Επιλογή Σελίδας

Θα μπορούσε κάποιος καθ’υπερβολή να υποστηρίξει ότι είναι ο… πρόγονος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ένας άγνωστος παίκτης που αγωνιζόταν στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της καριέρας του, προτού να κάνει το τεράστιο βήμα στο ΝΒΑ. Για να μπορέσει όμως ο Έλληνας σταρ να βρεθεί στην ίδια πρόταση με τον Ντιρκ Νοβίτσκι έχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να διαβεί.

Μιλάμε, άλλωστε, για τον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα που έχει αγωνιστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού!

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1978 στην πόλη Βούρτσμπουργκ. Γόνος αθλητικής οικογένειας (η μητέρα του είναι παίκτρια μπάσκετ, ο πατέρας του είχε ενασχόλησε με τον χάντμπολ), ο Γερμανός απέκτησε κατευθείαν το μικρόβιο του γηπέδου. Το μπάσκετ ήταν εκείνο που κέρδισε την προτίμησή του και λόγω ύψους, με την ομάδα της γενέτειράς του να είναι εκείνη που «φιλοξένησε» τα πρώτα του βήματα στα παρκέ.

Από την Α2 στο άλμα για το ΝΒΑ!

Πρόσωπο-κλειδί στην ανέλιξή του, ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Χόλγκερ Γκεσβίντερ που ανέλαβε ρόλο μέντορά του. «Αν δεν με έβρισκε ο Χόλγκερ, καθώς μεγάλωνα, το πιθανότερο θα ήταν να γίνω ένας βαρετός επιχειρηματίας, ή ένας ελαιοχρωματιστής στην εταιρεία του πατέρα μου. Και για να αποφύγω να έχω … μπυροκοιλιά, θα έπαιζα μπάσκετ με τους φίλους μου, μια φορά την εβδομάδα».

Εκ του αποτελέσματος, ο δάσκαλός του βοήθησε τα μέγιστα τον Νοβίτσκι, σε σημείο μάλιστα να κάνει το τεράστιο άλμα προς την Αμερική αν και παίκτης της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας της Γερμανίας. Έχοντας προϋπηρεσία σε τουρνουά που συμμετείχαν και NBAers, ο ξανθός φόργουορντ κέρδισε το ενδιαφέρον των Μάβερικς που ξεχώρισαν στον 20χρονο τότε (1998) άσο την ικανότητα στο σουτ, την ταχύτητα και τον εξαιρετικό χειρισμό μπάλας, παρά το ύψος του.

Στην 9η επιλογή του draft εκείνης της σεζόν, ο Νοβίτσκι υπογράφει συμβόλαιο με το Ντάλας, ομάδα στην οποία έμελε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του για μία 20ετία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι Μπακς ήταν εκείνοι που τον διάλεξαν στέλνοντας τον σε trade μαζί με τον Στιβ Νας στους Μάβερικς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετάβαση στην πιο απαιτητική λίγκα του κόσμου δυσκόλεψε τον Νοβίτσκι, ο οποίος προσπαθούσε με τον χρόνο να κερδίσει εμπειρίες, να συνηθίσει τις διαφορετικές συνθήκες και να μπει στον δρόμο της καθιέρωσης.

Ο δρόμος της εκτόξευσης και το χρυσό δαχτυλίδι

Καθοριστική στιγμή που βοήθησε την «εκτόξευση» του οργανισμού ήταν η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Ντάλας στις 4 Ιανουαρίου 2000 από τον πολυεκατομμυριούχο Μαρκ Κιούμπαν. Ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης επένδυσε τεράστια ποσά στην ομάδα για να την στελεχώσει με τους καλύτερους παίκτες, ώστε να βρεθεί σε θέση διεκδίκισης τίτλων.

Η πρώτη πραγματικά σπουδαία σεζόν για τους Μάβερικς ήταν την περίοδο 2005-06. Έχοντας σημειώσει 60 νίκες στην regular seasοn του ΝΒΑ, το Ντάλας… έτρεχε στα πλέι οφ. Ο Νοβίτσκι είχε εξαιρετικούς αριθμούς (27π., 11,7ριμπ., 2,9ας με την ομάδα του να συμμετέχει στους τελικούς. Μάλιστα, τα πάντα ξεκίνησαν ιδανικά με 2-0 νίκες απέναντι στους Μαϊάμι Χιτ αλλά η κατάρρευση στο Game 3 με την απώλεια διαφορών 15 πόντων οδήγησε στην απόλυτη ανατροπή και την τελική ήττα στην σειρά (4-2).

Την επόμενη σεζόν, ο Νόβιτσκι εμφανίζεται πιο πεισμωμένος από ποτέ. Με 24.6π, 8.9 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ οδηγεί εντυπωσιακό ρεκόρ των 67 νικών της κανονικής περιόδου και παράλληλα πετυχαίνει το απίστευτο. Γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος MVP της κανονικής περιόδου.

Η συνέχεια οδυνηρή.

Από την πρώτη θέση της δυτικής περιφέρειας, οι Μάβερικς γίνονται θύμα έκπληξης και για παρθενική περίπτωση σε best-of-seven σειρά 8η ομάδα (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς) πετυχαίνουν αποκλεισμό-βόμβα. Μετά από μία τριετία χωρίς κάποια σπουδαία ομαδική διάκριση το Ντάλας πετυχαίνει αυτό που με συνέπεια προσπαθούσε να πετύχει: ένα πρωτάθλημα στο ΝΒΑ.

Απέναντι στην ομάδα που είχε στερήσει το όνειρο την πρώτη φορά, τους Μαϊάμι Χιτ, σε μία σύγχρονη πανίσχυρη εκδοχή των Super Teams καθώς στο ρόστερ συνυπήρχαν οι Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, αγωνίζεται στους τελικούς του 2011 τραυματίας μετά το Game 1. «Μην του αφήνετε τον δεξιό διάδρομο» η εντολή του Έρικ Σποέλστρα που ήθελε να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα του Γερμανού σταρ στο μεσαίο δάχτυλο του αριστερού χεριού.

Από τον αριστερό διάδρομο τελικά σκοράρει καλάθι νίκης στο Game 2 ενώ δύο αγώνες αργότερα παίζει με υψηλό πυρετό και θυμίζει Μάικλ Τζόρνταν (ΝΒΑ Finals 1997) στο δικό του «Flu Game». Με τελικό σκορ 4-2, οι Μάβερικς κατακτούν το πρωτάθλημα και ανεβαίνουν στην κορυφή του κόσμου. Η ώρα της εξιλέωσης είχε έρθει.

Το ένδοξο φινάλε μίας σπουδαίας καριέρας

Ίσως μάλιστα ήταν τέτοια η κατάθεση ψυχής στον βωμό αυτής της επιτυχίας που σύσσωμος ο οργανισμός επαναπαύτηκε τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, στην οκταετία που ακολούθησε οι Μάβερικς είχαν τέσσερις απουσίες από τα πλέι οφ και ισάριθμους αποκλεισμούς σε πρώτο γύρο post season. O σπουδαίος Νοβίτσκι πλησιάζε στην τέταρτη δεκαετίας της ζωής, διαρκώς ωστόσο έθετε νέα ατομικά ρεκόρ, μεγαλώνοντας τον τεράστιο μύθο του.

Ώσπου φτάσαμε στις 10η Απριλίου, πριν από μερικές εβδομάδες όταν ήρθε η ώρα για το «αντίο». Σε μία ιδιαίτερη τελετή πραγματοποιήθηκε ύστερα από το ματς κόντρα στους Σανς, με όλους τους παίκτες, που είχε χαρακτηρίσει ως ήρωές του ο Νοβίτσκι, να παρατάσσονται στο κέντρο, μαζί με τον ιδιοκτήτη Μαρκ Κιούμπαν και τον προπονητή Ρικ Καρλάιλ. Οι Λάρι Μπερντ, Σκότι Πίπεν, Σον Κεμπ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Ντέτλεφ Σερμπφ ήταν παρόντες, λέγοντας όλοι τρομερά λόγια για τον ίδιο, για να πάρει μετά το λόγο και να τους ευχαριστήσει όλους στο κύκνειο άσμα του.

Ο Μαρκ Κιούμπαν του έδωσε υπόσχεση για το μεγαλύτερο άγαλμα που έχει χτιστεί ποτέ έξω από γήπεδο. Ο κόσμος της πόλης του χάρισε ένα συγκινητικό standing ovation. Σύσσωμη η μπασκετική κοινότητα αποχαιρέτησε από τα παρκέ έναν θρύλο. Μετά από το τελευταίο του παιχνίδι απέναντι στους Σπερς, στο οποίο σκόραρε με την χαρακτηριστική αγαπημένη του fade away κίνηση, ο Νοβίτσκι πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας. Ως ο τρίτος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία του ΝΒΑ και έκτος σκόρερ όλων των εποχών…

Η αγαπημένη του Εθνική που «πληγώθηκε» από την Ελλάδα

Ένα τεράστιο κεφάλαιο της καριέρας του Νοβίτσκι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Εθνική Γερμανίας. Αρχίζοντας από τα προκριματικά του Eurobasket το 1997 μέχρι την διοργάνωση του 2015 στην πατρίδα του, ο Ντιρκ κατάφερε να βάλει στον μπασκετικό χάρτη ένα κράτος χωρίς ιδιαίτερο παρελθόν στον διεθνές στερέωμα.

Από τα δικά του χέρια, ως πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο της Ινδιανάπολις (2002) καταφέρνει η Γερμανία να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στην διοργάνωση, ό,τι δεν πέτυχε το 2001 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Η μεγαλύτερη, πιθανώς, πίκρα ήρθε το 2005 και είχε ευθύνη… ελληνική. Ο Νοβίτσκι ξανά πρωταγωνιστής για την «nationalmannschaft» στέλνει την Γερμανία στον τελικό του Eurobasket με δικό του καλάθι στα 3″ του αγώνα με την Ισπανία.

Στο ραντεβού για το χρυσό, η Ελλάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έμοιαζε τεράστιο εμπόδιο για τους Γερμανούς που συμβιβάστηκαν με την δεύτερη θέση και το διόλου ευκαταφρόνητο αργυρό μετάλλιο. Ήταν μόλις το 3ο συνολικό στην ιστορίας της Εθνικής.

Και είχε ξανά την υπογραφή του μεγαλύτερου εκπροσώπου της…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This