Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Έχουν περάσει 32 χρόνια από τις Αποκριές του 1991 που ο Πανιώνιος νίκησε τον Παναθηναϊκό στον «Τάφο του Ινδού», έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χρήστο Χριστοδούλου…

Την επόμενη ημέρα το «Φως των Σπορ» βγήκε έχοντας στην πρώτη σελίδα τη φωτογραφία του Φάνη Χριστοδούλου, με μια λεζάντα που αποτελούσε αποκύημα του δημοσιογραφικού δαιμονίου του αείμνηστου Θεόδωρου Νικολαΐδη…

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Φάνης Χριστοδούλου, ο αδελφός του οποίου Χρήστος κάρφωσε τον Παναθηναϊκό!

Η υπόθεση μπορεί να θυμίζει λίγο το ανέκδοτο με τον μπακαλόγατο που ορμηνεμένος από το αφεντικό του για να μην αφήνει κανέναν πελάτη να φεύγει με άδεια χέρια, είπε κάποτε σε μια κυρία που μπήκε για να αγοράσει χαρτί υγείας το εξής:

«Κυρία μου το χαρτί υγείας μας τελείωσε, αλλά έχουμε εξαιρετικής ποιότητος γυαλόχαρτο»!!!

Η φωτογραφία με τον Χόρας και τα δυο αδέρφια στην Πάτρα

Και ελόγου μου δεν έχω φωτογραφία με τον Τζέριαν Γκαρντ, ούτε με τα αδέρφια του, τον Τζερέι και τον Τζεράμι, ούτε καν με τον πατέρα τους τον Χάρβεϊ…

Έχω όμως φωτογραφία με τον θείο τους, τον διαβόητο Χόρας, την κοτσάρω και αμαρτίαν ουκ έχω!

Επιστρέφει λοιπόν ο Τζέριαν Γκαρντ στην Ελλάδα και μετά τον Προμηθέα Πατρών, πιάνει στασίδι στο ΟΑΚΑ για να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού…

Επιστρέφει αλλά αυτή τη φορά μονάχος του, χωρίς δηλαδή τον κατά τρία έτη μεγαλύτερο αδελφό του, τον Τζερέι με τον οποίο υπήρξε συμπαίκτης τη σεζόν 2020-21 στον Προμηθέα.

Βεβαίως τον πρεσβύτερο από τους τέσσερις γιους της οικογένειας τον είχαμε στα μέρη μας όχι επί μία, αλλά επί τρεις σεζόν, πρώτα στην ΑΕΚ (2019-20) και ύστερα στον Προμηθέα (2020-22).

Ο Τζεράμι μάς πέφτει ακριβός!

Αντιθέτως το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει αξιωθεί ακόμη να στεγάσει τον τρίτο κατά σειρά γιο του Χάρβεϊ και της Μπέβερλι Γκαρντ: τον Τζεράμι, που προς το παρόν μας πέφτει πολύς και ακριβός.

Το γράφω αυτό, διότι σε αντίθεση με τον Τζερέι ο οποίος δεν έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ και τον Τζέριαν, ο οποίος σουλατσάρει πλέον στην Ευρώπη, ο Τζεράμι είναι πρώτη μούρη στο αμερικάνικο Καβούρι!

Ο 29χρονος πάουερ φόρουορντ, εκτός από την εξαιρετική καριέρα του στο ΝΒΑ (Σίξερς, Θάντερ, Νάγκετς, Πίστονς, Μπλέιζερς), όπου έχει παίξει σε 653 ματς με μέσο όρο 12.3 πόντους, 4.0 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ και εκτός από το συμβόλαιο των 21.000.000 δολαρίων στο Πόρτλαντ, μοστράρει επίσης και το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το οποίο κατέκτησε πριν από δυο χρόνια στο Τόκιο.

Μια οικογένεια, με 3077 ματς στο ΝΒΑ

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στα νούμερα, η οικογένεια των Γκραντ μπορεί να καμαρώνει για 3077 λόγους!

Σοβαρολογώ, διότι αυτή είναι η σούμα των αγώνων που έχουν παίξει στο ΝΒΑ οι δίδυμοι Χόρας (1335) και Χάρβεϊ (802) και οι δυο γιοί του δεύτερου, ο Τζεράμι (653) και ο Τζέριαν (287).

Δεν το λες ούτε μικρό, ούτε ευκαταφρόνητο αυτό το νούμερο των 3077 αγώνων andstillcounting!

Ο Τζέριαν Γκραντ έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Νοτρ Νταμ και επελέγη στο Νο 19 του ντραφτ του 2015 από τους Γουίζαρντς που αποτέλεσαν τον τελευταίο σταθμό της μέχρι τούδε καριέρας του στο ΝΒΑ, μετά τους Νικς, τους Μπουλς και τους Μάτζικ.

Πάτρα, Μιλάνο, Άγκυρα και Αθήνα

Συνολικά σε 287 αγώνες στο ΝΒΑ ο νυν παίκτης του Παναθηναϊκού είχε μέσο όρο 6.1 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ, ενώ από το 2020 και εντεύθεν ρίζωσε στην Ευρώπη, αφορώντας διαδοχικά τις φανέλες του Προμηθέα, της Αρμάνι Μιλάνο και της Τουρκ Τέλεκομ, με την οποία τη σεζόν 2022-23 αναγορεύθηκε MVP του EuroCup.

Ο Τζέριαν Γκραντ εντάχθηκε στον Προμηθέα στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και αγωνίσθηκε σε 27 ματς της κανονικής περιόδου και των playoffs με μέσο όρο 14.7 πόντους, 4.2 ριμπάουντ, 6.7 ασίστ και 2.2 κλεψίματα, ένα πράσινο παράσημο και ένα blooper!

Το γκρέμισμα του πράσινου κάστρου

Το πράσινο παράσημο το απέκτησε στις 31 Ιανουαρίου του 2021, πρωταγωνιστώντας με 16 πόντους, πέντε ριμπάουντ και επτά ασίστ στη νίκη του Προμηθέα επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με 80-78, χάρη σε τρία απανωτά κλεψίματα και σε ένα σερί 9-0 με υστερόγραφο το νικητήριο λέι απ του Τζάουν Εβανς.

Αυτή η νίκη υπήρξε ιστορική, αφενός διότι διέκοψε το επί 4.719 ημέρες και 187 συναπτά ματς αήττητο σερί των Πρασίνων στο ΟΑΚΑ επί αντιπάλων πλην του Ολυμπιακού!

Η γκάφα με το τάιμ αουτ

Δυο εβδομάδες νωρίτερα, στις 16 Ιανουαρίου, στο ίδιο γήπεδο, μόλις στο τέταρτο ματς της καριέρας του στην Ευρώπη (ΑΕΚ-Προμηθέας 75-82), ο Γκραντ νόμιζε πως αγωνιζόταν ακόμη στο ΝΒΑ και σε μια φάση στην οποία βρέθηκε εγκλωβισμένος, ζήτησε από μόνος του τάιμ άουτ!

Απόρησε μάλιστα και συνάμα εκνευρίσθηκε επειδή οι διαιτητές δεν διέκοψαν το ματς, αλλά έσπευσε ο αδελφός του, ο Τζερέι, να του εξηγήσει ότι στην Ευρώπη οι παίκτες δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Το μοιραίο λάθος του Γουέμπερ και το παρελθόν στην Ελλάδα

Παρεμπιπτόντως για μια τέτοια γκάφα, κάποτε χάθηκε ένα πρωτάθλημα!

Στις 5 Απριλίου του 1993, στη Νέα Ορλεάνη, έντεκα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του τελικού του Final 4 του NCAA (Μίσιγκαν-Νορθ Καρολάινα 71-77) και με το σκορ στο 71-73 ο Κρις Γουέμπερ πήρε την μπάλα παραμάσχαλα και κάλεσε τάιμ άουτ χωρίς να έχει δικαίωμα, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή, ενώ στη συνέχεια ο μετέπειτα παίκτης του Σπόρτιγκ Ντόναλντ Γουίλιαμς σκόραρε 4/4 βολές και πάπαλα!

Ο Τζέριαν Γκραντ δεν ήταν ο πρώτος παίκτης ο οπο΄’ιος υπέπεσε σε μια τέτοια γκάφα στα χρονικά του ελληνικού πρωταθλήματος: είχαν προηγηθεί ως δράστες ο Τζεφ Μακ Ινις (Πανιώνιος – Περιστέρι, 15.2.1997) και ο Λορέντσο Κόλεμαν (Παναθηναϊκός – Λάρισα, 1.11.1997).

Τα τέσσερα δαχτυλίδια και τα ματογυάλια του Οράτιου

Βεβαίως το βαρύ όνομα της φαμίλιας των Γκραντ είναι ο θείος του λεγάμενου, ο δίδυμος αδελφός του πατέρα του, ο πολύς Χόρας Γκραντ.

Στ’ αλήθεια πολύς, διότι ο Οράτιος έχει στο παλμαρέ του τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή, χώρια που λάνσαρε τη μόδα με τα μεγάλα ματογυάλια!

Με τον Χόρας Γκραντ ανταμώσαμε, και φωτογραφηθήκαμε στις 19 Φεβρουαρίου του 2017 στη Νέα Ορλεάνη, ανήμερα το All Star Game του ΝΒΑ και περάσαμε μια ώρα μαζί, συζητώντας περί ανέμων και υδάτων.

Περί ανέμων, συμπεριλαμβανομένου και του Air!

Καλόκαρδος. Ευγενικός. Χαμογελαστός. Διαχυτικός. Ευπροσήγορος. Ατακαδόρος και πάει λέγοντας…

Μια φανέλα σε κορνίζα

Αμ’ το άλλο; Με σκλάβωσε κιόλας στέλνοντας μου μετά από μερικές μέρες στην Αθήνα ως δώρο κορνιζαρισμένη τη φανέλα του στους Μπουλς με το Νο 54, με υπογραφή και με προσωπική αφιέρωση!

Μου έκανε πολύ ευχάριστη εντύπωση λοιπόν σε εκείνη τη συνέντευξη μας η οποία προβλήθηκε λίγες ημέρες αργότερα στο «Pick N’ Roll» της Cosmote TV : και για το πώς απαντούσε στις ερωτήσεις (μεταξύ αυτών και για το γεγονός ότι αξιώθηκε να στεφθεί πρωταθλητής τόσο με τον Τζόρνταν και τον Πίπεν, όσο και με τον Κόμπε και τον Σακίλ) και το πώς ήξερε να λέει αυτό που ένας δημοσιογράφος θα ήθελε να ακούσει…

Ο… ρουφιάνος των Μπουλς

Ε, τότε κατάλαβα γιατί ήταν τέτοιος μάστορας στο λόγο του…

Ολοι οι ρουφιάνοι, την ίδια μούρη έχουν!!!

Γιατί το γράφω αυτό;

Διότι στο περιβόητο ντοκιμαντέρ «LastDance» ο Μάικλ Τζόρνταν τον κατηγόρησε ότι αποτελούσε το α λα Watergate«βαθύ λαρύγγι» στα αποδυτήρια των Μπουλς!

Ο Γκραντ δεν ήταν ούτε περαστικός, ούτε τυχάρπαστος και υπήρξε η σπάλα δυο ομάδων που κατέκτησαν τέσσερις τίτλους (Μπουλς 1991-1992-1993, Λέικερς 2001) χώρια άλλη μια σειρά τελικών (Μάτζικ 1995), αλλά ο ακατονόμαστος δεν έπαιρνε χαμπάρι και γι αυτό στη διάρκεια μιας πτήσης είπε στις αεροσυνοδούς «αυτουνούμην του σερβίρετε φαγητό διότι έπαιξε χάλια»!

Η ιστορία με το «βαθύ λαρύγγι»

Στο ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται την ιστορία των Μπουλς, με αποκορύφωμα τη σεζόν 1997-98, ο Τζόρνταν υποστηρίζει ότι ο συμπαίκτης του μαρτύρησε στον Σαμ Σμιθ όλες τις απόκρυφες ιστορίες οι οποίες παρουσιάστηκαν στο βιβλίο «The Jordan Rules»…

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα, ανοίγω μια μικρή παρένθεση για να υπενθυμίσω το ιστορικό υπόβαθρο της αναφοράς στο «Deep Throat» που βεβαίως δεν έχει να κάνει με τη φερώνυμη ταινία πορνό, αλλά με ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ.. .

Η έκφραση «Βαθύ λαρύγγι» λανσαρίστηκε για τέτοιες περιπτώσεις… ρουφιανιάς και καθιερώθηκε το καλοκαίρι του 1972 όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Washington Post», Καρλ Μπερνστάιν και Μπομπ Γούντγουορντ για το σκάνδαλο «Watergate» που χαντάκωσε κιόλας τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

Η υπόθεση έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ενώ χρειάστηκε να περάσουν 33 χρόνια για να αποκαλυφθεί ποιος ήταν η πηγή από την οποία αντλούσαν τις πληροφορίες τους οι δυο δημοσιογράφοι.

Κρατήθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω μέχρι το 2005 όταν ο άλλοτε υποδιευθυντής του FBI, ο 92χρονος Μαρκ Φελτ πείσθηκε από την κόρη του να βγει προτού φύγει από τη ζωή και να αποκαλύψει τον ρόλο του, όπερ και εγένετο…

Τα είπε και ξαλάφρωσε, ενώ τρία χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή…

Ο Σαμ Σμιθ και τα «Jordan Rules»

Κλείνω εδώ την παρένθεση με το ιστορικό υπόβαθρο και επιστρέφω στον Χόρας Γκραντ, ο οποίος από τότε που ο Τζόρνταν τον κρέμασε στα μανταλάκια, προσπαθεί ν’ αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας!

Διαρρηγνύει λοιπόν τα ιμάτια του ότι δεν ήταν αυτός που ρουφιάνεψε στον Σαμ Σμιθ τα τεκταινόμενα στα ενδότερα των Μπουλς…

Τον Φεβρουάριο του 2020, όταν–πάλι με την ευκαιρία του All Star Game – συνάντησα στο Σικάγο τον Αμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα (τόσο του «Τhe Jordan Rules», όσο και του «Second Coming», στο οποίο πραγματεύεται την πρώτη απόσυρση και το «I’m back») τον ρώτησα εάν τα γραφόμενα είχαν ενοχλήσει τον «Air» ή εάν του κράταγε μούτρα…

«Όχι, όχι και τόσο» μου απάντησε γελώντας με νόημα…

Τον πίστεψα, άλλωστε εάν του κράταγε μούτρα ο Τζόρνταν, θα τον είχε φάει η μαρμάγκα από το ντοκιμαντέρ!

Γκραντ: «Μάικλ, κόπιασε αν σου βαστάει»

Τρεις μήνες αργότερα (Μάιος 2020) σε μια συνέντευξη του στο ESPN Radio ο Γκραντ ξεσπάθωσε και μάλιστα προκάλεσε τον Τζόρνταν «εάν έχει τόση μνησικακία, να έρθει να το λύσουμε σαν άντρες και μπορεί επίσης να μας εξηγήσει για ποιο λόγο κόπηκαν στο μοντάζ οι δηλώσεις όλων των παικτών που αντιδρούσαν στη δεσποτική συμπεριφορά του».

Α, είπε και κάτι άλλο ο απόφοιτος του Κλέμσον, με αφορμή την ιστορία με το σερβίρισμα του φαγητού στο αεροπλάνο…

«Είναι αλήθεια, αλλά αντέδρασα εκείνη τη στιγμή. Αν κάποιος προσπαθούσε να μου πάρει το φαγητό, θα τον έσπαγα στο ξύλο. Θα είχα περιποιηθεί καταλλήλως και τον Τζόρνταν, αλλά όταν του είπα “κόπιασε αν σου βαστάει” δεν κουνήθηκε από τη θέση του και απλώς… γάβγιζε. Εάν τόλμαγε να μου πάρει το φαγητό θα τον πλάκωνα, θα τον είχα σαπίσει στο ξύλο και τότε σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπήρχαν ούτε τα έξι πρωταθλήματα, ούτε τα Air Jordan, ούτε το ντοκιμαντέρ»!

Η πάσα στον Πάξον και η τάπα στον Τζόνσον

Πράγματι ο θείος του Τζέριαν δεν ήταν τυχάρπαστος….

«Four rings», κατά πως θα έλεγε και ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς που επί των ημερών του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, όποτε τον κατηγορούσε ή τον αμφισβητούσε κάποιος θυμόταν τα δυο τρόπαια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης που είχε κατακτήσει με την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ το ’86 και την Ποπ 84 (Γιουγκοπλάστικα) Σπλιτ το ’91 και είχε έτοιμο το άλλοθι του…

«Τwo cups, my friend. Two cups»!

Ένα από τα τέσσερα πρωταθλήματα έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, διότι ήταν εκείνος ο οποίος «κλείδωσε» το πρώτο three-peat των Μπουλς και μάλιστα εις διπλούν, στον έκτο τελικό της σεζόν 1992-93 με τους Σανς…

Πρώτα με την έξοχη πάσα στον ελεύθερο Τζον Πάξον που με τρίποντο έγραψε το 98-99 και στο καπάκι με την τάπα στο ύστατο σουτ του Κέβιν Τζόνσον.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα ο Τζέριαν Γκραντ επιστρέφει μετά από δυο χρόνια στην Ελλάδα και με το που θα πατήσει το πόδι του στο ΟΑΚΑ θα ‘χει να θυμηθεί κάμποσα πράγματα…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This