Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Θα φτάσει η ώρα 2:30 το βράδυ (COSMOTE SPORT 4 HD), θα στέκονται επί του παρκέ οι πενταδάτοι παίκτες των Μπακς και των Νετς και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο οφείλει να τιμήσει το πατροπαράδοτο ελληνικό εθιμικό δίκαιο.

Τι εννοώ;

Να παίξει το ρόλο του Ξενίου Διός και με το που θα αντικρίσει τον Κέβιν Ντουράντ, τον Καϊρί Ιρβινγκ και σε… avant-guarde εμφάνιση (με τους Mπρούκληδες) τον Μπεν Σίμονς και να τους καλωσορίσει ελληνιστί.

Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 4-3“!

Θα μπορούσε βεβαίως να επικαιροποιήσει έτι περαιτέρω την παροιμιώδη ατάκα του Νίκου Αλέφαντου (με την ελπίδα να μην του βγει κι αυτουνού ξινή) λογαριάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δυο σεζόν. Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 9-5.

Σύμφωνοι, δεν είναι δα και τόσο εντυπωσιακό αυτό το σκορ, αλλά δεν παύει να εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο το υπόβαθρο ενός αγώνα που τον Ιούνιο του 2021 χαρακτηρίσθηκε από τους Αμερικανούς ως μια «all-time classic» μάχη!

Θα τρίζουν τα κόκκαλα των “αιωνίων”

Να το πει κανείς αυτό για τους Σέλτικς και τους Λέικερς, για τους Σέλτικς και τους Σίξερς, για τους Πίστονς και τους Μπουλς, πάει κι έρχεται.

Αλλά, διάβολε, το να λογίζονται ως αιώνιοι αντίπαλοι οι Μπακς και οι Νετς δεν μοιάζει και πολύ φυσιολογικό, χώρια που θα τρίζουν τα κόκκαλα όλων εκείνων οι οποίοι «έκτισαν» τις μεγάλες αντιπαλότητες στα χρονικά του ΝΒΑ.

Ας είναι όμως, κομμάτια να γίνει!

Βεβαίως, για να πω και του στραβού το δίκιο, αυτή η ετικέτα κόλλαγε εκείνες τις μέρες και δη το Σαββατόβραδο της 19ης Ιουνίου, όταν στην κορύφωση και στην κατάληξη της γιγαντομαχίας (των ημιτελικών της Ανατολής) οι Μπακς έριξαν στο κανναβάτσο τους Νετς με 115-111 στην παράταση και προχώρησαν καθ’ οδόν προς τον χρυσοποίκιλτο θρόνο.

“Μπα, σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες”!

Ενάμιση χρόνο αργότερα, όπως έλεγε στην κωμωδία «Δεσποινίς Διευθυντής», και η Τζένη Καρέζη λικνιζόμενη και πέφτοντας στην αγκαλιά του Αλέκου Αλεξανδράκη, “μπα, σκοντάψαμε σε γνωστές φυσιογνωμίες, καλώς τα παιδιά“.

Στην ταινία η Λίλα Σωτηρίου αποκαλούσε τον Αλέκο Σαμιωτάκη «Αλεκούκο», τούτου δοθέντος και ο Γιάννης μπορεί να προσφωνήσει τον Ντουράντ “Κεβινούκο“!

Ωραία είναι όλα αυτά και ακόμη ωραιότερο (ελπίζω ότι) θα είναι το σημερινό σουαρέ στο Fiserv Forum, όπου αναμετρώνται δυο ομάδες οι οποίες εγείρουν αξιώσεις για να μακροημερεύουν στην εφετινή σεζόν, αρκεί να μην τύχουν στο δρόμο τους οι Σέλτικς.

Το γράφω αυτό διότι πέρυσι οι Βοστωνέζοι στον μεν Α’ γύρο των playoffs πέρασαν πριονοκορδέλα τους Νετς με 3-0, στη δε σειρά των ημιτελικών εκτροχίασαν τους υπερασπιζόμενους της σκήπτρα τους, Μπακς (4-3).

Πεντέμισι μήνες αργότερα οι δυο ομάδες σέρνουν το γαϊτανάκι που θα τις φέρει αντιμέτωπες τέσσερις φορές και ό,τι ήθελε προκύψει από εκεί και πέρα.

Πότε ο κ@@@ος τους πονεί!

Πριν από έναν χρόνο και μια εβδομάδα (19 Οκτωβρίου 2021) οι Μπακς είχαν γλεντήσει τους Νετς, που έπεσαν στην κέντα: εκείνο το βράδυ που οι πρωταθλητές του 2021 παρέλαβαν τα δαχτυλίδια και σήκωσαν το λάβαρο των πρωταθλητών μετά από μισό αιώνα, κατασπάραξαν τους Νεοϋορκέζους με 127-104 και άνοιξαν λογαριασμό στη σειρά.

Από τα τέσσερα ματς της σεζόν 2021-22 οι Μπακς επικράτησαν στα τρία, αλλά εδώ ισχύει το νόημα της παροιμίας που λέει “πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κ@@@ος του πονεί“!

Βεβαίως, για να είμαι δίκαιος, αυτό δεν ισχύει για τον (δικό μας) Γιάννη, ο οποίος έδωσε παρών και στους τέσσερις αγώνες της περυσινής σεζόν και μάλιστα έκανε σούμα 136 πόντους, 49 ριμπάουντ και 28 ασίστ.

Αντιθέτως οι Νετς δεν είχαν σε δυο ματς τον Ιρβινγκ, σε ένα τον Ντουράντ και σε δυο τον Χάρντεν, που ούτως η άλλως την είχε κάνει με ελαφρά πηδηματάκια προς Φιλαδέλφεια μεριά.

Η καλύτερη άμυνα, η 25η επίθεση και ο πόνος των Νετς στο Μέμφις

Ο αποψινός αγώνας βρίσκει τους Μπακς στο Νο 1 των power ranking, με ρεκόρ 2-0, με την καλύτερη άμυνα στη λίγκα (96.5 πόντοι), αλλά και με την έκτη χειρότερη επίθεση (107.5), μια… δυσκοιλιότητα που ασφαλώς έχει να κάνει και με τις απουσίες του Κρις Μίντλετον και του Πατ Κόνατον.

Λείπουν οι δυο περιφερειακοί παίκτες, αλλά τους κάλυψε κι αυτούς ο Γιάννης κόντρα στους Ρόκετς σκοράροντας και μάλιστα…σβηστός 44 πόντους σε 28 λεπτά, με ποσοστό ευστοχίας 81%.

Από την πλευρά τους οι στριμωγμένοι στο Νο 22 των power rankings, Νετς αντιπαραβάλλουν το 1-2, με μέσο όρο 113.7 και 123 πόντους, μάλιστα έφαγαν 134 από τους Γκρίζλις και νιώθουν ακόμη τον πόνο από τα κτυπήματα του Τζα Μοράντ και του Ντέσμοντ Μπέιν σε ένα ιστορικό συναπάντημα.

Τωόντι ιστορικό, διότι μόλις για τέταρτη φορά στα χρονικά του ΝΒΑ και για πρώτη μετά το 1983, σε ένα ματς εμφανίσθηκαν τέσσερις παίκτες που σκόραραν πάνω από 35 πόντους (Μοράντ 38, Μπέιν 38, Ντουράντ 37, Ιρβινγκ 37).

Και τα ρέστα παγωτά, που λέγαμε παλιά.

Μουλάρι ο Αστραχάν

Όπως σχολίαζε πριν από λίγη ώρα το ESPN, οι φιναλίστ του 2002 και του 2003 δεν έχουν καταφέρει την άμυνα τους στα πρώτα τρία ματς και έχουν το χειρότερο defensive rating στη λίγκα με 124.7 πόντους.

Ο Νας εμφανίζεται αισιόδοξος για το γρήγορο στρώσιμο της ομάδας του, ενώ την ίδια στιγμή βλέπει τον Μπεν Σίμονς να μην ασκεί επίδραση στο παιχνίδι, χώρια που στους δυο από τους τρεις αγώνες αποβλήθηκε με έξι φάουλ.

Τουτέστιν και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, μουλάρι ο Αστραχάν!

Η σαραντάρα του Γιάννη

Στην αλήστου μνήμης για τη συναρπαστική εξέλιξη της σειρά των ημιτελικών της προπέρσινης σεζόν οι Μπακς επέστρεψαν από το 0-2 (και το 2-3) και –με τη λογική του μιθριδατισμού- εκπαιδεύθηκαν για να το διαπράξουν και στους τελικούς με τους Σανς.

Στο Game 7 που καταχωρίσθηκε σε μια περίοπτη λίστα, ο «Greek Freak» έμεινε στο παρκέ επί 50 λεπτά και οκτώ δευτερόλεπτα, σκόραρε 40 πόντους (13/18δ., 2/6τρ., 8/14β.), κατέβασε 13 ριμπάουντ, μοίρασε πέντε ασίστ και έκανε μια τάπα.

Πίσω του στοιχήθηκαν ο Κρις Μίντλετον σε μια εξίσου επική εμφάνιση (23-10-6-5), ο Μπρουκ Λόπεζ (19-8-1-1-4) και ο Τζου Χολιντέι (13-7-8).

Στην αντίπερα όχθη ο «Easy Money Sniper» (όπως είναι το αγαπημένο του παρατσούκλι του Ντουράντ) αντιπαρέβαλε 48 πόντους (13/25δ., 4/11τρ., 10/11β.), εννέα ριμπάουντ, έξι ασίστ, ένα κλέψιμο και μια τάπα.

Τον ακολούθησαν ο «Μούσιας» με 22 πόντους (3/5δ., 2/12τρ., 10/.10β.), εννέα ριμπάουντ, εννέα ασίστ, ένα κλέψιμο και μια τάπα και ο Μπλέικ Γκρίφιν (17-11-3).

Ο part time παίκτης, Ιρβινγκ

Ποιος έλειπε από εκείνο το σουαρέ;

Ο Ιρβινγκ, ο οποίος ήταν τραυματίας, ενώ την περυσινή σεζόν αρνήθηκε να εμβολιαστεί, δεν είχε δικαίωμα να αγωνισθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και συστηνόταν ως παίκτης μερικής απασχόλησης και περιορισμένης ευθύνης!!!

Σαν να λέμε παίκτης με διαλειμματικές παρουσίες, χώρια που οι Νετς με τους τραυματισμούς του Ντουράντ και του Τζόε Χάρις και τις κόνξες του φευγάτου Χάρντεν, έμοιαζαν με διαλυμένη διαδήλωση και μάλιστα κάποια στιγμή υπέστησαν έντεκα απανωτές ήττες.

Ο καλός, ο κακός ο άσχημος και η απόδοση 8.50 του Σίμονς

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση του Γιαννάκη μας με τους δυο αστέρες των Νετς φτιάχνει εξ ορισμού και εκ προοιμίου ένα ελκυστικό σενάριο: μια τριπλέτα στην οποία διανέμονται διανεμηθούν καταλλήλως οι ρόλοι του θρυλικού γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε…

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος!

Στο σπαγγέτι- γουέστερν πρωταγωνιστούσαν ο Κλιντ Ιστγουντ, ο Λι Βαν Κλιφ και ο Ιλάι Γουάλακ, στο αποψινό μπασκετικό γουέστερν ο κλήρος πέφτει στον Γιάννη, στον Ντουράντ και στον Χάρντεν.

Αναρωτιέμαι εάν σε αυτή την τριάδα χωράει και ο Μπεν Σίμονς, άλλο εργαλείο αυτός!

Ο Αυστραλός γκαρντ έφυγε μεσούσης της περυσινής σεζόν από τους Σίξερς, στην ανταλλαγή με τον Χάρντεν, αλλά δεν αξιώθηκε να πατήσει το πόδι του στο παρκέ και ήδη έχει προλάβει να γράψει δυο νεκρές σεζόν στην καριέρα του!

Δεν έπαιξε καθόλου τις περιόδους 2016-17 και 2021-22 και θαρρώ πως απόψε η άμυνα των Μπακς θα είναι η… χαρά του under!

Το εννοώ αυτό διότι στα 312 ματς της καριέρας του, ο μορφονιός από τη Μελβούρνη έχει 5/37 σουτ από τα 7μ.25, εξ ου και η υψηλότατη στοιχηματική απόδοση που δίνει το over του μισού τρίποντου του στον αποψινό αγώνα.

Πόσο; 8.50!

Παρεμπιπτόντως, πριν από δυο εβδομάδες ο Σίμονς ρωτήθηκε επ’ αυτού και χρησιμοποίησε ως άλλοθι τον Γιάννη, οπότε ο αποψινός αγώνας παράγει άλλη μια ίντριγκα.

Κλείνω εδώ την παρένθεση με τον Σίμονς και επιστρέφω στον Αντετοκούνμπο και στον Ντουράντ, καθόσον υπάρχουν μπόλικες ιστορίες που ενώνουν και χωρίζουν.

Η προφητεία του Ντουράντ

Βουλωμένο γράμμα, λοιπόν, διάβαζε ο Κέβιν Ντουράντ όταν έκανε την προφητεία που πήρε σάρκα και οστά με πανηγυρικό τρόπο.

Το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου του μακρινού 2014 ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ κατάλαβε πως εκείνο το συνεσταλμένο αγόρι που βρισκόταν απέναντι του θα γινόταν κακός μπελάς του ιδίου και ολάκερης της λίγκας!

Για τις παρτίδες του «Greek Freak» και του «Durantula» οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στη βραδιά που οι δυο τους βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω στην Chesapeake Energy Arena της Οκλαχόμα Σίτι…

Δυο μήνες νωρίτερα στο πρώτο αντάμωμα τους στο Ηarris Bradley Center του Μιλγουόκι, ο Γιαννάκης είχε περάσει απαρατήρητος.

Η διπλή κολούμπρα του Γιάννη

Μικρός και τριανταφυλλένιος τότε, στο ένατο ματς της σεζόν (Μπακς-Θάντερ 79-92) ο Αντετοκούνμπο είχε μείνει στα ρηχά με δυο πόντους (1/3 σουτ), πέντε ριμπάουντ και μια ασίστ σε 15 λεπτά, ενώ ο KD αντιπαρέβαλε 24 πόντους, πέντε ριμπάουντ, δυο ασίστ και ένα κλέψιμο.

Στις 11 Ιανουαρίου στην Οκλαχόμα Σίτι (Θάντερ- Μπακς 101-85) ο Ντουράντ είχε μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά (33 πόντοι, 10 ριμπάουντ, επτά ασίστ, μια τάπα),, αλλά και ο μορφονιός από τα Σεπόλια δεν ήταν δα και του πεταματού!

Στα 38 λεπτά που τον άφησε πάνω στο παρκέ ο Λάρι Ντρου, ο Γιάννης παρήγαγε 13 πόντους (5/9δ., 0/3τρ., 3/4β.), 11 ριμπάουντ, πέντε ασίστ, δυο κλεψίματα και δυο τάπες προσπαθώντας κιόλας να καταπολεμήσει την… κολούμπρα που έπαθε επειδή θα αντιμετώπιζε το ίνδαλμα του.

Λίγα λεπτά αργότερα θα ξαναπάθαινε κολούμπρα με τα σχόλια του μετέπειτα MVP της σεζόν για την πάρτη του!

Ο «Durantula» δεν εφείσθη κομπλιμέντων για τον νεοσσό των Μπακς και μάλιστα τα εξέφρασε όχι μονάχα κατ’ ιδίαν, αλλά και δημοσίως…

“Θα πήγαινα μαζί του στον πόλεμο”

Έπαιξε πολύ σκληρά και θυσίασε το κορμί του για την ομάδα του. Θα αποκομίζει συνεχώς εμπειρίες και θα γίνεται ολοένα και καλύτερος. Το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση της καριέρας του είναι να παίζει βασικός και να του δίνουν χρόνο συμμετοχής. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα είναι πολύ απολαυστικό να τον βλέπεις και ομολογώ ότι με έναν τέτοιο τύπο θα πήγαινα ανά πάσα στιγμή σε έναν πόλεμο“!

Κρύβε λόγια ρε Κέβιν, μην τα μαρτυράς όλα και μάλιστα χωρίς ξύλο!

Όταν ο Γιάννης κλήθηκε να σχολιάσει τα εγκώμια που του επιδαψίλευσε ο Ντουράντ, ένιωσε σκλαβωμένος. «Είμαι ενθουσιασμένος που έπαιξα απέναντι του. Νομίζω ότι είναι ο πιο δύσκολος παίκτης για να τον μαρκάρει κάποιος σε όλο το ΝΒΑ. Εχει ύψος 2.10, είναι εκρηκτικός,. μπορεί να σουτάρει, να ντριμπλάρει, να κάνει τα πάντα».

Από τότε ξαναβρέθηκαν πολλές φορές αντίπαλοι, είτε στη λίγκα (ο Γιάννης πάντα με τους Μπακς και ο Ντουράντ με τους Θάντερ, τους Γουόριορς και τους Νετς), είτε στα All Star Games…

Εδώ ήρθαμε, που λέγαμε παλιά και στο σινεμά…

Το ραντεβού στη Νέα Ορλεάνη

Εγώ, λοιπόν, δεν ήμουν παρών στα πρώτα συναπαντήματα τους στη σεζόν 2013-14, αλλά έναν μήνα μετά την αποκάλυψη του Γιάννη, ενώπιον του Ντουράντ, τους συνάντησα και τους φωτογράφισα μαζί στον διάδρομο έξω από τα αποδυτήρια του Smoothie King Center της Νέας Ορλεάνης.

Τύχη αγαθή με καθοδήγησε το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου στο περιθώριο του All Star Game, στο οποίο ο Ντουράντ συμμετείχε κανονικά, ενώ ο Αντετοκούνμπο έλαβε μέρος στον αγώνα των Rising Stars Challenge.

Εκεί που ο Γιάννης περιφερόταν αμήχανος, ντροπαλός και περιστοιχισμένος από τους γονείς του, τον συχωρεμένο τον Τσαρλς και τη Βέρα, τον Κώστα και τον Αλεξ (καθόσον ο Θανάσης αγωνιζόταν τότε στη G-League με την ομάδα του Ντελαγουέαρ), αίφνης έσκασε μύτη ο Ντουράντ.

Με όσο θράσος μπορούσα να έχω εκείνη τη στιγμή και μάλιστα σε ξένο έδαφος, παρακάλεσα τον φόργουορντ των Θάντερ να σταθεί δίπλα στην οικογένεια και να ποζάρει για μια φωτογραφία…

Φοβήθηκα ότι θα φάω χυλόπιτα, αλλά ο KD αποδείχθηκε πολύ καταδεκτικός και αφότου βγήκε το… πουλάκι (που λέγαμε παλιά στις φωτογραφίσεις) απαθανάτισα ένα ενσταντανέ το οποίο απέκτησε μουσειακή σημασία!

Οι 85 πόντοι σε 48 ώρες

To θυμήθηκα τον Μάιο του 2021 όταν ο Γιάννης παραποίησε το παλιό ανέκδοτο με το πόσα ελεφαντάκια χωράνε σε ένα Volkswagen…

Εν προκειμένω, πόσους πόντους προκάνει να βάλει ένας παίκτης μέσα σε 48 ώρες, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο;

O Γιάννης έβαλε 85!

Στις 2 Μαΐου (Μπακς-Νετς 117-114) σκόραρε 49 και στις 4 Μάιου (Μπακς-Νετς 124-118) έκανε εκπτώσεις και έβαλε μόνο 36!

Στο πρώτο από αυτά τα δυο ματς ο Ντουράντ αντιπαρέβαλε 42 και στο δεύτερο 32, έξι λιγότερους από τον Ιρβινγκ (38), απόντος του Χάρντεν.

Ο Ντουράντ πήρε την εκδίκηση του στον πέμπτο ημιτελικό της 15ης Ιουνίου του 2021 βγάζοντας το δικό του 49άρι και μάλιστα σε 48 λεπτά και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται…

Η ιστορία απλώς συνεχίζεται!

Ο κορυφαίος stopper

Παρά το γεγονός ότι ο Ντουράντ δεν έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα απέναντι στους Μπακς, ο Γιάννης θεωρείται ως ο κορυφαίος stopper του KD από τη στιγμή που εμφανίσθηκε στη λίγκα.

Αυτό το επισήμανε μεσούντων των ημιτελικών της Ανατολής, ο Κερκ Γκόλντσμπερι σε ένα αναλυτικό άρθρο του στο ESPN το οποίο τεκμηρίωσε επί τη βάσει των αριθμών: ο Αντετοκούνμπο έχει κρατήσει τον Ντουράντ σε χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας απ’ ό,τι (δεν) το κατάφεραν ο Τρέβορ Αρίζα, ο Γουέσλι Τζόνσον, ο Τoρίν Πρινς, ο Άντονι Ντέιβις, ο Ντάνι Γκριν, ο Πολ Τζορτζ, ο Τόνι Άλεν, ο Ρούντι Γκέι και ο Τζρου Χόλιντεϊ.

Σύμφωνα με αυτή την εμπεριστατωμένη έρευνα οι πιο αναποτελεσματικοί στην άμυνα απέναντι στον Ντουράντ υπήρξαν ο Αλ-Φαρούκ Αμίνου, ο Γκόρντον Χέιγουορντ, ο Ντάντε Κάνινγχαμ, ο ΝτιΆντρε Τζόρνταν και ο Τρίσταν Τόμπσον, απέναντι στον οποίο ο 34χρονος φόργουορντ σουτάρει με το… εξωφρενικό ποσοστό 70%!

Ο Γιάννης φώναζε “Ντουράααντ”

Την εποχή που όλοι έβλεπαν στον Γιάννη μια καινούργια εκδοχή του Κέβιν Γκαρνέτ, ο Γιάννης δήλωνε θαυμαστής του Ντουράντ και μάλιστα, όντας μικρός στα Σεπόλια, φώναζε το όνομα του κάθε φορά που σούταρε μετά από σταυρωτή ντρίμπλα στο γήπεδο και προσπαθούσε να αντιγράψει τις κάθε λογής κινήσεις του.

Τον Δεκέμβριο του 2020 σε μια συνέντευξη του στην Cosmote TV είπε τιμίως και ειλικρινώς ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παίξει δίπλα του, έστω και με δεύτερο ρόλο!

Τότε πολλοί τον κατηγόρησαν για δήθεν έλλειμμα αυτοπεποίθησης και ηγετικής προσωπικότητας, αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ο Γιάννης με τον Ντουράντ, ο Χολιντέι με τον Ιρβινγκ και οι Μπακς με τους Νετς ξανανταμώνουν απόψε σε ένα ντέρμπι στο οποίο θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι!

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This