Της Νίκης Μπάκουλη
Η πραγματικότητα αυτού που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στις κορυφαίες διοργανώσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ είναι πως όλοι πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Μπροστά στον κίνδυνο των οικονομικών απωλειών που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πτώχευση (και δεν αναφέρομαι στην UEFA), έπαθαν πανικό, σε συνέπεια να δημιουργηθεί χάος. Και οι δηλώσεις τύπου “αν είναι απαραίτητο να γίνουν ματς κεκλεισμένων των θυρών, ας βρουν οι ενώσεις έναν τρόπο να τα αναβάλουν, ώστε να διεξαχθούν όταν θα υπάρχει ασφάλεια και έτσι να διαφυλαχθούν τα έσοδα των συλλόγων, που είναι απαραίτητα για την επιβίωση τους” του Γκάρι Νέβιλ δεν βοήθησαν κάπου. Τουναντίον, ενέτειναν το υπάρχον πρόβλημα. Μολονότι περιέγραφαν την πάσα αλήθεια: πως χωρίς τα χρήματα που ‘χουν συμφωνήσει να πάρουν οι ομάδες από χορηγίες και τηλεοπτικά, οι περισσότερες θα αποκτήσουν θέμα επιβίωσης.
Η γενική αρχή είναι πως οι ομοσπονδίες συντάσσονται με αυτά που αποφασίζουν οι κυβερνητικές αρχές της οικοδέσποινας χώρας. Εν προκειμένω τα Υπουργεία Υγείας.
Ας δούμε για αρχή, τι έγινε με την Ευρωλίγκα και το ταξίδι του Ολυμπιακού στο Μιλάνο, για την 29η αγωνιστική (Πέμπτη 12/3). Οι ‘ερυθρόλευκοι’ αιτήθηκαν την αναβολή του αγώνα, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει τα περισσότερα θύματα (εντός και εκτός εισαγωγικών) από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε ένα διήμερο πέθαναν 262 άνθρωποι από κορονοϊό, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να λένε στην Corriere della Sera πως αυτό που ζει η γείτονα παραπέμπει σε συνθήκες πολέμου, καθώς “πρέπει να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αφού δεν υπάρχουν τα μέσα για να τους κουράρουμε όλους”. Προφανώς και οι Πειραιώτες ήθελαν να αποφύγουν το ταξίδι στη χώρα, όπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε καραντίνα, με τη διοργανώτρια αρχή να δίνει ως αρχική οδηγία πως ‘το ματς θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών’, παρουσία μόνο των ανθρώπων της τηλεοπτικής παραγωγής.
Eπέμεινε σε αυτήν και όταν ο Ολυμπιακός ενημέρωσε πως δεν υπάρχει πτήση να φτάσει στο Μιλάνο (οι εταιρίες δεν πετούν από και προς Ιταλία, μέχρι νεοτέρας κατόπιν και σχετικής απόφασης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας), προσφέροντας ως λύση το ταξίδι σε άλλη κοντινή χώρα και τον υπόλοιπο ‘κομμάτι’ να καλυφθεί οδικώς. Οι διοικούντες το σύλλογο κατέληξαν στη ναύλωση τσάρτερ και μετά ήλθαν αντιμέτωποι με τη βασική οδηγία των 14 ημερών αυτοπεριορισμού (βλ. καραντίνα) για όσους ταξιδεύουν από την Ιταλία.
To ‘δεν πάμε’ σήμαινε αυτομάτως ήττα με 0-20 και 200.000 ευρώ πρόστιμο.
Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας σύστησε στον Ολυμπιακό να μην ταξιδέψει και έστειλε στη Euroleague το πρακτικό της συνεδρίασης που συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης 10/3. H διοργανώτρια αρχή έλαβε άλλη μια επιστολή, με το ίδιο αίτημα, από την ένωση παικτών της Euroleague, που ερευνούσε ήδη τη διεξαγωγή του αγώνα σε άλλη έδρα (Κάουνας). Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 14.50 αναφερόταν πως ‘ως συνέπεια της διαρκούς παρακολούθησης της κατάστασης, που είναι σχετική με τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των εθνικών κυβερνήσεων, η Euroleague Basketball ωθείται στο να ακυρώσει τη διεξαγωγή αγώνων της Euroleague και του Eurocup στην Ιταλία, έως τις 14/5 και να ορίσει άλλες έδρες, σε άλλες περιοχές”.
Στη λίστα υπήρχαν τα τρία προσεχή εντός έδρας ματς της Αρμάνι, αρχής γενομένης από αυτό με τον Ολυμπιακό, ΧΩΡΙΣ να υπάρχει ανακοίνωση για το πού θα γίνει. Αυτό που υπάρχει είναι ότι ‘η Euroleague θα ενημερώσει για τον τόπο τέλεσης τις προσεχείς ημέρες’. Μόνο που το Αρμάνι-Ολυμπιακός είναι την Πέμπτη 12/3 και η απάντηση στη σχετική ερώτηση που θέσαμε σε εκπρόσωπο Τύπου της διοργάνωσης ήταν πως “το πότε και το πού θα ανακοινωθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων σήμερα”. Ακολούθησε πλήθως αντιδράσεων και η πληροφορία ότι το ματς θα γίνει στο Βερολίνο, στη Mercedes-Benz Arena, την Παρασκευή 13/3, στις 21.45.
Η πρώτη εμπειρία της UEFA με ομάδες που αποφασίζουν πως δεν θα παίξουν
Σε αντίστοιχη περίπτωση της UEFA, με το Europa League και για την ακρίβεια το ταξίδι της Χετάφε στο Μιλάνο, για να παίξει με την Ίντερ, οι ιταλικές αρχές είχαν ανακοινώσει την αναβολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων στη χώρα, μέχρι νεοτέρας, όταν η ευρωπαϊκή ομοσπονδία επέμενε να γίνει το ματς, κεκλεισμένων των θυρών.
Ο πρόεδρος της ισπανικής ομάδας, Άνχελ Τόρες δήλωσε στο ραδιόφωνο Onda Cero πως είχε αιτηθεί στην UEFA να βρει άλλον τόπο διεξαγωγής του αγώνα, κάτι που δεν έγινε και επανήλθε με το “δεν θα πάμε στην Ιταλία, γιατί δεν θέλουμε να βάλουμε τους εαυτούς μας στο επίκεντρο του κορονοϊού και ας υποστούμε τις όποιες συνέπειες. Αν αυτό σημαίνει πως θα χάσουμε τις δουλειές μας, ας είναι.”. Είχε ζητήσει και από την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου να βοηθήσει, ώστε να αναβληθεί το παιχνίδι, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση. Επίσης, ξεκαθάρισε πως ενώ τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να αιτηθεί ειδικής αδείας -από το Υπουργείο Δημοσίου- για να επιτραπεί το ταξίδι “δεν το έκανα. Δεν θα πάω σε ένα μέρος που δεν θέλω να πάω. Αν είναι να χάσουμε λοιπόν, το ματς, ας το χάσουμε”.
Επειδή δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση (ομάδα να μην εμφανιστεί σε υποχρέωση που ‘χει στο UEFA Europa League -ενώ στο μπάσκετ που έχει ξαναγίνει υπάρχει ήδη ξεκάθαρη ποινή), η Χετάφε θα πάει στην Πειθαρχική Επιτροπή για απολογία και εκεί θα κριθεί η τιμωρία που ξεκινά -προφανώς- από την ήττα (0-3).
Αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και με το Σεβίλη-Ρόμα. Η Ισπανία με την Πορτογαλία είναι οι χώρες που ‘χουν απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς την Ιταλία, με τους ‘τζαλορόσι’ να λύνουν αυτό το πρόβλημα, ναυλώνοντας τσάρτερ. Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση Ισπανών Ποδοσφαιριστών έστειλε επιστολή στην UEFA με την οποία ζήτησε την αναβολή και αυτού του ματς. Προηγουμένως, ενημέρωσαν την Ένωση οι παίκτες της Σεβίλης πως δεν θέλουν να έλθουν αντιμέτωποι με αυτούς της Ρόμα. Η τελευταία ενημέρωση από την UEFA (στις 13.00) ήθελε το παιχνίδι να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, με τους Ρωμαίους να μην επιβιβάζονται στην πτήση που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 14.00, ενημερώνοντας ότι δεν θα κάνουν το ταξίδι.
Το Catalunya Radio μετέδωσε την Τρίτη 10/3 πως η διοργανώτρια αρχή των δυο κορυφαίων διασυλλογικών διοργανώσεων ποδοσφαίρου σκέφτεται να βάλει μια άνω τελεία, μόλις ολοκληρωθεί η φάση των ’16’. Για αυτήν δεν αποφασίστηκε κάτι πέραν της διεξαγωγής αγώνων, κεκλεισμένων των θυρών.
Η Ελλάδα προστέθηκε στις ταξιδιωτικές οδηγίες
Οι ταξιδιωτικές οδηγίες ανανεώνονται συνεχώς, ανάλογα με τις πληροφορίες για τα κρούσματα. Ενδεικτικά, ας δούμε τι συμβαίνει με το Πρωτόκολλο της Κύπρου, στην τελευταία έκδοση, όπου υπάρχουν τρεις κατηγορίες για τους ταξιδιώτες.
Η πρώτη είναι αυτή του υποχρεωτικού περιορισμού, υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα) στην οικεία τους ή σε χώρο που υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας για 14 μέρες, μετά την αναχώρηση τους από Επαρχία Χουμπέι (Κίνα), Ιταλία, Ιράν και Δημοκρατία της Κορέας.
Στη δεύτερη κατηγορία (του αυτοπεριορισμού, υπό τηλεφωνική παρακολούθηση στην οικεία τους ή σε χώρο που θα υποδεικνύεται από το Υπουργείο Υγείας, με ενδεδειγμένη την αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων και την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής) οι 14 μέρες έχουν να κάνουν με όσους αναχώρησαν από Κίνα (εξαιρουμένης της επαρχίας Χουμπέι), Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα (Νομός Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου).
Η τρίτη κατηγορία είναι της αυτοπαρακολούθησης, με οδηγίες για τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής και περιορισμό μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες, για 14 μέρες μετά την αναχώρηση τους από Ελλάδα (εξαιρουμένων των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου), Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο και Σιγκαπούρη.
Πηγή: Contra