Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Σερέτη

Να που έφτασε και η πιο δύσκολη τετράδα αγώνων για τον Παναθηναϊκό μέχρι τα play offs. Δεν ήταν κάτι ξαφνικό, το πρόγραμμα είναι γνωστό από τις 14 Νοεμβρίου όταν έγινε η κλήρωση για τους «16», τους «8» και τους ημιτελικούς μονομιάς. Δέκα μέρες. Από Τετάρτη (αύριο) στην επόμενη Κυριακή. ΠΑΟΚ στην Τούμπα (Κύπελλο), ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (πρωτάθλημα), ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (ρεβάνς Κυπέλλου), Αστέρας στην Τρίπολη (πρωτάθλημα). Ποιο είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΑΕΚ; Πανσερραϊκός – Ιωνικός (πρωτάθλημα) – Πανσερραϊκός (ρεβάνς), Αρης στην OPAP Arena (πρωτάθλημα). Ούτε ένας, ούτε δύο. Τρεις μήνες. Για την ακρίβεια 87 μέρες. Τόσες πέρασαν από τον σοβαρό τραυματισμό του Αϊτόρ που ήταν έως την όγδοη αγωνιστική του πρωταθλήματος ο MVP του Παναθηναϊκού και της Superleague. Πόσο πολύ MVP;

Τόσο ώστε να μετράει 8 γκολ και 2 ασίστ σε 8 ματς (εξαιρείται το τελευταίο με τον Αρη, στις 23 Οκτωβρίου, όταν μπήκε ως αλλαγή και τραυματίστηκε μετά από τρία λεπτά). Τόσο ώστε να έχει αμέσως (γκολ) ή εμμέσως (ασίστ/κερδισμένο πέναλτι) συμμετοχή στα 11 από τα 14 γκολ του Παναθηναϊκού έως τότε, οδηγώντας το Τριφύλλι στο απίθανο 8/8, το οποίο εν συνεχεία «επεκτάθηκε» εν τη απουσία του σε 10/10 με τις νίκες επί του Αρη και του Βόλου, πριν από την εντός έδρας ισοπαλία εναντίον του Ολυμπιακού. Eως τότε ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς είχε αγωνιστεί ως «βασικός» μόλις σε ένα ματς και ο απολογισμός του ήταν ένα γκολ (συμπτωματικά, στο ματς που ήταν μέλος της αρχικής ενδεκάδας, εναντίον του Λεβαδειακού). Μετά τον τραυματισμό του Αϊτόρ ο Σλοβένος έχει αγωνιστεί ως βασικός σε οκτώ ματς και η ατομική συγκομιδή του είναι ίδια! Ενα γκολ! Πάλι εναντίον του Λεβαδειακού.

Κακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός δεν αναπλήρωσε ποτέ το κενό του Ισπανού που έκανε σεζόν καριέρας μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν μπορούσε να το αναπληρώσει, είναι απλό. Φτάσαμε, όμως, στις 18 Ιανουαρίου. Στο πρώτο ματς εναντίον του ΠΑΟΚ. Και ο Παναθηναϊκός συνεχίζει με Παλάσιος – Βέρμπιτς εξτρέμ και «υπηρεσιακούς» τους Μπερνάρ – Βαγιαννίδη. Εξτρέμ δεν έχει αποκτήσει. Και όταν τον αποκτήσει, θα έχει «χάσει» και τα τρία ματς με τον Δικέφαλο του Βορρά, πιθανότατα και τον αγώνα στην Τρίπολη. Ποιο θα είναι το κόστος, ουδείς γνωρίζει. Πάντως να παίξουν οι Παλάσιος – Βέρμπιτς και στα τέσσερα «βασικοί»… δεν παίζει!

Τι θα σκαρφιστεί ο Γιοβάνοβιτς το ξέρει μόνο ο ίδιος και το προπονητικό τιμ. Ομως σε κάθε περίπτωση αλλιώς θα διαχειριζόταν την κατάσταση αν είχε κλείσει νωρίτερα τον Κλέινχέισλερ και τον εξτρέμ. Και δεν μιλάμε για «υπερβολές». Ούτε για «υπερβάσεις» που θα έπρεπε να κάνει μεταγραφικά ο Παναθηναϊκός προκειμένου να υποστηρίξει πραγματικά την υπέρβαση που έκανε η ομάδα στον πρώτο γύρο. Μιλάμε για τα στοιχειώδη. Τα βασικά και απαραίτητα. Σε όλες τις υπόλοιπες θέσεις, εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν. Ομως ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να πορεύεται με έναν και μοναδικό δημιουργικό μέσο (Μπερνάρ) και με δυο εξτρέμ κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ενώ όλοι γνώριζαν πόσο επιβαρυμένο είναι το πρόγραμμα αυτού του μήνα και ταυτόχρονα πόσο πιο «βατό» αντίστοιχα είναι της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.

Ποιος ευθύνεται; Ας τα… βρουν μεταξύ τους. Οτι μια ομάδα που πάει για πρωτάθλημα δεν διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό για αγοραπωλησίες (γι’ αυτό άλλωστε παραμένουν στην ομάδα και οι Διούδης – Σαβιέρ – Καμπετσής αν θέλουμε να δούμε την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος) είναι καταγεγραμμένο, δεδομένο, αναμφισβήτητο. Αν τελικά, όμως, χάσει ο Παναθηναϊκός αυτό το πρωτάθλημα και αποκλειστεί στο Κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, καλό είναι να θυμόμαστε το «πώς» και το «γιατί» συνέβη αυτό. Οπως καλό είναι να αντιλαμβανόμαστε από όλα αυτά το μέγεθος του μικρού θαύματος που συντελείται έως τώρα στη σεζόν απ’ αυτή την ομάδα. Και το μεγαλύτερο μέγεθος του θαύματος που θα συντελεστεί αν υπ΄αυτές τις συνθήκες οι Πράσινοι αποκλείσουν τον ΠΑΟΚ και πάρουν 4-6 βαθμούς στα ματς πρωταθλήματος εναντίον του «Δικέφαλου» και του Αστέρα.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This