Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Κεφαλογιάννη

Το τακουνάκι – στρώσιμο στον Κωσταντέλια από τον Ολιβέιρα στο καταπληκτικό δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ ήταν μαγικό. Δείγμα της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Πορτογάλος. Η πάσα με τη μία του νεαρού στον σκόρερ Ζίφκοβιτς είναι κάτι άλλο: ένας σπάνιος συνδυασμός τρομερής οξυδέρκειας, ταχύτητας σκέψης και ωριμότητας που δεν βρίσκεις όχι σε 19χρονο (στην Ελλάδα) αλλά ούτε σε 30άρηδες ποδοσφαιριστές. Με πιο απλά λόγια είναι ό,τι ξεχωρίζει τον Γιάννη Κωνσταντέλια από τους περισσότερους μεσοεπιθετικούς, ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνικότητας, στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο «Ντέλιας» κάνει σχεδόν πάντα το σωστό, χωρίς περιττές κινήσεις και φιοριτούρες και βρίσκεται σχεδόν πάντα ένα ή πολλά βήματα μπροστά από τους αντιπάλους του. Όχι επειδή διαθέτει γρήγορα πόδια (που διαθέτει) μα κυρίως επειδή διαθέτει γρήγορο μυαλό και μια εξαιρετική ανάγνωση του παιχνιδιού την ώρα που εξελίσσεται. Βρίσκει τους χώρους στα μεσοδιαστήματα και κινείται άριστα εκεί, βλέπει τις πάσες – κλειδί πριν τις δει οποιοσδήποτε άλλος (ενίοτε και οι συμπαίκτες του), τρέχει την μπάλα εξαιρετικά αλλά μόνο όταν χρειάζεται, την πασάρει ταχύτατα επίσης όταν χρειάζεται και επιπλέον μυρίζεται το λάθος και πιέζει μανιασμένα για να το εκμεταλλευτεί. Παράλληλα δεν ταράζεται με τα σκληρά μαρκαρίσματα που ολοένα και πληθαίνουν. Ένα υπερπλήρες πακέτο, στο οποίο προστέθηκε και το γκολ.

Όσοι γνώριζαν και έβλεπαν τις μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ, μας το έλεγαν από καιρό: «Ο Κωνσταντέλιας έρχεται». Ο ΠΑΟΚ τον ετοίμαζε καιρό, σε επίπεδο ταλέντου δεν υπήρξε ποτέ αμφισβήτηση, σε επίπεδο πνευματικής ετοιμότητας όμως υπήρχε. Όταν λύθηκε κι αυτό, με τον δύσκολο δανεισμό του στο Βέλγιο να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ωρίμανσή του, ο δρόμος άνοιξε διάπλατα ώστε ο παίκτης να λάμψει, πρωτίστως στην Ελλάδα. Εφόσον μείνει υγιής και συνεχίσει να εξελίσσεται, τότε σύντομα και εκτός αυτής.

Πόσο σύντομα; Προτάσεις έχουν έρθει ήδη και απορριφθεί. Θα έρθουν και άλλες μεγαλύτερες. Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι το πλάνο του είναι να φτάσει στην ποδοσφαιρική αυτάρκεια, εξελίσσοντας νέους παίκτες και πουλώντας τους στην κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω ότι αυτή η στιγμή για τον Κωνσταντέλια θα πρέπει να αργήσει. Πριν το καλοκαίρι του 2024 θα είναι λάθος να πουληθεί. Ο παίκτης χρειάζεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό για περισσότερο από μερικούς μήνες. Έτσι θα ψηθεί ακόμα περισσότερο στην πίεση και στις απαιτήσεις του υψηλότερου επιπέδου και θα μειώσει τις πιθανότητες να «καεί» στο επόμενο βήμα του (η βιασύνη του Χρήστου Τζόλη – στον οποίο εύχομαι ολόψυχα τώρα που ξεπέρασε και τον τραυματισμό του να γίνει ο παίκτης που μπορεί – δεν του βγήκε σε καλό). Αλλά και ο ΠΑΟΚ θα δείξει ότι δεν είναι σούπερ μάρκετ που δειγματίζει τα προϊόντα του μόνο και μόνο για να τα πουλήσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά ένα κλαμπ που εξελίσσει ταλέντα με μεθοδική δουλειά και υπομονή, ώστε να τα παραδώσει έτοιμους παίκτες στο επόμενο κλαμπ τους, αφού βέβαια έχει κερδίσει και ο ίδιος αγωνιστικά από την πρόοδό τους.

Ο ΠΑΟΚ που χτίζεται φέτος, ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει τη σεζόν, οφείλει να δώσει στον εαυτό του και στα παιδιά του μια χρονιά ακόμα με τον ίδιο κορμό (ή τέλος πάντων περίπου τον ίδιο κορμό), κυρίως όσον αφορά στους νεαρούς ποδοσφαιριστές του.

Και όταν αναπόφευκτα έρθει η ώρα να τους πουλήσει να το πράξει ως πρωταθλητής και έχοντας ήδη βρει τους αντικαταστάτες του.

Πηγή: Sdna

Pin It on Pinterest

Shares
Share This