Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Φιλέρη

Ο Παναθηναϊκός είχε να πετύχει δυο σερί νίκες από πέρσι τον Φεβρουάριο, όταν στις 11 είχε επικρατήσει εκτός έδρας της Βιλερμπάν και (μετά τη διακοπή) κέρδισε στο ΟΑΚΑ τον Ερυθρό Αστέρα. Αυτή τη φορά οι “πράσινοι” αφού πήραν το μεγάλο ματς της Τετάρτης με την Βίρτους στην παράταση διέλυσαν την ASVEL πετυχαίνοντας ένα 2/2 σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της φετινής σεζόν.

Μην ξεχνάτε ότι ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μια πολύ άσχημη και μεγάλη σε έκταση ήττα στην Κωνσταντινούπολη (107-77 από τη Φενέρ) και υπήρχε έντονη φιλολογία ακόμη και για αλλαγή προπονητή σε περίπτωση που στράβωνε το ματς με τους Ιταλούς.

Είναι η πρώτη “διαβολοβδομάδα” μετά από τρία χρόνια όπου ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει το απόλυτο. Το είχε κάνει ξανά το Νοέμβριο του 2019 όταν είχε κερδίσει (εκτός έδρας μάλιστα) Ζαλγκίρις και Μπάγερν (19 και 22/11 αντίστοιχα), μια ακόμη απόδειξη του πόσο έχει δυσκολέψει η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια για τον έξι φορές Πρωταθλητή Ευρώπης.

Η εμφατική του, το δίχως άλλο, επικράτηση απέναντι στην πρωταθλήτρια Γαλλίας, ήρθε να προστεθεί σε αυτή εναντίον της Βίρτους, επανέφερε σίγουρα την ηρεμία στην ομάδα, που κερδίζοντας τον πολύτιμο χρόνο, μπορεί να δουλέψει χωρίς εσωστρέφεια και μουρμούρες τις όποιες αδυναμίες της.

Μη ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί καλα-καλά το 1/3 της διοργάνωσης, το ρεκόρ του (4-6) δεν τον φέρνει στην κορυφή, δεν τον αποθαρρύνει κιόλας, αν δούμε ότι λίγο πολύ πολλές ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι με αυτόν. Αν σας αρέσουν οι συγκρίσεις, πέρσι στην 10η αγωνιστική, η αντίστοιχη επίδοση του ΠΑΟ ήταν 2-8.

Μπορεί όλα αυτά να μη λένε τίποτε για την τελική κατάληξη της σεζόν, σίγουρα πάντως οι δυο συνεχόμενες νίκες επιστρέφουν αρκετή από την αυτοπεποίθηση που τόσο πολύ έλειπε από το “πράσινο” στρατόπεδο και υποδεικνύουν ότι ακόμη και με τις όποιες αστοχίες στον σχεδιασμό, το φετινό ρόστερ δεν είναι για να φέρνει τον Παναθηναϊκό στον … πάτο της βαθμολογίας.

Η άμυνα και τα τούβλα των Γάλλων

Η αλήθεια είναι ότι η Βιλερμπάν βρίσκεται σε κακό φεγγάρι, μετρούσε τρεις σερί ήττες. Και έτσι όπως έπαιξε στο ΟΑΚΑ σίγουρα δεν μπορούσε να ελπίζει σε τίποτε καλύτερο από το να φύγει ηττημένη, σχεδόν με κατεβασμένα τα χέρια. Πόσο κακή ήταν η ASVEL φαίνεται από τους μόλις 12 βαθμούς που συγκέντρωσε ο καλύτερος της παίκτης στο ματς. Ο πανύψηλος Γιουσουφ Φαλ.

Ο Παναθηναϊκός όντας ξεθεωμένος από την υπερπροσπάθεια της Τετάρτης, ήξερε ότι έπρεπε να δώσει βάση στην άμυνά του, για να μην έχει πολλές σκοτούρες. Για πρώτη φορά, μέσα στη χρονιά, δεν αντιμετώπισε σχεδόν κανένα πρόβλημα. Η δεδομένη πίεση στην μπάλα, έφερε ασφυξία στη Βιλερμπάν, που εκτός των άλλων ξεκίνησε με 1/11 τρίποντα και ολοκλήρωσε με 3/18!

Χωρίς να είναι τόσο κακή στο μακρινό σουτ (37% πριν από το τζάμπολ) απέναντι στην φλοταριστή άμυνα του Παναθηναϊκού οι παίκτες του Τι Τζέι Πάρκερ πετούσαν όλο το βράδυ τούβλα, Οι “πράσινοι” δεν είχαν κανένα λόγο να βγαίνουν πολύ έξω από το καλάθι τους, κάπως έτσι προστάτευσαν και το καλάθι τους, αφού οι φάσεις που οι Γάλλοι εκμεταλλεύτηκαν ένα μις-ματς ήταν ελάχιστες.

Το ματς παρότι στην πρώτη περίοδο η διαφορά των 4 πόντων υποσχόταν μια ενδεχόμενη μάχη για τη συνέχεια, ήταν φανερό ότι σιγά-σιγά θα ερχόταν προς το μέρος των γηπεδούχων. Χωρίς οι “πράσινοι” να ιδρώσουν, απλά κάνοντας τα στοιχειώδη και απέναντι σε μια πελαγωμένη ομάδα, έφταναν στο +15 του ημιχρόνου, με χαρακτηριστική άνεση

Ο οίστρος του Μπέικον

Η Βιλερμπάν προσπάθησε με κάτι υπόγεια λέι-απ του (αγνώριστου) Ντε Κολό να αντιδράσει στο δεύτερο μέρος, όμως, κάπου εκεί καιροφυλακτούσε ο Ντούειν Μπέικον. Ο ΝΒΑερ του Παναθηναϊκού σε ένα ματς που η μπάλα του μπάσκετ δεν πέρασε και τόσο καλά, ήταν μια απολαυστική όαση.

Βλέποντας και τη δική του ομάδα να δυσκολεύεται, εν μέρει, στην επίθεση της, ο 27χρονος φόργουορντ, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Πήρε την μπάλα, δεν την έδωσε σε κανέναν, την έβαλε στο καλάθι της ASVEL μετρώντας τους 10 από τους 13π του Παναθηναϊκού στο σερί 13-0 (συμπληρωμένο από ένα τρίποντο του Γουίλιαμς) που εκτόξευσε τη διαφορά από το +13 στο +26.

Η σεμνή τελετή έπαιρνε τέλος, με την υπογραφή του Μπέικον, που έκανε νέο ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα (25π) παίρνοντας και μια ρεβανς για την αστοχία του στο ματς της Τετάρτης. Εναντίον της Βίρτους είχε 4/15 σουτ (αλλά και ένα καθοριστικο γκολ-φάουλ στο τέλος της παράτασης που ισοφάρισε το ματς σε 83-83), κόντρα στη Βιλερμπαν η στατιστική του έγραψε 9/13 σουτ (6/9δ, 3/4τρ).

Ήδη είναι πρώτος σκόρερ του ΠΑΟ (με μ.ο 18.4π), ένας μετρ στο ένας εναντίον ενός, που σε τέτοια παιχνίδια (και σε κάποια πιο σημαντικά επίσης) μπορεί να κάνει τη διαφορά και να οδηγεί την ομάδα του στις νίκες εκ του ασφαλούς.

Ο Πονίτκα κάνει ακόμη βουτιές

Ήταν φανερό ότι όσοι ξεθεώθηκαν την Τετάρτη, κυρίως οι δυο περιφερειακοί Γουόλτερς και Λι, δεν θα μπορούσαν να παίξουν με την ίδια ενέργεια. Όχι ότι ήταν σε κακό βράδυ, δεν είχαν όμως τη φλόγα όπως με τη Βίρτους. Το ίδιο και ο Ντέρικ Γουίλιαμς, που περιορίστηκε σε μερικές εκλάμψεις μέσα στο ματς.

Στην μπρίζα μπήκε ο Ματέουζ Πονίτκα, ένας παίκτης που μπορεί να χάσει (κυρίως λόγω της φούριας του) το πιο εύκολο λέι-απ, αλλά την ίδια ώρα να βουτήξει δυο και τρεις φορές στην ίδια φάση για να κερδίσει μια μάχη. Ένας παθιασμένος γκαρντ, που μπορεί να καλύψει κάποιες φορές και τον “άσο”, ή καλύτερα τον ρόλο του δημιουργού, όπως έκανε κόντρα στη Βιλερμπάν με τις 7 ασίστ που έδωσε. Προσθέστε ακόμη τους 10 πόντους και τα 5 ριμπάουντ που είχε πάνω στο παρκέ για να βγάλετε την εικόνα ενός πολυεργαλείου που έχει στη διάθεση του ο κόουτς Ράντονιτς.

Ανέπνευσε και ο Σέρβος προπονητής, που σίγουρα είχε διαισθανθεί την βαριά ατμόσφαιρα μετά την τριαντάρα στην Κωνσταντινούπολη. Προφανώς η χρονιά δεν τελειώνει τώρα, σίγουρα πάντως δίνει ανάσες σε προπονητή και παίκτες για μια πολύ δύσκολη συνέχεια που αναμένεται, με πολύ ενδιαφέρον. Πρώτα υπάρχει ο ΠΑΟΚ στον αγώνα του πρωταθλήματος που θα γίνει την Κυριακή και μετά η Ζαλγκίρις σε ένα μεγάλο ματς στο Κάουνας την ερχόμενη Παρασκευή και καπάκι το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, για την Basket League, κόντρα στον Ολυμπιακό και μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Σκεφτείτε να είχε όλα αυτά μπροστά του, χωρίς να έχει μετρήσει αυτές τις δυο σερί νίκες; Είπαμε και τις προάλλες. Οι επιτυχίες είναι το μοναδικό λίπασμα που θα φυτρώσει ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση μέσα στην ομάδα του Παναθηναϊκού…

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This