Επιλογή Σελίδας



Του Γιάννη Φιλέρη

Η Ευρωλίγκα παραμένει σε καραντίνα, τα σχέδια για να τελειώσει η χρονιά υπάρχουν κυρίως στα χαρτιά, λίγοι πιστεύουν πως μπορεί, εν τέλει, να γίνει επανεκκίνηση μέσα στον Μάιο, με έναρξη προπονήσεων και επιστροφή στα γήπεδα. Πού και κυρίως πώς θα ξαναπαίξουν μπάσκετ οι ομάδες, οι οποίες σχεδόν έχουν ‘διαλύσει’; Και οι περισσότερες, εδώ που τα λέμε, αυτήν τη στιγμή σκέφτονται πώς θα περικόψουν τα συμβόλαια και τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Ήδη, άλλωστε, βγήκαν οι πρώτες φήμες για τη νέα σεζόν.

Την ώρα που προβλέπεται να πέσει ‘ψαλίδι’ γενικώς (το πιθανότερο άλλωστε όπως γράφαμε είναι να ξεκινήσει κεκλεισμένων των θυρών), οι μεγάλοι δείχνουν έτοιμοι να… απομυζήσουν τους μικρούς. Οι διαχωρισμοί στο κορυφαίο πρωτάθλημα αναμένονται πιο έντονοι από ποτέ μετά τη λήξη της καραντίνας κι οι ομάδες που εξαρτώνται περισσότερο από εισιτήρια-μάρκετινγκ με τον κόσμο και κυρίως δεν διαθέτουν οικονομικά ισχυρούς παράγοντες για να βασιστούν σε μια κρίσιμη περίσταση, θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, που στην πρόσφατη τηλε-συνέντευξή του περιορίστηκε σε αοριστίες, αφού έτσι κι αλλιώς δεν είναι σε θέση να πει κάτι συγκεκριμένο, καίγεται να ολοκληρωθεί η σεζόν με κάθε τρόπο, ώστε να μη χαθεί η μοναδική ευκαιρία να αποφευχθεί η απόλυτη οικονομική καταστροφή. Μη ξεχνάμε ότι για την Ευρωλίγκα, το πιο εμπορικό κομμάτι κάθε σεζόν είναι τα πλέι-οφ και κυρίως το Final Four, όπου ‘πουλάει’ το προϊόν της όσο ακριβότερα μπορεί. Οι συμφωνίες που έχει κάνει βρίσκονται στον αέρα. Αν μπει οριστική τελεία στη σεζόν, επέρχεται κατάρρευση.

Δεν χρειάζεται να πούμε ξανά πόσο δύσκολο είναι να μαζευτούν ξανά τα ρόστερ που υπήρχαν πριν από τον κορονοϊό. Με εξαίρεση τα ισπανικά κλαμπ, όλα τα υπόλοιπα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν να φέρουν πίσω τους παίκτες τους και κυρίως όσους βρίσκονται στις ΗΠΑ. Η πιθανότητα να δούμε λοιπόν, σε περίπτωση επανέναρξης της σεζόν, ένα τελείως διαφορετικό φινάλε (σε σχέση με τη δυναμική των ομάδων, όπως τις ξέραμε) είναι μεγάλη.

Πρώτο μέλημα η μείωση

Όσο αυτά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις σκέψεις του Μπερτομέου για τη συνέχεια και τη λήξη της σεζόν, οι περισσότερες ομάδες δεν σκέφτονται καν τι θα συμβεί (κι αν συμβεί) από τον Μάιο και μετά. Το πρώτο μέλημά τους ήταν να συζητήσουν το ύψος της μείωσης των συμβολαίων, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται τουλάχιστον στο 30%. Υπάρχουν και κλαμπ που σκέφτονται πολύ μεγαλύτερες περικοπές, μέσα στις άκρες όμως, ο μέσος όρος κυμαίνεται στο ποσοστό του 30%.

Η Μακάμπι προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και ‘πάγωσε’ εξ ολοκλήρου τις πληρωμές, μέχρι να φανεί φως στο τούνελ. Εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Ακόμη και τα πιο ισχυρά κλαμπ, όπως η Μπαρτσελόνα, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται φέτος σε 40 εκατομμύρια ευρώ κι έχει τεράστιες οικονομικές απώλειες (λόγω των χαμένων εσόδων του ποδοσφαίρου της καταλανικής ομάδας, που ουσιαστικά χρηματοδοτεί όλα τα τμήματα του κλαμπ), δεν μπορούν παρά να σκεφτούν ότι πρέπει να… κόψουν. Και επειδή θα κόψουν, ενδέχεται να δημιουργηθούν ‘καραμπόλες’ στο παζάρι των μεταγραφών, που βρίσκεται στον πρώτο σχεδιασμό του, παράλληλα με τις ενέργειες για μειώσεις.

Μοιάζει με παραλογισμό, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα των περισσοτέρων ομάδων της Ευρωλίγκας. Την εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο Άπερ Γιλμάζ, τζένεραλ-μάνατζερ της Αναντολού Εφές, της κατά τεκμήριο κορυφαίας ομάδας της κανονικής περιόδου: “Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε απώλειες από τα προβλεπόμενα έσοδα της τάξης του 27-28%, άρα θα πρέπει να έχουμε και μείωση του μπάτζετ της νέας χρονιάς, γύρω στο 30%, μπορεί και 40%. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουμε την ομάδα μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν, γιατί η προτεραιότητά μας είναι η Ευρωλίγκα”.

Η Εφές ξεκίνησε από τον Σέιν Λάρκιν. Στον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης δεν μπορείς να κάνεις… σκόντο. Και για να συμφωνήσει ο (έχων και τουρκικό διαβατήριο πλέον) Αμερικανός, θα εισπράξει 7.000.000 δολάρια για τα επόμενα 2 χρόνια. Δηλαδή 3.500.000 ετησίως. Δεν είναι και τόσο καλό ξεκίνημα, αν πράγματι η Εφές θέλει να κάνει μειώσεις. Τα ίδια ισχύουν και για την ΤΣΣΚΑ, η οποία επίσης σκέφτεται περικοπές 30%. Την ίδια ώρα, η συμφωνία με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ αγγίζει τα 7.500.000 δολάρια για τα επόμενα 3 χρόνια. Και για να πάρει θέση στην ομάδα της Μόσχας, πρέπει να φύγει ο Κώστας Κουφός, του οποίου το συμβόλαιο είναι ύψους 2.000.000!

Στοχεύουν στους ‘μικρούς’

Οι ομάδες της Ευρωλίγκας δεν είναι όλες ίδιες. Κάποιες έχουν ισχυρούς οικονομικά ιδιοκτήτες, άλλες βασίζονται πάρα πολύ στα εισιτήρια διαρκείας, το μάρκετινγκ. Τέτοια κλαμπ είναι η Ζαλγκίρις, η Μπάγερν κι η Άλμπα. Μια Ευρωλίγκα που θα αρχίσει με κλειστές τις πόρτες είναι λογικό να είναι επώδυνη γι’ αυτές τις ομάδες, που παίζουν σε γεμάτες εξέδρες και ξέρουν ότι ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους καλύπτεται από τα εισιτήρια.

O Μάρτιν Χέρμανσον, "κελεπούρι" από την Άλμπα ΒερολίνουO Μάρτιν Χέρμανσον, “κελεπούρι” από την Άλμπα Βερολίνου

Αν θέλουν να επιβιώσουν, ενδεχομένως θα πρέπει να απελευθερώσουν ή ακόμη και να πουλήσουν παίκτες. Ως εκ τούτου, τα ονόματα που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως του Λουκ Σίκμα και του Μάρτιν Χέρμανσον (για την Ολίμπια Μιλάνο) ή του Ρόκας Γκεντράιτις (για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ) ή του Έντγκαρας Ουλάνοβας (κι αυτός για το Μιλάνο) ή του Γκρεγκ Μονρό (για τη Ρεάλ) προέρχονται απ’ αυτές τις ομάδες.

Ο Ολυμπιακός πληρώνει τους γκαρντ

Και οι ελληνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός, όπως λέγεται στον Πειραιά, είναι έτοιμος να πληρώσει για τους δυο γκαρντ που θέλει να εντάξει στο ρόστερ της νέας σεζόν. Ο Κώστας Σλούκας ενδιαφέρει πολύ τους ‘ερυθρόλευκους’, όμως αν αληθεύουν οι τελευταίες πληροφορίες της Hürriyet, ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα ανανεώσει με τη Φενέρμπαχτσε, μοιάζει αρκετά δύσκολο να φύγει ο Έλληνας διεθνής. Ο Ολυμπιακός, πάντως, θέλει να ρίξει βάρος στη στελέχωση της περιφέρειάς του και θα ενδιαφερθεί για παίκτες που θα του δώσουν την ποιότητα την οποία αναζητά ο Μπαρτζώκας. Ήδη πάντως ο Ολυμπιακός έχει πάρει ένα παίκτη (Χασάν Μάρτιν) και φαίνεται ότι υπάρχει έτοιμο το μεταγραφικό πλάνο του.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ αντίθετα δεν είναι γνωστός ο προπονητής, ώστε να υπάρξει και κάποιο πλάνο. Καθώς δεν θα ισχύσει το ‘Ρικ Πιτίνο μέχρι το 2021’, θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα χειριστεί την υπόθεση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και αν θα πάει σε άλλη επιλογή από την προφανή του Γιώργου Βόβορα. Λίγοι, βέβαια, πιστεύουν πως θα παραμείνει στην ομάδα ο Τζίμερ Φριντέτ, αν και ο Αμερικανός γκαρντ δεσμεύεται με συμβόλαιο. Και δεν είναι μόνο αυτός. Ίσως τελικά, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ της νέας σεζόν να έχει τα πιο πολλά ερωτήματα από τις περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Πηγή: Contra