Του Γιάννη Φιλέρη
Η πρώτη δουλειά του Ρικ Πιτίνο, όπως την περιγράφει στο βιβλίο του, ήταν στην ομάδα του κολεγίου της Χαβάης. Ετοιμαζόταν να φύγει για το εξωτερικό και να παίξει μπάσκετ στην Ιταλία (του έδιναν συμβόλαιο 19.000 δολαρίων) όταν άδειασε η θέση του assistant coach (αποφάσισε να πάει στη Νομική Σχολή) και… έφυγε τρέχοντας. Ήταν 22 ετών, θεωρούνταν ένας από τους κουρφαίους πασέρ στην ιστορία των Μίνουτμεν, όπως λέγονται παίκτες του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Έγινε ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών στην Αμερική.
Και να’ τος τώρα, στα 67 του, έτοιμος να οδηγήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Είναι ο μεγάλος στόχος-πόθος και η Εθνική Ομάδα της χώρας που γνώρισε, μέσω του Παναθηναϊκού πέρσι, μοιάζει με το κατάλληλο όχημα για να τον κάνει πραγματικότητα. Από τα κύματα της Χαβάης, στο .. γαλάζιο της Ελλάδας. Από τον Ειρηνικό Ωκεανό στο Αιγαιο Πέλαγος. Μόνο που ο δρόμος δεν είναι εύκολος, μεσολαβεί ένα προολυμπιακό τουρνουά με πολλές ιδιαιτερότητες και κυρίως ο χρόνος… είναι λίγος. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα σε μια σειρά.
“Από σήμερα και για τους επόμενους οκτώ μήνες, θα είμαι Έλληνας”, σχολίασε με αρκετό λυρισμό ο διάσημος Αμερικανός κόουτς στην επίσημη παρουσίαση του από την ελληνική ομοσπονδία. Η αλήθεια είναι ότι προπονητής της Εθνικής είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Ναι, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η ΕΟΚ παρουσίασε τον νέο κόουτς του… καλοκαιριού. Ο Σκουρτόπουλος παραμένει στο πόστο του για τα ματς των παραθύρων που έρχονται τον Φεβρουάριο και αφορούν τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021.
Η Εθνική θα παίξει στις 21/2 με τη Βουλγαρία εντός και τρεις μέρες αργότερα εναντίον της Βοσνίας εκτός έδρας. Τον όμιλο (από τον οποίο περνάνε οι τρεις, συμπληρώνει η Λετονία). Για τα συγκεκριμένα παιχνίδια την ευθύνη την έχει ο Έλληνας κόουτς, με τον οποίο ο Πιτίνο ήδη έχει συναντηθεί και μιλήσει στην πρώτη του επίσκεψη στα γραφεία της ΕΟΚ.
Ο 67χρονος προπονητής που αποκάλυψε ότι θα φέρει ένα συνεργάτη από τις ΗΠΑ (και ίσως υποδείξει και κάποιους Έλληνες) δεν διευκρίνισε αν ο Σκουρτόπουλος θα είναι στο επιτελείο του, ίσως γιατί ακόμη δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του. Η δουλειά του, άλλωστε, θα ξεκινήσει πολύ αργότερα. Μέχρι τότε θα συλλέξει πληροφορίες, θα μιλήσει με το ‘αμερικάνικο’ στοιχείο της ομάδας και θα προετοιμάσει το έδαφος για να κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολα την προετοιμασία των λίγων ημερών.
Το προολυμπιακό είναι… φαστ-φουντ
Το προολυμπιακό τουρνουά μοιάζει αλλά δεν είναι εύκολη διοργάνωση. Μοιάζει σα να πηγαίνεις στο φαστ-φουντ. Είσαι σίγουρος ότι θα φας γρήγορα, όχι όμως ποιοτικά και σίγουρα πολύ ανθυγιεινά. Η Ελλάδα την έχει πατήσει σε όλα τα αντίστοιχα τουρνουά του παρελθόντος, πλην εκείνου που διοργάνωσε στην Αθήνα το 2008 και πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου (5η θέση).
Σε όλα τα άλλα, υπέστη ακόμη και πανωλεθρίες. Το 1984 είχε ηττηθεί, λόγου χάρη, από τη Μ. Βρετανία! Το 2012 έχασε από τη Νιγηρία. Γενικά είναι ένα τουρνουά που δεν “πάει” την Ελλάδα, ειδικά στις τελευταίες “εκδόσεις” του. Το 12 στο Καράκας η ομάδα είδε τον Ντακουντούρο να ευστοχεί στο πρώτο τρίποντο του μέχρι τότε! Το ταμπό έγραψε 80-79 και η Εθνική έμεινε εκτός νυμφώνος!
Πριν από λίγους μήνες ο Ηλίας Ζούρος, μιλώντας στο Contra.gr, είχε αναλύσει τη φάση. Είχε πει όμως και την αλήθεια του προολυμπιακού: “Είχαμε μικρό χρόνο προετοιμασίας. Μόλις οκτώ μέρες, οι μισές με 8 παίκτες”. Τα ίδια έλεγε, όχι άδικα, ο Φώτης Κατσικάρης το 2016 όταν η ομάδα έμεινε εκτός Λονδίνου στο προολυμπιακό της Ιταλίας (Τορίνο). Παρότι με την Εθνική έπαιζαν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά και ο Κώστας Κουφός, έχασε το κρίσιμο ματς με την Κροατία. Πάλι ο χρόνος ήταν λίγος, κάποιοι παίκτες δεν είχαν προλάβει καν να κάνουν προπονήσεις.
Ο Γιάννης είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει
Τα ίδια ισχύουν και για φέτος. Το προολυμπιακό τουρνουά είναι προγραμματισμένο (σε τέσσερα τουρνουά των έξι ομάδων) να γίνει από 23 μέχρι 28 Ιουνίου. Αν οι Μιλγουόκι Μπακς προκριθούν στους τελικούς αποκλείεται 100% καθώς το τζάμπολ είναι προγραμματισμένο για τις 4-5 Ιουνίου. Οι τελικοί της ανατολικής περιφέρειας ολοκληρώνονται στο τέλος Μαΐου. Αν υποθέσουμε ότι οι Μπακς χάνουν πάλι το τρένο, τότε πράγματι υπάρχει ελπίδα.
Πόσο μεγάλη ομως; Μοιάζει λίγο δύσκολο το Μιλγουόκι να αφήσει τον Γιάννη να παίξει στο προολυμπιακό και μετά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ώρα που θα συζητάει μαζί του και το νέο συμβόλαιό του. Ο Πιτίνο είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον MVP της περσινής κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ (ήδη έχει μιλήσει με τον Θανάση), το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να επικοινωνήσει και με τους Μπακς που δεν είναι και τόσο ελαστικοί.
Θεωρητικά ο Ρικ θα έχει στη διάθεσή του 2-3 εβδομάδες προπονήσεων, για να περάσει τη φιλοσοφία του… πεινασμένου λύκου, που θέλει να εμφυσήσει στην ομάδα, όπως υποσχέθηκε στην συνέντευξη-παρουσίαση της περασμένης Δευτέρας. Το προολυμπιακό, όμως, το οποίο ακόμη δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα γίνει είναι ζήτημα λεπτομερειών. Μόνο που τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου, ο Ρικ θα κάνει την πρώτη γνωριμία με τους παίκτες της Εθνικής. Εντάξει, κάποιους τους ξέρει από τον Παναθηναϊκό, όμως η Εθνική δεν είναι σύλλογος, έχει ιδιαιτερότητες και ο Αμερικανός προπονητής το γνωρίζει καλύτερα από την πρότερη θητεία του ως ομοσπονδιακός με το Πουέρτο Ρίκο. Αυτά, που έχει ζητήσει ως τώρα ο Πιτίνο είναι σκάουτινγκ των αντιπάλων που θα προκύψουν από την κλήρωση. Μάλλον θα δει και τους αγώνες του Φεβρουαρίου…
Tο αμερικάνικο όνειρο, μετά τον Ιτούδη
Πώς έφτασε όμως η ΕΟΚ και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος που κάποτε στην ερώτηση “τι γίνεται με τον προπονητή” απάντησε “σημασία έχει ότι έχουμε παίκτες” να στραφεί στην λύση Πιτίνο. Πώς βρέθηκε να εμπνέεται από ‘αμερικάνικο όνειρο’, ενώ μέχρι πρότινος έλεγε ότι πρέπει να εμπιστευτούμε άπαντες τους Έλληνες κόουτς;
EUROKINISSI SPORTS
Είναι προφανές. Αναζητώντας διέξοδο και απαντήσεις από τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, έψαχνε για μια λύση επικοινωνιακά τέλεια και η οποία δεν χωρούσε περιθώρια αμφισβήτησης. Ήδη ο χοντροκομμένος σχεδιασμός για την εκπαραθύρωσή του από την προεδρική καρέκλα της ομοσπονδίας που προωθεί ο Λευτέρης Αυγενάκης , δίνει το άλλοθι του ηρωϊκά μαχόμενου. Και του υπερασπιζόμενου τις… δημοκρατικές διαδικασίες (σχήμα οξύμωρο στην ΕΟΚ, αλλά έτσι τα έχει καταφέρει ο λαλίστατος υφυπουργός και το επιτελείο του). Η πρόσληψη (αμμισθί, όπως είπαν και οι δυο πλευρές) του Ρικ Πιτίνο αποτελεί μια κίνηση ματ, αν και εφόσον βέβαια, ευοδωθεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λέγεται, μάλιστα, ότι την περασμένη εβδομάδα, πριν από τον Πιτίνο υπήρξε εκ νέου επικοινωνία με τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος μάλιστα, αυτή τη φορά ήταν έτοιμος να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και να πει το ‘ναι’. Είχε, μάλιστα, στείλει όπως λένε και σχετική πρόταση συγκρότησης τεχνικού επιτελείου. Η λύση του Ρικ ήρθε λίγο αργότερα και μόλις άνοιξε ο δρόμος, ο πρόεδρος της ΕΟΚ είχε πάρει την απόφασή του. Σημειώνεται ότι με τον Θανάση Σκουρτόπουλο η συνεργασία θα συνεχιστεί και τον επόμενο χειμώνα αφού παραμένει… εθνικός προπονητής της ομάδας των παραθύρων.
Πού είναι η προοπτική;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν αρχίσει η σπέκουλα. Ο Ρικ Πιτίνο είναι τεράστια προσωπικότητα και σαφώς είναι μεγάλη τιμή της Εθνικής Ομάδας που θα τον έχει στον πάγκο της. Θα την βοηθήσει και με τις γνώσεις του και με την αύρα του. Μάγος, βεβαια, δεν είναι! Αναζητώντας, ωστόσο, την προοπτική στην συγκεκριμένη κίνηση σημειώνουμε τα εξής:
Το κέρδος της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ μεγάλο. Είναι σπουδαίο να ξαναδούμε την Ελλάδα σε ένα ολυμπιακό τουρνουά, όπου ενδεχομένως να είναι και η τελευταία διοργάνωση μιας σειράς παικτών (Μπουρούσης, Πρίντεζης, ενδεχομένως και Καλάθης). Στην περίπτωση που η Εθνική πάρει το εισιτήριο, ο Πιτίνο θα έχει πολύ περισσότερο χρόνο να βάλει τα δικά του στοιχεία στην ομάδα.
Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, με δεδομένη την… αμισθί συνεργασία του, ο Πιτίνο θα είναι προπονητής μιας χρήσης για την Εθνική Ομάδα, προκειμένου να πετύχει ένα μεγάλο στόχο της. Η συνέχεια αγνοείται.
Όλα θα ήταν καλύτερα αν ο Πιτίνο συμφωνούσε σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο για όλες τις εθνικές ομάδες, μπορούσε να εκπονήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοζόταν για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι λόγω της προϊστορίας του είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να θέσει μια σειρά από μπασκετικές αρχές, που θα μπορούσε (σε εθνικό επίπεδο) να ακολουθήσουν τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.
Όμως στην προκειμένη περίπτωση αμφότεροι οι άνθρωποι που συζήτησαν δεν είχαν στο μυαλό τους ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ο μεν Πιτίνο σκέφτεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σαν μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει το όνομά του στην Αμερική που τόσο άσχημα του φέρθηκε, ο δε Βασιλακόπουλος για να προκαλέσει τον Αυγενάκη φωνάζοντας στις κάμερες “πείτε του ότι είμαι κούκλος” και να δρέψει τους καρπούς μιας πρόκρισης στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού.
Πηγή: Contra