Της Νίκης Μπάκουλη
Η Τζόσι Χάρις υπήρξε σύντροφος του Φλόιντ Μέιγουεδερ από όταν δεν είχε να φάει (1995) έως ότου δεν έμεινε χρήστης των social media που να μη γνώριζε πόσο πλούσιος είναι -με όσα ακραία ‘πόσταρε’. Η Τζόσι Χάρις δεν ήταν η μόνη γυναίκα στη ζωή του πυγμάχου. Ήταν ωστόσο, η μητέρα τριών -εκ των τεσσάρων- παιδιών του. Και θύμα του. Χωρίς εισαγωγικά. Πριν λίγα εικοσιτετράωρα η 40χρονη βρέθηκε νεκρή, μέσα στο αυτοκίνητο της, έξω από το σπίτι της. Διατάχθηκε νεκροψία, για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου. Αποκλείστηκε η δολοφονία. Παρεμπιπτόντως, ο Μέιγουεδερ ‘παρτάρει’ στην Ευρώπη (δεν έχει ακούσει για τον κορονοϊό) και σύμφωνα με τα τελευταία του posts άφησε την Κολωνία για το Άμστερνταμ.
Η Χάρις είχε υποστηρίξει έξι διαφορετικές φορές πως ο Μέιγουεδερ την κακοποιούσε, πριν το τελειωτικό χτύπημα του πυγμάχου, το Σεπτέμβρη του 2020. Όλα αυτά τα ‘θαυμαστά’ συνέβαιναν ενώπιον των παιδιών τους (ο Κοράν είναι σήμερα 20, ο Ζάιον 18 και ο Ζάιρα 15 -ο μποξέρ έχει και μια ακόμα κόρη, την Ιγιάνα που είναι 19 και απέκτησε με άλλη σύντροφο).
Αυτό κατέστη σαφές το Νοέμβριο του 2014, Κοράν είχε χαρακτηρίσει τον πατέρα του ‘δειλό’, σε συνέντευξη που είχε δώσει στη USA Today -με τη συγκατάθεση της μαμάς του.
Περιέγραψε, με κάθε λεπτομέρεια, το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν εκείνος ήταν μόλις 10 χρόνων και οι γονείς του σε διάσταση, όταν ο πατέρας του όρμηξε στο σπίτι, άρπαξε τη Χάρις από τα μαλλιά, την πέταξε στο πάτωμα και την κράτησε εκεί, όπως την κλωτσούσε και τη χτυπούσε ‘γιατί είχε εκνευριστεί, όταν βρήκε γραπτά μηνύματα του CJ Ουότσον (NBAer) στο κινητό της’. Το παιδί κατάφερε να ξεφύγει και να ειδοποιήσει την ασφάλεια του κτιρίου, που με τη σειρά της ειδοποίησε την αστυνομία. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν και ο δευτερότοκος, Ζάιον.
Στη δίκη που έγινε το 2012 ο Μέιγουεδερ είχε δηλώσει πως δεν έγινε κάτι το σοβαρό. Τα στοιχεία -και τα παιδιά του- έλεγαν άλλα. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτή ήταν μια από τις καταγγελίες -πέντε διαφορετικών γυναικών- για βιαιοπραγία που ‘έτρεχαν’ εκείνο το διάστημα. Τις προηγούμενες φορές έφτανε έως την απαγγελία κατηγοριών. Εκείνη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 90 ημερών. Μυαλό -ξεκάθαρα- δεν έβαλε. Τον Ιούνιο του 2014 η πρώην αρραβωνιαστικιά του, Σαντέλ Τζάκσον κατέθεσε μήνυση για κακοποίηση, εικονική φυλάκιση (της επέτρεπε να βγαίνει από το σπίτι, μόνο συνοδεία κάποιου συνεργάτη του) και τόνισε πως ο Μεϊγουέδερ την είχε σημαδέψει με όπλο. Δεν είχε βοηθήσει -πολύ- ότι είχε γίνει ήδη ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής, όλων των σπορ.
Όταν η USA Today ρώτησε σχετικά τη Χάρις, το 2014 εκείνη παραδέχθηκε πως ‘ήμουν μια κακοποιημένη γυναίκα που ντρεπόταν να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Ένιωθα ότι εγώ είχα το λάθος. Σκεφτόμουν τι μπορεί να ‘χα κάνει που να πυροδοτούσε αυτά τα ξεσπάσματα. Δεν ήξερα τότε πως έτσι σκέφτονται όλες οι κακοποιημένες γυναίκες. Τώρα μπορώ να δω ότι η σχέση μου μαζί του ήταν δυσλειτουργική, επιθετική και πως ήμουν θύμα ενδοοικογενειακής βίας‘.
‘Έπαιρνα ένα ηρεμιστικό, λίγη ώρα πριν επιστρέψει σπίτι”
Συμπλήρωσε ότι είχε παίξει το ρόλο της και η οικονομική αβεβαιότητα που θα ερχόταν ως συνέπεια της εγκατάλειψης του Μέιγουεδερ. Αυτή έφερε και την απομόνωση. “Πέρασα πάρα πολλά χρόνια να λυπάμαι τον εαυτό μου. Με τη βοήθεια ειδικού και αντικαταθληπτικών κατάφερα να νιώσω δυνατή”. Στα χρόνια που έζησε με τον πυγμάχο “κατάντησα στο να παίρνω ένα Xanax, λίγο πριν επιστρέψει σπίτι. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ το άγχος του τι με περίμενε. Ακόμα και σήμερα μου κόβεται η ανάσα, όταν ξέρω πως θα είναι αυτός στον ίδιο χώρο με εμένα”.
Την ημέρα που είχε επισκεφτεί το USA Today τη Χάρις στο σπίτι της, εμφανίστηκε νωρίτερα του αναμενομένου ο Κοράν. Είχε φύγει από το σχολείο νωρίτερα, λόγω ενοχλήσεων στο στομάχι. Πριν πάει στο δωμάτιο του, η μητέρα του του ζήτησε να υπογράψει την κατάθεση που ‘χε κάνει στην αστυνομία, μετά το ξυλοδαρμό της από τον πατέρα του. Είχαν μεσολαβήσει τέσσερα χρόνια. Στάθηκε στο ότι δεν είχε βάλει κόμματα, στις προτάσεις. Ώσπου το βλέμμα του ‘χάθηκε’. Το μυαλό του είχε γυρίσει σε εκείνη τη νύχτα. Με την άδεια της Χάρις, μίλησε για αυτήν.
Το ζευγάρι είχε πάντα θέματα, με εκρήξεις. Χώριζαν, τα ξαναέβρισκαν, ξαναχώριζαν και ούτω καθ εξής. Το Σεπτέμβρη του 2010 ήταν σε διάσταση. Η Χάρις έμενε με τα παιδιά της και ο Μέιγουεδερ με την τότε σύντροφο του. Παρ’ όλα αυτά, δεν του άρεσαν οι φήμες που ήθελαν την πρώην του να ‘χει βρει άλλον άνδρα. Ένα βράδυ μπούκαρε στο σπίτι της, τσακώθηκαν, εκείνη κάλεσε την αστυνομία που εμφανίστηκε σε μηδενικό χρόνο, για να ζητήσει από τον Μέιγουεδερ να φύγει, ήρεμα. Στις 4 τα ξημερώματα εκείνος επέστρεψε, αυτήν τη φορά παρέα με έναν φίλο του. Η Χάρις κοιμόταν στον καναπέ. Την πόρτα άνοιξε ο Κοράν, ο οποίος πείστηκε από τον μπαμπά του να τον αφήσει να περάσει στο σπίτι. Και τότε άνοιξε η πύλη της Κολάσεως για τη γυναίκα, που όπως είπε ‘σώθηκα από το γιο μου’.
Κατ’ αρχάς, ο μικρός είχε τρέξει να ενημερώσει μια φίλη της μαμάς του, που κοιμόταν στον ξενώνα, ότι δέχεται επίθεση. Εκείνη δεν τον πίστεψε. Ακολούθως, άρχισε να τρέχει προς την πύλη εισόδου, στην ασφάλεια, ώσπου εμφανίστηκε μπροστά του ο φίλος του πατέρα του για να τον σταματήσει. “Πήγα στο δωμάτιο μου, κλείδωσα την πόρτα και πήδηξα από το παράθυρο του μπάνιου, για να φτάσω στην πύλη και να πω στον ‘σεκιουριτά’ τι συνέβαινε. Εκείνος κάλεσε την αστυνομία και το ασθενοφόρο”. Μόλις άκουσε τις σειρήνες ο Μέιγουέδερ εξαφανίστηκε με τον φίλο του. Πήρε μαζί του το τηλέφωνο της Χάρις.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Κοράν έβλεπε τον πατέρα του τα σαββατοκύριακα. Ο Μέιγουεδερ του αγόραζε ό,τι ήθελε. Παρακολουθούσαν ταινίες μαζί. Όχι μποξ ‘γιατί το βρίσκω βαρετό’ είχε πει ο υιός Μέιγουεδερ, αποκαλύπτοντας πως ‘το πιο δύσκολο πράγμα είναι να κάνω τον μπαμπά μου να παραδεχθεί τις πράξεις του. Είναι δειλός’. Χρόνια μετά, σε σχετική ερώτηση του ESPN, ο πυγμάχος είχε πει πως ‘είναι μόνο φήμες όσα αφορούν την κακοποίηση της Χάρις από εμένα. Δεν έχει αποδειχθεί κάτι. Έτσι είναι η ζωή‘. Μόνο που εκείνη είχε κρατήσει έναν ολόκληρο φάκελο με αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία ήθελε να κάνει βιβλίο “για να βοηθήσω τις γυναίκες που περνούν ό,τι πέρασα εγώ. Αρχικά, ήθελα να πω τη δική μου άποψη για όσα συνέβησαν, γιατί παντού στα media υπήρχε μόνο εκείνη του Φλόιντ. Αλλά υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα”.
Σημείωσε κάπου εδώ πως η Χάρις είχε περάσει και τη φάση της που προσπάθησε να μειώσει τη σοβαρότητα αυτών που ‘χαν συμβεί. Το 2012 είχε δηλώσει στο TMZ πως “shit happens”. Ναι, σύνδρομο Στοκχόλμης λέγεται -και ανασφάλεια.
“Δεν είμαι θυμωμένη μαζί του. Τον αγαπώ μέχρι θανάτου. Ο Φλόιντ αγαπάει τα παιδιά. Είναι εξαιρετικός πατέρας. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, ξανά. Ζητώ συγγνώμη για ό,τι έγινε. Είμαστε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε από το συμβάν, μαζί”. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Πολύ σύντομα η σχέση τους έγινε ξανά ‘πυρηνική’ και το 2015 η Χάρις κατέθεσε μήνυση, με την οποία του ζητούσε 20 εκατομμύρια δολάρια, ως αποζημίωση για δυσφήμιση, εσκεμμένη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας και από αμέλεια. Προηγήθηκε συνέντευξη του Μέιγουεδερ, στην οποία είχε ξεφτιλίσει τη μητέρα των παιδιών του. Μεταξύ άλλων εξήγησε πως ‘εφόσον με ρωτάτε αν όντως είμαι ένοχος ξυλοδαρμού, θα απαντήσω πως ναι είμαι, αν αυτό σημαίνει ότι περιόρισα μια γυναίκα που ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αν κλότσησα, πάτησα και χτύπησα κάποιον; Όχι. Αυτό δεν συνέβη ποτέ’.
“Έχεις όσες γυναίκες μπορείς να συντηρήσεις”
Στο ‘δεν υπάρχουν φωτογραφίες’ του Μέιγουεδερ είχε απαντήσει ότι ‘υπάρχουν και ανήκουν σε έναν ντετέκτιβ της αστυνομίας. Είναι και στο φάκελο της υπόθεσης. Αλλά δεν μου έχουν δώσει αντίγραφα. Έχω όμως, την έκθεση του γιατρού που με εξέτασε, στα επείγοντα και τους δυο μου γιους’. Συν την ενοχή του δράστη -με το δικό του τρόπο. Μεταξύ όσων της είχε πει ο μποξέρ εκείνο το βράδυ ήταν και ότι ‘θα σκοτώσω και εσένα και τον Ουότσον’. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη δεν κατέθεσε ποτέ εναντίον του πρώην συντρόφου της, το Δεκέμβρη του 2011 “γιατί δεν ήθελα να μπει στη φυλακή και να εξαφανιστεί από τη ζωή των παιδιών”.
Ο τύπος που ‘χει εξηγήσει πως βλέπει τα αυτοκίνητα σαν τις γυναίκες και τούμπαλιν (“ακόμα και αν δεν μπορείς να οδηγήσεις 30 αυτοκίνητα μαζί, μπορείς να τα αγοράσεις. Και να τα συντηρήσεις. Το ίδιο κάνω και με τις γυναίκες. Συντηρώ όσες μπορώ να συντηρήσω”), συνήθιζε να συμπεριφέρεται στις συντρόφους του σαν να είναι ιδιοκτησία του. “Εκείνος αποφάσιζε για τα ρούχα που φορούσα, έψαχνε το κινητό μου τηλέφωνο και μου θύμιζε πάντα πως μόνο αυτός ήταν πραγματικός μου φίλος. Πως ήμασταν ride or die ομάδα. Πάντα με απειλούσε και πάντα μου αγόραζε κάτι μετά”. Ώσπου απειλήθηκε η ζωή της και κατάλαβε πως κάτι πρέπει να αλλάξει.
Το έκανε, έγινε δασκάλα υποκριτικής,απέκτησε δικό της ‘κανάλι’ στο YouTube και ραδιοφωνική εκπομπή και όλα πήγαιναν καλά. Μέχρι την Τετάρτη 11/3, που βρέθηκε νεκρή. Τα αίτια δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Δεν σου είπα όμως, αν είχε να πει κάτι ο Μέιγουεδερ για το θάνατο της μητέρας των παιδιών του. Δες το τελευταίο post -έγινε μετά την είδηση του θανάτου της Χάρις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
#Amsterdam The only place that a red light mean GO. #RedLightDistrict
Πηγή: Contra