Του Γιάννη Φιλέρη
Θα μείνουν τελικά μόνο οι φωτογραφίες να θυμίζουν τον ‘θόρυβο’ της συμφωνίας ΕΟΚ-Ρικ Πιτίνο; Η αναχώρηση του 67χρονου Αμερικανού για την πατρίδα του και η συμφωνία του με το κολέγιο Αϊόνα θέτει εν αμφιβόλω την τελική συνεργασία του με την Εθνική Ελλάδας. Ο ίδιος, βέβαια, μιλώντας στο Sport 24 μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας του με το Αϊόνα, υποστήριξε ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τόσο στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όσο και στο. αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Και ταυτόχρονα, θα σχεδιάζει το πρόγραμμα του κολεγίου του. Πραγματικός σούπερμαν!
Προφανώς, όλα βρίσκονται στον αέρα και λόγω κορονοϊού. Η Ευρωλίγκα δεν ξέρουμε αν και πότε θα ξαναρχίσει. Το προολυμπιακό τουρνουά που είναι προγραμματισμένο τέλη Ιουνίου (23-28/6) επίσης δεν ξέρουμε αν θα διεξαχθεί. Υποτίθεται ότι η Εθνική ομάδα θα πρέπει να κάνει και μια στοιχειώδη προετοιμασία για να πάει στον Καναδά. Με δεδομένο ότι ακόμη και οι Ολυμπιακοί Αγώνες βρίσκονται υπό συζήτηση, καλύτερα να μην προδικάζουμε κάτι για την τύχη των διοργανώσεων.
Ίσως και σε αυτό να ποντάρει και ο Πιτίνο, υποστηρίζοντας ότι θα τα προλάβει όλα! Κάτι μπορεί να αναβληθεί ή να ματαιωθεί, ωστόσο ο ίδιος θα έχει προλάβει να δηλώσει συνεπής. Στα λόγια, όλα μπορεί να τα προλάβει.
Εδώ που τα λέμε, από την αρχή της συμφωνίας του με την ομοσπονδία, έχει πει ένα σωρό πράγματα. Σας θυμίζουμε:
- “Τους επόμενους δυο μήνες θα είμαι Έλληνας. Ούτε Παναθηναϊκός ούτε Ολυμπιακός ούτε ΑΕΚ” (μετά από λίγες μέρες, συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ)
- “Θα πάω στο Μαϊάμι, να βρω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θα ταξιδέψω στο Τελ Αβίβ, να μιλήσω με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ” (τελικά ούτε στο Τελ Αβίβ πρόλαβε να πάει…)
Εντάξει, μετά προέκυψε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κι ο Αμερικανός κόουτς άφησε για λίγο την Εθνική, αν και κάθε φορά διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το αρχικό σχέδιο της επιστροφής του στην Ελλάδα. Ο hall-of-famer κόουτς υποτίθεται ότι δεν ξαναγύρισε για να πιάσει δουλειά στους ‘πράσινους’, αλλά για να μιλήσει (και να συμφωνήσει) με την ελληνική ομοσπονδία. Θυμίζουμε, πάντως, τις διαρροές μετά την ανακοίνωση της επαναπροσέγγισής του από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΟΚ ήταν σφόδρα ενοχλημένη.
Τελικά, δεν υπήρχε πρόβλημα. Ο Πιτίνο ξεκίνησε να εργάζεται εκ νέου στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Άλλωστε, με την ΕΟΚ -όπως ειπώθηκε- είχε συμφωνήσει αμισθί. Αυτοί που θα πληρώνονταν ήταν οι Αμερικανοί συνεργάτες που ζήτησε να στελεχώσουν το επιτελείο του, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονταν ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ως ασίσταντ κόουτς και ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Έλληνας γυμναστής της ΤΣΣΚΑ.
Φυσικά, η Εθνική των ‘παραθύρων’ δεν είχε καμιά σχέση με τον Πιτίνο. Τα δυο ματς των προκριματικών τα ανέλαβε το τιμ του Θανάση Σκουρτόπουλου, που είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής… χειμώνα. Αυτός που θα κοουτσάρει και του χρόνου την ομάδα, στα επόμενα ματς για το Ευρωμπάσκετ ’21 και πιθανόν η πρώτη επιλογή της ΕΟΚ, εφόσον ο Πιτίνο φανεί ασυνεπής με τις έως τώρα υποσχέσεις του. Και εφόσον, βέβαια, γίνει το προολυμπιακό τουρνουά.
Είναι νωρίς να πούμε τι ακριβώς θα συμβεί, γιατί ουδείς μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν το σκεφτούμε χωρίς το κάδρο της πανδημίας όμως, θα καταλήξουμε σε ό,τι γράφαμε πριν από μερικούς μήνες, όταν ανακοινώθηκε η δωρεάν ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής από τον διάσημο Αμερικανό. Ήταν μια κίνηση άκρως εντυπωσιακή και επικοινωνιακή για διάφορους λόγους, όπως εξηγούσαμε σε άρθρο στις 13 Νοεμβρίου. Τότε που ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έψαχνε εναγωνίως μια ‘ηχηρή απάντηση’ στο νόμο του Λευτέρη Αυγενάκη, που τον ‘εκπαραθύρωνε’ από την ΕΟΚ λόγω θητείας και ηλικίας. Δεν υπήρχε ούτε προοπτική ούτε πρόθεση μακροπρόθεσμης λύσης, άρα και αναδημιουργίας της Εθνικής. Ο ορίζοντας τελείωνε (αν περνούσε η ομάδα) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είχαμε σημειώσει τότε τα εξής:
“Ο Πιτίνο θα είναι προπονητής μιας χρήσης για την Εθνική Ομάδα, προκειμένου να πετύχει ένα μεγάλο στόχο της. Η συνέχεια αγνοείται . Όλα θα ήταν καλύτερα αν συμφωνούσε σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για όλες τις εθνικές ομάδες, μπορούσε να εκπονήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοζόταν για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι λόγω της προϊστορίας του είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να θέσει μια σειρά από μπασκετικές αρχές, που θα μπορούσε (σε εθνικό επίπεδο) να ακολουθήσουν τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.
Όμως στην προκειμένη περίπτωση αμφότεροι οι άνθρωποι που συζήτησαν δεν είχαν στο μυαλό τους ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο μεν Πιτίνο σκέφτεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σαν μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει το όνομά του στην Αμερική που τόσο άσχημα του φέρθηκε, ο δε Βασιλακόπουλος για να προκαλέσει τον Αυγενάκη φωνάζοντας στις κάμερες “πείτε του ότι είμαι κούκλος” και να δρέψει τους καρπούς μιας πρόκρισης στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού”.
Δε νομίζουμε ότι πέσαμε πολύ έξω. Άλλωστε, 10 μέρες μετά τις τυμπανοκρουσίες στην ΕΟΚ για τη συνεργασία της με τον Πιτίνο, ο 67χρονος προπονητής ανακοινώθηκε ότι επιστρέφει και στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, υπογράφοντας μάλιστα συμβόλαιο 1,5 έτους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή.
Βολεύει ένα ‘βελούδινο’ διαζύγιο
Ούτε αυτό, βέβαια, θα τηρηθεί. Ανεξάρτητα αν θα τελειώσει ή όχι τη σεζόν με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ο Πιτίνο (ακόμη κι αν ξεκινήσει πάλι η Ευρωλίγκα, ήδη συζητείται σενάριο να αναλάβει τους ‘πράσινους’ ο Γιώργος Βόβορας) σίγουρα δεν θα είναι την… επόμενη, όπως προβλέπει το συμβόλαιό του. Μπορεί και τον σύλλογο να τον εξυπηρετεί όλη αυτή η ιστορία με το Αϊόνα, καθώς εδώ και καιρό υπήρχαν πολλά ερωτήματα. Οι… εν κρυπτώ συζητήσεις του με το Αϊόνα δεν φαίνεται να ενόχλησαν τον επίσημο Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ότι ουσιαστικά ο προπονητής αθέτησε τον δεύτερο χρόνο της συνεργασίας του. Ίσως να αναζητούσαν ένα τέτοιο ‘βελούδινο’ διαζύγιο.
Δεν αποκλείεται να ισχύσει το ίδιο και για την Εθνική Ελλάδας. Εδώ, άλλωστε, τα πράγματα είναι και πιο εύκολα. Ο Πιτίνο δεν έχει υπογράψει κάποιο συμβόλαιο (τουλάχιστον έτσι μας είπαν) και δεν θα αθετήσει κάποια γραπτή συμφωνία. Απλά θα ξεχάσουμε τις φανφάρες του Νοεμβρίου, τόσο εύκολα, όσο εμφανίστηκαν. Φυσικά, για ακόμη μια φορά, η Εθνική θα έχει αντιμετωπιστεί με πρωτοφανή έλλειψη σχεδίου και σοβαρότητας. Όμως και σε αυτό είμαστε συνηθισμένοι. Δεν προκαλεί, πλέον, ουδεμία έκπληξη το σκηνικό…
Πηγή: Contra