Επιλογή Σελίδας



Της Νίκης Μπάκουλη

Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, όταν ο Πολ Τζορτζ ζήτησε και έλαβε το transfer από την Οκλαχόμα Σίτι στο Λος Άντζελες, ώστε να γίνει συνεταιράκι του Καγουάι Λέοναρντ, ο Γιάννης Ζωιτός είχε γράψει για το ‘τώρα ή ποτέ’ των Κλίπερς. Αφορούσε την ευκαιρία που είχαν, έπειτα από 35 χρόνια στην σκιά των Λέικερς, να βγουν μπροστά. Ειδικά και γενικότερα.

Όπως γνωρίζεις, στο ΝΒΑ, όπως και αν λέγεσαι (όποιος και αν είσαι) είναι σημαντικό το με ποιον παίζεις μαζί. Ποιον έχεις δίπλα, για παρέα. Και αν μη τι άλλο, το περασμένο καλοκαίρι έγινε θαυμαστή δουλίτσα στη συγκρότηση ζευγαριών, από αυτά που αλλάζουν δυναμικές. Μέχρι χθες δεν είχαμε δει αυτό του Κέβιν Ντουράντ με τον Κάιρι Ίρβινγκ (Νετς) και εκείνο του Λέοναρντ με τον Τζορτζ (Κλίπερς). Από τα ξημερώματα παραμένει στη θεωρία μόνο το πρώτο.

Σημείωση: πριν τέσσερις μήνες, ο Λέοναρντ είχε αποκαλύψει στο ESPN πως το 2017 είχε προτείνει στους Σπερς να φέρουν στο Σαν Αντόνιο τον Τζορτζ. Ο τελευταίος αποκάλυψε τα ξημερώματα -στο ίδιο μέσο- ότι είχε επίσης, ζητήσει να γίνει αυτή η ανταλλαγή, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς τα ‘Σπιρούνια’ δεν είχαν τα κατάλληλα ανταλλάγματα -όπως έγραψε το ESPN. Τα παιδιά είχαν συμφωνήσει από τότε να βρεθούν στο ίδιο ρόστερ, κάτι που έγινε τελικά, με δυο σεζόν -και 14 ματς- καθυστέρηση.

Για πρώτη φορά φέτος, οι Πολ Τζορτζ και Καγουάι Λέοναρντ βρέθηκαν μαζί σε παρκέ, στις 20/11 εναντίον των Σέλτικς. Δεν είχαν κάνει έστω μια προπόνηση μαζί.Για πρώτη φορά φέτος, οι Πολ Τζορτζ και Καγουάι Λέοναρντ βρέθηκαν μαζί σε παρκέ, στις 20/11 εναντίον των Σέλτικς. Δεν είχαν κάνει έστω μια προπόνηση μαζί.

 

Για τον Λέοναρντ έχει αναλυθεί το πώς τερμάτισε το ‘evolve or die’, όπως προετοιμαζόταν να ζήσει τη νέα του περιπέτεια (ως κάτοικος του Λος Άντζελες) και δεδομένης της απουσίας του Τζορτζ, από τον περασμένο Απρίλιο -στο μεσοδιάστημα υποβλήθηκε σε δυο επεμβάσεις, από μια σε κάθε ώμο. Μεταξύ άλλων, το ‘alpha dog’ του οργανισμού συνεργάστηκε άψογα με τον Πάτρικ Μπέβερλι, στα πρώτα ματς της σεζόν (έως ότου τέθηκε εκτός λόγω γονάτου -την επομένη επέστρεψε στα παρκέ ο Τζορτζ), τόσο που συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα αμυντικά δίδυμα της λίγκας. Τώρα είναι μέλη μιας εκ των καλύτερων αμυντικών ομάδων, με τους 99.4 πόντους, ανά 100 κατοχές σε 73 λεπτά που ‘χει αγωνιστεί φέτος ο Τζορτζ, να είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Στα 599 που ήταν απών o 29χρονος φόργουορντ, η παρέα του ‘έδινε’ 105.3 πόντους, ανά 100 κατοχές και δεν ήταν καν στο ΤΟΡ10.

“Καθόμασταν στο γραφείο και προσπαθούσαμε να σκεφτούμε αν είχαμε ποτέ δυο τύπους που έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι, χωρίς να ‘χουν κάνει μια προπόνηση μαζί. Δεν βρήκαμε κάποιους. Είναι περίεργο. Το μόνο που είχαν κάνει μαζί οι Καγουάι και ο Πολ, πριν τον αγώνα, ήταν σουτάκια”. Ντοκ Ρίβερς

Ο οργανισμός είχε ειδοποιήσει πως ο ‘Claw’ θα επέστρεφε με τους Σέλτικς, μετά τις 13/11 και την πρώτη εκ των τριών απουσιών λόγω γονάτου -το λες και load management, όπως και ότι ο ‘PG-13’ θα ζούσε την τέταρτη σερί συμμετοχή. Άρα όλοι αδημονούσαν για το σεφτέ, για να δουν τελικά, τον Μπέβερλι να ‘κλέβει’ την παράσταση. Και ο Μπέβερλι ‘έκλεψε’ την παράσταση, γιατί ήταν οι Λέοναρντ και Πολ στο παρκέ.

Το 107-104 των Κλίπερς επί των Σέλτικς, στην παράταση (97-97 η κανονική διάρκεια) κυκλοφορεί ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που ‘χουν δει φαν του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια -και δη σε κανονική διάρκεια της σεζόν. Ο Μπέβερλι ήταν starter και είχε το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής όλων (41′), με τον Λέοναρντ να παίζει 38′ (17 πόντοι, με 7/20 σουτ -4/11 τρίποντα), τον Χέρκλες 25′, τον Τζορτζ 37′ (27π., 10.21 σουτ, τα 4/11 από μακριά, δεν εκτέλεσε βολή και έκανε 5 λάθη) και τον Ζούμπατς 22’. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού έκανε ρεκόρ καριέρας στα ριμπάουντ (14), σκόραρε 14 πόντους (1/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα), πέρασε 7 ασίστ, έκανε 2 κλεψίματα και 2 τάπες, ενώ είχε άλλα τόσα λάθη. Ο Μάρκους Σμαρτ δήλωσε πως αυτός ήταν που άλλαξε το παιχνίδι, υπέρ των Κλίπερς. Το αυτό επισήμανε και ο κόουτς Ρίβερς, όπως και ο Λέοναρντ (“έβαλε μεγάλα σουτ, έκλεψε μπάλες στην αρχή της τέταρτης περιόδου και μας έδωσε εύκολους πόντους”). Ο ίδιος ο Μπέβερλι στάθηκε στο προφανές.

Έβγαινα από το pick and roll και ήμουν τόσο ελεύθερος που δεν ήξερα τι να κάνω. Οι Λέοναρντ και Τζορτζ μάζεψαν τόση προσοχή που είναι τρελό”. Πρόσθεσε πως αυτή η συνθήκη είναι ‘fun as hell’, αφού προηγουμένως σκόραρε το τρίποντο της διαφοράς, στα 43.4” πριν το τέλος της εξτρά περιόδου (έφτιαξε το 107-102) για σκορ.

Την ασίστ την πήρε από τον Χάρελ. Το ματς τελείωσε στην τάπα του Λέοναρντ στον Κέμπα Ουόκερ, ενώ έμεναν 8”.

Ας δούμε όμως, πώς άλλαξε το παιχνίδι των Κλίπερς ο Τζορτζ, o οποίος ομολόγησε -κατόπιν εορτής- “ήταν διασκεδαστικός ο τρόπος που λειτουργήσαμε και στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση, όλοι μαζί. Γνωρίζαμε πως θα είχαμε δέματα και το θετικό για αυτήν την ομάδα είναι πως υπήρξε κατανόηση από όλους. Κανείς δεν έριχνε το φταίξιμο στον άλλον, κανείς δεν έσκυβε το κεφάλι. Δεν υπήρξε σημείο που να γίνουμε δυσλειτουργικοί. Αντιληφθήκαμε πως είναι λογικό να κάνουμε λάθη, αφού δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Ό,τι όμως, και αν μας συμβεί, εμείς θα βρούμε τρόπο να νικήσουμε”.

‘Ένα από τα οφέλη του να ‘χεις τον ‘PG-13’ στο παρκέ είναι η δυνητική αύξηση των προσπαθειών για τρεις πόντους. Απόψε, περί τα μισά (48%) των εντός παιδιάς των Κλίπερς, ήταν από τη γραμμή. Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό, σε αυτόν τον τομέα, για φέτος”, εξήγησε το Positive Residual που ‘μετρά’ τα πάντα. Το παιχνίδι έγινε πιο απλό, γενικά για αυτήν την παρέα, με χαρακτηριστικές τις φάσεις που ο Ντοκ Ρίβερς ‘διέταξε’ Ηorns και ‘βγήκε’ ο Λέοναρντ στα αριστερά, μαζί με έναν άλλο ψηλό (Ίβιτσα Ζούμπατς), με τον Τζορτζ να πηγαίνει στη δεξιά γωνία. Το βλέπεις το αδιέξοδο της αντίπαλης άμυνας, έτσι; Σκέψου τώρα, να μπαίνει και Λου Ουίλιαμς -είναι ο ‘έκτος παίκτης’ που δίνει φέτος τους περισσότερους πόντους. Σε αυτό το ματς σταμάτησε στους 27 (7/12 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 4/4 βολές) σε 37′.

Θα ήθελα να δούμε λίγο, και τις ασίστ και τη συμμετοχή του Τζορτζ και σε αυτό το κομμάτι. Συνολικά, οι Κλίπερς πέρασαν 26 τελικές πάσες. Τις 8 της έδωσε ο Τζορτζ.

Στις 26 ασίστ έφτασαν και οι Σέλτικς, οι οποίοι απέδειξαν για ένα ακόμα βράδυ πως αυτά που κάνουν φέτος δεν είναι τυχαία. Κάθε φορά που άλλαζε κάτι απέναντι τους, προσαρμόζονταν αμυντικά και έδειξαν πως δεν φοβούνται να ρισκάρουν, μην τυχόν και ‘ξεφτιλιστούν’. Το concept παραμένει πως αν δεν δοκιμάσεις τα όρια σου, δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα ‘χάσεις’ από τον προσωπικό σου αντίπαλο ή θα φας κάρφωμα από αυτά που γίνονται πόστερ.

Υπήρξαν και πάρα πολλά θετικά -και θεαματικά. Όπως ο τρόπος που πήγε το ματς στην εξτρά περίοδο.

Οι 12 πόντοι του Ουόκερ ήταν season-low, με το 39.4% στα σουτ να δείχνει κάτι να δουλέψουν, για να καταφέρουν να διακριθούν -να μπορούν να ελπίζουν στην επιβίωση, απέναντι στις ομάδες που διεκδικούν τίτλους. H δουλειά ωστόσο, για την επιστροφή στα ψηλά έχει αρχίσει και είναι σε εξέλιξη.

Πηγή: Contra