Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Πέρασαν 20 μήνες από την τελευταία εμφάνιση του Κώστα Μήτρογλου στην Εθνική Ελλάδας (23/3/2019, Λιχτενστάιν – Ελλάδα 0-2). Εκτοτε η ομάδα έχασε τον πιο αυθεντικό killer σέντερ φορ που είχε την τελευταία… 20ετία. Ο Μητρο-γκόλ στα 32 του πια δεν είναι πια ενεργό μέλος της εθνικής. Τρέχει ο τελευταίος χρόνος συμβολαίου του με τη Μαρσέιγ όπου είναι παραγκωνισμένος (μπορεί να αποχωρήσει τον Ιανουάριο), ενώ πέρυσι είχε δοθεί ως δανεικός στην PSV (16 συμμ./2 γκολ) και πρόπερσι για έξι μήνες στη Γαλατάσαραϊ (9 συμμ./2 γκολ με την τουρκική ομάδα, 23/5 συνολικά στη σεζόν 2018-2109).

Μετά το «τέλος» του Μήτρογλου από την εθνική ομάδα, ο Αγγελος Αναστασιάδης δοκίμασε διάφορες επιλογές και ο Τζον Φαν’τ Σχιπ κυρίως δύο: τον Eυθύμη Κουλούρη της Τουλούζ (26 συμμ./4 γκολ πέρυσι, 8 συμμ./0 γκολ εφέτος) και τον Βαγγέλη Παυλίδη της Βίλεμ (28 συμμ./13 γκολ πέρυσι, 10 συμμ/5 γκολ εφέτος). Δυστυχώς για τον Ολλανδό τεχνικό και την εθνική Ελλάδας, γκολ πολλά δεν βρήκε από τους σέντερ φορ του…

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 13 ματς με τον Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο η εθνική Ελλάδας εισέπραξε μόνο τρία γκολ από τους σέντερ φορ της. Ένα από τον Παυλίδη, ένα από τον Φορτούνη (!) στο φιλικό με την Αυστρία στο οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στην κορυφή της επίθεσης και ένα από τον Γιώργο Γιακουμάκη στο φιλικό της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον της Κύπρου! Όλα τα υπόλοιπα, συνολικά 12, η Εθνική τα βρήκε κυρίως από τους εξτρέμ και τους μεσοεπιθετικούς της, ένα από αμυντικό μέσο (Γαλανόπουλος) και ένα από στόπερ (Σιόβας). Επίσης χαρακτηριστικό; Πρώτος σκόρερ της εθνικής Ελλάδας τα δύο τελευταία χρόνια (από το ντεμπούτο του Αγγελου Αναστασιάδη στις 15/11/2018 με την Φινλανδία έως και σήμερα) είναι ο Κώστας Φορτούνης με 5 γκολ! 

Το πρόβλημα είναι εμφανές στη «μετά – Μήτρογλου» εποχή, καθώς αυτό το ανανεωμένο σύνολο το οποίο σε γενικές γραμμές μετά και το τέλος των Τοροσίδη- Μανωλά – Παπασταθόπουλου στερείται μεγάλης πείρας, έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς (ένταση/ρυθμός, κυκλοφορία μπάλας, ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια), αλλά το εύκολο γκολ από τον γκολτζή φορ της λείπει αφάνταστα. Φαίνεται αυτό, άλλωστε, και στο σχετικό πίνακα των σκόρερς επί Φαν’τ Σχιπ. Οχι ότι… ευθύνεται αποκλειστικά ο Ολλανδός φυσικά. Μια ματιά στους σέντερ φορ των ελληνικών ομάδων θα μας (σας) πείσει.

Ελ Αραμπί και Χασάν στον Ολυμπιακό, Ολιβέιρα, Ανσαριφάρντ και Λιβάγια στην ΑΕΚ, Σφιντέρσκι και Τσόλακ στον ΠΑΟΚ, Μακέντα και Καρλίτος στον Παναθηναϊκό, Λόπες στον Αρη, Σαρδινέρο στον ΟΦΗ… Φτώχεια… καταραμένη σε σέντερ φορ, αν εξαιρέσει κάποιος το νεαρό Τζόλη που… έρχεται (μακάρι να εξελιχθούν και ο Δουβίκας και ο Πινακάς και άλλα παιδιά που προοδεύουν), αλλά ουδείς ακόμα μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η ιδανική θέση του.

Τουλάχιστον είναι αξιόλογη η νέα γενιά των Ελλήνων εξτρέμ! Με Μασούρα, Λημνιό, Χατζηγιοβάνη (και Τζόλη) να υποστηρίζουν τα «δεκάρια» μας που ενίοτε στην εθνική Ελλάδας παίζουν και ως  «οκτάρια», εξτρέμ και φορ (Φορτούνης, Μπακασέτας, Μάνταλος, Πέλκας) αυτή η φουρνιά έχει και αρκετά καλά να επιδείξει… 

ΟΙ ΦΟΡ ΕΠΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

  • 2 ΜΑΤΣ: Μήτρογλου, Κουλούρης
  • 1 ΜΑΤΣ: Καρέλης, Φορτούνης, Χρ. Δώνης

OI ΣΚΟΡΕΡΣ ΕΠΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

  • 3 ΓΚΟΛ: Φορτούνης
  • 1 ΓΚΟΛ: Ζέκα, Κουρμπέλης, Τ. Δώνης, Κολοβός, αυτ. Γκράνλαντ 

ΟΙ ΦΟΡ ΕΠΙ ΦΑΝ’Τ ΣΧΙΠ

  • 7 ΜΑΤΣ: Παυλίδης
  • 3 ΜΑΤΣ: Κουλούρης
  • 1 ΜΑΤΣ: Γιακουμάκης, Μπακασέτας, Φορτούνης    

OI ΣΚΟΡΕΡΣ ΕΠΙ ΦΑΝ’Τ ΣΧΙΠ

  • 2 ΓΚΟΛ: Φορτούνης, Μάνταλος, Μπακασέτας, Λημνιός
  • 1 ΓΚΟΛ: Παυλίδης, Μασούρας, Γαλανόπουλος, Σιόβας, Γιακουμάκης, Τζόλης, αυτογκόλ Κοβάτσεβιτς

Πηγή: Gazzetta