Επιλογή Σελίδας


Ακόμα και στα 35 του χρόνια, ο Novak Djokovic δείχνει αδιανόητος στα μεγάλα παιχνίδια, κάτι που απέδειξε και στον σημερινό τελικό της Αστάνα.

Κάνοντας ένα τρομερό παιχνίδι, με ελάχιστα λάθη και χωρίς να αφήσει σχεδόν κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλό του, ο Nole επιβλήθηκε του Τσιτσιπά με 6-3, 6-4 σε 75 μόλις λεπτά και κατέκτησε τον 90ό τίτλο της καριέρας του.

Ο κάτοχος 21 Grand Slams τίτλων έφτασε τις 9 διαδοχικές νίκες στις 2 τελευταίες εβδομάδεςς, ενώ αυτός ήταν ο 3ος συνεχόμενος τίτλος του, αφού πριν τους back-to-back τίτλους σε Τελ Αβίβ και Αστάνα είχε κατακτήσει και το Wimbledon, πριν από 3 μήνες. Γενικά στη φετινή χρονιά έφτασε τους 4 τίτλους ο Σέρβος, που είχε κατακτήσει και το Masters της Ρώμης, κερδίζοντας και εκεί τον Τσιτσιπά στον τελικό.

Να σημειωθεί πως ο Djokovic έγινε μόλις ο 5ος τενίστας στην ιστορία της open era που φτάνει το ορόσημο των 90 τίτλων, μετά από τους Jimmy Connors (109), Roger Federer (103), Ivan Lendl (94) και Rafael Nadal (92), ενώ αν συνεχίσει σ’ αυτό τον ρυθμό είναι πολύ πιθανό να καταφέρει και αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο Federer, να απειλήσει το “στοιχειωμένο” ρεκόρ του Connors.

Ο Djokovic ήταν πραγματικά φανταστικός σήμερα και έχασε μόλις 7 πόντους από τη γραμμή του σερβίς σε ολόκληρο τον τελικό, χωρίς να κινδυνέψει με break point. Στα πρώτα του σερβίς κέρδισε τους 33 από τους 38 πόντους, ενώ στα δεύτερα σερβίς κέρδισε το 80% των πόντων του (8/10), σε ένα ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακό στατιστικό!

Κι αυτά ενώ ο Στέφανος ξεκίνησε αρκετά καλά το παιχνίδι και απείλησε τον Σέρβο στο 3ο κιόλας game, όταν ήταν μπροστά με 1-1, 0-30. Ο Djokovic ανταποκρίθηκε με 4 συνεχόμενους πόντους για να υπερασπιστεί το σερβίς του και έκτοτε έχασε μόλις έναν πόντο στο σερβίς του για το υπόλοιπο του 1ου σετ, κάνοντας το break που του το χάρισε στο 8ο game (5-3).

Στο 2ο σετ ο Djokovic είχε 2 break points από το 3ο game και τελικά έκανε το break στο 5ο game, για να περάσει μπροστά με 3-2. Ανενόχλητος διατήρησε το προβάδισμά του και έφτασε στο 5-4, 40-15, σε διπλό championship point δηλαδή, έχοντας χάσει μόλις 2 πόντους σε όλα τα service games του μετά το break!

Ο Τσιτσιπάς πάλεψε και δεν σήκωσε λευκή πετσέτα, καταφέρνοντας να επιστρέψει στο game και να ισοφαρίσει σε 40-40, όμως ο Djokovic για μια ακόμα ήταν τρομερός υπό πίεση, έβγαλε ένα μεγάλο backhand πάνω στην baseline για το 3ο championship point και με λάθος του Στέφανου έφτασε στο 6-4, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβό του σε 1 ώρα και 15 λεπτά αγώνα.

Με εξαίρεση το Laver Cup, που είναι τουρνουά επίδειξης αλλά καταμετράται στα ρεκόρ νικών των παικτών στο tour, ο Djokovic μετράει 16 νίκες στις τελευταίες 16 αναμετρήσεις του, καθώς και 25 νίκες στις τελευταίες 26 αναμετρήσεις του, έχοντας χάσει μόνο από τον Rafael Nadal στο Roland Garros!

Ο πολύ εντυπωσιακός Σέρβος πρωταθλητής, προκρίθηκε επίσης και μαθηματικά στο ATP Finals του Τορίνο. Ως πρωταθλητής σε Grand Slam, αρκούσε να τερματίσει στο Top 20 του Race για να πάρει την πρόκριση ο Nole, ο οποίος θα είναι στο Νο.10 από τη Δευτέρα.

Ο Τσιτσιπάς, που είναι ένας από τους 4 παίκτες που έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκρισή τους στο ATP Finals (μαζί με τους Carlos Alcaraz, Rafael Nadal και Casper Ruud), δεν κατάφερε να βάλει τέλος στο αρνητικό σερί που έχει σε τελικούς σε διοργανώσεις ATP 500, καθώς αυτή ήταν η 9η ήττα του σε ισάριθμους τελικούς στην κατηγορία (0-9).

Συνολικά ο 24χρονος Έλληνας τενίστας έπαιξε στον 24ο τελικό της καριέρας του, αλλά έμεινε στους 9 τίτλους (9-14 σε τελικούς). Στη φετινή σεζόν ήταν ο 6ος τελικός του, μετά τις νίκες του στο Masters του Monte-Carlo και στο 250άρι της Μαγιόρκα και τις ήττες του στα Masters της Ρώμης και του Σινσινάτι, καθώς και στο 500άρι του Ρότερνταμ.

Από αυτά που θα μείνουν στον Στέφανο γι’ αυτή την εβδομάδα στην Αστάνα, είναι το γεγονός πως ξεπέρασε τον Alcaraz και πλέον έχει τις περισσότερες νίκες στο tour γι’ αυτή τη σεζόν με 53, καθώς και η επιστροφή του στο Top 5, αφού αύριο θα ξεπεράσει ξανά τον Alexander Zverev και θα ανεβεί στο Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης.

Πηγή: Tennisnews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This