Επιλογή Σελίδας

Της Βάσως Πρεβεζιάνου

Πέντε ημέρες νωρίτερα η εθνική ομάδα της Αργεντινής αντιμετώπιζε τη Νιγηρία για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Μετά το τέλος της αναμέτρησης και με τη «μπιανκοσελέστε» να έχει επικρατήσει με 2-1, συνέβη κάτι μάλλον πρωτόγνωρο τουλάχιστον ως τότε σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Μερικά δευτερόλεπτα μετά το σφύριγμα της λήξης, οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογράφοι απαθανάτισαν τον σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να οδηγείται (σχεδόν να σύρεται έγραψαν οι Αργεντινοί), πιασμένος από το χέρι, από μια γυναίκα στο ειδικά διαμορφωμένο δωματιάκι για να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ.

Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τέτοια βιασύνη για να περάσει από έλεγχο ένας παίκτης που τον πήραν αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. 

Και ήταν αυτή η εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου που έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί μια απίστευτη θεωρία συνωμοσίας με πρωταγωνίστρια εκείνη τη γυναίκα που οδήγησε τον Μαραντόνα στον έλεγχο. 

Στην πραγματικότητα δεν ήταν νοσοκόμα η Σου Κάρπεντερ. Φορούσε, βέβαια, τα ρούχα με τον σταυρό που είχε προμηθεύσει η FIFA στους υπαλλήλους της που ήταν επιφορτισμένοι να ασχολούνται με τους ελέγχους ντόπινγκ. Ο ίδιος ο «Ντιεγίτο» ξέσπασε εναντίον της μιλώντας δημόσια στις 30 Ιουνίου 1994 και αρνούμενος ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. «Εκείνη το έκανε, εκείνη που με πήρε» είπε. Ακόμα και σήμερα στην Αργεντινή πολλοί την θυμούνται ως την γυναίκα που παγίδευσε τον Μαραντόνα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «El Pais» διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής αρνήθηκε να ακολουθήσει την Κάρπεντερ, η οποία του ζήτησε να πάει για έλεγχο ντόπινγκ μετά το παιχνίδι της Ελλάδας με τη Νιγηρία. «Σήκω και φύγε, δεν έρχομαι μαζί σου. Σε είδα. Είσαι εσύ που πήρες τον Μαραντόνα!» φέρεται να της είπε! 

Η Κάρπεντερ, 33 χρόνων τότε, βρέθηκε στο στόχαστρο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσπάθησε να την προστατεύσει, καθώς οι δημοσιογράφοι την «κυνηγούσαν» ζητώντας της να κάνει μια δήλωση. Ήταν εκείνη και ο Μαραντόνα. Και ο Μαραντόνα αποβλήθηκε από ένα Μουντιάλ, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 15 μηνών και δεν φόρεσε ποτέ ξανά τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Αργεντινής. 

Η FIFA απέκρυψε το πραγματικό όνομα της γυναίκας, υποστήριζε ότι ονομαζόταν Μαρία Ίνγκριντ, αλλά κάποιοι δημοσιογράφοι την εντόπισαν τελικά στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, δύο χρόνια αργότερα. Η γυναίκα είπε ότι δεν είχε τίποτα ούτε εναντίον του Μαραντόνα ούτε εναντίον της Αργεντινής και πως άδικα τη θεωρούσαν ύποπτη για συνωμοσία. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες που υπάρχουν στο βιβλίο «El Ultimo Maradona», ένας από τους δύο γιατρούς της «μπιανκοσελέστε», ο Ρομπέρτο Πέιδρο ήταν αυτός που κλήρωσε τον Μαραντόνα, μαζί με τον αμυντικό Σέρχιο Βάσκες, για να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ. Και ήταν αυτός που προέτρεψε την Κάρμπεντερ, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, να μπει στον αγωνιστικό χώρο και να «αρπάξει» τον θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

-«Πήγαινε τώρα να τον πάρεις και αύριο θα είσαι σε όλα τα πρωτοσέλιδα» της είπε. 

-«Ποια είναι αυτή;» ρώτησε ο Μαραντόνα. 

-«Ντιέγο, πήγαινε για έλεγχο μαζί της, είναι νοσοκόμα» ήταν η απάντηση. 

-«Τέλεια» είπε ο Μαραντόνα, έδωσε το ένα χέρι στην Κάρπεντερ και με το άλλο χαιρέτησε στις εξέδρες την τότε σύζυγό του, Κλαούντια. «Θα μου κάνει ένεση αυτή η χοντρούλα» της φώναξε γελώντας. 

Η Κάρπεντερ, μάλιστα, ήταν τόσο ενθουσιασμένη που αναφώνησε: «Ζήτω ο Μαραντόνα, ζήτω η Αργεντινή»! 

Όταν έφτασαν στον χώρο του ελέγχου, χωρίστηκαν και δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.  

Κατά την ανάλυση του δείγματος ούρων που ελήφθη από τον Μαραντόνα διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση πέντε απαγορευμένων ουσιών με βάση την εφεδρίνη.

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου ο τότε γενικός γραμματέας της FIFA Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε την είδηση που συντάραξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Μαραντόνα λύγιζε, έβαλε τα κλάματα. «Μου έκοψαν τα πόδια» είπε. 

Τελικά τι είχε συμβεί; Φαίνεται πως όλα συνέβησαν εξαιτίας ενός λάθους του προσωπικού γυμναστή του, ο οποίος τον προμήθευσε με ένα αναψυκτικό που στις ΗΠΑ εμπεριέχει εφεδρίνη, ωστόσο στην Αργεντινή ήταν «καθαρό» από απαγορευμένες ουσίες. Αρχικά, βέβαια, και υπό το σοκ της ανακοίνωσης οι Αργεντινοί έλεγαν τότε ότι ο κορυφαίος παίκτης τους είχε απλά πάρει κάποια αντιγριπικά. 

Ο Αμπέλ Μπάλμπο και ο Οσκαρ Ρουτζέρι θεωρούν ότι το ντοπάρισμα του Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1994 έκρυβε πολιτικά συμφέροντα

«Ήταν η πιο μεγάλη απογοήτευση της ζωής μου. Για εμένα ήμασταν πρωταθλητές, είχαμε τα πάντα. Η ομάδα ήταν ενωμένη, δυνατή, με παίκτες σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η υπόθεση του Ντιέγο μας σκότωσε, νιώσαμε προδομένοι» υποστήριξε ο επιθετικός Αμπέλ Μπάλμπο, ο οποίος έβαλε εμμέσως (πλην σαφώς) κατά του τότε προέδρου της αργεντίνικης ομοσπονδίας και αντιπροέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας, Χούλιο Ουμπέρτο Γκροντόνα, ο οποίος πέθανε στις 30 Ιουλίου του 2014.

«Όποιος ξέρει την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξέρει ποιος δεν υπερασπίστηκε τον Μαραντόνα. Για εμάς, κατά κάποιον τρόπο, ήταν σαν να μάθαμε ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε στην διοργάνωση» συμπλήρωσε Μπάλμπο.

Ο Όσκαρ Ρουτζέρι, ο οποίος πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, μετά την αποβολή του «Ντιεγίτο» ήταν κατηγορηματικός.

«Τον Μαραντόνα τον παρέδωσαν. Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά διαφήμισαν το Μουντιάλ με τον Μαραντόνα και μετά τον έβγαλαν από την εικόνα. Εμείς ήμασταν πρωταθλητές, τους νικούσαμε όλους. Αφότου είδα τον τελικό Βραζιλία – Ιταλία θεωρώ ότι τους νικούσαμε όλους.

Ο Γκροντόνα ήταν συνεργός, απόλυτος. Δεν το υποπτευόμασταν, μιλούσαμε εσωτερικά με τον Ντιέγο και κάθε βράδυ όλη η ομάδα ήταν στο πλευρό του, μέχρι που έφυγε. Εκείνος έκλαιγε όλο το βράδυ και όλες τις ημέρες. Τον παρέδωσαν, κάτι συνέβη εκεί. Η πολιτική πάντα είναι στην μέση».

«Ο Ζοάο Χαβελάνζε (σ.σ. τότε πρόεδρος της FIFA) μας πέταξε έξω από το Μουντιάλ του 1994. Ήταν το τελευταίο του Μουντιάλ και ο τύπος ήθελε να το πάρει. Μας έβλεπαν να παίζουμε καλά και σκέφτηκαν ότι με αυτούς κάτι πρέπει να κάνουμε. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό με τον Μαραντόνα ήταν κατά τύχη; Εγώ δεν τα τρώω αυτά. Όταν ο Μαραντόνα πήγε και έβγαλε την κραυγή μπροστά στην κάμερα μετά το γκολ επί της Ελλάδας, αυτοί είπαν : “Αυτός τι έχει; Τα πήρε όλα στο 94′. Αυτοί θα πάρουν το Μουντιάλ άλλη μία φορά”. Σίγουρα, έτσι είπαν. Αυτή είναι η διαίσθησή μου, αυτό μυρίζομαι. Μετά υπήρξε και η περίπτωση του Ισπανού, που τον βρήκαν θετικό σε ντόπινγκ και τον τιμώρησαν με μία αγωνιστική.

Μετά με φώναξε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, ο Χούλιο Γκροντόνα και μου είπε: “Κόκο μην υπερασπιστείς τίποτα γιατί θέλουν να μας πετάξουν έξω από το Μουντιάλ. Ο Μαραντόνα τελείωσε και εάν συνεχίσεις, θα μας τελειώσουν όλους» ήταν τα λόγια του ομοσπονδιακού τεχνικού της Αργεντινής στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, Κόκο Μπασίλε.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This