Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Συριώδη

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιουλίου 1969 και οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, τέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Η 27η διοργάνωση του Κυπέλλο ήταν η μοναδική που ανέδειξε τη νικήτρια ομάδα στο στρίψιμο του νομίσματος στη σέντρα του γηπέδου παρουσία των διαιτητών και των αρχηγών των δυο ομάδων, καθώς ο αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 1-1.

Ήταν η τελευταία φορά που ίσχυσε αυτή η διαδικασία, καθώς από την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε η διαδικασία των πέναλτι. Όπως και να ‘χει όμως, είχε την δική του σημειολογία, με τον μύθο της εποχής να αναφέρει ότι η πλευρά των Πειραιωτών ουδέποτε είδε την πλευρά του νομίσματος μόλις ο διαιτητής Μίχας είπε πως νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός.

Παρενθετικά, εκείνη την σεζόν στο Κύπελλο μέχρι τον Β’ γύρο ίσχυσε η κλήρωση των αγώνων με γεωγραφικά κριτήρια, με μοναδική εξαίρεση το ζευγάρι ανάμεσα στον Πιερικό και το Αιγάλεω. Από τον Γ’ γύρο και μετά έγιναν πολύ ενδιαφέροντες αγώνες, με πιο συγκλονιστικούς δύο αγώνες του Εθνικού, ο οποίος απέκλεισε με σκορ 5-4 στην παράταση τον ΠΑΟΚ στον προημιτελικό, για να αποκλειστεί στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό, επίσης στην παράταση, με σκορ 4-3.

Στα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης ήταν και ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από την Παναχαϊκή με 4-2, αλλά και η μεγάλη δύναμη που έπαιξαν τη χρονιά αυτή οι έδρες, καθώς από τους συνολικά 47 αγώνες από την τελευταία φάση των προκριματικών γύρων και μετά, μόνο σε 8 αγώνες την πρόκριση κατάφεραν να πάρουν οι φιλοξενούμενες ομάδες. Για 5η φορά πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού με εννέα γκολ, ενώ με την κατάκτηση του κυπέλλου, ο Παναθηναϊκός έφτασε παράλληλα και στην κατάκτηση του πρώτου νταμπλ της ιστορίας του.

Ο τελικός που κρίθηκε στο στρίψιμο της δεκάρας

Σε εκείνον τον τελικό, το θέαμα δεν ήταν ιδιαιτέρως καλό. Ο Σιδέρης άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 49′, για να ισοφαρίσει έξι λεπτά μετά ο Δομάζος, με τους “πράσινους” να παίζουν από το 52′ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μητρόπουλου. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, ούτε στην παράταση. Στο στρίψιμο της δεκάρας από τον διαιτητή, Μίχα, νικητής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός, με τη μεριά των “ερυθρολεύκων” να υποστηρίζει πως ουδείς δικός τους είδε την πλευρά του νομίσματος, παρά μόνο ο ρέφερι και ο Δομάζος.

Μάλιστα, σε τηλεοπτική εκπομπή πολλά χρόνια μετά με τον Γιώργο Λιάνη παρουσιαστή και παλαιμάχους των δυο ομάδων, ο “Στρατηγός” υποστήριξε χαριτολογώντας πως σε εκείνο το ματς έπιασε το χέρι του Μίχα και είπε να δώσει το Κύπελλο στο “τριφύλλι” με συνοπτικές διαδικασίες. Βέβαια, πολύ πιθανό να ήταν χάριν αστεϊσμού αυτό που είπε και πάνω στην χαλαρότητα της στιγμής, αφού παρών ήταν και ο Γιώργος Σιδέρης, καθώς και άλλοι παίκτες των δυο αιωνίων.

Γκολ: 55′ Δομάζος – 49′ Γ. Σιδέρης

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αρ. Καμάρας, Μητρόπουλος, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Ροκίδης (46′ Φραντζής), Δομάζος, Γραμμός (106′ Γονιός), Φιλακούρης.

Ολυμπιακός: Λιαδέλης (57′ Ξαρχάκος), Γκαϊτατζής, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης, Στολίγκας (67′ Μίχας), Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Κουμαριάς, Μποτίνος.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This