Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Όταν τον Ιούνιο του 2012 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μάζεψε τα μπογαλάκια του από το ΟΑΚΑ άφησε εκεί αμανάτι 23 ευχές και μια κατάρα!

Οι 23 ευχές είναι ασφαλώς οι 23 τίτλοι με τους οποίους εμπλουτίσθηκε το παλμαρέ του Παναθηναϊκού επί των ημερών του, ή για την ακρίβεια επί των 13 ετών του στον πράσινο πάγκο.

Η μία κατάρα είναι το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα και ήταν αφιερωμένο στην Αυτού Μεγαλειότητα.

Το περιβόητο «Ομπράντοβιτς πόρομ πορόμ, πομ πέρομ πορόμ»!

Από τότε που ο Ζοτς χώρισε τα τσανάκια του με τον Παναθηναϊκό το σύνθημα δεν ξεχάστηκε, ούτε θάφτηκε.

Εν πρώτοις ακούστηκε μετ’ επιτάσεως όταν επέστρεψε ως επισκέπτης για πρώτη φορά στο παλιό σπιτικό του με τη Φενέρμπαχτσε και δεν ξέρω εάν κάποιοι το ξανατραγουδήσουν το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, όταν θα τον δουν να σκάει μύτη και να κάθεται στον πάγκο της Παρτίζαν.

Το σύνθημα αυτό είναι αφιερωμένο στον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» που ξαναβγαίνει στο σεργιάνι διεκδικώντας το δέκατο τρόπαιο του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών: ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία του, αλλά προφανώς δεν το έχει δηλώσει κιόλας στο Υπουργείο Εμπορίου ώστε να διατηρεί την αποκλειστική χρήση του…

«Ιβάνοβιτς πόρομ πορόμ, πομ πέρομ πορόμ»!

Στα δέκα χρόνια που πλέον έχουν παρέλθει από την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς, αυτό το σύνθημα ακούστηκε και για κάποιους άλλους σε μια μορφή αντιποίησης αρχής, πατρότητος και χρησικτησίας!

Δεν τραγουδήθηκε προς χάριν του Αργύρη Πεδουλάκη και του Φραγκίσκου Αλβέρτη, αλλά ο παλιός δίσκος ξαναμπήκε στο jukebox της εξέδρας στις 30 Οκτωβρίου του 2014 και μάλιστα εις επήκοον του Ομπράντοβιτς.

Εκείνο το βράδυ, στην κατάληξη μιας κυριαρχικής και φαντασμαγορικής εμφάνισης ο Παναθηναϊκός κατατρόπωσε τη Φενέρμπαχτσε με 91-73, άλλο που δεν ήθελαν κάποιοι να παραποιήσουν το σύνθημα και να το πλασάρουν.

«Ιβάνοβιτς πόρομ πορόμ, πομ πέρομ πορόμ»!

Ο Ντούσκο δεν απόσωσε τη σεζόν, απολύθηκε την Πρωτομαγιά του 2015 μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό και σε κάθε περίπτωση η παραλλαγή του συνθήματος δεν φτούρησε!

Από τότε, εδώ και οκτώ χρόνια, το τραγουδάκι δεν αφιερώθηκε σε κανέναν άλλον προπονητή του Παναθηναϊκού: ούτε στον Μανωλόπουλο, ούτε στον Τζόρτζεβιτς, ούτε στον Πεδουλάκη, ουτε στον Πασκουάλ, ούτε στον Πιτίνο, ούτε στον Βόβορα, ούτε στον Κάτας, ούτε στον Πρίφτη, ούτε μέχρι στιγμής στον Ράντοβιτς.

Μένει φυλακισμένο στα έγκατα του ΟΑΚΑ, σαν το φάντασμα της όπερας, εκεί όπου περιδιάβαινε κάποτε ο Ομπράντοβιτς και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η χρήση του για οποιονδήποτε άλλον προπονητή συνιστά ιεροσυλία και αρχαιοελληνική ύβρη!

«Γιοβάνοβιτς, πόρομ πορόμ, πομ πέρομ πορόμ»!

Έλα όμως που αυτό το σύνθημα ακούστηκε στα πέριξ του ομόσταβλου ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού!

Το βράδυ της 17ης Απριλίου του 2022, μετά τη νίκη των Πράσινων επί του Ολυμπιακού με 1-0 (με το γκολ του Αϊτόρ), οι φίλαθλοι που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου είδαν τον προπονητή της ομάδας να βγαίνει και αμέσως δούλεψε η χορωδία…

«Γιοβάνοβιτς, πόρομ πορόμ, πομ πέρομ πορόμ»!

Το σύνθημα ξανακούσθηκε μετά τον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και, όπως αφουγκράστηκα από τη φασαρία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κάποιοι ενοχλήθηκαν, όχι διότι ντε και καλά είναι νοσταλγοί του παρελθόντος, αλλά επειδή εκτιμούν ότι αυτό το σύνθημα είναι ad hoc, όπως μαθαίναμε και στα λατινικά.

Πάει να πει, επί τούτω και όχι για τον πάσα έναν!

Βεβαίως με τη φόρα που έχει πάρει ο (ποδοσφαιρικός) Παναθηναϊκός, ο οποίος σε λίγη ώρα θα σημαδέψει στον Βόλο το «άριστα 10» ο Γιοβάνοβιτς απέχει πολύ από το να λογίζεται ως πάσα ένας.

Πέρυσι οδήγησε τους Πράσινους στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος και τώρα πάει σφαίρα για να πάρει και το πρωτάθλημα μετά από 13 πέτρινα χρόνια!

Τα τετρασύλλαβα επώνυμα και η κυνική ατάκα του Μπόζα

Έχει το χάζι της αυτή η ιστορία διότι ο Μαυροβούνιος Ντούσκο Ιβάνοβιτς και ο Σέρβος Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχουν τρία κοινά σημεία με τον Ομπράντοβιτς: τις γιουγκοσλαβικές καταβολές, την εις «ιτς» κατάληξη και τις τέσσερις συλλαβές στα επώνυμα τους, οπότε δένει η ροή του λόγου!

Αντιθέτως ο (Μαυροβούνιος) Ντέγιαν Ράντονιτς έχει επώνυμο με τρεις συλλαβές και κυρίως έχει ρεκόρ με έξι ήττες (Ολυμπιακός, Άρης, Ρεάλ, Άλμπα, Μονακό, Μακάμπι) , οπότε μέχρι ολικής αναστροφής της κατάστασης και αποδείξεως του εναντίου, το σύνθημα είναι ανάρμοστο.

Δεν τον κόβω κιόλας για ματαιόδοξο, ώστε να επιζητεί αυτού του είδους την αναγνώριση, άλλωστε επ’ αυτού τοποθετήθηκε το 1996 με κυνισμό ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.

Τον είχα ρωτήσει τότε γιατί δεν ανταποδίδει ποτέ, έστω με ένα χαμόγελο τις επευφημίες των φιλάθλων του Παναθηναϊκού και μου απάντησε ότι «εγώ δεν είμαι ηθοποιός για να κυκλοφορώ μα πλαστικό χαμόγελο στη φάτσα μου, να δίνω αυτόγραφα και να ανταποδίδω τα χειροκροτήματα»!

«Αλλάξαμε τα Σαββατοκύριακα σε πολλούς ανθρώπους»

Την περασμένη Κυριακή, όταν ο (ποδοσφαιρικός) Παναθηναϊκός νίκησε τον Άρη, με το λυτρωτικό γκολ του Αντραζ Σπόραρ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο (από τη φύση του σεμνός και ταπεινός στα σχόλια καις την εν γένει συμπεριφορά του) Γιοβάνοβιτς είπε μια μεγάλη και σωστή κουβέντα.

«Όλο αυτό το σκηνικό που δημιουργείται γύρω από τον Παναθηναϊκό σήμερα μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία, επειδή αλλάξαμε τα Σαββατοκύριακα σε πολλούς ανθρώπους και πλέον θέλουν να έρχονται στο γήπεδο. Περιμένουν να έρθει το Σαββατοκύριακο για να φτάσει η ώρα που θα παίξει η ομάδα τους.

Ουδέν αληθέστερον τούτου, καθόσον η ομάδα γέννησε μεγάλες προσδοκίες και πέταξε το γάντι για να το πιάσει στον αέρα ο κόσμος.

Στον μπασκετικό Παναθηναϊκό το γάντι μένει διπλωμένο και προς το παρόν τσαλακωμένο στην τσέπη του Ράντονιτς που ασφαλώς ζηλεύει τον Γιοβάνοβιτς και πολύ θα ήθελε να τον μιμηθεί.

Να βγει δηλαδή κάποια στιγμή και να νομιμοποιείται να πει πως (μετά από σχεδόν τρία χρόνια) και η δική του ομάδα άλλαξε τις Πέμπτες και τις Παρασκευές σε πολλούς ανθρώπους!

Τις Πέμπτες, τις Παρασκευές και ενίοτε τις Τρίτες και τις Τετάρτες των διαβολοβδομάδων…

Το «εγώ πότε θα γίνω… μάνα;» του Ράντονιτς κι ο Μπέικον

Μπορεί από μέσα του να το σκέπτεται και σίγουρα το εύχεται, ζώντας με την αγωνία και την απαντοχή να δει τον πόθο και τον καημό του(ς) να παίρνουν σάρκα και οστά.

Είναι σαν την ατάκα της Δήμητρας Παπαδοπούλου στην τηλεοπτική σειρά «Σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

«Θοδωρή, εγώ πότε θα γίνω μάνα»;

Πλάκα πλάκα, αρχής γενομένης από τον αυριανό αγώνα πρωταθλήματος με τον Κολοσσό και κυρίως από το αντάμωμα με τον Ομπράντοβιτς την ερχόμενη Πέμπτη, ο Ράντονιτς ενδέχεται να βρει τον δικό του… Θοδωρή στο πρόσωπο του Ντουέιν Μπέικον.

Ο πρώην παίκτης της Μονακό δεν εμφανίζεται βεβαίως ως δότης σπέρματος για να συντελεσθεί η κυοφορία.

Μπορεί όμως, εάν κι εφόσον εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία ένταξης του και αρχίζει να γίνεται πιο παστρικά η δουλειά, να αποδειχθεί δότης σώματος και πνεύματος!

Πηγή: Sport24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This