει ευελιξία στην ικανότητα του σουτ. Έχει καλό footwork και έλεγχο του σώματος του, με τη δυνατότητα να σουτάρει βγαίνοντας από τα σκριν και μετά την ντρίμπλα. Μπορεί να σηκωθεί και να εκτελέσει, ακόμα και όταν έχει χέρι στο πρόσωπο του. Είναι φίνος πασέρ, ο οποίος μπορεί να δώσει μια ποικιλία με ακριβείς ασίστ. Στα 2.13 μπορεί να κάνει πάσες πάνω από τις άμυνες, στο pick and roll -τέτοιες που οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν. Έχει καλό χειρισμό για το ύψος του, χρησιμοποιεί τις προσποιήσεις, τα crossovers και τα μεγάλα βήματα, για να δημιουργήσει ‘τρύπες’. Οι κινήσεις του είναι επίσης, καθοριστικές. Σπάνια κάνει λάθη, όταν έχει την κατοχή της μπάλας. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ένα επιθετικό ρόλο για αυτόν, ως τον τύπο που θα ανοίξει το γήπεδο και ως δεύτερο χειριστή, στο μισό γήπεδο, όπως και ως playmaker στο transition, ο οποίος κατεβάζει ριμπάουντ και παίρνει κατοχές, με το άλμα του. Δυνητικά, μπορεί να γίνει εξαιρετικός αμυντικός, αν γίνει πιο δυνατός. Έχει την ευκινησία και την ρευστή κίνηση και μπορεί να ‘πνίξει’ τους πιο κοντούς αντιπάλους του, με το wingspan που έχει. Είναι προσεκτικός αμυντικός, μακριά από την μπάλα, ο οποίος έχει επικοινωνία και με το άλμα του μπορεί να κλείσει χώρους και να κάνει deflections.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: είναι πάρα πολύ αδύνατος. Λίγοι παίκτες με τη δική του σωματοδομή έχουν πετύχει στο ΝΒΑ. Ενδεχομένως να μη γίνει ποτέ καλός αμυντικός στο ένας εναντίον ενός, εξαιτίας των περιορισμών που ‘χει λόγω σώματος. Είναι ζωτικής σημασίας να βρει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης. Δεν έχει συνέπεια στην αμυντική προσπάθεια. Κάποιες φορές παίζει σαν να είναι 1.83 και δεν ασχολείται καν με το να επηρεάσει τα σουτ, με τα μεγάλα χέρια του. Προσπαθεί πάρα πολύ στην επίθεση. Εκβιάζει δύσκολα σουτ και προσπαθεί να κάνει κινήσεις που έχουν ρίσκο, από το να κάνει ό,τι είναι λογικό. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στα fundamentals. Μπορεί να γίνει καλός στα τελειώματα από κοντά, αφού μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δυο χέρια, αλλά δίνει μάχες εναντίον μεγαλύτερων μεγεθών και ψηλότερων παικτών. Επίσης, δεν έχει κινήσεις στο post”.
Ο Δημήτρης Τσαλδάρης είναι ο προπονητής του στην ομάδα του ‘Ολυμπιακού Β’, όπως αναφέρεται και στο Ringer. Είναι ο άνθρωπος που διαβεβαιώνει ότι ο Ποκουσέφσκι έχει ό,τι δεν μπορεί να μάθει κάποιος και όσα δεν έχει -για να επιβιώσει στην καλύτερη λίγκα του πλανήτη- είναι από αυτά που αποκτώνται.
Δηλαδή, ναι είναι αδύνατος και δεν είναι δυνατός, αλλά είναι και ένα παιδί 18 χρόνων, γεγονός που σημαίνει πως η δύναμη και η φυσική κατάσταση είναι κομμάτια που μπορεί να αποκτήσει, με πολλή δουλειά. Που είναι αποφασισμένος να κάνει, γιατί όπως φάνηκε και φέτος -όταν παρουσίασε μεγάλη βελτίωση- είναι προσηλωμένος στο στόχο του και δουλεύει όσο χρειάζεται για να τον πραγματοποιήσει (με γυμναστή, διατροφολόγο και φυσικά, τα της ομάδας). Διαθέτει τα βασικά του σπορ, όπως διαθέτει φοβερή αντίληψη για το τι πρέπει να κάνει και πότε πρέπει να το κάνει. Και αυτό είναι που δεν διδάσκεται, με τον Ποκουσέφσκι να το ‘χει σε μεγάλο βαθμό και να παραπέμπει σε αθλητές πιο ώριμους και πολύ πιο έμπειρους.
Το παιχνίδι στο ποστ δεν είναι προτεραιότητα του παιχνιδιού του ‘Πόκου’, καθώς έχει DNA περιφερειακού παίκτη. Δηλαδή, ντριμπλάρει, κατεβάζει την μπάλα, παίζει pick and roll και σουτάρει από τα σκριν. Ομολογουμένως, χρειάζεται να βελτιώσει το κομμάτι της άμυνας, κάτι που είναι δύσκολο καθώς φτάνει στα 2.13 (και η ανάπτυξη του δεν έχει ολοκληρωθεί) και ως επαγγελματίας, μεταξύ των καλύτερων θα πρέπει να παίζει άμυνα σε δίμετρους και σε ύψη σαν το δικό του. Κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο.
Πώς όμως, ένα ψηλό παιδί απέκτησε DNA περιφερειακού παίκτη
Ο Νίκος Κεραμέας ήταν εκείνος που πρότεινε στον Ολυμπιακό να πάρει στις ακαδημίες του τον Ποκουσέφσκι, αφότου είχε δει videos που είχε ‘ποστάρει’ ο πατέρας του παίκτη, στο YouTube -με το παιδί να παίζει στην αυλή και στο σχολείο. Σημείωσε πως ήλθε 13.5 χρόνων. Άρα εδώ ‘φτιάχτηκε’. Η μετακόμιση έγινε το 2015. Ήλθε με τη μητέρα του. Ο πατέρας του είχε φροντίσει να του περάσει ό,τι χρειαζόταν, ήδη. Ήταν εκείνος που τον σύστησε με το μπάσκετ -καθώς ήταν ένα σπορ με το οποίο ασχολείτο και ο ίδιος.
Τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης του μάθαινε την τέχνη του γκαρντ. Ώσπου σε ένα καλοκαίρι ξεπέρασε τα δυο μέτρα και όλα τέθηκαν υπό αναθεώρηση. Τότε ήταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αυτός που επέμεινε πως θα έπρεπε να συνεχίσει να παίζει ως γκαρντ και τον κάλεσε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας και σε προπονήσεις, μέσα στη σεζόν, ενώ κυρίως ακολουθούσε το πρόγραμμα των εφήβων. Ο Σφαιρόπουλος είχε σταθεί στο γεγονός ότι έχει καλό χειρισμό της μπάλας, court view και καλό σουτ από την περιφέρεια, μαζί με ευχέρεια στην πάσα. Άρα έπρεπε να παίζει σε θέσεις που θα του επέτρεπαν να ‘χει την μπάλα στα χέρια του (θα περνάει από αυτά). Έτσι, έγινε γκαρντ φόργουορντ, με τις επισημάνσεις να μην αλλάζουν -‘είναι χρήσιμο να παίζει ως γκαρντ, γιατί σκέφτεται ως γκαρντ. Μπορεί να βάλει κάτω την μπάλα, να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Ας δούμε τι κάνει ο ανταγωνισμός.
Θα ‘κλείσουμε’ με το ποια νέα παιδιά φέρονται να είναι πάνω από τον Ποκουσέφσκι, στους καλύτερους ψηλούς του 2020 NBA Draft. Στο Νο1 είναι ο Ονιέκα Οκόνγκου, 19 χρόνων, ύψους 2.06 και με wingspan στα 2.16, ο οποίος πήγε για ένα χρόνο στο USC και συστήθηκε στο NCAA ως ‘do-it-all ψηλός με σπάνια ικανότητα στην άμυνα’.
Ακολουθεί ο Τζέιμς Ουάιζμαν με τον οποίον έχουμε ασχοληθεί ήδη. Εν περιλήψει, είναι 19, φτάνει στα 2.16, έχει wingspan στα 2.29 που παραπέμπει στον Ντέιβιντ Ρόμπινσον.
Oι δυο πρώτοι στη λίστα των ψηλών, δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστοι στα σουτ. Ο Όμπι Τόπιν, ο οποίος συμπληρώνει το ΤΟΡ3 έχει άλλο θέμα: με την άμυνα. Είναι ‘καθαρός’ αθλητής, με μεγάλο άλμα και τεράστια εκρηκτικότητα. Θυμίζει τον Αμαρέ Στάνταμαϊρ στην επίθεση και τον Τζαλίλ Οκαφόρ στην άμυνα -πάντα σύμφωνα με το Ringer.
https://youtu.be/TbFyQBtLkVc
Πηγή: Contra