Επιλογή Σελίδας

Της Μαρίλης Πινιατάρο

Στις 18 Νοεμβρίου, η Formula 1 ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση της F1 Academy, μίας νέας κατηγορίας αγώνων με μονοθέσια αποκλειστικά για γυναίκες οδηγούς.

Η νέα κατηγορία θα βρίσκεται κάτω από τη W Series, που αυτή τη στιγμή έχει τον ρόλο του αμιγώς γυναικείου πρωταθλήματος, και θα βοηθά στην ανάδειξη και ανέλιξη ταλέντων προς το W Series, και μετά τη F3, τη F2 και -φυσικά- τη F1.

Θα διεξάγεται με μονοθέσια κανονισμών Formula 4 (συγκεκριμένα το Tatuss T421 με κινητήρα Autotecnica απόδοσης 170 PS) και θα διαθέτει 15 οδηγούς, με πέντε ομάδες των τριών μονοθεσίων.

Θα είναι ομάδες που ήδη έχουν παρουσία στη Formula 3 και 2, με 7 τριήμερα και 3 αγώνες σε κάθε ένα εξ αυτών.

Οι διαφορές με τη W Series

Η πρώτη αμιγώς γυναικεία κατηγορίων αγώνων μονοθεσίων έφτασε σε οριακό σημείο το 2022. Χρεοκόπησε, δεν ολοκλήρωσε κανονικά το καλεντάρι της, κι ευελπιστεί πως το 2023 θα μπορέσει να προχωρήσει σε μία κανονική διεξαγωγή της σεζόν της.

Το θέμα είναι πως, στην περίπτωση της F1 Academy, η στήριξη από τη Liberty Media, που φυσικά κατέχει τα δικαιώματα της Formula 1, υπάρχει η οικονομική ενίσχυση, η ροή χρήματος που δεν θα θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική της βιωσιμότητα.

Έπειτα, τα πιο αδύναμα μονοθέσια σε σχέση με της W Series και το ηλικιακό ορίο θα αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την προσδοκούμενη επιτυχία, καθώς μαζί με τις 15 μέρες δοκιμών που θα γίνονται μέσα στη χρονιά, δημιουργείται ένα πλήρες πρόγραμμα για τις νεαρές οδηγούς, που έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν και να εξοικειωθούν με τους αγώνες σε αυτό το επίπεδο πολύ πιο άμεσα και εις βάθος.

Επιπλέον, για κάθε οδηγό δίνεται μπάτζετ 150.000 ευρώ, ενώ η στήριξη των ήδη υπάρχοντων και γνωστών ομάδων στις μικρές κατηγορίες βοηθά στην αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη κι από τους χορηγούς.

Με αυτόν τον τρόπο, η F1 Academy θέλει να δημιουργήσει μία ασφαλή και βιώσιμη οδό για τις νέες οδηγούς, από τα καρτ προς τους αγώνες μονοθεσίων, με τελικό προορισμό τη Formula 1.

«Κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι νεαρές γυναίκες οδηγοί κατά την είσοδο στην πυραμίδα της F1, κατέστη σαφές ότι δεν έχουν την ίδια εμπειρία με τους άνδρες συναδέλφους τους στην ίδια ηλικία», ανέφερε και στην ίδια της την ανακοίνωση η F1.

«Ο στόχος είναι να καλύψουμε αυτό το κενό και να τους προσφέρουμε πρόσβαση σε περισσότερο χρόνο πίστας, αγώνες και δοκιμές. Θα αναπτυχθούν επίσης συνεργαζόμενες με επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες είναι γνωστές στον μηχανοκίνητο αθλητισμό για την ανατροφή νέων οδηγών και που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις κρίσιμες τεχνικές, σωματικές και ψυχικές δεξιότητες».

Πηγή: Car & Driver

Pin It on Pinterest

Shares
Share This