Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Η σύγκριση της φόρμας των δύο ομάδων, δηλαδή των στοιχείων της απόδοσής τους στα τελευταία 5 παιχνίδια της Superleague, μας προϊδέαζε σε σχέση με την κατάληξη της πρώτης αναμέτρησής τους στην Τούμπα για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας. Με άλλα λόγια, η σύγκριση της απόδοσης που είχαν στα προηγούμενα παιχνίδια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτό το ματς επρόκειτο να διεξαχθεί σε μια γεμάτη Τούμπα τεκμηρίωναν την προεκτίμηση που έκαναν οι στοιχηματικές εταιρείες, που πλήρωναν με 2 την νίκη του ΠΑΟΚ και με 4 την νίκη του Παναθηναϊκού. Το σενάριο του ντέρμπι όμως ήταν απρόβλεπτο, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Η αγωνιστική νοοτροπία του Παναθηναϊκού, που πήγε στην Τούμπα για να δώσει όλο του το είναι και όχι κάνοντας την δεύτερη σκέψη ότι τον “καίει” περισσότερο το κυριακάτικο ματς του πρωταθλήματος ήταν μια έκπληξη. Το ίδιο και η τακτική τροποποίηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, που παρέσυρε τον ΠΑΟΚ και τον ανέβασε πολύ ψηλά στο τερέν με συνέπεια να βρει ο Παναθηναϊκός το μοτίβο για να σημαδεύει στην εκτεθειμένη πλάτη της άμυνάς του ΠΑΟΚ και να επιτεθεί. Με αυτό τον τρόπο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πλησιάσει πολύ στο γκολ που θα του έδινε το προβάδισμα στο σκορ και την ευκαιρία να το διαχειριστεί για να φύγει από την Τούμπα με ένα αποτέλεσμα που θα τον έβαζε στην θέση του φαβορί.

Αυτό δεν συνέβη αφενός επειδή ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να βρει γκολ στο δικό του καλό διάστημα και αφετέρου επειδή ο ΠΑΟΚ έδειξε ανθεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτή που κανείς θα περίμενε από μια ομάδα έξι μηνών. Ο Λουτσέσκου διάβασε την κατάσταση που διαμορφωνόταν, κατάφερε να ηρεμήσει τους παίκτες του και να τους βγάλει από το τριπάκι στο οποίο τους έβαλε ο Παναθηναϊκός ανεβάζοντάς τους ψηλά στο γήπεδο. Όταν ο ΠΑΟΚ ηρέμησε και έπαψε να παρασύρεται, βγήκε από την παγίδα και ξαναπήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Πιο ήρεμος και πιο συγκεντρωμένος, ο ΠΑΟΚ έγινε πιο επιθετικός και πιο πιεστικός προς τον Παναθηναϊκό από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Προκάλεσε με την πίεσή του το λάθος του Βαγιαννίδη, από το οποίο πήρε το πρώτο γκολ. Επένδυσε στα συναισθήματά του και τα συναισθήματα της κερκίδας και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί και την κακή ψυχολογική κατάσταση του Παναθηναϊκού, η οποία προκλήθηκε από το γκολ που δέχθηκε και τον τρόπο που το δέχθηκε. Και όλη αυτή η πίεση έφερε τον Ολιβέιρα με καθαρό μυαλό μπροστά σε τρεις αντιπάλους, τους οποίους μάζεψε πάνω του προτού πασάρει στον ελεύθερο Τάισον. Ονειρεμένο ντεμπούτο για τον Βραζιλιάνο, κι ένα σκορ που δίνει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ.

Λόγος για να εντυπωσιάζεται κανείς από τον ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο το ότι δεν πληγώθηκε στο διάστημα που έχασε τον έλεγχο του παιχνιδιού στο α’ ημίχρονο, ή το ότι βρήκε το σθένος για να ανασυγκροτηθεί και να ξαναπάρει τον έλεγχο, αλλά και το γεγονός ότι κράτησε το μυαλό του καθαρό μετά το 2-0. Αν δεν το είχε κρατήσει, ο Σβαμπ δεν θα είχε προλάβει τον Καμπετσή, και ο Παναθηναϊκός θα είχε βρει το γκολ που θα άλλαζε την κατάσταση της ρεβάνς.

Αυτό ήταν μόνο το πρώτο ημίχρονο. Και είναι δεδομένο ότι μας περιμένει μια ρεβάνς με προδιαγραφές που μας επιτρέπουν να προσδοκούμε ένα ματς που θα μας προσφέρει συγκινήσεις σαν αυτές του πρώτου αγώνα. Προηγουμένως όμως έχουμε να απολαύσουμε και το μεταξύ τους ντέρμπι για το πρωτάθλημα. Δύο πολύ καλές ομάδες παίζουν η μια με το μυαλό της άλλης, την ώρα που προσπαθούν να διαχειριστούν τις δυνάμεις τους σε αυτές τις συνεχόμενες μάχες που κρίνουν πολλά για τους τίτλους που διεκδικούν.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This