Επιλογή Σελίδας

Του Γρηγόρη Δημακάκου

Η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2003 ότι η διοργάνωση του 2014 θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αμερική για 5η φορά συνολικά και πρώτη μετά από 36 χρόνια. Τρεις μήνες αργότερα η CONMEBOL (η συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής) ανακοίνωσε ότι οι Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία ζήτησαν τη διοργάνωση και την επόμενη χρονιά σε μυστική ψηφοφορία που διοργάνωσε επελέγη η Βραζιλία.

Η χώρα της σάμπα ανήγγειλε την υποψηφιότητά της στις 13 Δεκεμβρίου 2006 και λίγες ημέρες αργότερα, στις 18, τη δική της η Κολομβία, ενώ η Αργεντινή δεν ασχολήθηκε. Στις 11 Απριλίου 2007 αποσύρθηκε η Κολομβία και η Βραζιλία έμεινε μόνη της. Μετά από διαβουλεύσεις της ΦΙΦΑ με τη βραζιλιάνικη ομοσπονδία τον Αύγουστο 2007 δόθηκε το «ΟΚ» στη Βραζιλία.

Η προκριματική φάση

Η Ευρώπη θα είχε 13 εκπροσώπους. Από τον 1ο όμιλο προκρίθηκε με χαρακτηριστική άνεση το Βέλγιο, έναντι των Κροατίας, Σερβίας, ενώ στον 2ο όμιλο η Ιταλία άφησε πίσω της τη Δανία, η οποία ήταν η χειρότερη δεύτερη των 9 ομίλων και δεν μετείχε στα μπαράζ.

Στον 3ο όμιλο η Γερμανία δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησής της και την ακολούθησε η Σουηδία. Στον 4ο όμιλο πρώτη, με περίπατο, τερμάτισε η Ολλανδία και δεύτερη η Ρουμανία.

Η Ελβετία ήταν η νικήτρια του 5ου ομίλου, ενώ η Ισλανδία έκανε την έκπληξη αφήνοντας πίσω της τις Σλοβενία, Νορβηγία. Στο γκρουπ μετείχε και η Κύπρος, που τερμάτισε τελευταία με μία νίκη, δύο ισοπαλίες και επτά ήττες σε 10 αγώνες.

Η μάχη του 6ου ομίλου βρήκε στην 1η θέση τη Ρωσία κα στη 2η την Πορτογαλία, ενώ η Βοσνία ήταν καλύτερη στην ισοβαθμία με την Ελλάδα στον 7ο όμιλο.

Στον 8ο όμιλο η Αγγλία υπερίσχυσε οριακά της Ουκρανίας, ενώ στον 9ο η πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Ισπανία έστειλε στα μπαράζ τη Γαλλία.

Οι 8 καλύτερες δεύτερες έδωσαν πλέι οφ. Η Πορτογαλία απέκλεισε με δύο νίκες τη Σουηδία (1-0, 3-2), η Κροατία επιβλήθηκε της Ισλανδίας (0-0 εκτός, 2-0 εντός έδρας) και η Γαλλία νίκησε με 3-0 την Ουκρανία, ανατρέποντας την ήττα της με 2-0 στο πρώτο ματς.

Την πρόκριση για δεύτερη συνεχομένη φορά σε μπαράζ και τρίτη συνολικά στην ιστορία της πήρε η Ελλάδα. Η «γαλανόλευκη» κέρδισε 3-1 στον Πειραιά με 2 γκολ του Κώστα Μήτρογλου και ένα του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, ενώ για τη Ρουμανία σκόραρε ο Στάνκου. Στο δεύτερο ματς, στο Βουκουρέστι, ο Μήτρογλου «χτύπησε» ξανά και οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν σε 1-1 με αυτογκόλ του Βασίλη Τοροσίδη.

Οι Αργεντινή, Κολομβία, Χιλή, Εκουαδόρ εξασφάλισαν κατά βαθμολογική σειρά τα εισιτήρια από τον ενιαίο όμιλο της Νότιας Αμερικής. Η 5η της βαθμολογίας Ουρουγουάη κέρδισε σε διπλό πλέι οφ την 5η της Ασίας Ιορδανία (5-0 εκτός, 0-0).

Η Αφρική είχε 5 εκπροσώπους. Στο πιο δυνατό ζευγάρι από πλευράς ονομάτων, η Γκάνα απέκλεισε με άνεση την Αίγυπτο (6-1, 1-2). Η Ακτή Ελεφαντοστού επικράτησε της Σενεγάλης (3-1, 1-1), η Νιγηρία της Αιθιοπίας (2-1 εκτός, 2-0), το Καμερούν της Τυνησίας (0-0 εκτός, 4-1) και η Αλγερία της Μπουργκίνα Φάσο (2-3 εκτός, 1-0)

Η Ασία έδωσε 4 εκπροσώπους, το Ιράν, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα. Οι δύο πέμπτες έδωσαν διπλό μπαράζ, στο οποίο η Ιορδανία επικράτησε του Ουζμπεκιστάν (1-1, 1-1 9-8 στα πέναλτι), αλλά στη συνέχεια οι Ιορδανοί αποκλείστηκαν από τους Ουρουγουανούς, όπως προαναφέρθηκε.

Οι ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα, Ονδούρες πήραν απευθείας την πρόκριση από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και το Μεξικό σε διπλό μπαράζ με την πρώτη της Ωκεανίας Νέα Ζηλανδία (5-1,4-2)

Διαδηλώσεις, καθυστερήσεις, σκάνδαλα

Η Βραζιλία διοργάνωσε για 2η φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η πέμπτη χώρα που το έπραξε μετά το Μεξικό, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά οι κάτοικοί της διχάστηκαν όταν η ΦΙΦΑ αποφάσισε να της δώσει το τουρνουά.

Οι διαδηλώσεις, τις οποίες διέλυαν με κάθε μέσο, νόμιμο και μη, οι αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο.

Τα εργατικά ατυχήματα, που συνήθως αποκρύπτονταν από τους διοργανωτές, ήταν πολλά, η καθυστέρηση στην (ανα) κατασκευή των σταδίων ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προχειροδουλειές όχι μόνο στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και στα έργα υποδομής (δρόμοι, γέφυρες).

Αδιαφάνεια υπήρξε, δεν ήταν το πρώτο τουρνουά φυσικά, σε ό,τι αφορά το κόστος των έργων, την προέλευση των χρημάτων και τη διάθεσή τους.

Προσθέτοντας και δύο βασικούς παράγοντες, τη φτώχεια και την ανεργία, που εξακολουθούν να μαστίζουν την αχανή χώρα της Νότιας Αμερικής, συμπληρώθηκε το παζλ μιας διοργάνωσης που έγινε στη χώρα της σάμπα, γιατί… έπρεπε να γίνει. Η αμαρτωλή ΦΙΦΑ, των κατ’ εξακολούθηση σκανδάλων, δεν μπορούσε να κάνει πίσω.

Ως και ο Πελέ, κύριος υπέρμαχος της ανάληψης του τουρνουά από τη Βραζιλία, που τα έβλεπε αρχικά όλα ρόδινα και αγγελικά πλασμένα, παραδέχθηκε ότι η διοργάνωση έπασχε, είχε βασικές ατέλειες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, ήταν το πρώτο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η GLT (Goal Line Technology), η τεχνολογία γραμμής τέρματος, που στόχευε να βοηθήσει τους διαιτητές των αγώνων να παίρνουν σωστές αποφάσεις για το αν η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή τέρματος ή όχι.

Ήταν, επίσης, το πρώτο τουρνουά στο οποίο οι διαιτητές χρησιμοποίησαν σπρέι εξατμιζόμενου αφρού για να μαρκάρουν το σημείο που έπρεπε να τοποθετηθεί η μπάλα κατά την εκτέλεση ενός φάουλ καθώς και τη γραμμή των εννέα μέτρων, στην οποία όφειλαν να στέκονται οι παίκτες που σχημάτιζαν το τείχος κατά τη εκτέλεσή του.

Εφαρμόστηκαν δε σύμφωνα με τις οδηγίες της ΦΙΦΑ τα διαλείμματα στη διάρκεια των αγώνων. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς ήταν στη διακριτική ευχέρεια του διαιτητή να επιτρέψει ένα τρίλεπτο διάλειμμα σε κάθε ημίχρονο μετά από 30 λεπτά αγώνα και ύστερα από πρόταση του ιατρικού παρατηρητή.

Μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο «Φουλέκο», ένα αρμαντίλο με γαλάζιο κέλυφος, πράσινα μάτια και κίτρινο σώμα. Το θηλαστικό μικρού μεγέθους, που απαντάται στη Κεντρική και τη Νότια Αμερική, φορούσε λευκή φανέλα με την επιγραφή «Brasil 2014», πράσινο παντελονάκι και κρατούσε στο χέρι μία μπάλα.

Η τελική φάση

Η πρεμιέρα έγινε στις 12 Ιουνίου, στο «Αρένα ντε Σάο Πάουλο (μετέπειτα Αρένα Κορίνθιανς)» του Σάο Πάουλο,. Η οικοδέσποινα Βραζιλία με μπόλικο σπρώξιμο από τη διαιτησία κέρδισε 3-1 την Κροατία, η οποία προηγήθηκε με αυτογκόλ του Μαρσέλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το πρώτο τέρμα της διοργάνωσης ήταν αυτογκόλ.

Η «σελεσάο» ήταν απογοητευτική στο δεύτερο παιχνίδι της, με αντίπαλο το Μεξικό (0-0), αλλά νίκησε 4-1 το αδύναμο, όπως αποδείχθηκε, Καμερούν και πέρασε πρώτη. Την ακολούθησε το Μεξικό που επιβλήθηκε 3-1 της Κροατίας στο καθοριστικό παιχνίδι για τη 2η θέση.

Στο πρώτο ματς του 2ου ομίλου συναντήθηκαν οι δύο φιναλίστ του τελικού της προηγούμενης διοργάνωσης. Η Ισπανία προηγήθηκε, αλλά η Ολλανδία… πετούσε στο δεύτερο ημίχρονο και ισοπέδωσε τη «ρόχα» με 5-1. Οι «οράνιε» νίκησαν σε αγώνα – θρίλερ την Αυστραλία (3-2) και με το 2-0 επί της Χιλής τερμάτισαν πρώτοι.

Πάντως, οι Χιλιανοί είχαν ήδη προκριθεί, αφού κέρδισαν 3-1 την Αυστραλία και 2-0 την αγνώριστη Ισπανία. Η επί 8ετία κυρίαρχος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου επέστρεψε ταπεινωμένη σπίτι της, κατάφερε τουλάχιστον να φύγει με μία νίκη 3-0 επί των «καγκουρό».

Ένα πέναλτι, μία πρόκριση

Στον 3ο όμιλο μετείχε η Ελλάδα. Στην πρεμιέρα ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από την Κολομβία. Οι «καφετέρος» νίκησαν 3-0 τη «γαλανόλευκη», ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού νίκησε στο τέλος με ανατροπή την Ιαπωνία (2-1).

Οι Κολομβιανοί με το 2-1 κόντρα στους «ελέφαντες» πήραν το εισιτήριο για τους «16», ενώ η Ελλάδα κράτησε το 0-0 απέναντι στην Ιαπωνία, παρά το αριθμητικό της μειονέκτημα, αφού στο 38’ αποβλήθηκε ο Κώστας Κατσουράνης.

Την τρίτη ημέρα, η Κολομβία συνέτριψε με 4-1 την Ιαπωνία και μπήκε στη λίστα με τις υποψήφιες για διάκριση, ακόμη και για συμμετοχή στον τελικό. Στο δεύτερο παιχνίδι η Ελλάδα προηγήθηκε με τον Σάμαρη, αλλά το γκολ του Ζερβινιό έδινε στην Ακτή Ελεφαντοστού την πρόκριση. Στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σαμαράς κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε εύστοχα ο ίδιος και με το 2-1 η Ελλάδα του Φερνάντο Σάντος προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16».

Ο «χάνιμπαλ» Σουάρες

Στον 4ο όμιλο ήρθαν τα πάνω κάτω. Η Κόστα Ρίκα, που θα αποτελούσε «σάκο του μποξ» πέρασε πρώτη και αήττητη. Τσάκισε με 3-1 την Ουρουγουάη, νίκησε με 1-0 την Ιταλία και παραχώρησε 0-0 στην Αγγλία. Η «σκουάντρα ατζούρα» με τα 2-1 επί των «τριών λιονταριών» στο πρώτο παιχνίδι θα έπαιζε την πρόκριση στο τελευταίο ματς κόντρα στην Ουρουγουάη, η οποία εν τω μεταξύ είχε κερδίσει επίσης με 2-1 την απογοητευτική Αγγλία.

Η Ιταλία έχασε με κόκκινη τον Μαρκίζιο (αποβλήθηκε αργότερα και ο Ντε Ρόσι από τον πάγκο) και το ματς από το γκολ του Γοδίν στο τελευταίο 10λεπτο. Ωστόσο η φάση που έκανε τον γύρο του κόσμου σημειώθηκε μερικές στιγμές πριν, όταν σε διεκδίκηση της μπάλας ο Λουίς Σουάρες δάγκωσε στον ώμο τον Τζόρτζιο Κιελίνι. Ο Ουρουγουανός διεθνής επιθετικός, παίκτης τότε της Λίβερπουλ, αποβλήθηκε από τη συνέχεια του τουρνουά και τιμωρήθηκε με 4μηνο αποκλεισμό. Λίγες ημέρες αργότερα, οι «ρεντς» τον παραχώρησαν στην Μπαρτσελόνα.

Η Γαλλία έκανε επίδειξη δύναμης στον 5ο όμιλο. Κέρδισε άνετα 3-0 τις Ονδούρες, συνέτριψε 5-2 στο ντέρμπι την Ελβετία και κατέβασε ταχύτητα με το Εκουαδόρ (0-0). Συνέχισαν και οι Ελβετοί, οι οποίοι νίκησαν στις καθυστερήσεις του πρώτου τους αγώνα το Εκουαδόρ.

Στον 6ο όμιλο η Αργεντινή κέρδισε και τα τρία παιχνίδια με ένα γκολ διαφορά και με άγχος. Η «αλμπισελέστε» νίκησε με 2-1 τη Βοσνία, με 1-0 στις καθυστερήσεις το Ιράν και με 3-2 τη Νιγηρία. Οι Αφρικανοί πέρασαν στην επόμενη φάση, επικρατώντας 1-0 της Βοσνίας.

Η Πορτογαλία έπεσε θύμα έκπληξης στον 7ο όμιλο. Στην πρεμιέρα η Γερμανία διέλυσε 4-0 τους Ίβηρες με χατ τρικ του Μίλερ. Στο δεύτερο παιχνίδι η «νατσιονάλμανσαφτ»… κόλλησε στο 2-2 με τη Γκάνα, σκορ το οποίο σημειώθηκε και στον αγώνα ΗΠΑ – Πορτογαλία με τη δεύτερη να ισοφαρίζει στην τελευταία φάση. Η Γερμανία νίκησε με 1-0 τις ΗΠΑ, αλλά πέρασαν και οι δύο ομάδες, παρά τη νίκη της Πορτογαλίας με 2-1 στο παιχνίδι της με τη Γκάνα.

Το «3 στα 3» σημείωσε το Βέλγιο στον 8ο όμιλο και ακολούθησε η Αλγερία, η οποία νίκησε 4-2 τη Νότια Κορέα και έφερε 1-1 στο κρίσιμο ματς με τη Ρωσία. Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο, παρουσιάστηκε κατώτερη του αναμενομένου.

Το δράμα της Ελλάδας

Η Βραζιλία είχε ανέκαθεν του χεριού της τη Χιλή, αλλά… τα χρειάστηκε. Ο Αλέξις Σάντσες (32’) ισοφάρισε το γκολ του Νταβίντ Λουίς με το οποίο προηγήθηκε η «σελεσάο» (18’). Το 1-1 δεν άλλαξε στο 90λεπτο, ούτε στην παράταση με τους Βραζιλιάνους να κρατούν την αναπνοή τους στο 120’, όταν το σουτ του Πινίγια βρήκε στο δοκάρι. Στα πέναλτι ο Ζούλιο Σέζαρ απέκρουσε τα χτυπήματα των Πινίγια, Σάντσες, ο Χάρα έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και η Βραζιλία πέρασε με 3-2, παρά το χαμένη εκτέλεση του Γουίλιαν και την απόκρουση του Κλαούντιο Μπράβο στο χτύπημα του Χουλκ.

Με δύο εξαιρετικά γκολ του Χάμες Ροντρίγκες (28’, 50’) η εκπληκτική Κολομβία έστειλε πίσω στο Μοντεβιδέο την Ουρουγουάη.

Στη Φορταλέζα το Μεξικό προηγήθηκε στο 48’ με τον Τζιοβάνι ντος Σάντος, όμως οι Ολλανδοί έκλεψαν την πρόκριση με γκολ του Σνάιντερ (88’) και του Χούντελααρ (90+4’ πέναλτι).

Στο Ρεσίφε η Ελλάδα έχασε τεράστια ευκαιρία να πάρει το εισιτήριο για τους «8». Στο 52’ η Κόστα Ρίκα σκόραρε με τον Ρουίς, αλλά στο 66’ έχασε με κόκκινη τον Ντουάρτε. Η «γαλανόλευκη» κατάφερε μεν να ισοφαρίσει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Παπασταθόπουλο, όμως δεν εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό της πλεονέκτημα στην παράταση, στη λήξη της οποίας αποβλήθηκε ο Φερνάντο Σάντος.

Οι Κοσταρικανοί ευστόχησαν και στα 5 πέναλτι, ο ικανότατος Κέιλορ Νάβας απέκρουσε το χτύπημα του Γκέκα, το τέταρτο ελληνικό και με σκορ 5-3 πέρασαν οι Λατινοαμερικάνοι. Ο Γκέκας «στοχοποιήθηκε» από πολλούς Έλληνες φιλάθλους, όμως το εισιτήριο της πρόκρισης χάθηκε για τη «γαλανόλευκη» πριν οι δύο ομάδες οδηγηθούν στη διαδικασία των πέναλτι.

Η Γαλλία δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα και ξεπέρασε με 2-0 τη Νιγηρία (79’ Πογκμπά, 90+2’ αυτογκόλ Γιόμπο). Αντίθετα, η Γερμανία είδε κι έπαθε για να καταβάλει την Αλγερία στην παράταση (92’ Σίρλε, 120’ Οζίλ – 120+1’ Τζαμπού).

Με γκολ του Ντι Μαρία στο 118’ προκρίθηκε η Αργεντινή σε βάρος της εξαιρετική Ελβετίας. Στην παράταση κρίθηκε και το τελευταίο χρονικά ματς της φάσης των «16». Το Βέλγιο σκόραρε στο 93’ με τον Ντε Μπρούινε και στο 105’ με τον Λουκάκου, ενώ για τις ηττηθείσες ΗΠΑ μείωσε στο 107’ για το τελικό 2-1 ο Γκριν.

Προημιτελικοί στις λεπτομέρειες…

Οι τρεις από τους τέσσερις προημιτελικούς κρίθηκαν στο γκολ και ο ένας στα πέναλτι. Η Γερμανία νίκησε για τρίτη διαδοχική φορά σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου τη Γαλλία, με 1-0. Σκόρερ στο 13’ με κεφαλιά ήταν ο Χούμελς. Η «νατσιονάλμανσαφτ» έπαιξε όσο χρειάστηκε για να ξεπεράσει τους άχρωμους… «τρικολόρ».

Η Βραζιλία σε ακόμη έναν αγώνα έδειξε ότι δεν πατάει γερά στα πόδια της. Κέρδισε 2-1 την Κολομβία, αλλά δεν έπεισε με την απόδοσή της, ενώ έχασε και τον Νεϊμάρ, τον καλύτερο παίκτη της, που τραυματίστηκε σοβαρά στο 88’ από σκληρό μαρκάρισμα του Σούνιγκα. Ο Τιάγκο Σίλβα στο 7’ και ο Νταβίντ Λουίς στο 69’ πέτυχαν τα γκολ της «σελεσάο». Μείωσε στο 80’ με πέναλτι ο Χάμες Ροντρίγκες. Ο Κολομβιανός μεσοεπιθετικός σκόραρε σε 5ο διαδοχικό παιχνίδι.

Στον ημιτελικό προκρίθηκε και η Αργεντινή. Ένα γκολ του Ιγκουαΐν στο 8’ ήταν αρκετό για την «αλμπισελέστε» να ξεπεράσει το Βέλγιο, το οποίο πραγματοποίησε τη χειρότερη εμφάνισή του στο τουρνουά.

Η Ολλανδία είχε τρία δοκάρια στα 120’ του αγώνα με την Κόστα Ρίκα, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Στις καθυστερήσεις της παράτασης ο Λουίς Φαν Χάαλ άλλαξε τερματοφύλακα, τη θέση του Σίλεσεν πήρε ο Κρουλ. Ο τελευταίος απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ρουίς, Ουμάνια, οι «οράνιε» ευστόχησαν και στα 4 δικά τους και με 4-3 πήραν την πρόκριση.

Η ισοπεδωτική Γερμανία και ο… σαλίγκαρος Βραζιλία

Το Μπέλο Οριζόντε φιλοξένησε στις 8 Ιουλίου τον πρώτο ημιτελικό. Η Γερμανία είχε ηττηθεί και στους δύο προηγούμενους επίσημους αγώνες της με αντίπαλο τη Βραζιλία, με 4-0 στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών 1999 και με 2-0 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002.

Ήταν όμως το φαβορί, αντίθετα με τη Βραζιλία του Λουίς Φελίπε Σκολάρι, που βρέθηκε στον ημιτελικό με σπρώξιμο και με τύχη. Κύλησε το πρώτο ημίωρο του αγώνα και ο φωτεινός πίνακας έγραφε 0-5!

Ο Μίλερ στο 11’, ο Κλόζε στο 23’, ο Κρόοζ στο 24’ και στο 26’ και ο Κεντίρα στο 29’ είχαν ξετινάξει τα δίχτυα του άμοιρου Ζούλιο Σέζαρ. Από την εποχή της περίφημης Ουγγαρίας του 1954 είχε να θαυμάσει ο κόσμος τόσο πειστική, τόσο ισοπεδωτική υπεροχή μιας ομάδας έναντι της αντιπάλου της. Και δεν ήταν ματς ομίλου, δεν έπαιζαν ο Δαυίδ με τον Γολιάθ, στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονταν οι δύο πιο βαριές φανέλες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Κάθε επίθεση της Γερμανίας ήταν «μαστίγωμα» στην πλάτη της βραζιλιάνικης άμυνας. Οι παίκτες της «σελεσάο» κινούνταν με ταχύτητα σαλιγκαριού, ανήμποροι να προβάλλουν την παραμικρή αντίσταση. Οι φίλαθλοι στις εξέδρες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Βραζιλιάνοι, κοιτούσαν συνεχώς το ηλεκτρονικό ρολόι προσμένοντας τη λήξη του ημιχρόνου. Είναι βέβαιο ότι στην ανάπαυλα ο Γιόαχιμ Λεβ έδωσε εντολή στους παίκτες του να κατεβάσουν στροφές.

Δύο γκολ πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο ο Σίρλε (59’, 79’), που είχε μπει αλλαγή και στο 90’ ο Όσκαρ μείωσε σε 1-7. Το 1950 η χώρα βυθίστηκε στο πένθος μετά το 1-2 από την Ουρουγουάη. Αν το 1-7 συνέβαινε τότε η Βραζιλία θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Η Γερμανία προκρίθηκε για 8η φορά σε τελικό, ξεπερνώντας τις 7 συμμετοχές που είχε η «σελεσάο».

Το μαρτύριο των Βραζιλιάνων δεν είχε τελειώσει, συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα. Στο Σάο Πάουλο η Αργεντινή επικράτησε της Ολλανδίας με 4-2 στα πέναλτι και προκρίθηκε στον τελικό. Ο δεύτερος ημιτελικός είχε λιγοστές φάσεις, η μία ομάδα φοβόταν την άλλη. Το κίνητρο ήταν μεγάλο και καμία από τις δύο ημιφιναλίστ δεν ρίσκαρε. Στη «ρώσικη ρουλέτα»… μίλησε ο Ρομέρο. Ο γκολκίπερ της «αλμπισελέστε» απέκρουσε δύο πέναλτι, του Φλάαρ και του Σνάιντερ. Οι συμπαίκτες του ευστόχησαν και στα 4 που εκτέλεσαν.

Ο μικρός τελικός έγινε στις 12 Ιουλίου, στη Μπραζίλια. Η Ολλανδία προηγήθηκε πολύ νωρίς 2-0 με τους Φαν Πέρσι (3’ πέναλτι), Μπλιντ (17’). Όλοι σκέφτηκαν τότε ότι θα ερχόταν και νέα συντριβή της Βραζιλίας. Οι «οράνιε» συγκρατήθηκαν, σεβάστηκαν, υπέρ το δέον, την αντίπαλο. Το τελικό 3-0 σημείωσε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Βαϊνάλντουμ. Η Βραζιλία δέχθηκε 10 γκολ σε δύο αγώνες. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υποστεί τέτοια ταπείνωση.

Μάριο… το είδωλο

Στις 13 Ιουλίου, στο Μαρακανά, βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό η Γερμανία και η Αργεντινή. Χειρότερο σενάριο δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι Βραζιλιάνοι. Η «αιώνια εχθρός» και η ομάδα που τους διέσυρε θα διεκδικούσαν τον τίτλο στο ίδιο τους το σπίτι.

Ήταν ο τρίτος τελικός μεταξύ των δύο ομάδων και το 6ο παιχνίδι συνολικά που κοντραρίστηκαν στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Αργεντινή είχε χαμογελάσει μόνο στον τελικό του 1986.

Μία ευκαιρία του Ιγκουαΐν και το δοκάρι σε κεφαλιά του Χέβεντες άξιζαν από το πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μισό του αγώνα, οι περισσότερες ενέργειες των παικτών έμειναν ημιτελείς. Εντύπωση δε προκάλεσε η αδιαθεσία και ο εμετός που έκανε ο Μέσι, ενώ ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη. Τα άγχος της κατάκτησης ενός τίτλου με την Εθνική ομάδα είχε καταβάλει τον σούπερ σταρ της «αλμπισελέστε».

Για τρίτη διαδοχική διοργάνωση ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Ήταν φανερό ότι η ομάδα που θα σκόραρε θα κατακτούσε κα το τρόπαιο. Στο 113’ ο Σίρλε ξεμαρκαρίστηκε από αριστερά επιχείρησε τη σέντρα, ο Μάριο Γκέτσε στόπαρε και με αριστερό γυριστό βολέ νίκησε τον Ρομέρο, σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό γκολ. Το 1-0 παρέμεινε ως το τέλος.

Ο Γκέτσε δεν ήταν μόνο κατ’ όνομα «είδωλο», αλλά είχε και τη χάρη. Το επίθετο του Γερμανού διεθνούς μεσοεπιθετικού μεταφράζεται «είδωλο» στα ελληνικά.

Η Γερμανία αναδείχθηκε για 4η φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια και για πρώτη από τότε που ενώθηκαν η Ανατολική με την Δυτική. Ισοφάρισε στους τίτλους την Ιταλία και υπολείπεται μόνο κατά έναν της Βραζιλίας.

Η «νατσιονάλμανσαφτ», που κέρδισε και τα 4 τρόπαιά της με ένα γκολ διαφορά, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατέκτησε Κύπελλο στην αμερικανική ήπειρο. Επέστρεψε δε στους τίτλους μεγάλης διοργάνωσης μετά από 18 χρόνια και την κατάκτηση του Euro 1996.

Ήταν το τρίτο διαδοχικό τρόπαιο για την Ευρώπη και 11ο συνολικά, έναντι 9 που έχουν κατακτήσει οι ομάδες της Νότιας Αμερικής.

Ιστορία έγραψε και ο Μίροσλαβ Κλόζε. Με τα 2 γκολ που πέτυχε στο τουρνουά, έφτασε τα 16 συνολικά και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεπερνώντας τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο Ναζάριο Λίμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για germany world cup 2014 winners

Γερμανία (Γιόαχιμ Λεβ, 4-2-3-1): Μάνουελ Νόιερ, Φίλιπ Λαμ (αρχηγός), Ζερόμ Μπόατενγκ, Ματς Χούμελς, Μπένεντικτ Χέβεντες, Κριστόφ Κράμερ (31’ Αντρέ Σίρλε), Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, Τόμας Μίλερ, Τόνι Κρόοζ, Μεσούτ Οζίλ (120’ Περ Μέρτεζακερ), Μίροσλαβ Κλόζε (88’ Μάριο Γκέτσε).

Αργεντινή (Αλεχάντρο Σαμπέγια, 4-4-2): Σέρχιο Ρομέρο, Πάμπλο Σαμπαλέτα, Μαρτίν Ντεμιτσέλις, Εσεκιέλ Γκαράι, Μάρκος Ρόχο, Ένσο Πέρες (86’ Φερνάντο Γκάγκο), Χαβιέρ Μαστσεράνο, Λούκας Μπίλια, Εσεκιέλ Λαβέτσι (46’ Σέρχιο Αγουέρο), Λιονέλ Μέσι (αρχηγός), Γκονσάλο Ιγκουαΐν (78’ Ροντρίγκο Παλάσιο).

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2014 ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 12 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2014

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: 32

ΘΕΑΤΕΣ: 3.429.873 (μ. όρος ανά αγώνα 52.592)

ΓΗΠΕΔΑ: 12 (Μαρακανά – Ρίο ντε Ζανέιρο, Νασιονάλ – Μπραζίλια, Αρένα ντε Σάο Πάουλο – Σάο Πάουλο, Καστελάο – Φορταλέζα, Μινεϊράο – Μπέλο Οριζόντε, Μπέιρα Ρίο – Πόρτο Αλέγκρε, Φόντε Νόβα – Σαλβαδόρ, Αρένα Περναμπούκο – Ρεσίφε, Αρένα Πανταλάλ – Κουιαμπά, Αρένα ντε Αμαζόνια – Μανάους, Αρένα ντας Ντούνας – Νατάλ, Αρένα ντε Μπαϊσάντα – Κουριτίμπα).

ΑΓΩΝΕΣ: 64

ΓΚΟΛ: 171 (μ. όρος ανά αγώνα 2,67)

ΠΕΝΑΛΤΙ: 13 (εύστοχα 12)

ΑΠΟΒΟΛΕΣ: 10

ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Χάμες Ροντρίγκες (Κολομβία) 6 γκολ

Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ουρουγουάη 1930
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ιταλία 1934
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γαλλία 1938
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Βραζιλία 1950
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ελβετία 1954
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Σουηδία 1958
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Χιλή 1962
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Αγγλία 1966
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μεξικό 1970
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Δυτική Γερμανία 1974
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Αργεντινή 1978
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ισπανία 1982
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Μεξικό 1986
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Ιταλία 1990
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: ΗΠΑ 1994
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γαλλία 1998
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Νότια Κορέα & Ιαπωνία 2002
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Γερμανία 2006
Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Νότια Αφρική 2010

Pin It on Pinterest

Shares
Share This