Της Νίκης Μπάκουλη
Το ‘home sweet home’ εξελίχθηκε σε ‘σαν βγω από αυτήν τη φυλακή’ για εκατομμύρια (ου μην δισεκατομμύρια) κατοίκους του πλανήτη, εν καιρώ κορονοϊού. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν αναφέρει αύξηση στα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας, της κατάθλιψης, της διάθεσης για αυτοτραυματισμό και στο ανεξέλεγκτο των παθών (όπως του αλκοόλ και του τζόγου). Γενικά, ο πλανήτης δεν περνάει καλά, γιατί -πάντα γενικά- δεν είναι εύκολο να αντέχεις τον εαυτό σου. Ειδικότερα, στη Μεγάλη Βρετανία έρευνα έδειξε πως το 50% των εργαζομένων στην υγεία έχουν θέματα με το άγχος και το μετατραυματικό στρες και το 21% σκέφτηκε να αλλάξει δουλειά. Άλλη έρευνα ενημέρωσε πως τo 83% των νέων που αντιμετώπιζαν ήδη θέματα με τη ψυχική τους υγεία, παρουσίασαν επιδείνωση τον καιρό του Covid-19.
Όλα αυτά τέθηκαν υπ’ όψιν της κυβέρνησης που ενώ μέχρι πρότινος δεν δεχόταν να σκεφτεί το ενδεχόμενο επιστροφής των ομάδων στα γήπεδα, πριν το πέρας διμήνου, έκανε έκκληση στην Premier League να βρει τον τρόπο να γυρίσει στους αγωνιστικούς χώρους, για να εξυψώσει την εθνική διάθεση.
To social distancing και η αδυναμία πολιτών ουκ ολίγων χωρών να βγουν από το σπίτι τους, έστω με αυτό που στην Ελλάδα ξέρουμε ως 6 στο 13033 (για την άθληση) έχει επηρεάσει στο βαθμό που η κυβέρνηση της Αγγλίας ενθάρρυνε την Premier League και τις άλλες αθλητικές λίγκες (κρίκετ, ράγκμπι και ιπποδρομίες) να κάνουν κάτι (να δομήσουν ρεαλιστικά πλάνα), ώστε να επιστρέψουν στη δράση “για να εξυψώσουν την εθνική διάθεση, κατά την πανδημία”, όπως έγραψαν οι Times.
H κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα της Αγγλίας είχε μελετήσει πολλά ενδεχόμενα, ως προς το πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν 2019-20 και σε συνδυασμό με τις συμβουλές της UEFA σκεφτόταν έως και τον επίλογο βάσει points per game. Μετά τη σύσταση (έκκληση) της κυβέρνησης, οι ιθύνοντες προχώρησαν στο Project Restart (έτσι ονόμασαν το πλάνο) που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των αγώνων, από τις 8/6, προφανώς κεκλεισμένων των θυρών, σε ‘εγκεκριμένα’, ουδέτερα γήπεδα. Στην παρούσα φάση εκπρόσωποι όλων των σπορ έχουν συστήσει ομάδα μελέτης, με στόχο να καταλήξουν στο πώς θα γίνει το restart χωρίς να διακυβευτεί η υγεία κάποιου “ώστε να προσφέρουν στον κόσμο λίγη θετικότητα”.
Οι ομάδες της Premier League θα προτιμούσαν να γίνουν τα ματς στα γήπεδα της λίγκας, εν τούτοις φαίνεται πως τελικά, θα αναγνωρίσουν την ανάγκη να προτιμηθούν ουδέτερα γήπεδα (St George’s Park) και τα προπονητήρια. Το σκεπτικό θέλει τους παίκτες να απομονώνονται σε ξενοδοχεία, για τις έξι εβδομάδες της δράσης.
Από σήμερα (Δευτέρα 27/4) οι ποδοσφαιριστές κατατάχθηκαν, από την κυβέρνηση, στην κατηγορία των υπαλλήλων ‘που δεν μπορούν να κάνουν καταλλήλως τη δουλειά τους από το σπίτι τους’ και έτσι τα clubs πήραν το ΟΚ να επιστρέψουν στις προπονήσεις. Μένει να δούμε ποιοι θα απολαύσουν αυτήν την αλλαγή -η Άρσεναλ έχει πει πως θα το κάνει. Υπ’ όψιν, έως τώρα όλοι οι παίκτες λάμβαναν videos με το ασκησιολόγιο τους.
Σημείωσε σε παρακαλώ εδώ, πως η Professional Footballers Association (το ‘όργανο’ των ποδοσφαιριστών στην Αγγλία) έστειλε σε όλα τα μέλη της ένα ερωτηματολόγιο, με 24 ερωτήσεις και ζητούμενο να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση είναι η ψυχική τους υγεία -καταλήγοντας πως έχει τα μέσα να βοηθήσει όποιον το ‘χει ανάγκη, με 200 ειδικούς διαθέσιμους όλη μέρα, μέσω Skype, FaceTime και Zoom.
Ο τίτλος της έρευνας ήταν “Player Welfare Survey”. Όπως αποκάλυψε το ESPN, κάποιες από τις ερωτήσεις ήταν οι εξής
‘Κατά τις τελευταίες εβδομάδες νιώσατε κάποιο συναίσθημα άγχους ή νευρικότητα;’
‘Πόσο συχνά διαπιστώσατε πως νιώθετε να φοβάστε ότι κάτι φρικτό πρόκειται να συμβεί;’
‘Πόσο συχνά νιώσατε κατάθλιψη ή σκεφτήκατε να κάνετε κακό στον εαυτό σας;’
Προφανώς και ήταν εγγυημένη η ανωνυμία, ενώ άλλες ερωτήσεις αφορούσαν το αν πιστεύουν οι παίκτες πως απογοητεύουν τον κόσμο ή αν αισθάνθηκαν έντονη κόπωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το ESPN, από την 1η Γενάρη έως τις 31/3 του τρέχοντος έτους, 299 μέλη της PFA αποτάθηκαν σε θεραπευτή. Πέρυσι, σε όλη τη χρονιά το ‘χαν κάνει 653 μέλη και το 2018 ήταν 438 που χρειάστηκαν μια χείρα βοηθείας.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και έχει στείλει στους παίκτες της videos με διαλογισμό και blogs σχετικά με τη ψυχική υγεία “στην προσπάθεια να τους βοηθήσει να παραμείνουν θετικοί κατά το lockdown”. Ο επικεφαλής των γιατρών του club εξήγησε πως κάθε ποδοσφαιριστής έλαβε πακέτο επιλογών, ώστε ο καθένας να χρησιμοποιήσει ό,τι θέλει. “Δεν προσπαθήσαμε να τους αναλύουμε κάθε μέρα και να τους απασχολούμε διαρκώς με αυτά τα πράγματα” εξήγησε ο Στιβ ΜακΝάλι, “το μόνο που θέλαμε ήταν θετικότητα, όχι να αισθάνονται πως για κάποιο λόγο πρέπει να ‘χουν θέματα με τη ψυχική τους υγεία”.
Η Bundesliga έχει έτοιμο το πρωτόκολλο των αγώνων
Η Γερμανία επίσης, είχε μελετήσει τους τρόπους που θα διασφάλιζαν την υγεία των μετεχόντων στους εναπομείναντες αγώνες. Και υπήρχε συμφωνία μεταξύ της ομοσπονδίας και της λίγκας, ως προς τα ‘πρέπει’ κάθε παιχνιδιού -όταν με το καλό αρχίσουν. Θα τα δούμε, αφότου σου πω ότι εκκρεμεί το ΟΚ της κυβέρνησης -και μετά του ηγέτη κάθε κρατιδίου- για την ημερομηνία της επιστροφής. Αυτή αναμένεται να προκύψει στην τηλεδιάσκεψη των κυβερνώντων, την Πέμπτη 30/4.
Για αρχή, οι παίκτες θα μπορούν να ζήσουν στο σπίτι τους ή σε ξενοδοχείο της ομάδας, αλλά δεν μπορούν να φιλούν τα μέλη της οικογενείας τους ή να κάνουν σεξ -εφόσον υπάρχει στο χώρο άνθρωπος με συμπτώματα κορονοϊού.
Τα μέλη των οικογενειών τους δεν θα μπορούν να πηγαίνουν όπου θέλουν -ώστε να προφυλάξουν τους παίκτες- όπως οι παίκτες δεν επιτρέπεται να μοιράζονται πιάτα, πετσέτες, οδοντόβουρτσες, ποτά και σεντόνια.
Σε περίπτωση που επιλέξουν το ξενοδοχείο, πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με οποιονδήποτε άλλον, να φορούν μάσκες και να κρατούν απόσταση δυο μέτρων. Δεν θα ‘χουν πρόσβαση στο μπαρ ή στο room service και θα πατούν τα κουμπιά του ασανσέρ με τους αγκώνες.
Στις προπονήσεις θα κάνουν τεστ, πριν την εκκίνηση και δυο φορές την εβδομάδα, μετά το τέλος της εγκύμνασης. Οι επαφές θα είμαι οι μίνιμουμ και οι συναντήσεις των ομάδων θα γίνονται σε τεράστιους χώρους.
Οι παίκτες θα κάνουν ντους στα σπίτια ή το ξενοδοχείο και ο εξοπλισμός του θα τοποθετείται από τους ίδιους στο πλυντήριο. Το πρόγραμμα θα αλλάζει σε περίπτωση μετακινήσεων, όταν θα μετρούν και τη θερμοκρασία τους πριν την είσοδο στο όποιο γήπεδο. Εξυπακούεται πως θα γίνονται απολυμάνσεις σε λεωφορεία και αποδυτήρια.
Απαγορεύονται οι ιδιωτικές συζητήσεις και οι ψίθυροι μεταξύ των συμπαικτών.
Στη φυσούνα δεν θα στήνεται η μια ομάδα δίπλα στην άλλη.
Οι αναπληρωματικοί θα κάνουν ο καθένας μόνος, την προθέρμανση -όλοι μακριά από τον πάγκο.
Δεν θα υπάρχουν μασκότ ή χειραψίες πριν την έναρξη των αγώνων ή ομαδικές φωτογραφίες ή συνεντεύξεις στη mixed zone ή συνεντεύξεις Τύπου.
Σε κάθε γήπεδο θα είναι 322 άνθρωποι, σύνολο. Μεταξύ τους θα είναι 4 αστυνομικοί, 10 δημοσιογράφοι, 4 ball boys, 8 υπάλληλοι γηπέδου και 50 υπεύθυνοι ασφαλείας.
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας επέτρεψε την επιστροφή στις προπονήσεις
Για να επιστρέψουν οι παίκτες στους αγωνιστικούς χώρους τον Ιούνιο, αντιλαμβάνεσαι πως θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα μήνα προετοιμασίας -προκειμένου να ετοιμάσουν τα σώματα τους για τις συγκινήσεις. Για αυτό και στην Ιταλία ο Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε έδωσε το ΟΚ να επιστρέψουν οι ομάδες της SerieA στις προπονήσεις, το Μάιο.
Όπως είπε, απευθυνόμενος στο λαό του -σε live μετάδοση- στο γενικότερο πλαίσιο ‘χαλάρωσης’ των μέτρων του lockdown που θα ζήσουν οι γείτονες από τις 4/5, είναι και οι ατομικές προπονήσεις. Εφόσον λοιπόν, οι παίκτες σεβαστούν το social distancing μπορούν να επιστρέψουν και να κάνουν τη δουλειά τους, σε πρώτη φάση ατομικά και από τις 18/5 ομαδικά.
Ο Υπουργός των Σπορ της χώρας, Βιτσέντσο Σπανταφόρα υποσχέθηκε να δουλέψει με τους επιστήμονες και τους ιθύνοντες της λίγκας για να είναι ασφαλής η επιστροφή. Το τρίτο βήμα θα είναι η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, με τα ματς να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έδωσε ωστόσο, πιθανή ημερομηνία επανέναρξης. “Θα προσπαθήσουμε να δούμε αν είναι εφικτή η συνέχιση. Αυτή θα γίνει πραγματικότητα, εφόσον μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια, στο 100%”.
Να θυμίσω πως η Γιουβέντους είναι στην κορυφή, έναν πόντο μακριά από τη Λάτσιο. Κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον 12 ματς που εκκρεμούν. Η ιταλική ομοσπονδία δημιούργησε πρωτόκολλο για τις προπονήσεις. Βάσει αυτού, κάθε club θα δημιουργήσει ένα γκρουπ παικτών και υπαλλήλων που θα κάνει το τεστ για τον κορονοϊό και μετά θα μπαίνει στην απομόνωση του training camp. Για κάθε τεστ που θα χρησιμοποιούν οι ομάδες, η ομοσπονδία θα δωρίζει πέντε στο έθνος.
Σε έρευνα ωστόσο, που έγινε στην Ιταλία για το αν θέλουν οι πολίτες να ξαναδούν φέτος ποδόσφαιρο, το 64% απάντησε πως δεν θα ήθελε -ακόμα και χωρίς κόσμο στις εξέδρες των γηπέδων. Το 77% συμφώνησε πως η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να πάρει την τελική απόφαση. Mέσω συνέντευξη του (στη Repubblica), ο Κλαούντιο Λοτίτο -πρόεδρος της Λάτσιο- εξήγησε πως αν δεν ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος ‘το σύστημα θα ανατιναχθεί’. Δηλαδή, ομάδες θα ‘εξαφανιστούν’ από τα οικονομικά προβλήματα.
Οι Ισπανοί άκουσαν το ‘όχι’ της κυβέρνησης
Οι της LaLiga είχαν φτιάξει το πιο ολοκληρωμένο πλάνο, για το πώς μπορούν να επιστρέψουν οι ομάδες στις προπονήσεις, συγκριτικά με όλες τις άλλες κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες. Ίσως να ανταγωνίζονταν με την Bundesliga, σε αρτιότητα.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προκειμένου να μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις κάθε παίκτης θα κάνει τρία τεστ, πριν πατήσει το πόδι του στο γήπεδο. Το τελευταίο θα γίνει δυο μέρες πριν την επιστροφή που θα έχει τρία βήματα: κατ’ αρχάς το ατομικό (για δύο εβδομάδες), μετά σε μικρά γκρουπ (για μια εβδομάδα) και τέλος με όλα τα μέλη της ομάδας (για μια εβδομάδα). Τα πρώτα τεστ θα μπορούσαν να γίνουν από αύριο -βάλε μια άνω τελεία. Κατά το δεύτερο βήμα, οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να ζουν μαζί, σε απομόνωση -μακριά από τις οικογένειες τους και με τις εγκαταστάσεις να ‘χουν περάσει τη διαδικασία της απολύμανσης που θα επαναλαμβάνεται μετά κάθε χρήση. Υπάρχει αυστηρό πλάνο για τους υπαλλήλους που θα επιτρέπονται στις εγκαταστάσεις και τους παίκτες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν -μαζί- τα αποδυτήρια, το γυμναστήριο κλπ. Όλοι θα φορούν γάντια και μάσκες, έως ότου θα μπαίνουν στο γήπεδο. Οι παίκτες θα κάνουν τεστ αντισωμάτων καθημερινά -τα ‘χει ήδη προμηθευτεί η λίγκα. Το πρωτόκολλο απήλαυσε την έγκριση όλων των αρμοδίων φορέων.
Χρειάζονταν το ΟΚ των υπευθύνων υγείας της χώρας, για να περάσουν στο παρασύνθημα -έχοντας έτοιμο και το πρωτόκολλο για τους αγώνες που ‘χε απολυμάνσεις της μπάλας και κατά τη διάρκεια των αγώνων, όπως και τις λιγότερες δυνατές επαφές μεταξύ των παικτών. Δεν το πήραν. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε πως όλα τα ματς που θα γίνουν έως το τέλος 2020 θα είναι κεκλεισμένων των θυρών και ότι δεν δέχεται τις εξετάσεις των παικτών άμεσα. Ο Υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια αρνήθηκε να δώσει εγγυήσεις, για το πότε θα γίνει το restart και μετά τη τηλεδιάσκεψη των κυβερνώντων, την Κυριακή 26/4. Αυτό που είπε ήταν ότι “δεν θα μπορεί να επαναρχίσει η λίγκα πριν το καλοκαίρι”. Εφόσον οι ομάδες τηρούν το πρωτόκολλο, μπορούν να κάνουν προπονήσεις από τις αρχές του Μάη, αλλά ο καθ’ ύλην αρμόδιος αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως στόχος για την επιστροφή είναι η 6η ή η 13η Ιουνίου.
Πηγή: Contra