Επιλογή Σελίδας

Της Νίκης Μπάκουλη

Από σταρ του ΝFL και ένας εκ των καλύτερων παικτών του έθνους, έγινε Νο.174594 κρατούμενος στο Souza Baranowski Correctional Center το 2013 και αυτόχειρας, την Τετάρτη 19 Απριλίου του 2017. Ο Aaron Hernandez ήταν μόλις 27 χρόνων. Είχε νικηθεί από τους δαίμονες του.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Dennis Hernandez κυκλοφορούσε στους δρόμους του Bristol, ως “Ο Βασιλιάς”. Ο γιος Πορτορικανών μεταναστών ξεχώρισε χάριν των ημερών του ως αθλητής τριών σπορ, στο Bristol Central High School και μετά ως ο running back του University of Connecticut. Είχε αποκαλύψει στα παιδιά του πως υπήρξε ατίθασο νιάτο, αλλά πάντα επισήμαινε ότι “αυτά ανήκουν στο παρελθόν”. Στην πόλη του όμως, έχαιρε αντιμετώπισης δημάρχου.

Το Bristol άλλαξε άρδην προς το καλύτερο, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει σε αυτή τα “αρχηγεία” του το ESPN. Ο κολοσσός των media έδωσε δουλειές, σε κόσμο που είχε μείνει στο δρόμο έπειτα από τα λουκέτα που είχαν μπει σε πλήθος εργοστασίων. Ο Dennis φρόντισε να μυήσει από νωρίς τους γιους του, DJ και Aaron στον αθλητισμό, επισημαίνοντας καθημερινά την ανάγκη να είναι επιμελείς ως μαθητές και αθλητές, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονταν. Κάθε μέρα, μετά το σχολείο, έστηνε ματς football στην αυλή του σπιτιού. Τα βράδια, έπιναν ζεστό κακάο και παρακολουθούσαν μαζί κινηματογραφικές ταινίες. Όλοι ήταν ευτυχισμένοι και κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν τα αγόρια του, ο Dennis τους θύμιζε ότι “δεν μπορείτε να εξαρτάστε από άλλους ανθρώπους. Αν θέλετε να επιτύχετε στη ζωή, πρέπει να το διεκδικήσετε και να το κατακτήσετε μόνοι σας”.

Ο θάνατος του πατέρα του, τον έφαγε

Σύμφωνα με συγγενείς, φίλους και γείτονες, ο πατήρ Hernandez καθοδήγησε τον DJ στο δρόμο του έως το UConn, όπου έπαιζε football και σπούδαζε σχολικός σύμβουλος. Ήταν αυτός που κατηύθυνε και τον Aaron. Είχαν μια μοναδική σχέση. Ο Dennis, ο οποίος εργαζόταν στο Bristol Eastern High School, παρακολουθούσε όλες τις δραστηριότητες των γιων του και απολάμβανε την παρέα των συγγενών και των φίλων. Στις 6/1 του 2006 μπήκε στο νοσοκομείο για μια επέμβαση ρουτίνας. Δεν ξύπνησε ποτέ.Ο Aaron ήταν 16 χρόνων και μόλις είχε κάνει τη μετάβαση από “τοπικό αστέρι” σε διεθνές prospect. “Ο θάνατος του πατέρα μας τον “έφαγε” ζωντανό. Δεν συνήλθε ποτέ. Ήταν συντετριμένος. Μπερδεμένος, χαμένος. Έκλαψε ελάχιστα. Τα κράτησε όλα μέσα του. Την ημέρα της κηδείας είχε ζέστη και εκείνος έτρεμε” εξήγησε ο DJ, χρόνια μετά.

“Έγινε ανασφαλής. Τον ένοιαζε πολύ τι πιστεύει ο κόσμος για εκείνον. Όλη του τη ζωή πλήθος ανθρώπων τον έκρινε για όλα. Εκείνος πάντα αναρωτιόταν “είμαι αρκετά καλός;”. Είχε δίπλα του πολλούς, αλλά δεν έβλεπα κάποιον να προσπαθεί να τον βοηθήσει. Την ίδια ώρα, εκείνος νοιαζόταν ΠΟΛΥ για όλους”. Ο DJ σπούδαζε και έπαιζε στο UConn και φρόντιζε πάντα να επισκέπτεται το σπίτι, για να στηρίξει τον αδελφό του.”Η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι “πώς θα βοηθούσε ο πατέρας μας τον Aaron, αν ζούσε και τι θα γινόταν διαφορετικά;”.Θα με ρωτήσεις “πού ήταν η μητέρα τους;”. Μια στιγμή και θα σου πω.

Άλλος άνθρωπος στο γήπεδο, άλλος εκτός

Η Terri εργαζόταν στο διοικητικό τομέα του South Side Elementary School. Είχε συλληφθεί το 2001, για συμμετοχή σε παράνομο τζόγο. Δεν διώχθηκε και δεν δικάστηκε, αφού έκανε συμβιβασμό. Παραδέχθηκε την ενοχή της (εξήγησε πως έκανε ό,τι έκανε, για να θρέψει την οικογένεια της) και πλήρωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ. Το 2006 “έχασε” τον άνδρα της και λίγα χρόνια μετά, παντρεύτηκε τον Jeffrey Cummings. Δήλωνε “κηπουρός”. Προερχόταν από γάμο με μια εξαδέλφη των αγοριών.Είχε και ποινικό μητρώο, με πολλές σημειώσεις για ναρκωτικά και ενδοοικογενειακή βία. Το 2010 πρόσθεσε μία ακόμα σημείωση, όταν επιτέθηκε στην Terri με μαχαίρι και την έκοψε στο πρόσωπο, στον ώμο και τον καρπό. Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η μητέρα των αγοριών έκανε αμέσως αίτηση διαζυγίου.

Σε συνέντευξη που έδωσε η Terri στη USA Today, είχε αποκαλύψει ότι μετά το θάνατο του Dennis “ο Aaron έκανε την επανάσταση του. Κάπνιζε μαριχουάνα και περνούσε την ώρα του με τα πιο σκληρά παιδιά της περιοχής. Ήταν πολύ δύσκολο να τον αντιμετωπίσω. Ένιωθε πολύ μεγάλη οργή. Δεν ήταν πια το ίδιο παιδί. Μιλούσε σε όλους μας άσχημα. Δεν μπορούσε να το διαχειριστεί”. Συνέχισε να ξεχωρίζει στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά είχε προβληματική συμπεριφορά εκτός αυτού.

Πριν “φύγει” ο Dennis, ήθελε να αγωνιστεί στο Πανεπιστήμιο όπου είχε διακριθεί ο πατέρας του και ο αδελφός του. Μετά την απώλεια, διάλεξε το Florida “για να ξεφύγω”, όπως είχε ομολογήσει στη Hartford Courant, την ημέρα που έκανε τη δέσμευση. Εκεί έγινε κατ’ αρχάς γνωστός, για το οξύθυμο του χαρακτήρα του και τους καβγάδες με φοιτητές και άλλους παίκτες.

Στον πρώτο του χρόνο ως Gator και πριν “κλείσει” τα 18, ήπιε δυο αλκοολούχα ποτά σε εστιατόριο και αρνήθηκε να πληρώσει το λογαριασμό. Όταν ο σερβιτόρος τον συνόδεψε στην έξοδο του καταστήματος, εκείνος τον γρονθοκόπησε και του προκάλεσε ζημιά στο αυτί. Το θύμα έκανε μήνυση για βιαιοπραγία, αλλά το θέμα έληξε με εξωδικαστική συμφωνία, γιατί ήταν ανήλικος.

Λίγους μήνες μετά, η Orlando Sentinel έγραψε πως η αστυνομία του Gainesville τον είχε ανακρίνει, για εν κινήσει πυροβολισμό που τραυμάτισε δυο άνδρες, έξω από κλαμπ της Βοστώνης. Ένα από τα θύματα κατήγγειλε πως ο υπεύθυνος ήταν ένας τεράστιος, γεμάτος tattoos Λατίνος που ήταν συνοδηγός του αυτοκινήτου. Η εφημερίδα σημείωνε ότι “εκείνο το βράδυ, ο Hernandez είχε μαζί του φίλους από το Connecticut”. Ο Aaron ζήτησε δικηγόρο και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Δεν έπαιξε στην πρεμιέρα του 2008, γιατί είχε βρεθεί θετικός στη χρήση μαριχουάνας. Την τρίτη χρονιά ήταν που η μητέρα του και ο προπονητής του, Urban Meyer είχαν πειστεί πως έχει συνέλθει. Ήταν ο ηγέτης της ομάδας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, κέρδισε το “John Mackey Award”, περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του στο σπίτι του κόουτς και διάβαζε τη Βίβλο. “Για πρώτη φορά μετά το θάνατο του πατέρα του, έδειχνε να είναι χαρούμενος”, είχε σχολιάσει η μητέρα του. Ο Meyer είχε προσθέσει, το 2009 στη USA Today Sports “όταν χάνεις τον άνθρωπο σου, το είδωλο σου, τη ψυχή σου πώς υποτίθεται ότι οφείλεις να το διαχειριστείς; Αποδείχθηκε πως χρειαζόταν πειθαρχία, την οποία είχε στον απόλυτο βαθμό όταν ήταν στο γήπεδο και κάποιον στον οποίον να μπορεί να μιλά”.

Τα “σκάτωσα” με κάποιες αποφάσεις που πήρα

Ανήμερα της τέταρτης επετείου από το θάνατο του Dennis, ενημέρωσε τους οικείους του πως θα αναζητήσει την τύχη του στο NFL. Είχε μόλις τελειώσει τον τρίτο χρόνο. Δεν θα επέστρεφε για τον τέταρτο. Πολλές ομάδες όμως, είχαν τις ανησυχίες τους για τον πρότερο ανέντιμο βίο του. Στο φάκελο του υπήρχαν σημειώσεις για ουσίες και το χαρακτήρα του, που τον έκαναν μεγάλο ρίσκο.

Είδε το draft μαζί με τον αδελφό του, από τον καναπέ του σπιτιού τους. Τα νούμερα περνούσαν, το όνομα του όμως, δεν το άκουγε. Αργότερα, είπε στον DJ ότι “δεν είμαι εκνευρισμένος, γιατί δεν ήμουν αρκετά καλός. Τα σκάτωσα με κάποιες αποφάσεις που πήρα”. Μεταξύ αυτών ήταν και το “ποστάρισμα” φωτογραφίας, με τον ίδιο να φορά κόκκινα (το χρώμα της συμμορίας στην περιοχή του) και να κρατά όπλο.

Την επομένη του draft, η Boston Globe αποκάλυψε ότι ο Hernandez είχε αποτύχει σε πολλά τεστ για ουσίες (περί τα 6), ως παίκτης της Florida και κάπως έτσι εκείνος παραδέχθηκε -δημοσίως- τι έγινε και δεν αγωνίστηκε στο opening του 2008. Κατέληξε στο “μετανιώνω για ό,τι συνέβη. Έμαθα από τα λάθη μου και στο εξής θα παίρνω καλύτερες αποφάσεις”. Παρεμπιπτόντως, οι Patriots δεν τον εμπιστεύτηκαν μόνο μια φορά (όταν τον διάλεξαν), αλλά δυο -στην επέκταση έως το 2018.

Μέσα στα χρόνια, όταν πια ήταν πλούσιος και διάσημος είχε συλληφθεί πολλές φορές σε κλαμπ και μπαρ, καταναλώνοντας λίτρα αλκοόλ. Έχει ομολογήσει ότι τότε πειραματίστηκε και με ναρκωτικές ουσίες και παραμένει άγνωστο πώς περνούσε τα σχετικά τεστ του NFL. Πάμε τώρα, στο 2013.

Ο Odin είναι νεκρός. Είμαι αθώος

To 2013, ο DJ ήταν 27 χρόνων, βοηθός προπονητή στο University of Iowa και βασικός υποψήφιος για να γίνει “μόνιμος” στο κολέγιο. Όλες οι πόρτες έκλεισαν, την ημέρα που συνελήφθη ο αδελφός του, ως βασικός ύποπτος δολοφονίας. “Δεν ήθελαν την αρνητική προβολή. Τους καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορούσα να βρω δουλειά. Ήμουν παγιδευμένος” είχε πει στο Sports Illustrated πέρυσι. Είχε ήδη βρει την άκρη του. Έγινε επισκευαστής οροφών και σύντομα δημιούργησε τη δική του εταιρία (High Rise Roofing). Συστηνόταν στους πελάτες ως Jonathan Hernandez και δεν έλεγε για το διάσημο αδελφό του. Εκτός και αν τον ρωτούσαν. Και πάλι όμως, δεν μοιραζόταν όσα έζησε μαζί του στα 15 χρόνια που μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο. Πολλώ δε, όσα τους συνέβαιναν από όταν ο Aaron βρήκε το δρόμο του για το ΝFL.

Ο Aaron διέλυε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στο Connecticut high school, στην κατηγορία “pass receivers” και ανά τακτά χρονικά διαστήματα βραβευόταν για τις διακρίσεις του. Αυτές του έδωσαν εξτρά credits για να πάει στο University of Florida, ως ο κορυφαίος του έθνους.

Στις 30 Ιουνίου του 2013, ο DJ ήταν ακόμα στο Iowa και ο Aaron μέλος των Patriots, με συμβόλαιο επτά χρόνων για 40 εκατ. δολ. Ο πρωτότοκος είχε ζητήσει από τον βενιαμίν να του πληρώσει τη δόση μιας πιστωτικής κάρτας. Όταν χτύπησε το τηλέφωνο του, πίστευε πως ο αδελφός του τον καλούσε για να κανονίσουν τι ώρα θα συναντηθούν το βράδυ, για δείπνο.

“Μου είπε “θυμάσαι τον Odin;” του απάντησα “φυσικά”. Είχαμε συναντηθεί κάποιες φορές, όλοι μαζί. Ήταν ένας ωραίος τύπος. Μου είπε πως είναι νεκρός “και ότι θέλω να το ξέρεις, γιατί είσαι αδελφός μου και σε αγαπώ. Επίσης, βρήκαν το πτώμα μου κοντά στο σπίτι μου, και το όνομα μου εμπλέκεται στην έρευνα για δολοφονία. Σου ορκίζομαι πως είμαι αθώος”. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Aaron Hernandez ήταν το κεντρικό πρόσωπο στα δελτία ειδήσεων και το έθνος σε οκ.

Ήθελε να αρέσει σε όλους

Ο DJ ενημέρωσε πως “τελευταία φορά, είχαμε βρεθεί με τον Odin Lloyd, στο σπίτι του Aaron. Στην παρέα ήταν ένας παιδικός φίλος του αδελφού μου, ο Stephen Ziogas και ο Bo Wallace, φίλος του, ο οποίος όμως είχε διάφορες καταδίκες για ουσίες. Δεν ήταν ο μόνος φίλος του, που ήταν πρώην κατάδικος. Όταν εξέφραζα τις ανησυχίες μου, μου απαντούσε “τι μπορεί να συμβεί; Είναι φίλοι μου”. Στο σπίτι ήταν και η Shayanna, η αρραβωνιαστικιά του Aaron και μητέρα της κόρης του, Avielle και η αδελφή της, Shaneah, σύντροφος του Odin. “Από όταν ήταν παιδί ο αδελφός μου ήθελε να αρέσει σε όσους ήταν γύρω του. Ακόμα και αν επρόκειτο για πρώην κατάδικους”, εξηγεί ο DJ, πριν θυμηθεί ο Ziogas μια ιστορία.

“Όταν πηγαίναμε γυμνάσιο, σε ένα πάρτι ένα παιδί πλησίασε τον Aaron και τον απείλησε πως θα τον μαχαιρώσει. Εκείνος του είπε “δεν πρόκειται να το κάνεις”, πριν το μαχαίρι προσγειωθεί πάνω από το γόνατο του. “Ήταν πιο μεγαλόσωμος, πιο δυνατός. θα μπορούσε να ‘χει αποφύγει τα πάντα, με ένα χαστούκι. Αλλά δεν το έκανε. Μετά του έδωσε πέντε λεπτά, για να εξαφανιστεί ο επιτιθέμενος από μπροστά του. Τον άφησε να φύγει”. Εξηγεί και ότι “ο Aaron μπορούσε να παίζει video games με ένα 9χρονο, μετά να πίνει έναν καφέ με τους σταρ του NFL και το βράδυ να βγαίνει με τους φίλους του από τη γειτονιά, πρώην κατάδικους για διακίνηση ναρκωτικών”.

Όταν βρέθηκε το πτώμα του Odil Lloyd, ο Hernandez συνελήφθη ως ένας εκ των βασικών υπόπτων (οι άλλοι ήταν οι Bo Wallace and Carlos Ortiz) για τη δολοφονία του. Οι εισαγγελείς δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο κίνητρο. Υποστήριξαν πως το θύμα είχε προδώσει την παρέα του. Η αστυνομία είχε βρει στοιχεία που αποδείκνυαν πως οι δυο συνεργοί είχαν πάρει τον Lloyd από το σπίτι του, το πρωί της 17ης Ιουνίου και τον πήγαν σε ένα εργοστασιακό πάρκο, όπου τον πυροβόλησαν έξι φορές. Βρήκαν και στοιχεία που αποδείκνυαν πως ο εμπνευστής της δολοφονίας ήταν ο Hernandez. Πέραν του κινήτρου, δεν βρέθηκαν και μάρτυρες ή το όπλο. Ο δικηγόρος του πρώην παίκτη των New England Patriots (την ημέρα της σύλληψης του, ακυρώθηκε το συμβόλαιο) ομολόγησε πως ο Hernandez παρέστη στο συμβάν, αλλά δεν ήταν εκείνος ο εκτελεστής ή ο “εγκέφαλος”. Επιβεβαίωσε και ότι αυτό που ένωνε τον πελάτη του με το θύμα ήταν το πάθος τους για τη μαριχουάνα, πριν ολοκληρώσει με το “πείτε μου για ποιο λόγο να δολοφονήσει τον άνθρωπο που του έφτιαχνε τα τσιγάρα;”.

Στις 15 Απριλίου του 2015, ο δικαστής τον καταδίκασε σε ισόβια -για φόνο πρώτου βαθμού-, χωρίς δικαίωμα αναστολής. Βρισκόταν ήδη στο Souza Baranowski Correctional Center, δυτικά της Βοστώνης. Δεν αποδείχθηκε ποτέ πως εκείνος είχε τραβήξει τη σκανδάλη, αλλά αποδείχθηκε η συμμετοχή του στο πλάνο.

Στα ντοκουμέντα, υπήρχε και φωτογραφία που τον έδειχνε να κρατά… κάτι που έμοιαζε με όπλο. Η σύντροφος του κατέθεσε ότι μετά το φόνο, ο Aaron της ζήτησε να μεταφέρει ένα κουτί. Το έκανε, χωρίς να ανοίξει να δει τι είχε μέσα. Το πέταξε, αλλά δεν θυμόταν πού. Ο DJ σχολίασε στο Sports Illustrated ότι “όλα αυτά έγιναν, γιατί έβαλε τον εαυτό του ανάμεσα σε ναρκωτικά και ανθρώπους που δεν είχαν τις καλύτερες προθέσεις”.

Στα τέσσερα χρόνια που πέρασε στη φυλακή, όπως είχε γράψει σε μια γυναίκα με την οποία αλληλογραφούσε, το 2016 “βλέπω τηλεόραση, καθώς έχω συσκευή στο κελί μου. Και ναι, ακόμα πανηγυρίζω για την ομάδα μου και ακόμα αγαπώ όσους με αγαπούν. Πιο κοντά από όλους ένιωθα τον Tom Brady. Τον αγαπώ μέχρι θανάτου. Του εύχομαι τα καλύτερα”. Εξέφρασε την οργή του για όσους του έλεγαν πως τον λατρεύουν “και τα λόγια τους δεν άξιζαν μία”. Μπλέχτηκε σε διάφορους καβγάδες, που αφορούσαν και τον έλεγχο της φυλακής από συμμορίες και αρκετές φορές, μεταφέρθηκε στην απομόνωση.

Ο σερίφης της κοινότητας του Bristol, Thomas Hodgson είχε πει στο WEEI ότι “δεν είμαι ψυχολόγος, αλλά είχα μάθει από συζητήσεις με συναδέλφους μου πως έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Το κυριότερο ήταν ότι ουδέποτε έδειξε έστω κάποιο ίχνος συναισθήματος. Ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Μαγνήτιζε τα πλήθη, με την προσωπικότητα του και ήξερε πώς να σε χειραγωγεί για να παίρνει ό,τι θέλει. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι ΠΟΤΕ δεν επέτρεψε στον εαυτό του να νιώσει οτιδήποτε”.

Την Τετάρτη 19 Απριλίου του 2017 κρίθηκε αθώος και για τον εν κινήσει πυροβολισμό του 2012, έξω από κλαμπ της Βοστώνης. Ήταν ένοχος για την παράνομη κατοχή όπλου. Αυτήν την απόφαση δεν την έμαθε ποτέ. Είχε “κρεμαστεί”, με το σεντόνι στο παράθυρο του κελιού και είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει την πόρτα, ώστε να μην μπουν οι φύλακες. Ήταν η ημέρα που οι πρώην συμπαίκτες του επισκέφτηκαν τον Λευκό Οίκο, ώστε να τιμηθούν ως κατακτητές του Super Bowl 51. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του στις 4.07 τα ξημερώματα. Ήταν 27 χρόνων.

Τα tattoos μαρτυρούσαν την ιστορία της ζωής του

Σε αφιέρωμα που του έκανε το Rolling Stone, το 2013, σημειωνόταν πως “ο ένας προπονητής, μετά τον άλλον κάλυπταν ό,τι κακό έκανε, τον βίαιο και οργισμένο εαυτό του που ήταν επικίνδυνος για όλους, μα πάνω από όλους για τους φίλους του -όπως αποδείχθηκε”. Η Kelly Whiteside έγραψε στη USA Today Sports, το 2009, πως τα tattoos του ήταν η αυτοβιογραφία του.

“Στο δεξί ώμο υπήρχαν τα χέρια του Θεού, τα ονόματα του αδελφού και του πατέρα του, μαζί με την ημερομηνία θανάτου του τελευταίου. Είχε κάνει έναν ήλιο, που εκπροσωπούσε τις καλές ημέρες που έζησε με τον πατέρα του και το τελείωνε με σύννεφα και βροχή”. Κοντά στον καρπό, είχε γράψει “όλα τελειώνουν στον παράδεισο” και αργότερα στη ζωή του πρόσθεσε ένα καπνισμένο αυτόματο όπλο και ένα revolver, το οποίο είχε συνοδεύσει με δυο λέξεις: “God forgives”. Ένα από τα πρώτα που έκανε, ήταν για τον πατέρα του. Έγραψε “If it is to be it is up to me”. Στα χρόνια του στη φυλακή, απέκτησε ένα “Lifetime loyalty” πάνω από ένα αστέρι -που είναι το σύμβολο της συμμορίας Bloods. Δίπλα υπήρχε ένα κρανίο και ένας ιστός αράχνης.

Did Aaron Hernandez get a gang tattoo? “Lifetime Loyalty” (h/t: @Deadspin) pic.twitter.com/QzV5zXLgFm

— Chelsea Gates (@ChelseaGatesTV) 24 Δεκεμβρίου 2015

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This