Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Ο ΠΑΟΚ πέρασε σαν σίφουνας από τη Λεωφόρο υποχρεώνοντας τον ΠΑΟ στην πρώτη του εφετινή ήττα εντός έδρας. Η ΑΕΚ κερδίζοντας τον Ιωνικό στις καθυστερήσεις πλησίασε τον πρωτοπόρο στον ένα βαθμό – ο ΠΑΟΚ είναι έξι πίσω του. Οσους και ο Ολυμπιακός που έφερε ισοπαλία στο Περιστέρι. Αλλά η βαθμολογία είναι απλά μια φωτογραφία της στιγμής και τίποτα άλλο: οι δυο Δικέφαλοι έχουν δυναμική και μομέντουμ. Σήμερα όλα δείχνουν πως αυτοί θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Βέβαια πολλά μπορεί να αλλάξουν καθώς τα ματς που απομένουν δεν είναι και λίγα: αν ωστόσο ο ΠΑΟ κι ο Ολυμπιακός θέλουν να γυρίσουν το πράγμα, χρειάζεται ν’ αλλάξουν πολύ. Και δεν είναι εύκολο στο τέλος Ιανουαρίου: οι ομάδες είναι διαμορφωμένες και θερίζουν ότι έχουν σπείρει προηγουμένως. Άλλη διακοπή στο πρωτάθλημα δεν προβλέπεται.

ΠΑΟΚ σαν σίφουνας

Ούτε ο πιο φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα πέρασμα της ομάδας του Ρασβάν Λουτσέσκου τόσο εύκολο από την Λεωφόρο όσο το χθεσινό: το τελικό 0-3 είναι μάλλον κολακευτικό για τον Παναθηναϊκό. Παρά την αρχική όρεξη του ΠΑΟ να πιέσει, ο ΠΑΟΚ έδειξε καλύτερη ομάδα ήδη στο πρώτο ημίχρονο. Η άμυνα του είχε να φοβηθεί μόνο τον Παλάσιος και τα μπασίματα του, ενώ η άμυνα του Παναθηναϊκού πελαγοδρομούσε: συμβαίνει καιρό τώρα. Ο ΠΑΟ έχει δεχτεί γκολ πρώτος σε όλα τα ματς που έχει δώσει από την αρχή της σεζόν με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό ενώ από τη διακοπή και μετά τα λάθη είναι στην ημερήσια διάταξη, είτε πληρώνονται, είτε όχι. Θυμίζω πως η άμυνα του ΠΑΟ χάρισε γκολ στον Ιωνικό και στον ΟΦΗ, πως ο Μπρινιόλι (και η άμυνα) φταίνε για το γκολ που πέτυχε ο Πινέδα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, πως ο Χουάνκαρ στη Λειβαδιά κι ο Σένκεφελντ στα Γιάννινα έκαναν λάθη ανεπίτρεπτά που απλά δεν στοίχισαν.  

https://i0.wp.com/onsports.bbend.net/media/com_news/story/2023/01/22/810694/main/5786687.jpg?w=1080&ssl=1

Ο ΠΑΟΚ αντιθέτως δεν συγχωρεί. Ο,τι δεν κατάφερε σε δυο προσπάθειες ο Ολιβέιρα, σπαταλώντας ευκαιρίες στο 24΄ και στο 35΄(στην πρώτη μετά από μια κάθετη του Κωνσταντέλια σημάδεψε το δοκάρι και στη δεύτερη μετά από μια σέντρα ακριβείας του Ράφα Σουάρεθ έστειλε τη μπάλα στην αγκαλιά του Μπρινιόλι), το πέτυχαν οι αμυντικοί του ΠΑΟ μόνοι τους. Στο 43΄η πίεση του Κωνσταντέλια έφερε ένα μπλέξιμο απερίγραπτο μεταξύ του Χουάνκαρ και του Σένκεφελντ κι ο Πέρεθ άθελά του έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να κάνει το 0-1. Απαλλαγμένος από κάθε άγχος και με τον Κωνσταντέλια να κάνει ό,τι θέλει σχεδόν ανενόχλητος, ο ΠΑΟΚ έφτασε στο 0-3 πριν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Το 0-2 έγινε με σουτ του Ζίφκοβιτς από ασίστ του Κωνσταντέλια 14 δευτερόλεπτά από το ξεκίνημα της επανάληψης και στη συνέχεια η άμυνα του ΠΑΟ έπαθε πάλι ταραχή δίνοντας στον μικρό το γκολ του 0-3 στο 52’. Αμέσως μετά ο Ολιβέιρα σημάδεψε για δεύτερη φορά το δοκάρι και κάπου εκεί το ματς τελείωσε γιατί ο ΠΑΟΚ έχει και μια πρόκριση να σφραγίσει μεσοβδόμαδα.

Θέμα πίστης

Η ομάδα του Λουτσέσκου πλησίασε στους έξι πόντους τον Παναθηναϊκό και ο κόσμος του ΠΑΟ ελπίζω να κατάλαβε πως η ομάδα έχει ανάγκη από μεγάλη στήριξη: δεν είναι ζήτημα μεταγραφών η αντιμετώπιση του προβλήματος – ο ΠΑΟ δείχνει αδυναμία να διαχειριστεί την πίεση. Χρειάζεται βοήθεια και ο Γιοβάνοβιτς – δεν μπορεί μόνος να κάνει τα πάντα. Είναι μια στιγμή που ο ΠΑΟ πρέπει να δείξει ότι διαθέτει και διοίκηση, δηλαδή τρόπο στήριξης της ομάδας. Οσο για τον ΠΑΟΚ ο θρίαμβός του είναι απλά η επιβεβαίωση του εξαιρετικού υλικού του: ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί ένα μόλις γκολ μετά την διακοπή και δεν έχει σκοράρει σε ένα μόλις ματς – αυτό με τον ΟΦΗ. Εχει ανάγκη την πίστη του προπονητή του για να διεκδικήσει σοβαρά το πρωτάθλημα και τίποτα άλλο, αλλά αυτό δεν είναι τόσο δεδομένο. Και χθες ο Λουτσέσκου έλεγε ότι το πρωτάθλημα θα το πάρει μια ομάδα με καινούργιο γήπεδο που το σύστημα βοηθά.        

Η ΑΕΚ άναψε τα φλας

Η ΑΕΚ, που ο Λουτσέσκου φωτογράφισε ως φαβορί, έφτασε τον ΠΑΟ στον πόντο με την πιο απροσδόκητα δύσκολη νίκη της στη σεζόν. Η νίκη της  με τον Ιωνικό στη Νίκαια μοιάζει σε πολλά με την νίκη που έκανε ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός στα Γιάννινα μια αγωνιστική πριν: αν η ΑΕΚ την αξιολογήσει ως κάτι σημαντικότερο από αυτό που είναι (μια δύσκολη νίκη με τον ουραγό της βαθμολογίας) θα την πληρώσει προσεχώς. Και η ΑΕΚ βρήκε τη νίκη στις καθυστερήσεις για να κερδίσει με 2-1 τον Ιωνικό ωστόσο σε σχέση με τη νίκη του ΠΑΟ στα Γιάννινα υπάρχουν και διαφορές. Ο σκόρερ του γκολ της νίκης Τζούμπερ, που πέτυχε το πρώτο του γκολ φέτος, δεν σκόραρε με πέναλτι και η Ενωση κέρδισε ανατρέποντας το σε βάρος της 0-1. Ο Ιωνικός είχε προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο με γκολ του Σεμπά στο 38΄και είχε και δοκάρι καθώς στο διάστημα αυτό η ΑΕΚ ήταν κακή και σαφώς επηρεασμένη από την έλλειψη του Λιβάι Γκαρσία που έμεινε εκτός ομάδας την τελευταία στιγμή.

https://i0.wp.com/www.sport24.gr/img/7778/9912831/149000/we1200/1200/zuber.jpg?w=1080&ssl=1

Η μεταμόρφωσή οφείλεται πολύ στο πέρασμα του ματς των Γκατσίνοβιτς, Φερνάντεζ, Μάνταλου και Τζούμπερ: οι δυο τελευταίοι συνεργάστηκαν στη φάση του γκολ της ανατροπής υποδειγματικά.  Πριν ο Τζούμπερ βρει το γκολ της νίκης, η ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει με τον Βίντα στο 83΄με κεφαλιά, ωστόσο ο ήρωας της νίκης της ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν ο τερματοφύλακας Αθανασιάδης: μια σωτήρια ενστικτώδης επέμβασή του στο 77΄απέτρεψε το 2-0, σε κοντινό σουτ του Γούλεριμ κι από εκεί κι έπειτα η ανατροπή ήταν απλά θέμα χρόνου. Συζητήθηκε πολύ η κίνηση του Αλμέιδα να βγάλει τον Φαν Φερτ («για να μην τον σημαδεύουν οι παίκτες του» όπως είπε). Εκ του αποτελέσματος η απόφασή του να ποντάρει σε χειριστές της μπάλας του έδωσε το ματς. Στην πραγματικότητα και η κίνηση αυτή είναι απόδειξη πως στην Ελλάδα απέναντι σε ομάδες που παίζουν παθητικά και μόνο, όλα γίνονται. Όπως και ο ΠΑΣ πριν μια εβδομάδα, έτσι κι ο Ιωνικός χθες, στο τελευταίο τέταρτο του ματς δεν κρατούσε καθόλου τη μπάλα: από το 70΄και μετά αγωνίζεται σαν να παίζεται το τελευταίο λεπτό του παιγνιδιού. Απέναντι στην ΑΕΚ που δημιουργεί και πιέζει, ο Ιωνικός δεν είχε καμία πιθανότητα να πάρει κάτι από το ματς από τη στιγμή που δεν έκανε το 2-0.

Παίζοντας με 10

Ο Ολυμπιακός έφερε ισοπαλία στο Περιστέρι παίζοντας με 10 – επιτρέψτε μου το λογοπαίγνιο, αλλά είναι και αλήθεια. Ο Μίτσελ παράταξε πάλι τα τρία δεκάρια, άλλαξε πάλι στον Φορτούνη με τον Μασούρα μετά από ένα πρώτο ημίχρονο που τις μεγάλες ευκαιρίες τις είχε ο Ατρόμητος, είδε τον Μπιέλ να δίνει στον Μπακαμπού νωρίς το γκολ του 0-1. Όλα έμοιαζαν ίδια με το ματς με τον Αρη αλλά δεν ήταν – κυρίως γιατί το ματς δεν γινόταν στο Καραϊσκάκη κι ο Ατρόμητος που στο κύπελλο έβαλε τρία γκολ σε δυο ματς στον Ολυμπιακό δεν είχε την παραμικρή συστολή: ήξερε ότι αν πιέσει λίγο την άμυνα του Ολυμπιακού γκολ θα βρει – κι έτσι έγινε. Ο Ολυμπιακός δεν ξύπνησε μετά την ισοφάριση του Φρίντζονσον στο 64΄- ίσα ίσα. Η έξοδος του κουρασμένου Χουάνκ έφερε μια γενική αποδιοργάνωση και ο Ατρόμητος, που πριν ισοφαρίσει είχε και δοκάρι από εκτέλεση πλαγίου άουτ (!) και κεφαλιά του Φριντζονσον θα μπορούσε να έχει βρει και το γκολ του 2-1. Ενα σόλο του Χάμες στο 92΄ήταν όλη η αντίδραση του Ολυμπιακού που παίζοντας με τρία δεκάρια δεν έχει καμία απολύτως μαχητικότητα, και δεν μπορεί φυσικά να τη βρει γιατί μπαίνει ο Σμασέκου ή ο Βρουσάι. Όταν δεν προετοιμάζεσαι για να πιέσεις, για να τρέξεις, για να κλείσεις τον αντίπαλο δουλεύοντας για το φορ σου, και το παιγνίδι σου είναι ένα «γύρω γύρω όλοι» με πάσες στα πέντε μέτρα στην αναζήτηση κάποιας ατομικής ενέργειας, η ισοπαλία στο Περιστέρι είναι καλό αποτέλεσμα.

https://i0.wp.com/www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/556491b305c350875431be5fea937e61_XL.jpg?w=1080&ssl=1

Τώρα θα γκρινιάζουν όλοι για τα «δεκάρια» – φοβάμαι πως είναι αργά: χωρίς αυτούς τους τρεις μπορεί το πράγμα να γίνει και χειρότερο. Ο Μίτσελ έκανε αυτή την επιλογή και το να αλλάξει πάλι τον Ολυμπιακό το βρίσκω ρίσκο: άσε που δεν βλέπω και εξτρέμ (ή άλλου τύπου χαφ) στα οποία ο Ολυμπιακός μπορεί να στηριχθεί. Ο Ισπανός είπε στο τέλος πως δεν είναι το σχήμα το πρόβλημα και ότι γενικά σε σχήματα και διατάξεις δεν πιστεύει: το ξέρουμε. Όπως ξέρουμε και ότι όποιος παίζει με τη φωτιά αφήνοντας στην άκρη την ποδοσφαιρική λογική ρισκάρει υπερβολικά. Αυτή η επιλογή, ειδικά και με την άμυνα που εμφανίζει ο Ολυμπιακός, είναι δύσκολο να βγάλει κάπου: απλά θα χαίρονται (;) αυτοί στους οποίους δεν αρέσει ο ποδοσφαιρικός ρεαλισμός και προτιμούν τις φαντασιώσεις. Φυσικά θα χαίρονται και οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού: ο Κόλμαν το ματς το ευχαριστήθηκε.     

Πρόβα Αρη

Ο Αρης συντρίβοντας το Βόλο έκανε μια καλή πρόβα ενόψει του ματς με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο. Ο Μανού Γκαρσία πέτυχε το πρώτο χατ τρικ της καριέρας του – με τρία γκολ όλα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Αρης έχει αδικήσει τον εαυτό του με το πρωτάθλημα που έχει κάνει: το υλικό του ήταν για πολλά περισσότερα. Ο ΟΦΗ εκμεταλλεύτηκε τη φόρμα του και με ένα γκολ του Περέα στο 88΄πήρε το ματς με τον Αστέρα. Χαμένοι βαθμοί για τους γηπεδούχους στις ισοπαλίες του Λεβαδειακού με τη Λαμία και του Παναιτωλικού με τον ΠΑΣ. Στην ουρά όλοι κοιτάζουν πίσω τους. Κι όσο βλέπουν πως κάποιος υπάρχει είναι ευχαριστημένοι.       

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This