Επιλογή Σελίδας

Του Δημήτρη Μπίζα

Το γκρουπ επενδυτών υπό τον Lawrence Stroll που αγόρασε μετοχές της Aston Martin, το Yew Tree, αύξησε μέσα στο 2022 το ποσοστό μετοχών που κατέχει στην εταιρεία από το 19% στο 28,29% – μία επένδυση ύψους 50 εκ. λιρών μέσα στο έτος.

Κάθε μετοχή κοστίζει πλέον 1,70 λίρες, από 0,9 λίρες που έφτανε τον Νοέμβριο, και η όλη κίνηση φαίνεται πως έχει εξήγηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Autocar, η Geely, ο κινεζικός κολοσσός που έχει ήδη υπό την κατοχή μεταξύ άλλων τη Volvo και τη Lotus, σκέφτηκε να κινηθεί για την εξαγορά της μάρκας.

Αν το ποσοστό της Yew Tree στην εταιρεία φτάσει το 29,99%, τότε πρέπει να κάνει επίσημη πρόταση να αγοράσει και το υπόλοιπο των μετοχών, αλλά δεν πιστεύεται πως υπάρχει πρόθεση η εταιρεία να γίνει ιδιωτική, δηλαδή να βγει από το χρηματιστήριο.

Η Geely διαθέτει ήδη το 7,6% της εταιρείας, και με την αύξηση της τιμής της μετοχής μέσω της εξαγοράς περισσότερων εξ αυτών από την ομάδα του Stroll, αποφεύγεται το σενάριο εξαγοράς.

Ήδη το Bloomberg είχε αναφέρει πως ο δισεκατομμυριούχος πίσω από την Geely, Li Shufu, ήθελε να φτάσει το ποσοστό των μετοχών της εταιρείας του στην Aston Martin στο 10%, ώστε να έχει πιο στενές σχέσεις με τη μάρκα.

Την ίδια στιγμή, ο Stroll αποκάλυψε πως αρνήθηκε κεφάλαιο ύψους 1,3 δισ. λιρών από την Geely, καθώς «ήταν μία προσπάθεια να αγοράσουν την εταιρεία για ψίχουλα».

Πώς επηρεάζει αυτό τα της ομάδα της Formula 1

Το αυξημένο μετοχικό ποσοστό της Yew Tree, και κατ’ επέκταση του Stroll, σημαίνει πως ο Καναδός είναι αποφασισμένος να κρατήσει την εταιρεία και να ανεβάσει και την ομάδα που έχει στη Formula 1.

Αυτό συμβαίνει ήδη με το τελικό στάδιο της κατασκευής του νέου εργοστασίου της στο Silverstone, που δεν αποτελεί απλά προέκταση του παλαιότερου, αλλά τελείως νέα κατασκευή, που θα στεγάσει το 2024 και τη νέα αεροδυναμική σήραγγα της ομάδας.

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This