Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Δεν σηκώνει μεγάλη ανάλυση η διαπίστωση ότι ο Ολυμπιακός πήρε με τρόπο ηρωικό και πανηγυρικό, έτσι όπως εξελίχθηκε η ρεβάνς στο “Κλεάνθης Βικελίδης” την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας, με μπόνους την αυτοπεποίθηση του Κώστα Τζολάκη. Με άλλα λόγια ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε μόνο την τόνωση της αυτοπεποίθησης μιας ομάδας που κατάφερε να μείνει όρθια απέναντι σε έναν καλό αντίπαλο παρ’ όλο που έμεινε με παίκτη λιγότερο στο τερέν – κέρδισε και την μεγάλη τόνωση της αυτοπεποίθησης του 20χρονου τερματοφύλακά του, ο οποίος απέκτησε ακόμη μια παράσταση που πιστοποιεί την ποιότητά του.

Πιθανόν η απόκρουση που έκανε στην εκτέλεση του Γκρέι να μην ήταν η δυσκολότερη από τις 8 αποκρούσεις που έκανε σε αυτό το ματς ο Τζολάκης. Ήταν όμως μια απόκρουση σε πολύ καθοριστική στιγμή, η οποία ήρθε να προστεθεί στις προηγούμενες που είχε πραγματοποιήσει ο νεαρός τερματοφύλακας. Και ολοκλήρωσε με αυτό τον τρόπο μια εμφάνιση που τον “μεγαλώνει”, διότι στέλνει το μήνυμα προς όλη την ομάδα του ότι αυτή μπορεί να τον εμπιστεύεται και στις κρίσιμες στιγμές.

Ο δεύτερος προημιτελικός ήταν ακόμη καλύτερος από τον πρώτο, διότι ο Άρης ήταν πιο αποφασιστικός και γι’ αυτό πιο δημιουργικός συγκριτικά με την εικόνα που είχε στο πρώτο παιχνίδι. Στον βαθμό που ο Άλαν Πάρντιου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τόσο στο τακτικό κομμάτι όσο και στο ψυχοπνευματικό η ομάδα του σημείωσε πρόοδο. Εκεί που υστέρησε ήταν στο τεχνικό – δηλαδή στις εκτελέσεις. Αν και, επειδή συζητάμε για ποδόσφαιρο, ένα σημαντικό μέρος της “εξήγησης” για το γεγονός ότι ο Άρης έμεινε χωρίς γκολ κρύβεται στις αποκρούσεις του Τζολάκη, με κορυφαία την απόκρουση στην εκτέλεση του Γκρέι στην δεξιά του γωνία.

Φυσικά, επειδή ήταν ντέρμπι, ο προημιτελικός θα είχε άλλη ιστορία στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός είχε εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιούργησε άλλοτε εκμεταλλευόμενος λάθη σαν αυτό της μεταβίβασης του Μαζικού και άλλοτε λόγω της ποιότητάς του – όπως στην εκτέλεση του Βαλμπουενά, Όμως άλλοτε ο Κουέστα και άλλοτε οι κακές εκτελέσεις του στέρησαν το γκολ.

Στο πραγματικό ποδόσφαιρο, ένα ντέρμπι ανάμεσα σε δύο ομάδες των οποίων τα δύο προηγούμενα παιχνίδια κρίθηκαν στο γκολ, κρίνεται σε λεπτομέρειες. Λάθη έκαναν και οι δυο, και στο τέλος της βραδιάς νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα που κατάφερε να εκμεταλλευτεί μια στιγμή αδυναμίας του αντιπάλου. Επειδή όμως το έκανε με 10 ποδοσφαιριστές στο τερέν, και επειδή η βάση για αυτή τη νίκη μπήκε με την απόκρουση του Τζολάκη σε μια εκτέλεση πέναλτι, η πρόκριση έδωσε, λόγω του τρόπου, μεγαλύτερα οφέλη στον Ολυμπιακό από αυτά που θα είχε αποκομίσει αν προκρινόταν με το 0-0 ή με ένα γκολ νωρίτερα, δηλαδή προτού εκτελέσει πέναλτι ο Άρης και αποβληθεί ο Ντόη.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This