Επιλογή Σελίδας

Για ακόμα μία σεζόν οι ειδικοί του Forbesμελέτησαν τις οικονομικές απολαβές των κορυφαίων αθλητών για να συντάξουν ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία σύγκρισης στην αθλητική βιομηχανία, τη λίστα των 100 καλύτερα αμειβόμενων. Η έρευνα αφορά τους 12 μήνες από τον Ιούνιο του 2016 ως το τέλος του φετινού Μαΐου και στα ποσά συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα των αθλητών από μισθούς, αγωνιστικά έπαθλα και μπόνους, αλλά και από χορηγικές και διαφημιστικές συμφωνίες, που πλέον αποτελούν κομβικό μέρος της ζωής του τους.

Αν αθροίσουμε τα χρήματα που έλαβαν αυτοί οι 100 αθλητές τον τελευταίο χρόνο καταλήγουμε στο εκπληκτικό 3,11 δισ. δολάρια, που όμως είναι ελάχιστα μικρότερο σε σχέση με τα 3,15 δισ. της περσινής έρευνας. Αυτό το οποίο αυξήθηκε είναι το όριο για να μπει κάποιος στο Τοπ 100, που από τα 18,4 εκατ. ανήλθε στα 21,4 εκατ.

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο «Μίδας» του παγκόσμιου αθλητισμού

Στην κορυφή για δεύτερη χρονιά ο ποδοσφαιριστής φαινόμενο, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος άσος είχε μία ονειρική σεζόν στην οποία κατέκτησε ξανά το Τσάμπιονς Λιγκ, πήρε τη «Χρυσή Μπάλα» και κυρίως βοήθησε την Πορτογαλία να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Παράλληλα με όλα αυτά μετέτρεψε σε χρήματα τις αγωνιστικές του ικανότητες και τη χωρίς προηγούμενο δημοφιλία και εμπορικότητά του, υπογράφοντας νέα συμβόλαια με Ρεάλ Μαδρίτης και Nike.

Με τη δεύτερη, μάλιστα, υπέγραψε συμβόλαιο εφόρου ζωής που μακροπρόθεσμα θα του αποφέρει έως και 1 δισ. Το ποσό μοιάζει τρελό αλλά δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς πως μέσα στο 2016 μόνο μέσα από τα social media προσέφερε στην αμερικανική εταιρεία διαφημιστική προβολή αξίας 500 εκατ. Τον δημοφιλέστατο ποδοσφαιριστή ακολουθούν 275 εκατ. άνθρωποι σε Facebook, Instagram και Twitter.

Ο Πορτογάλος αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης έβαλε στον λογαριασμό του 93 εκατ. δολάρια, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και το Μάιο. Από αυτά, τα 58 εκατ. προέρχονται από το συμβόλαιό του με την ισπανική ομάδα (μαζί με τα μπόνους), ενώ τα υπόλοιπα έρχονται από τις εταιρείες (π.χ. Nike, Tag Heuer, Herbalife, PokerStars) που συνδέουν το όνομά τους μαζί του, καθώς και τις επιχειρήσεις που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, όπως η αλυσίδα ξενοδοχείων και η μάρκα ενδυμάτων και υποδημάτων «CR7».

ΛεΜπρόν Τζέιμς, «βασιλιάς» και στις αποδοχές

Δεύτερος καλύτερα αμειβόμενος , με ετήσιες αποδοχές 86,2 εκατ. δολ., ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Μετά από σχεδόν μιάμιση δεκαετία στον μαγικό κόσμο του NBA, ο κορυφαίος σύγχρονος μπασκετμπολίστας έγινε για πρώτη φορά ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Λίγκας. Μετά την τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος με τους αγαπημένους του Καβαλίερς ο «βασιλιάς» υπέγραψε τριετές συμβόλαιο της τάξεως των 100 εκατ. Τα 31 εκατ. που έλαβε εφέτος σηματοδοτούν τη μόλις τρίτη φορά που NBAερ καρπώνεται για μία σεζόν πάνω από 30 εκατ.

Την ίδια ώρα παραμένει ένα παγκόσμιο είδωλο, όντας δημοφιλής σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και σε μέρη που το μπάσκετ δεν έχει τόσο μεγάλο κοινό. Για αυτό και οι πιο ισχυρές μάρκες τον θέλουν για εμπορικό πρεσβευτή, αν και εκείνος αρέσκεται περισσότερο στον ρόλο του επιχειρηματία-επενδυτή (που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος) παρά σε αυτόν του διαφημιστικού εκπροσώπου. Στο χορηγικό του χαρτοφυλάκιο βρίσκονται κολοσσοί όπως οι Nike, Coca-Cola, Intel, Verizon, Kia Motor και Beats by Dre, που του κατέβαλαν συνολικά 55 εκατ. δολ.

Οι υπόλοιποι της πρώτης 10άδας

Όπως προείπαμε στις πρώτες πέντε θέσεις της λίστας δεν άλλαξε τίποτα, παρά μόνο τα ποσά. Τρίτος παραμένει ο Λιονέλ Μέσι (80 εκατ.), που ετοιμάζεται για νέα ώθηση υπογράφοντας καινούργιο συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, τέταρτος είναι ο τενίστας «χρυσάφι» Ρότζερ Φέντερερ (64 εκατ.) και πέμπτος ο άσος του μπάσκετ Κέβιν Ντουράντ (60,6 εκατ.).

Στις υπόλοιπες θέσεις της 10άδας τα πάντα είναι διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι. Έκτος ανέβηκε (εκτός λίστας πέρυσι!) ο άσος του αμερικανικού φούτμπολ Άντριου Λακ (50 εκατ.), μαζί του βρίσκεται ο διάσημος παίκτης του γκολφ Ρόρι Μάκιλροι (50 εκατ.), όγδοος ανέβηκε ο Στεφ Κάρι (47,3 +61 θέσεις) που συνεχίζει την «τρελή» άνοδο (εφέτος θα υπογράψει πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με τους Γουόριορς), ένατος είναι οΤζέιμς Χάρντεν (46,6) και δέκατος ο πιλότος της Φόρμουλα 1 Λιούις Χάμιλτον (46).

Οι 20 αθλητές που τη σεζόν που τελείωσε καρπώθηκαν τα περισσότερα χρήματα

Θέση Όνομα Άθλημα Ετήσιες αποδοχές σε εκατ. δολ.
1 Κριστιάνο Ρονάλντο ποδόσφαιρο 93
2 ΛεΜπρόν Τζέιμς μπάσκετ 86,2
3 Λιονέλ Μέσι ποδόσφαιρο 80
4 Ρότζερ Φέντερερ τένις 64
5 Κέβιν Ντουράντ μπάσκετ 60,6
6 Άντριου Λακ αμερ. φούτμπολ 50
6 Ρόρι ΜακΙλροϊ γκολφ 50
8 Στέφεν Κάρι μπάσκετ 47,3
9 Τζέιμς Χάρντεν μπάσκετ 46,6
10 Λιούις Χάμιλτον Φόρμουλα 1 46
11 Ντρου Μπρις αμερ. φούτμπολ 45,3
12 Φιλ Μίκελσον γκολφ 43,5
13 Ράσελ Γουέστμπρουκ μπάσκετ 38,6
14 Σεμπάστιαν Φέτελ Φόρμουλα 1 38,5
15 Ντέιμιαν Λίλαρντ μπάσκετ 38,4
16 Νόβακ Τζόκοβιτς τένις 37,6
17 Τάιγκερ Γούντς γκολφ 37,1
18 Νεϊμάρ ποδόσφαιρο 37
19 Ντουέιν Γουέιντ μπάσκετ 36,2
20 Φερνάντο Αλόνσο Φόρμουλα 1 36

Εδώ η επίσημη λίστα και με τους 100 αθλητές

Πηγή: Sport and Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This