Επιλογή Σελίδας



Ο Εντ Γούντουορντ είναι άκρως επιτυχημένος ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Όταν τον τοποθετήσεις στο αθλητικό πλαίσιο, γίνεται αποτυχημένος. Τι κάνει λάθος αυτός που κάνει τα πάντα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: από τις πωλήσεις των εισιτηρίων έως τις διαπραγματεύσεις με παίκτες.

Μάλλον ήλθε η ώρα για να δώσει ο Εντ Γούντουορντ αλλού τις αρμοδιότητες για την προσέγγιση 'στόχων' και τις διαπραγματεύσεις.

Μάλλον ήλθε η ώρα για να δώσει ο Εντ Γούντουορντ αλλού τις αρμοδιότητες για την προσέγγιση ‘στόχων’ και τις διαπραγματεύσεις.  AP PHOTO/JON SUPER

Της Νίκης Μπάκουλη

Στην επαγγελματική κάρτα του Εντ Γούντουορντ αναφέρεται ως ιδιότητα το ‘executive vice-president’. H κάρτα έχει το logo της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αν το θες σε ακρωνύμιο είναι EVP. Ποιες είναι οι ευθύνες του: σύμφωνα με τον παγκόσμιο ορισμό της θέσης αυτής, ο άνθρωπος που την έχει είναι υπεύθυνος για τη μεγιστοποίηση της λειτουργικής απόδοσης ενός οργανισμού και την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Ως προς αυτό το κομμάτι, ο Γούντουορντ διδάσκει μπαλίτσα. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι το τρίτο πιο πλούσιο ποδοσφαιρικό club του πλανήτη, πίσω από τους Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

Στις γενικότερες αρμοδιότητες, ανήκουν η επικοινωνία με τη διοικητικό συμβούλιο (να ενημερώνει για πάσα εξέλιξη), η επίβλεψη στρατηγικών πλάνων, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού (να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρεί υγιές εργασιακό περιβάλλον, με συγκεκριμένες πολιτικές και διαδικασίες), η επιχειρηματική ανάπτυξη (είναι υπεύθυνος για καινοτόμες ιδέες ως προς τις πωλήσεις και την ανάπτυξη και εκτέλεση ιδεών), η ηγεσία και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Αυτά τα ‘χει. Με άλλα έχει κάποια προβληματάκια.

Σε αθλητικό επίπεδο, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος είναι ο έχων τον τελευταίο λόγο σε όλα. Από τις πωλήσεις εισιτηρίων έως τις συζητήσεις με υποψηφίους προπονητές και παίκτες. Διαχειρίζεται τα ‘τόσα δίνω, πόσα θες’, την έξωθεν καλή μαρτυρία του οργανισμού έως το πρόγραμμα των αγώνων. Είναι ο υπεύθυνος για όλους τους υπαλλήλους. Πάντα είναι χρήσιμο να έχει γνώσεις επί του σπορ, με το οποίο ασχολείται.

O 48χρονος απόφοιτος του University of Bristol (με πτυχίο στη φυσική και δεύτερο πτυχίο oρκωτού λογιστή) πήρε τη δουλειά του απόλυτου αφεντικού στα εμπορικά ζητήματα των “Κόκκινων διαβόλων” το 2012. Του την έδωσαν οι ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες είναι η οικογένεια Γκλέιζερ. Ο Γούντουορντ είναι το ‘πρόσωπο’ τους. Σημείωσε βέβαια, πως αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο -σε όλα- είναι ο Τζόελ Γκλέιζερ -εκ των προέδρων. Ένα χρόνο αργότερα, βγήκε στη σύνταξη ο Ντέιβιντ Γκιλ (CEO του οργανισμού) και ο Γούντουορντ πήρε ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες. Έδωσε εκείνες της εμπορικής διαχείρισης αλλού (Ρίτσαρντ Άρνολντ) και συνέχισε το δρόμο του προς τη δόξα. Ή τουλάχιστον αυτός ήταν ο στόχος. Που δεν υλοποιήθηκε -σε αγωνιστικό επίπεδο.

Θα αρχίσουμε από την τελευταία ‘επιτυχία’: ρεπόρτερ είδαν ένα αυτοκίνητο, με φιμέ τζάμια, να μπαίνει στο Carrington (εκεί είναι το προπονητικό κέντρο της ομάδας) και οι φήμες ήθελαν να είναι μέσα σε αυτό ο Σάντερ Μπερζ, ο οποίος πήγαινε για τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις. Οι φαν της ομάδας πανηγύρισαν εν εξάλλω στα social media. Πέντε λεπτά μετά ενημερώθηκαν πως όντως κάποιος πήγε για εξετάσεις. Δεν ήταν όμως, ο Νορβηγός μέσος, αλλά ένας 15χρονος τερματοφύλακας, για τη δεύτερη ομάδα.

Μάλλον αυτό ήταν το ‘έως εδώ και μη παρέκει’ για τους οπαδούς που επισκέφτηκαν το βράδυ της Τρίτης 28/1 την έπαυλη του Γούντουορντ. Αυτό που έγινε ήταν… μια Τρίτη για τα ελληνικά δεδομένα. Δηλαδή, οι τύποι που τον επισκέφτηκαν, είχαν φωτοβολίδες στα χέρια, πέταξαν μια μέσα από την πύλη και φώναζαν διάφορα συνθήματα, όπως το ‘Γούντουορντ θα πεθάνεις‘. Στην Αγγλία εξεπλάγησαν στο βαθμό που χαρακτήρισαν το ‘φαινόμενο’ ως πρωτοφανές και αηδιαστικό -προφανώς και καταδικαστέο. Παρεμπιπτόντως, ο ‘στόχος’ δεν ήταν στο σπίτι του.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου, ενημερώνοντας πως όποιος έχει υποπέσει σε ποινικό παράπτωμα θα αποκλειστεί δια βίου από το γήπεδο, τονίζοντας ότι ‘το να εκφράζουν οι φαν την άποψη τους είναι ένα πράγμα. H εγκληματική βλάβη και η πρόθεση να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου, είναι άλλο πράγμα που δεν έχει δικαιολογία. Ξέρουμε πως ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα συνταχθεί μαζί μας, όπως δουλεύουμε με την αστυνομία του Great Manchester, για να εντοπιστούν οι δράστες της αδικαιολόγητης επίθεσης‘. Εν αντιθέσει με τις… Τρίτες της Ελλάδας, εκεί οι υπεύθυνοι των επιθέσεων εντοπίζονται. Και συλλαμβάνονται.

Η προηγούμενη φορά που οπαδοί της Γιουνάιτεντ επιτέθηκαν σε άνθρωπο της ομάδας, ήταν το 2004. Ο τότε διευθυντής Μόρις Ουάτκινς, του οποίου τις μετοχές αγόρασε ο Μάλκολμ Γκλέιζερ (υπήρξε και σύμβουλος των ανθρώπων που έγιναν τελικά, ιδιοκτήτες), δέχθηκε επίθεση ενώ ήταν στο αυτοκίνητο του.

Η ‘καταστροφική’ αρχή της σχέσης

✔ Το πρώτο ‘μεταγραφικό παράθυρο’, στο οποίο είχε τα γένια και τα χτένια ήταν αυτό του Γενάρη, του 2013Είχε περιγραφεί από τον Sir Άλεξ Φέργκιουσον ως αυτό που η ομάδα μπορούσε να ξοδέψει πακτωλό χρημάτων για να εμφάνισει τους καλύτερους στο Old Trafford. Είχε χρησιμοποιήσει τη φράση ‘push the boat out’. Όπως έγραψε η Telegraph ο Γούντουορντ δεν κατάφερε να βγάλει το πλοίο έστω έξω από το Salford Quays‘ -κοντά στο τέλος του καναλιού των πλοίων του Μάντσεστερ.

Τι είχε γίνει: Η ομάδα πήρε τον Μαρουάν Φελαϊνί από την Έβερτον, αλλά με περιπέτεια. Για κάποιο διεστραμμένο λόγο, ενώ ήξερε πόσα δίνουν οι άλλοι, πρόσφερε λιγότερα. Λίγο έλειψε να τον χάσει. Όταν έφτασε στο χείλος του γκρεμού, έδωσε τα πάντα (περισσότερα από 27.190.000 ευρώ που ήταν το buy out). Στο χείλος του γκρεμού έφτασε όταν ουδείς άλλος εκ των στόχων, τον καταδέχτηκε.

O Mαρούν Φελαϊνί, σε μια από τις πρώτες προπονήσεις του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
O Mαρούν Φελαϊνί, σε μια από τις πρώτες προπονήσεις του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.  AP PHOTO/JON SUPER

Επικοινωνικά, η Γιουνάιτεντ είχε ‘περάσει’ πως κάνει τα πάντα για να πείσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο να επιστρέψει, ενώ διεκδικούσε τον Τσεχ Φάμπρεγκας, τον Γκάρεθ Μπέιλ και τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Επί τρεις μήνες ο Γούντουορντ προσπαθούσε να κάνει δουλίτσες, ώστε να εξασφαλίσει τους καλύτερους για τον Ντέιβιντ Μόγιες (παρεμπιπτόντως, ο άνθρωπος μας εισηγήθηκε να είναι αυτός αντικαταστάτης του Φέργκιουσον), ο οποίος είχε απορρίψει τον Τιάγκο Αλκάνταρα και πείστηκε ότι δεν θέλει τον Λούκα Μόντριτς.

Ο Γούντουορντ έλεγε και ότι τα λεφτά δεν είναι θέμα. Για να έχει αποτέλεσμα, άφησε την ομάδα στην τουρνέ της στην Αυστραλία και γύρισε στην Ευρώπη να τιμήσει το μεροκάματο. Οι μέρες περνούσαν, αλλά ανακοίνωση δεν προέκυπτε, με τους κακοήθεις να λένε πως είχε χαθεί στο δρόμο της επιστροφής.

Είχε καλή διάθεση. Είχε όμως, και έπαρση. Δεν είχε επαφές/γνωριμίες και αξιοπιστία, στο χώρο -όπου δεν τον ήξεραν, άρα γιατί να τον εμπιστευτούν. Τελικά, έκανε το ελάχιστο, με τον τίτλο της Telegraph, για την απόδοση να είναι ο εξής:’ Ταπείνωση για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως ο νέος διευθύνων σύμβουλος μαθαίνει με σκληρό τρόποO Γούντουορντ έμαθε με σκληρό τρόπο πως το να αγοράζεις παίκτες, είναι μια τελείως διαφορετική στορία από το να πουλάς χώρο στις φανέλες και να ‘κλείνεις’ χορηγικές συμφωνίες με εταιρίες σε όλον τον κόσμο”.

✔ Όταν έκλεισε το ‘παράθυρο’, οπαδοί ζήτησαν να απολυθεί. Αυτό δεν έγινε και το καλοκαίρι του ίδιου έτους, προκειμένου να μη ‘χαθεί’ ο Ουέιν Ρούνεϊ του έδωσε συμβόλαιο για 390.228 ευρώ την εβδομάδα, ενώ δεν ήταν στο πικ του και μολονότι υπό τον Λουίς φαν Χαάλ -που αντικατέστησε τον Μόγιες, επιλογή που άνηκε… ξέρεις σε ποιον- είχε εκτιμηθεί πως δεν θα ξανανιώσει. Οι εκτιμήσεις ήταν σωστές. Τον Ιούλιο του 2014, ο φαν Χαάλ εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του ‘για τις εκτεταμμένες εμπορικές δραστηριότητες της ομάδας που μπορούν να την πλήξουν’, απαιτώντας να υπάρξει μια κάποια ισορροπία.

Τι είχε γίνει: Ο Γούντουορντ είχε στείλει την ομάδα στις ΗΠΑ για ‘δουλειές’ επί 17 μέρες (το πρόγραμμα είχε και τουλάχιστον τέσσερα παιχνίδια) και ο κόουτς εξήγησε πως τα ταξίδια ήταν μεγάλα, το τζετ λανγκ πραγματικότητα και η προετοιμασία -για την πρώτη σεζόν μετά το 1990 που η ομάδα δεν έπαιζε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση- δύσκολη. Για την ιστορία, στον αγώνα με τη Ρεάλ, στις 2/8 στο πλαίσιο του International Champions Cup, στις εξέδρες βρίσκονταν 109.318 φαν. Αριθμός που ήταν ρεκόρ.

✔ To 2015 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την απόκτηση του Άνχελ ντι Μαρία, για 70.620.000 ευρώ, ποσό ρεκόρ για βρετανικό σύλλογο. Τα λεφτά αυτά τα πήρε η Παρί Σεν Ζερμέν, όπου άνηκε ο Αργεντινός. Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια είχε 2 γκολ και άλλες τόσες ασίστ. Τελείωσε τη χρονιά με 4 γκολ, σε 32 ματς και το καλοκαίρι επέστρεψε στην PSG για 52.046.000 ευρώ. Τα κάνεις μόνος σου αυτά τα μαθηματικά, έτσι;

✔ Ο Μέμφις Ντιπέι είχε αφήσει την Άιντχοφεν για τη Γιουνάιτεντ, το 2015, όταν ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Eredivisie (22 γκολ στη χρονιά του τίτλου και εντυπωσιακή παρουσία στο 2014 World Cup). Πήγε στο Old Trafford (για 36.660.000 ευρώ) ως ‘δυνητικός φόργουορντ παγκοσμίας κλάσης’. Ο φαν Χάαλ δεν είχε ιδιαίτερη υπομονή μαζί του, ο Μουρίνιο είχε ακόμα λιγότερη και ο διεθνής Ολλανδός έφυγε για τη Λιόν, το Γενάρη του 17 (για 26.020.000 ευρώ). “Είχα πει στον Μουρίνιο ‘θα τα πούμε στην κορυφή’. Μου είχε απαντήσει ‘ελπίζω μια μέρα να σε αγοράσουμε πίσω’. Μάντεψε με ποιον μιλά αυτές τις ημέρες ο Γούντουορντ. Εν τω μεταξύ, κάτι αντίστοιχο είναι γίνει και με τον Βίλφριντ Ζαά.

✔ Τον Αύγουστο του 2016 ήταν αυτός που διασφάλισε τη μεταγραφή του Πολ Πογκμπά. Με το αζημίωτο. Έδωσε το ποσό ρεκόρ των 105.000.000 ευρώ για να τον ελευθερώσει από τη Γιουβέντους και τον έκανε τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών -έως τότε.

✔ Μετά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, το 2018 υπήρχε η υποψία πως δεν ασπάστηκε ούτε μια από τις προτάσεις που του έδωσε ο Ζοσέ Μουρίνιο, για μεταγραφές. Ο Πορτογάλος δεν έκρυβε το θυμό του, μηδέ οι φαν της ομάδας που επέμεναν πως ο Γούντουορντ είναι ο λόγος που δεν υπάρχει βελτίωση ‘καθώς θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του brand και όχι την ποδοσφαιρική επιτυχία’. Δεν ένιωσε και στις 8/8 ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη Chivas Regal.

✔ Το Γενάρη του 2018 η Γιουνάιτεντ έδωσε μάχη με τη Σίτι για τον Αλέξις Σάντσες. Παραδόξως, νίκησαν οι ‘Κόκκινοι διάβολοι” -έδωσαν στην Άρσεναλ τον Χένριχ Μιχιταριάν, τον οποίον είχαν πάρει για ποσό κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ, από την Ντόρτμουντ. Πλέον, μπορείς να διαγράψεις το παραδόξως, καθώς αποδείχθηκε η χειρότερη μεταγραφή όλων των εποχών. Έπαιρνε 472.960 ευρώ την εβδομάδα. Σε 45 συμμετοχές είχε 5 γκολ. Τον Αύγουστο του 2019 πήγε ως δανεικός στην Ίντερ. Είπε πως ‘δεν μετανιώνω που πήγα στη Γιουνάιτεντ, αλλά δεν θέλω πια να παίζω εκεί’. Θα γυρίσει στο ‘εκεί’ το καλοκαίρι, με τον Σόλσκιερ να λέει πως ‘θα σας διαψεύσει όλους’.

Αυτός που αποφάσισε να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στον Χιλιανό, ήταν ο Γούντουορντ, για τον οποίον τραγουδούν διαρκώς οι φαν στο γήπεδο. Στα αγαπημένα χιτ είναι το “Love United, hate Glazers”, το “We Want United Back” και το “F… off Woodward”. Εξαιτίας όσων ακούει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, σταμάτησε να πηγαίνει στο γήπεδο η σύζυγος του. Ξέρω. Θα ζήσεις. Αυτό θα γίνει και όταν διαβάσεις πως οι υπεύθυνοι για την παραλαβή πακέτων και γραμμάτων στο Old Trafford, ερευνούν ό,τι έχει το όνομα του πριν του το δώσουν.

✔ Το καλοκαίρι του 2019 έδωσε 94.610.000 ευρώ για τον Χάρι Μαγκουάιρ, αφότου έχασε τρεις μήνες στην προσπάθεια να δώσει λιγότερα στη Λέστερ. Η πρώτη προσφορά ήταν στα 77 εκατομμύρια. Μετά πήγε στα 83.000.000 και εκεί που του είπαν το ‘άστο’, πρόσφερε 94 εκατομμύρια.

✔ Στο τρέχον μεταγραφικό παράθυρο, η Γιουνάιτεντ έχασε όποιον διεκδίκησε με άλλους, ενώ μετά τον τραυματισμό του Μάρκους Ράσφορντ (κάταγμα κόπωσης), τον ταλαιπωρημένο αστράγαλο του Πογκμπά και το πονεμένο γόνατο του ΜακΤόμινεϊ κινήθηκε για την απόκτηση δυο παικτών. Χωρίς επιτυχία. Καμία έκπληξη. Δεν ξέρω αν σου είπα, αλλά ακόμα δεν έχουν τελειώσει έστω το θέμα του Μπρούνο Φερνάντες. Ξέρεις γιατί; Ενώ το buy out που υπάρχει στο συμβόλαιο με την Σπόρτινγκ είναι στα 70.960.000 ευρώ, η πρώτη προσφορά του Γούντουορντ ήταν στα 54.4 εκατομμύρια. Τη βλέπεις την επανάληψη, έτσι; Την έχουν δει όλοι και για αυτό εξετάζεται η περίπτωση να αποκτηθεί κάποιος που ξέρει να κάνει αυτήν τη δουλειά, πριν το καλοκαίρι -μήπως και δει προκοπή ο οργανισμός.

πηγή: contra.gr