Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Μαρτυράς μου ο τηλεοπτικός φακός. Πριν συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα και με το σκορ στο 2-0, ανέφερα ότι στα δικά μου μάτια αυτή η Κόστα Ρίκα μοιάζει με κατώτερη ομάδα και από το Ιράν που δέχτηκε έξι γκολ από τους Αγγλους και από την Αυστραλία που είδε την Γαλλία να της βάζει τέσσερα γκολ.

Δεν είναι ότι το είδα το όνειρο ότι θα φάνε επτά γκολ ασφαλώς, αλλά ήταν φανερό ότι η Κόστα Ρίκα είναι μία κακοφτιαγμένη ομάδα. Δεν ξέρω αν αλλάξει κάποια πρόσωπα ο προπονητής της ο Σουάρες στα επόμενα ματς, μπορεί να μεταμορφωθεί η εικόνα της, αλλά η Κόστα Ρίκα που κατέβηκε να παίξει με την Ισπανία δεν είναι μία ομάδα που της αρμόζει να παίζει στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υπό αυτή την έννοια η εντυπωσιακή παράσταση της Ισπανίας οφείλω να γράψω ότι δεν είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα. Σίγουρα η παρουσία των μικρών «μάγων» του Γκάβι και του Πέδρι δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Ούτε η τρομερή αποτελεσματικότητα των Ισπανών και προφανώς το εκληκτικό passing game σε αφήνει αδιάφορο. Οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε έσπασαν όλα τα κοντέρ. Σε ποσοστά κατοχής, σε αριθμό εύστοχων μεταβιβάσεων, κυρίως στην αποτελεσματικότητα. Επτά τελικές εντός εστίας επτά γκολ και βολές στο μπάσκετ να ήταν θα έχαναν μία.

Η ιδέα του Λουίς Ενρίκε για το ποδόσφαιρο είναι αυτή που μας εμφάνισε η Ισπανία στο ματς με την Κόστα Ρίκα. Εξαιρετικοί χειριστές της μπάλας, με συνεχόμενες εναλλαγές θέσεων, χωρίς φορ, αλλά με ψευτοενιάρι . Ταυτόχρονα πίεση ψηλά, και απόπειρα γεμάτη ένταση για άμεση ανάκτησης κατοχής της μπάλας.

Όσα έγιναν κόντρα στην Κόστα Ρίκα, προφανώς λειτούργησαν σχεδόν στην εντέλεια, αλλά… Το άλλα δεν έχει να κάνει με τους Ισπανούς , αλλά με την Κόστα Ρίκα. Αυτό το ματς έμοιαζε περισσότερο με τελευταίο φιλικό προετοιμασίας κόντρα σε χαμηλής δυναμικότητας αντίπαλο και λιγότερο με πρεμιέρα σε όμιλο παγκοσμίου Κυπέλλου. Και η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα στη σημερινή εποχή να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα σε δύο ομάδες που παίζουν στο παγκόσμιο Κύπελλο.

Υπό αυτή την έννοια πρέπει να περιμένουμε να δούμε ένα ακόμη ματς των Ισπανών για να καταλάβουμε αν πρέπει να τρομάξουμε μαζί τους και να αρχίσουμε να τους ζυγίζουμε διαφορετικά, από όσο τους είχαμε… ζυγίσει πριν αρχίσει το Μουντιάλ. Βεβαίως το επόμενο είναι με τους Γερμανούς, το οποίο πλέον μετά την ήττα των «πάντσερ» από την Ιαπωνία έχει αποκτήσει χαρακτήρα τελικού. Εκεί θα ζυγίσουμε πραγματικά τους Ισπανούς…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This