Επιλογή Σελίδας

Του Στέφανου Αβραμίδη

Τι κι αν ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον τίτλο της χωρίς Καντέ και Πογκμπά, δύο από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο, η εθνική Γαλλίας ξεχειλίζει από ποιότητα σε όλες τις γραμμές, μένει να φανεί αν θα δείξει και την απαραίτητη προσαρμοστικότητα χωρίς τα δύο μακράν σημαντικότερα γρανάζια της στον άξονα!

Λένε, και πολύ καλά κάνουν, πως την Ιστορία τη γράφουν οι παρόντες! Έχουν δίκιο; Προφανώς ναι! Έχουν ΠΑΝΤΑ δίκιο; Προφανώς όχι! Και αυτό το κείμενο είναι εδώ για να το αποδείξει ή, έστω, να επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό του πράγματος! Γιατί, όσο και να προσπαθήσει κανείς να με πείσει περί του αντιθέτου, επιτρέψτε μου, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθώ πως η απουσία των τραυματιών Πολ Πογκμπά και Ν’ Γκολό Κάντέ από την αποστολή της εθνικής ομάδας της Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου δεν επηρεάζει, διαμορφώνει έως και καθορίζει τόσο τις προδιαγραφές και την προοπτική των «τρικολόρ» όσο και τις ισορροπίες στη διοργάνωση γενικότερα!

Πρόκειται για δύο από τους κορυφαίους μέσους του πλανήτη, εξόχως διαφορετικούς αγωνιστικά αλλά και ξεκάθαρα…αλληλοσυμπληρούμενους, με χαρακτηριστικά που σαν το Γιν με το Γιανγκ κουμπώνουν αρμονικά μεταξύ τους ακριβώς επειδή τα…κενά του ενός «φροντίζει» να τα γεμίζει ο άλλος! Και μάλιστα όχι μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών, όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε το άκρως δημιουργικό, ανέμελο, ανέφελο, απρόβλεπτο και άκρως…απειλητικό για τον αντίπαλο παιχνίδι του Πογκμπά, το ακούραστο, ασυμβίβαστο, γεμάτο ένταση, ενέργεια και ορμή, άκρως…ενοχλητικό για τον αντίπαλο παιχνίδι του Καντέ! Δεν είναι όμως μόνο αυτή, μη σας πω δεν είναι κυρίως αυτή, η τόσο μα τόσο χρήσιμη για την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν…διαμετρική αντίθεση των δύο !

Είναι, βλέπετε, ο ίδιος ο ομοσπονδιακός τεχνικός αλλά και σύσσωμος σχεδόν ο Τύπος της Γαλλίας που έχουν, κατ’ επανάληψη, επικοινωνήσει, αναλύσει και τονίσει τη σπουδαιότητα του ρόλου των Διόσκουρων της μεσαίας γραμμής και εντός των αποδυτηρίων, τη χρησιμότητα αλλά και τη λειτουργικότητα της παρουσίας τους στα…σπλάχνα της ομάδας! Ηγετικός, εκδηλωτικός, ενθουσιώδης και εξωστρεφής ο μέσος της Γιουβέντους, πράος, ψύχραιμος, ενωτικός και…κατευναστικός αυτός της Τσέλσι, σε έναν «οργανισμό» που παραδοσιακά, στις καλές και τις κακές στιγμές του, παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και το κοινό του ακόμη, αυτό ακριβώς διαχρονικά συμβαίνει με τους «πετεινούς», οι δυο τους συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνουν, για να είναι, σημεία αναφοράς και πόλοι συσπείρωσης για όλη την ομάδα!

Κι όσο κι αν τα δυσάρεστα…μαντάτα της απουσίας αμφοτέρων ήταν από καιρό γνωστά και κάθε άλλο παρά καταλαμβάνουν εξ απήνης προπονητή, συμπαίκτες, ένα έθνος ολόκληρο, ήταν η τυπική επικύρωση – ανακοίνωση της γαλλικής αποστολής χωρίς τα ονόματά τους μέσα που ανέδειξε, στα δικά μου τα μάτια τουλάχιστον, το…μέγεθος της απουσίας! Όχι όμως, σε καμία περίπτωση, μόνο αυτό αλλά και ένα άκρως…εντυπωσιακό, με βάση την ποιότητα που ακόμη και ερήμην τους έως και περισσεύει, «τι θα γινόταν αν;», ρίξτε μια ματιά, ελάτε να τη ρίξουμε παρέα, στο ρόστερ των Πρωταθλητών Κόσμου που πηγαίνουν στο Κατάρ για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους και πείτε μου ποιος θα μπορούσε, ή και θα τολμούσε αλήθεια, να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο τους αν έδινε το “παρών” και το…θαυματουργό δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής!

Κάνοντας την αρχή από την επίθεση δύσκολα μπορεί, φαντάζομαι, κανείς να διαφωνήσει πως πρόκειται για την πληρέστερη γραμμή κρούσης σε ολόκληρη την Υφήλιο, Μ’ Μπαπέ και Μπενζεμά θα ήταν ίσως κι από μόνοι τους αρκετοί, προσθέστε τον κατά κανόνα εξαιρετικό με την εθνική του ομάδα ανεξαρτήτως…συλλογικής φόρμας Αντουάν Γκριζμάν, τον καθ’ έξιν σκόρερ, δεύτερο, οσονούπω πρώτο, στην ιστορία της ομάδας με 49 γκολ, πόσο να αντέξουν τα 51 του Τιερί Ανρί, Ολιβιέ Ζιρού και τον εκρηκτικό και ταχύτατα εξελισσόμενο σε top class player Κρίστοφερ Ν’ Κουνκού και έχετε την εικόνα, μοιάζει με εφιάλτη για κάθε αντίπαλο που θα κληθεί να τους σταματήσει! Συνεχίζοντας με την αμυντική γραμμή, υπάρχει λόγος που η μεσαία μένει για το τέλος, προφανώς και ξεχωρίζουν ο Ραφαέλ Βαράν, στοίχημα το πώς θα εμφανιστεί μετά από τον τραυματισμό του, ο Νταγιότ Ιπαμεκανό με την…ωμή του δύναμη, από κοντά κι ο…παραπλήσιος Ιμπραχίμα Κονατέ, ο νευρώδης, εύκαμπτος και…ακαριαίος Πρεσνέλ Κιμπεμπέ και τα αδέρφια Ερναντέζ, καταιγιστικός στα άκρα ο Τεό, σοβαρός και ακριβής ο Λουκάς! Σκεφτείτε πως σε δεύτερο έως και τρίτο πλάνο μένουν οι Σαλιμπά, Κουντέ και Παβάρ!

Κάπως έτσι φτάνουμε και στο…μεσαίο χώρο, αν ήταν 2018 και έλειπαν Ν’ Γκολό Καντέ και Πολ Πογκμπά δε βλέπω πώς οι «τρικολόρ» θα είχαν καταφέρει να φτάσουν μέχρι τέλους, οι Ν’ Ζονζί, Τοβέν και Τολισό που ήταν τότε στην ομάδα πολύ δύσκολα, πιστεύω, θα είχαν ανταποκριθεί ή και απλά αντέξει! Είναι όμως 2022 και στο κάδρο, κυρίως στις κλήσεις, αυτό είναι που μας απασχολεί, υπάρχουν οι Τσουαμενί και Καμαβινγκά, οι δύο πιτσιρικάδες της Ρεάλ Μαδρίτης που προφανώς έχουν το πολύ δύσκολο έργο να…γεμίσουν τα παπούτσια των απόντων, έργο που το λες και ευκαιρία για «παιδιά» με τόση εμπειρία αν και σε νεανική ακόμη ηλικία! Αν πιστέψει κανείς τις στοιχηματικές εταιρείες, ακόμη και με τις δεδομένες συνθήκες, η Γαλλία είναι το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο πίσω από τη Βραζιλία, το θέμα είναι, για να επιστρέψουμε στην αφετηρία, αν οι παρόντες ή οι απόντες τελικά θα γράψουν, για τους…υπερασπιστές του τίτλου, Ιστορία!

Πηγή: BN Sports

Pin It on Pinterest

Shares
Share This