Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Χθες η Σουπερλίγκ2 πραγματοποίησε σε χρόνο ρεκόρ την Γενική της Συνέλευση κι αποφάσισε ομόφωνα να σταματήσει το πρωτάθλημά της διαμαρτυρόμενη για το ό,τι ενώ οι ομάδες της περίμεναν ότι θα μοιραστούν 8,1 εκατ ευρώ αρχικά και 5,4 εκατ ευρώ στη συνέχεια, τώρα ανακάλυψαν ότι το συνολικό ποσό που θα πάρουν από την φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών είναι μόνο 1,7 εκατ ευρώ. Είναι υπέροχο να βλέπεις ότι υπάρχει ενότητα κι αγώνας. Το μόνο κακό είναι ότι αποφάσισαν αναβολή κι όχι οριστική ματαίωση του πρωταθλήματος. Το «αναβολή» ακούγεται απειλητικό: σημαίνει ότι το πρωτάθλημα τους, που σύμφωνα με τις εκθέσεις της RADAR είναι «το πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη», μπορεί και να ξαναρχίσει. Αν το διέκοπταν θα έκαναν καλό στο ελληνικό ποδόσφαιρο πιστεύω.

Επιχείρημα

Αυτά που συμβαίνουν στην Σουπερλίγκ2 είναι πραγματικά καταπληκτικά: διεκδικούν επιδότηση από τη φορολόγηση των εταιριών στοιχημάτων, όχι μόνο ομάδες που τα παιγνίδια τους δεν μπαίνουν στα κουπόνια (ή βγαίνουν από αυτά την ώρα που διεξάγονται!), αλλά και ομάδες που δεν κατεβαίνουν σε ματς! Διαμαρτύρονται μάλιστα με το επιχείρημα ότι χάνουν χρήματα που δεν θα βάλουν στο ταμείο τους ενώ τα είχαν προϋπολογίσει – πράγμα που ενώ ακούγεται λογικοφανές, αποτελεί ψέμα τεράστιο. Τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι ομάδες αυτές έπρεπε να αδειοδοτηθούν (δηλαδή να καταθέσουν φακέλους και με τους προϋπολογισμούς των εσόδων τους ώστε να φαίνεται πως θα πληρώσουν τους παίκτες τους) είχαν ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να τους προκαταβάλει τα χρήματα ή να τους δώσει γραπτώς εγγυήσεις για το πόσα θα είναι αυτά. Ο Σταϊκούρας είδε το προεδρείο τους, αλλά δεν ενέδωσε στα παρακάλια: στις 5 Αυγούστου έκανε δήλωση πως το θέμα της επιδότησης του επαγγελματικού αθλητισμού θα απασχολήσει το Υπουργείο Οικονομικών μετά τον Ιανουάριο, όταν θα υπάρχει και σαφής εικόνα για τα φορολογικά έσοδα.

Πως είναι δυνατόν μια εταιρία να ισχυρίζεται πως έχει βάλει στον προϋπολογισμό της έσοδα από επιδοτήσεις, το ύψος των οποίων δεν γνωρίζει, δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι τύποι μας δουλεύουν όλους! Ακόμα και ο ισχυρισμός ότι «ο Σταϊκούρας τους είχε τάξει 8,1 εκατ ευρώ» μύθευμα είναι. Την μοιρασιά των χρημάτων την κάνει ο Αυγενάκης και μόνο. Με αυτόν μπορεί να θυμώσουν όσο θέλουν. Αλλά αν νομίζουν πως αποφασίζει ο Υφυπουργός, χωρίς να ρωτά το Μαξίμου κάνουν λάθος. Η ευθύνη του Αυγενάκη είναι ότι δέχτηκε κάποτε τις εισηγήσεις και τα παρακάλια τους κι έφτιαξε αυτή την «κατηγορία-τερατούργημα» που περιλαμβάνει ένα σωρό ομάδες δήθεν επαγγελματικές. Ευκαιρία να διορθωθεί το λάθος: να σταματήσει το πρωτάθλημα, να φαλιρίσουν όλοι και να γίνει του χρόνου μια νέα αρχή. Με καμιά δεκαριά αληθινά επαγγελματικές ομάδες, που αν μοιραζόντουσαν 1,7 εκατ ευρώ, θα έκαναν και πάρτι. 

https://i0.wp.com/media.sentragoal.gr/i/rct1000/betsson-sl2-2-2-23.jpg?w=1080&ssl=1

Μέσα σε ένα καλοκαίρι

Η κυβέρνηση δεν κάνει λάθος που σήμερα τους μείωσε τα χρήματα: άλλωστε το κατά τα άλλα επαγγελματικό αυτό πρωτάθλημα μόνο αυτή το χρηματοδοτεί. Το λάθος το έκανε δυο χρόνια, δηλαδή την ημέρα που ο Υφυπουργός Αθλητισμού θέλησε να αναβαθμίσει το δεύτερο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας. Μέσα σε ένα καλοκαίρι δέχτηκε το αίτημα δημιουργίας ενός πρωταθλήματος με δυο ομίλους, ώστε να μειωθούν τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων. Υποσχέθηκε ότι θα μοίραζε χρήματα από τη φορολογία των στοιχηματικών εταιριών στις ομάδες. Εκανε δεκτό το αίτημα δημιουργίας δεύτερων ομάδων από τους τέσσερις μεγάλους της Σούπερλιγκ1, ώστε αυτές να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αυτό, μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον του: έτσι είδαμε να δημιουργούνται, κατά τα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου, ο Ολυμπιακός Β΄, η ΑΕΚ Β΄, ο ΠΑΟ Β΄ και ο ΠΑΟΚ Β΄. Ισως είναι τυχαίο, αλλά σε αυτό το διάστημα των αλλαγών έγινε πιο ανεκτική και η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ – κακώς κατά τη γνώμη – αλλά αλλιώς ΠΑΕ για πρωτάθλημα δυο ομίλων δεν θα μπορούσαν να βρεθούν. Με μια κάποια κυβερνητική πίεση η διοίκηση της ΕΡΤ πληρώνει για την μετάδοση αγώνων της Σουπερλιγκ2, ενώ φέτος αποφασίστηκε και να ανεβαίνει μια ομάδα ακόμα στη Σουπερλίγκ1 από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι τα δυο τελευταία χρόνια η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τις ομάδες αυτού του πρωταθλήματος: καθόλου παρατημένο δεν είναι. Αλλά δεν είναι και δουλειά της Κυβέρνησης να συντηρεί κάτι τόσο προβληματικό. Πόσο μάλλον όταν φέτος έχουμε φτάσει στο σημείο να ξέρουμε ποιες ομάδες θα ανεβούν, να βλέπουμε ομάδες που δεν κατεβαίνουν να αγωνιστούν, και να παρακολουθούμε διαιτησίες που το να το πεις αισχρές είναι λίγο. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που ανακοινώσεις εναντίον της διαιτησίας έχουν βγάλει πάνω από δεκαοκτώ ομάδες! Η Αναγέννηση Καρδίτσας μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι θα φύγει από αυτό την επόμενη φορά που θα δει διαιτητές να μην σέβονται τον ιδρώτα των παικτών της. Δεν θα φύγει από ένα ματς: θα αποχωρήσει γενικά.

Πραγματική διακωμώδηση

Το να ζητάνε οι ομάδες αυτές χρήματα από τη φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών ενώ παιγνίδια της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν μπαίνουν στα κουπόνια του στοιχήματος ή εξαφανίζονται μόλις τα ματς αρχίσουν είναι θράσος: είναι σαν ληστές τραπεζών να απαιτούν πριμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συχνά κυκλοφορούν τα αποτελέσματα των αγώνων μια μέρα πριν – όχι μόνο είναι γνωστές νίκες και ήττες, αλλά και ανατροπές και ο αριθμός των γκολ που θα σημειωθούν. Υπάρχουν επίσης παιγνίδια που έχουν διακοπεί γιατί ομάδες εμφανίζονται χωρίς αναπληρωματικούς και ξεμένουν από παίκτες καθώς πολλοί τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Μιλάμε για κανονική διακωμώδηση του ποδοσφαίρου.  

https://i0.wp.com/www.mikriliga.com/wp-content/uploads/2022/11/Avgenakis-EPO.jpg?w=1080&ssl=1

Παράδειγμα προς μίμηση

Εχει ενδιαφέρον μια δήλωση του ιδιοκτήτη της Κηφισιάς κ. Χρήστου Πρίτσα μετά την πρόσφατη διακοπή του ματς της ομάδας του με τον Ολυμπιακό. Ο ιδιοκτήτης της Κηφισιάς παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Σουπερλιγκ2 και στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δραστηριοποιήθηκε για να συμβάλει «στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων, που ταλανίζουν χρόνια τη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία», αλλά δυστυχώς «τα χρόνια αυτά προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και περίπλοκα με αποτέλεσμα να ακυρώνεται εν τη γενέσει της κάθε υγιής και καλοπροαίρετη προσπάθεια για την αναβάθμιση και πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου». Αφού συνεχίζει λέγοντας πως η ομάδα του είναι παράδειγμα προς μίμηση κτλ κτλ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δέχεται πόλεμο με αθέμιτα μέσα» (sic). Εχει ενδιαφέρον ότι δεν μας λέει ποια είναι τα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει και δεν τα κατάφερε. Κι όσο για τον πόλεμο, απλά επισημαίνω πως η Κηφισιά έχει καλύτερα αποτελέσματα στην Σουπερλιγκ2 από την Παρί, την Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ στα πρωταθλήματα τους! Τι διάβολο πόλεμος του γίνεται; Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί όλη αυτή η ρητορική (που θυμίζει το γάτο που σκούζει στα κεραμίδια) είναι ενδεικτική των παραγόντων της κατηγορίας. Επικαλούνται το ρόλο ή του σωτήρα ή του θύματος, ανάλογα πως βολεύει. Σήμερα τουλάχιστον κλαίνε όλοι μαζί: κάτι είναι κι αυτό.

Θα συνεχίσουν

Η Σουπερλίγκ2 είναι ένα ασανσέρ. Ακριβοπληρωμένο βέβαια. Πριν δυο χρόνια η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει δεκτά όλα τα αιτήματα των ομάδων της. Τους έδωσε χρήματα, και τηλεοπτική στέγη, ασχολήθηκε μέχρι και με το πώς θα ανεβαίνουν παραπάνω ομάδες στην πρώτη κατηγορία από αυτή. Μήπως τα (κρατικά) χρήματα με τα οποία οι ομάδες βρέθηκαν, τράβηξαν όπως το μέλι τις μύγες όσους ασχολούνται με διαιτητές, ανατροπές, κουπόνια και στοιχηματικές αποδόσεις; Μήπως η Σουπερλίγκ2 είναι σήμερα μια ποδοσφαιρική επαγγελματική κατηγορία στην οποία πιο πολύ και από παιγνίδια ποδοσφαίρου παρακολουθούμε δημοπρασίες αγοράς παιγνιδιών;

Απορούσα καιρό τώρα, όχι μόνο πως ένα τέτοιο πρωτάθλημα εξακολουθεί να επιδοτείται με κυβερνητικό χρήμα, αλλά πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται, πως δηλαδή αυτή η γελοιοποίηση του ποδοσφαίρου γίνεται ανεκτή. Τελικά σταμάτησαν μόνοι τους. Θα έλεγα πάλι καλά. Αλλά θα ξαναρχίσουν. Θα πάρουν αυτό το 1,7 εκατ ευρώ. Και μπορεί να το παίξουν και στο Στοίχημα για να το αυγατίσουν, που λέει ο λόγος…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This