Του Βασίλη Σκουντή
Ευτυχώς που η Ελβετία είναι η… Ελβετία και δεν είναι η Τουρκία! Ευτυχώς που η Εθνική ομάδα των γυναικών αντιμετωπίζει στη μεθαυριανή πρεμιέρα του EuroBasket που διεξάγεται ενταύθα (και δη στο ΣΕΦ) τις λεγάμενες οι οποίες επανεμφανίζονται έπειτα από 69 ολόκληρα χρόνια και όχι τις εκ Τουρκίας ορμώμενες κύριες ανταγωνίστριες της για την πρόκριση, εάν κι εφόσον η Γαλλία θεωρείται ως φαβορί στον Α’ Όμιλο…
Το Βατερλό του Ναπολέοντος και η ευλογία του Πολίτη
Ευτυχώς διότι η πρεμιέρα συμπίπτει με μια επέτειο που δεν δημιουργεί ευχάριστους συνειρμούς: στις 18 Ιουνίου του 2015 εκτυλίχθηκε η περιβόητη μάχη του Βατερλό και ασφαλώς ο Πέτρος Πρέκας επ’ ουδενί θα ήθελε να υποδυθεί τον ρόλο του Μεγάλου Ναπολέοντος που εκείνη την ημέρα υπέστη μια ανεπανόρθωτη και μοιραία πανωλεθρία από τους Άγγλους και τους Πρώσους!
Στον αντίποδα βεβαίως ο προπονητής της Εθνικής γυναικών μπορεί να προσδοκά την ευλογία του Κώστα Πολίτη που άφησε την ύστατη πνοή του στις 18 Ιουνίου του 2018. Νιώθω ένα τσίμπημα στην καρδιά τώρα που το γράφω αυτό, διότι έχουν φύγει από τη ζωή οι δυο από τους τρεις προπονητές οι οποίοι αξιώθηκαν να κοουτσάρουν μια Εθνική ομάδα ανδρών ή γυναικών σε EuroBasket επί ελληνικού εδάφους: και ο Κώστας Πολίτης με τον θρίαμβο του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και ο Μάκης Δενδρινός με την τέταρτη θέση το 1995 στο ΟΑΚΑ.
Δεν ξέρω πόσοι το θυμούνται, αλλά η Ελλάδα φιλοξενεί για δεύτερη φορά ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών.
Το EuroBasket του 2003, η Δελή και η Κλιγκοπούλου
Πέρασαν κιόλας 22 χρόνια από το 2003, όταν ο EuroBasket διεξήχθη στον Πύργο, στην Αμαλιάδα και στην Πάτρα, που επί σειρά ετών ήσαν δημοφιλείς προορισμοί διεθνών διοργανώσεων, λόγω της καταγωγής του Γιώργου Βασιλακόπουλου από την Ηλεία. Στον πάγκο εκείνης της ομάδας που βγήκε ένατη με ρεκόρ 3-4 σε επτά ματς, καθόταν ο Γιώργος Τσίτσκαρης έχοντας μάλιστα στη διάθεση του δυο παίκτριες, οι οποίες βρίσκονται και τώρα στο επιτελείο: την ασίσταντ κόουτς Κατερίνα Δελή και την μάνατζερ Σοφία Κλιγκοπούλου.
Τότε η Εθνική είχε καταλάβει την προτελευταία θέση στον όμιλο της Α’ φάσης με τέσσερις ήττες σε πέντε ματς, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης από τη Γαλλία με 75-70.
Ο παλιός σπόρος του Πόλυ και το απωθημένο γενεών…
Εκείνη την εποχή βεβαίως η ελληνική ομάδα ακόμη μπουσούλαγε: μολονότι η Εθνική σέρνει μια μεγάλη ιστορία (από το 1958, όταν ο Πόλυς Πολυτιμίδης στρατολόγησε τις πρώτες… σουφραζέτες του μπάσκετ) χρειάσθηκε να περιμένει χρόνια και ζαμάνια για να σκάσει μύτη στο διεθνές παλκοσένικο.
Αυτό που δεν κατάφεραν οι θρυλικές (σε ρόλο πιονιέρων) Δήμητρα Ζαπονίδου, Λουκία Σκριβάνου, Ρωρώ Βαρελοπούλου, Νικολέτα Αρναούτογλου και Νίτσα Κάνδια , αλλά ούτε και οι Ηγερίες των επόμενων γενεών (όπως η «Magic Annie» Kωνσταντινίδου), το πέτυχαν οι επίγονοι τους στις ανατολές του Millennium!
Η Ελλάδα έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε τελική φάση του EuroBasket τον Σεπτέμβριο του 2001 στο Γκραβλίν και στο Λε Μαν της Γαλλίας, όπου κατέλαβε τη 10η θέση και είδε τον ορίζοντα της να διανοίγεται…
Το 11/13, η Εβίνα και το άδειο ντεπόζιτο
Το εννοώ αυτό διότι έκτοτε κατέγραψε 11 συμμετοχές απουσιάζοντας μοναχά από τις διοργανώσεις του 2013 και του 2019, ενώ δυο φορές βρέθηκε στις παρυφές του βάθρου, αλλά δεν κατάφερε να γραπώσει το πολυπόθητο μετάλλιο.
Το 2009 στη Ρίγα τερμάτισε 5η (με την Εβίνα Μάλτση να αναδεικνύεται πρώτη σκόρερ και να αναγορεύεται MVP) γνωρίζοντας την ήττα στον δραματικό προημιτελικό από τη Γαλλία με 51-49.
Το 2017 στην Πράγα ποδοπάτησε την Τουρκία στον προημιτελικό με 84-55 και πέρασε στην τετράδα, όπου όμως έμεινε από… καύσιμα και γνώρισε δυο ήττες χωρίς να προβάλει αντίσταση από τη Γαλλία (55-77) και το Βέλγιο (45-78).
Τώρα τα κορίτσια βάζουν μπροστά μια καινούργια επιχείρηση που πολύ θα ήθελαν να εξελιχθεί σε… Σταυροφορία του ελληνικού μπάσκετ γυναικών και λαχταράνε να ρουφήξουν το νέκταρ του δικού τους (α λα 1987 και 1995) EuroBasket, τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας και μηνύματος προς την κοινή γνώμη.
Άμποτε και σε επίπεδο μιας μεγάλης διάκρισης, το δίχως άλλο! Μού αρέσουν οι σημειολογικές συμπτώσεις, δεν το κρύβω , ακόμη κι όταν βάζω τη διαστροφή μου να δουλέψει.
Οι τρεις Χάριτες και οι πρέσβειρες
Το γράφω αυτό διότι στο ρόστερ της τωρινής ομάδας φιγουράρουν τρεις… Χάριτες με ένδοξο παρελθόν που θα ήθελαν να το δουν να γίνεται λαμπρό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η Μαριέλλα Φασούλα είναι η κόρη του Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος ήταν παρών και στα δυο EuroBasket ανδρών που έχει φιλοξενήσει η Ελλάδα, το 1987 και το 1995: έγραψε ιστορία και στα δυο, στο ένα με την ηγεμονική παρουσία του στον θρίαμβο και στο άλλο (4η θέση) με τις αλησμόνητες δηλώσεις του για τους «φιλάθλους με τα πατατάκια» και το «ή ρίξτε με ή βουλώστε το»!
Η Έλενα Μποσγανά είναι η κόρη του Γιώργου Μποσγανά ο οποίος αγωνίσθηκε στο EuroBasket του 1993 στην Καρλσρούη και στο Μόναχο, όπου η Ελλάδα κατατάχθηκε τέταρτη.
Η Βασιλική Λούκα κουβαλάει τα γονίδια της σπουδαίας σέντερ του Σπόρτιγκ Στέλλας Κομματά που αγωνίσθηκε στην ατελέσφορη προκριματική φάση του EuroBasket 1990 και του θείου της Γιάννη Κομματά.
Πρέσβειρες του 40ού EuroBasket είναι οι εμβληματικές Άννα Κωνσταντινίδου, Εβίνα Μάλτση, Αναστασία Κωστάκη, που σε συνδυασμό με την παρουσία της Κατερίνας Δελή και της Σοφίας Κλιγκοπούλου προφανώς αποτελούν πηγές έμπνευσης και ό,τι ήθελε προκύψει!
Το τι μπορεί να προκύψει είναι ένα ζητούμενο που θα κριθεί τις επόμενες ημέρες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Οι 65-67 πόντοι του Μίσσα και οι επτά του Ματθαίου
Χθες που άνοιξα αυτή την κουβέντα με τον Κώστα Μίσσα ο οποίος ξέρει το μπάσκετ γυναικών καλύτερα κι από το σπίτι του, μού έδωσε ένα πολύ χαρακτηριστικό στίγμα. “Ψάχνουμε 65 με 67 πόντους σε κάθε αγώνα στην επίθεση μας. Τους αθροίζω σε ασκήσεις επί χάρτου και μου λείπουν λίγοι, αλλά θεωρώ ότι θα τους βρούμε”!
Γέλασα όταν το άκουσα αυτό, διότι θυμήθηκα μια ωραία ιστορία από την… κρύπτη της Εθνικής ανδρών. Πριν από έναν αγώνα ο αείμνηστος Φαίδων Ματθαίου απευθυνόμενος προς τους παίκτες και για να τσιτώσει τον εγωισμό τους είπε “ζητάω επτά πόντους από τον καθέναν σας, δώστε μου τους και θα νικήσουμε”.
Γύρισε τότε ο σεσημασμένος πλακατζής Ανδρέας Χαϊκάλης και του απάντησε “Θα τους βάλουμε εμείς αυτούς τους επτά πόντους που θέλεις, αλλά εάν ο αντίπαλος προπονητής έχει ζητήσει οκτώ πόντους από τους δικούς του παίκτες, τι θα γίνει;”
Δεν ξέρω πόσους πόντους έχουν ζητήσει από τις δικές του παίκτριες οι προπονητές της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, αλλά ο Πρέκας θα κάνει τους λογαριασμούς του και ίδωμεν!
Η αμυντική πανοπλία και τα πέντε “πρέπει”
Μιλώντας με μέλη της ομάδας σήμερα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτή η ομάδα θα πρέπει να ζήσει ή να πεθάνει με την αμυντική πανοπλία της. Λογικό ακούγεται αυτό, το επιτάσσει κιόλας η ελληνική σχολή κι ας βάλαμε 87 πόντους τις προάλλες στο φιλικό ματς με τη Λιθουανία στο οποίο δεχθήκαμε 58, τουτέστιν οι 65-67 του Μίσσα μας φτάνουν και μας περισσεύουν κιόλας.
Εάν σώνει και καλά ο Πρέκας θα έπρεπε να γράψει στον πίνακα των αποδυτηρίων τα πέντε αδιαπραγμάτευτα «πρέπει» της ελληνικής ταξιαρχίας στο επερχόμενο EuroBasket, προφανώς αυτά είναι συγκεκριμένα:
- Ομαδικότητα
- Καλή επικοινωνία στην άμυνα
- Σωστό διάβασμα στην επίθεση
- Υπομονή
- Δημιουργικότητα
Τα πλεονεκτήματα και το καμουφλάζ
Έχω άλλα τρία tips για τα πλεονεκτήματα της Εθνικής:
- Η δεδομένη αμυντική ικανότητα που πηγάζει από την επιθυμία και την ανάγκη
- Η δύναμη μέσα στη ρακέτα
- Η βελτίωση της επιθετικής ροής και το άνοιγμα του γηπέδου που επιφέρει η παρουσία της νατουραλιζέ Ρόμπιν Παρκς
Ιδού και δυο προβλήματα που πρέπει να τα επιλύσει ή έστω να τα καμουφλάρει:
- Ενδυνάμωση στα ριμπάουντ
- Περιορισμός των λαθών
Το φίλημα, το ζεϊμπέκικο και η λαχτάρα για συρτάκι
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα η Εθνική γυναικών ρίχνεται στη μάχη, 22 χρόνια μετά το προηγούμενο εν Ελλάδι EuroBasket (2003) και 21 μετά τη συμμετοχή της στο Ολυμπιακό Τουρνουά του 2004, στο οποίο είχε καταλάβει την έβδομη θέση.
Την ιντριγκάρει αυτή η συγκυρία και μακάρι αυτό το θηλυκό τσούρμο να επιβεβαιώσει τον τίτλο της μουσικής κωμωδίας του 1965. Να είναι μαθές “Κορίτσια για φίλημα”!
Προς το παρόν και μέχρι να ανοίξει η αυλαία της διοργάνωσης είναι κορίτσια για ζεϊμπέκικο. Μακάρι κιόλας, προϊόντος του χρόνου, να γίνουν (όπως το 2017 στην Πράγα) και κορίτσια για συρτάκι!
Πηγή: Sport24