Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Ναι, αλήθεια είναι ότι για τη σωστή αξιολόγηση των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων οποιασδήποτε ομάδας η υπομονή αποτελεί τη μεγαλύτερη αρετή!

Είναι επίσης αλήθεια ότι η ιστορία μας έχει εκθέσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν όποτε βιαστήκαμε να βαφτίσουμε έναν ποδοσφαιριστή είτε «μεταγραφάρα», είτε «παλτό» από τις πρώτες του εμφανίσεις, ή ακόμη και τους πρώτους μήνες προσαρμογής σε ένα ολοκληρωτικά νέο περιβάλλον.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί υπάρχει και η άλλη που από το βράδυ της Πέμπτης φέρει την προσωπογραφία του Ίν Μπέομ Χουάνγκ, του Κορεάτη που βάλθηκε σε κάτι περισσότερο από μία ώρα να… κάψει «ερυθρόλευκες» καρδιές.

O Χουάνγκ δείχνει το δρόμο για τις μεταγραφές που χρειάζεται ο Ολυμπιακός

Γιατί καμιά φορά αρκεί η παρουσία ενός ποδοσφαιριστή να σου ανοίξει τα μάτια και να δεις τι χρειάζεσαι για να επανέλθεις σε μια στοιχειώδη ποδοσφαιρική κανονικότητα. Να αρχίσεις να ξεδιπλώνεις ξανά στο χορτάρι στοιχεία που μοιάζουν αυτονόητα για οποιαδήποτε ανταγωνιστική ομάδα: Ταχύτητα, δημιουργία, γρήγορη μετάβαση από τη μια περιοχή στην άλλη, κίνηση με ή χωρίς την μπάλα…

Ο Χουάνγκ, λοιπόν, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Εκεί βρίσκεται η απάντηση στον αγωνιστικό γρίφο των πρωταθλητών που έμοιαζε άλυτος εδώ και πολλούς μήνες.

Δεν χρειάζεται δεκάδες προσθήκες ακόμη ο πρωταθλητής: Τρεις άντε τέσσερις χρειάζεται… αλλά να είναι όλες επιπέδου Χουάνγκ. Παίκτες, δηλαδή, που θα μπουν στην «ερυθρόλευκη» ενδεκάδα και θα της δώσουν άμεσα άλλο χρώμα, άλλη ποδοσφαιρική διάσταση.

Το ζητούμενο είναι σε ποιες θέσεις χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση ο Ολυμπιακός. Αυτή, μάλιστα, είναι μια μεγάλη κουβέντα, που απ’ ότι διαπιστώνω και στις συζητήσεις των φίλων των πρωταθλητών στα forums και το διαδίκτυο, προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές απόψεις. Να βάλουμε κάτω τα δεδομένα;

Το απαραίτητο «δεκάρι»

Η πρώτη και βασική ανάγκη των «ερυθρόλευκων» εστιάζεται στη θέση «10». Μπορεί ο Χουάνγκ να σήκωσε με απόλυτη επιτυχία το βάρος του δημιουργού στη Λευκωσία, ωστόσο ο Κορεάτης θα είναι πολύ πιο παραγωγικός και αποδοτικός για τον Κορμπεράν αγωνιζόμενος στη φυσική του θέση, το «8».

Είναι τέτοια τα στοιχεία που διαθέτει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής που θα είναι έγκλημα να μην αξιοποιηθούν σε όλες τους τις διαστάσεις, τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά. Τοποθετώντας δίπλα του ένα γνήσιο σύγχρονο «δεκάρι» υψηλής ποιότητας, ο Ολυμπιακός θα μπορεί να παράγει το επιθετικό ποδόσφαιρο που θέλουν τόσο ο Κορμπεράν, όσο και οι φίλοι του αναβαθμίζοντας σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα της μεσαίας του γραμμής.

Με τον Κούντε να ανεβαίνει διαρκώς, τον Εμβιλά «ακλόνητο» σε θέση αμυντικού μέσου, τον Ζινκερνάγκελ εναλλακτική λύση στο ρόλο πίσω από την επιθετική τριπλέτα και τον Μπουχαλάκη επιλογή πολυτελείας, ο Ολυμπιακός θα είναι γεμάτος στα χαφ του.

Εξτρέμ με γκολ

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Κόνραντ Ντε λα Φουέντε εξελιχτεί σε νέα περίπτωση Ποντένσε. Ούτε, φυσικά, μπορώ να προβλέψω ότι ο Γκάρι Ροντρίγκες θα σταματήσει να εμφανίζει διαρκώς προβλήματα τραυματισμών (για να είμαι ειλικρινής, μάλλον το αντίθετο θα εκτιμούσα ότι θα συμβαίνει).

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο «δεκάρι»… επιπέδου Χουάνγκ, γιατί ο Κορεάτης θα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στη φυσική του θέση, αυτή του «οκταριού»

Ο… δεύτερος Χουάνγκ που θα πιάσει λιμάνι πρέπει να είναι εξτρέμ με γκολ. Να μπορεί να αξιοποιήσει τη δημιουργία των μέσων και να προσφέρει πολύτιμο «μαξιλαράκι ασφαλείας» στον φορ που θα αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης.

Ένα εξτρέμ υψηλής ποιότητας χρειάζεται ακόμη ο Ολυμπιακός, αλλά στο βιογραφικό του θα πρέπει να κουβαλάει διψήφιο αριθμό συμμετοχής σε γκολ (γκολ ή ασίστ) στην καριέρα του. Θα πρέπει δηλαδή να είναι παίκτης που θα μπορεί να συμβάλλει σε τουλάχιστον 15-20 γκολ της σεζόν είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας.

Στόπερ… επειγόντως

Θεωρητικά ο Ολυμπιακός μοιάζει «γεμάτος» στις θέσεις των στόπερ. Φοβάμαι, όμως, ότι στο κέντρο της άμυνάς του είναι συγκεντρωμένες όλες οι… ασπιρίνες που θα χρειαστεί ο Κορμπεράν για να καταπολεμήσει το μεγαλύτερο πονοκέφαλό του που δεν είναι άλλος από την ευκολία που χαρίζουν οι Πειραιώτες γκολ στους αντιπάλους τους.

Θέλετε γιατί Μανωλάς και Παπασταθόπουλος δεν έχουν στοιχεία που τους χαρακτήριζαν τα προηγούμενα χρόνια στον υπέρμετρο βαθμό που τους είχαν καθιερώσει στη λίστα των κορυφαίων στόπερ της Ευρώπης;

Θέλετε γιατί Σισέ και Μπα εξακολουθούν να είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο; Ο Ολυμπιακός «καίγεται» για την απόκτηση ενός… Χουάνγκ και στην άμυνά του και όποιος παίκτες έρθει στο λιμάνι, θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο αγαπημένο 3-4-3 του Κορμπεράν που έχει στο μυαλό του να εφαρμόσει ο Ισπανός και στον Ολυμπιακό.

Τα δεδομένα για τις άλλες θέσεις… που σηκώνουν συζήτηση και το «βαρόμετρο» Ελ Αραμπί

Οι παραπάνω ανάγκες, συνιστούν στα δικά μου μάτια τις τρεις βασικές μεταγραφικές ανάγκες των «ερυθρόλευκων» για τις επόμενες εβδομάδες.  Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ενστάσεις του κόσμου για το ρόστερ;

Τερματοφύλακας: Αν βρει καλύτερο του Βατσλίκ στην αγορά μέσα Αυγούστου, ναι να τον φέρει. Δεν είναι εύκολο, αλλά αν ήμουν στη θέση του Ολυμπιακού θα τη… σκάναρα προσεκτικά την αγορά. Ο Τσέχος δεν είναι καλά φέτος, αλλά δε νομίζω ότι η αγορά τερματοφύλακα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Καλοδεχούμενο… μπόνους θα είναι!

Ακραία μπακ: Έχοντας αποκτήσει ήδη τρεις καινούργιους ακραίους οπισθοφύλακες, θα ήταν… ακραίο να ζητήσει κάποιος και τέταρτο. Εκτός αν ο Κορμπεράν κρίνει ότι στο 3-4-3 κάποιο από τα μπακ που βρήκε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη δεν διαθέτει τα στοιχεία για να εξυπηρετήσει το πλάνο του. Τότε η συζήτηση αλλάζει…

Σέντερ φορ: Εδώ σε θέλω μάστορα… Ή καλύτερα εδώ σε θέλω Γιουσέφ! Η εικόνα του Ελ Αραμπί στην Κύπρο ομολογουμένως… τρόμαξε! Το ερώτημα είναι αν η εικόνα του Μαροκινού οφείλεται απλά στη φθορά του χρόνου, ή αν πρόκειται για κάποιο παρωδικό φαινόμενο.

Ο άνθρωπος που πρέπει να αξιολογήσει τα δεδομένα είναι ο ίδιος ο Κορμπεράν. Αν ο Ελ Αραμπί δεν μπορεί να είναι ο επιθετικός που ξέραμε την πρώτη του διετία και συνεχίσει φέτος να έχει την πτωτική τάση της περσινής σεζόν, τότε αυτομάτως η απόκτηση σέντερ φορ για τον Ολυμπιακό αποκτά την ίδια σημασία με αυτή των μεταγραφών ενός στόπερ, ενός δεκαριού και ενός εξτρέμ.

Γιατί ο Χασάν και ο Αμπουμπακάρ αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές στα χέρια οποιουδήποτε προπονητή, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι σε θέση να αποτελέσουν τα πρώτα βιολιά της επίθεσης του Ολυμπιακού.

Πηγή: Sportday

Pin It on Pinterest

Shares
Share This