Επιλογή Σελίδας

“-Μα δεν υπάρχει παίκτης στο ποδόσφαιρο που να λέγεται πασαδόρος…”
Παρακαλώ ξαναδιαβάστε τον τίτλο. Δεν θα χρειαστεί να ξαναπώ πως εδώ μιλάμε για άλλο ποδόσφαιρο. Τώρα που το καταλάβατε ας πάμε στο κυρίως πιάτο, καθώς χωνέψαμε καλά καλά το ορεκτικό.

ΓΕΝΙΚΑ

Προφανώς, όπως και στο “κανονικό” ποδόσφαιρο (που το απεχθάνομαι), κάθε θέση έχει το δικό της καθήκον. Οι θέσεις στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο είναι περισσότερες απ’ ότι στο κανονικό ποδόσφαιρο, και είναι οι: Quarterback, Wide Receiver, Tight End, Offensive Lineman, Running Back, Defensive Lineman, Linebacker, Defensive Back, Kicker, Punter.

QUARTERBACK (πασαδόρος)

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό, και όπως καταλάβατε από τον τίτλο, θα μιλήσουμε για τον Quarterback.
Ο Quarterback λοιπόν, στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα για τι πράγμα μιλάμε, είναι η σημαντικότερη θέση, καθώς και η πιο δύσκολη αφού είναι αυτός που είναι υπέυθυνος για όλη την επίθεση. Ο Quarterback είναι αυτός που επιλέγει σε κάθε φάση τον τύπο του παιχνιδιού (play), δηλαδή αν θα δώσει πάσα σε κάποιον Wide Receiver ή Tight End, ή θα δώσει την μπάλα στον Running Back, ο οποίος όπως βλέπετε από το όνομα (running) θα τρέξει. Είναι σημαντικό να πούμε πως επιτρέπεται μόνο μία πάσα προς τα μπροστά σε κάθε φάση, δηλαδή δεν θα δείτε να γίνονται συνέχεια πάσες, σε αντίθεση με το ράγκμπι. Όποιος νομίζει ότι εδώ μιλάμε για ράγκμπι παρακαλώ να περάσει έξω. Που ήμασταν; Α, ναι. Αυτά.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Είναι λογικό κάθε πασαδόρος, όπως κάθε άνθρωπος, να έχει ξεχωριστές δεξιότητες και ικανότητες. Κάποιοι πασαδόροι είναι πιο ευέλικτοι και γρήγοροι και πολλές φορές είναι αυτοί που θα τρέξουν με την μπάλα, ενώ άλλοι (συνήθως οι περισσότεροι) θα προτιμήσουν να δώσουν πάσα σε κάποιον από αυτούς που είπαμε παραπάνω (wide receiver ή tight end). Όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, ο Matt Ryan (Quarterback των Atlanta Falcons) προτιμάει να τρέξει ο ίδιος για να πάρει γιάρδες η ομάδα. Όπως ανέφερα, ο πασαδόρος είναι ο υπεύθυνος για την επίθεση, συνεπώς αν μια επίθεση έχει πρόβλημα ποιος θα πάει πάγκο; Καλά καταλάβατε, ο Quarterback.

Αυτά τα λίγα και βασικά για την θέση του Quarterback στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης: Εδώ μιλάμε για άλλο ποδόσφαιρο…SPECIAL EDITION
Διαβάστε επίσης: Προγνωστικά και προβλέψεις για την 6η Αγωνιστική του NFL

Pin It on Pinterest

Shares
Share This