Επιλογή Σελίδας

Του Άλκη Τσαβδαρά

Το 2017 έφτασαν στο ναδίρ. Οι ΗΠΑ δεν προκρίθηκαν, έπειτα από 32 χρόνια, στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας (2018). Στα τέλη της τότε χρονιάς προσλήφθηκε στο τιμόνι ο Γκρεγκ Μπερχόλτερ. Διεθνής 44 φορές με την Εθνική ομάδα, κοσμογυρισμένος ως ποδοσφαιριστής σε Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία και την προηγούμενη 5ετία προπονητής της Κολόμπους Κρου. Ήταν στη φουρνιά του 2002, οπότε και έφτασε στα προημιτελικά του Μουντιάλ, ότι πιο μακρύ είχε ως ταξίδι η ομάδα των ΗΠΑ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Η εξέλιξη είναι αυτή που παρακολουθούμε στα γήπεδα του Κατάρ. Τα… προεόρτια εμφανίστηκαν στο Gold Cup 2021. Έξι ματς, ένα γκολ παθητικό, νίκη στην παράταση επί του Μεξικού. Ανέκτησε τα ηνία στη ζώνη της ΚΟΝΚΑΚΑΦ. Τώρα ολοκληρώνει αήττητη την πορεία της στον 2ο όμιλο, πίσω από την Αγγλία. Δεν πτοήθηκε από την ισοπαλία με την Ουαλία στην πρεμιέρα. Κράτησε το 0-0 με την Αγγλία. Νίκησε στο φινάλε το Ιράν με το «χρυσό» γκολ του Πούλισιτς. Τρία ματς, ένα γκολ παθητικό, από την «άσπρη βούλα». Έφτασε τα 5 σερί παιχνίδια σε Μουντιάλ, στα οποία δεν δέχεται γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Εξαιρετική επίδοση…

Ματ Τέρνερ η μία εξήγηση. Χωρίς ρυθμό, «κρύος», το νούμερο 2 της Άρσεναλ και στα 28 του χρόνια. Κάθε φορά, ωστόσο, αποδίδει με τις ΗΠΑ. Είναι έτοιμος. Η ωριμότητα ενός Τάιλερ Άνταμς, αρχηγού της ομάδας, όντως 23 ετών. Ο Μούσα είναι 20 ετών και ξεχωρίζει με τη Βαλένθια. Οι ΜακΚένι, Πούλισιτς, Ρόμπινσον, Ρέινα, Ντεστ, Άαρονσον, Γουέα, Ράιτ, Σάρτζεντ, Μουρ. Η έτοιμη φουρνιά των «πιτσιρικάδων», που… μεγάλωσαν και είναι αποφασισμένοι για μεγάλα πράγματα. 

Ούτε διψήφιο αριθμό δεν φτάνουν οι ποδοσφαιριστές της 26άδας που παίζουν στην MLS. Πριν από χρόνια ήταν αντίστροφος ο αριθμός των λεγεωνάριων. Τώρα οι περισσότεροι είναι ακόμα και σημαντικά στελέχη στο κλαμπ τους. Η αρχική 11άδα κόντρα στο Ιράν αποτελούνταν μόνο από παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Η προηγούμενη (και μοναδική φορά) που συνέβη αυτό ήταν το 2011!

Με έκπληξη είδε ο Μπερχόλτερ τη μεταγραφή του Γκάμπριελ Σλόνινα, ενός παιδιού των Σικάγο Φάιρ προς Τσέλσι μεριά. Ηλικία; 18 ετών ο πολωνικής καταγωγής διεθνής γκολκίπερ. Φυσικά κάτι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο των ΗΠΑ. Ο αέρας… Ted Lasso που έφερε ο εκλέκτορας των Αμερικανών. «Τι δίνει η σειρά στην τελική; Ελπίδα. Ότι θέλουμε όλοι μας. Η ελπίδα είναι ένα κρυφό όπλο», δίνει έναν παραλληλισμό ο 49χρονος προπονητής. 

Αν υπάρχει ένας ηγέτης που να ξεχωρίζει σε όνομα, σε ποιότητα και σε προσφορά, αυτός είναι ο Κρίστιαν Πούλισιτς. Ο Κάπτεν Αμέρικα συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη φανέλα των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε 55 συμμετοχές, έφτασε τα 22 γκολ. Τα γκολ του είναι κρίσιμα και συνήθως νικηφόρα. Αποδείχτηκε και με το Ιράν. Ο ίδιος κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την Ολλανδία μετά τον τραυματισμό του. Είναι κομβικός ποδοσφαιριστής στο πρέσινγκ και στην επιθετική ανάπτυξη των Αμερικανών. 

Γερή δοκιμασία το νοκ-άουτ ματς για τον Μπερχόλτερ η κόντρα με τον Λουίς Φαν Χάαλ. Η επιθετική πνοή των «οράνιε» δεν είναι τόσο έντονη στο τουρνουά. Οι ΗΠΑ φαντάζουν ικανές για τα πάντα, επ’ ουδενί πρέπει να υποτιμήσει κανείς τη δίψα που τους διακρίνει. Τυχόν αποκλεισμός δεν θα τους χαλάσει το κέφι. Ο στόχος άλλωστε είναι… δηλωμένος. Το δικό της Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026. Μαζί με Καναδά και Μεξικό. Η ΚΟΝΚΑΚΑΦ θα «ελέγχει» τότε το σκηνικό. 

Οι ΗΠΑ θα έχουν ακόμα περισσότερη ωριμότητα και όχι παιδική αφέλεια. Ακόμα πιο πολλοί λεγεωνάριοι θα είναι χρήσιμοι σε ευρωπαϊκά κλαμπ. Και η MLS θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το status της. Οι Αμερικανοί κατέστρωσαν το 2017 το σχέδιο της αντεπίθεσης. Αυτό τίθεται πλέον σε εφαρμογή. Με (αρχική) επτυχία και βλέπουμε…

Πηγή: bnsports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This