Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Τι θα αγοράσει ο Παναθηναϊκός εφόσον βγάλει άκρη με την Sharjah FC και κάνει δικό του τον Μπερνάρντ; Στα 30 του, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έχει αφήσει πίσω του μια σεζόν κατά της οποίας την διάρκεια αγωνιζόταν κυρίως ως αριστερός εξτρέμ. Ο ρόλος του στο αγωνιστικό μοντέλο της ομάδας του ήταν να δίνει πλάτος στις επιθέσεις παίζοντας “στη γραμμή” και να επιδιώκει να αξιοποιήσει τους επιθετικούς με τις σέντρες του ή με τις κάθετες πάσες όταν έκλεινε προς τον κεντρικό άξονα ή με τις πάσες για σουτ εκτός περιοχής που έκανε στους κεντρικούς μέσους. Ο Μπερνάρντ είχε αναλάβει την ευθύνη για τις εκτελέσεις στις στατικές φάσεις, για να αξιοποιεί τα χτυπήματα με το δεξί του πόδι άλλοτε για να σεντράρει και άλλοτε για να εκτελέσει απευθείας – στην περίπτωση ενός φάουλ από καλή θέση.

Ο Μπερνάρντ μετείχε πολύ στη φάση της άμυνας, δηλαδή ήταν ενεργητικός και γινόταν επιθετικός προς τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς, με συνέπεια να πετύχει γκολ ακόμη και με αυτό τον τρόπο. Δεν ήταν “δεκάρι”, αλλά ήταν κάποιος που έπαιρνε ευθύνες για να φτάσει επιθέσεις στο τελικό στάδιο και να επιλέξει την τελική πάσα ή την εκτέλεση. Το παιχνίδι του, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι έπαιζε στα Εμιράτα, δεν έδειχνε αλλοιωμένο συγκριτικά με αυτό που παρουσίαζε στον καιρό του στην Σαχτάρ ή στις καλές στιγμές του στην Εβερτον. Για το ύψος και την σωματοδομή του, ήταν πέρσι ένας αρκετά αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής στις μονομαχίες – επιθετικές και αμυντικές. Και ένας αρκετά απειλητικός παίκτης, που “πατούσε” συχνά την αντίπαλη μεγάλη περιοχή.

Κοιτάζοντας το παιχνίδι του με την Sharjah FC ο παρατηρητής βλέπει έναν εξτρέμ ικανό να αναβαθμίσει το επιθετικό μέρος του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού είτε αριστερά, με το “ανάποδο πόδι” είτε από την δεξιά πτέρυγα. Αν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει την ιδέα να τον φέρει πίσω από τον κεντρικό επιθετικό, θα το κάνει για να αξιοποιήσει τις κινήσεις του χωρίς την μπάλα αλλά και την ικανότητά του να παίξει κάθετα με μια πάσα που διασπά τις αμυντικές γραμμές του αντιπάλου και αξιοποιεί την κίνηση ενός επιθετικού στον χώρο. Είχε τέτοιες στιγμές στην διάρκεια της περσινής σεζόν όταν αγωνίστηκε ως κεντρικός μέσος ή επιθετικός χαφ.

Είτε τον έχει στο μυαλό του ως επιθετικό χάφ είτε ως εξτρέμ, είτε τον θέλει για να αλλάζει ρόλους κατά την διάρκεια ενός αγώνα με τους Παλάσιος, Αϊτόρ, Βέρμπιτς, ο Γιοβάνοβιτς θα έχει προσθέσει στο ρόστερ του έναν μεσοεπιθετικό με πολλά καλά στοιχεία και σημαντική εμπειρία. Κοντά σε αυτά, θα έχει προσθέσει έναν παίκτη με την προσωπικότητα κάποιου που έχει κατακτήσει τίτλους και έχει παίξει με τη Βραζιλία σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, φτάνεις εύκολα μπροστά στην διαπίστωση ότι ο Παναθηναϊκός θα ενισχύσει και τον χαρακτήρα του στην προσπάθεια που κάνει για να δημιουργήσει μια ομάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη – και όχι μόνο την προσδοκία – να κάνει πρωταθλητισμό.

Ένας εξτρέμ που έδινε κατά μέσο όρο περισσότερες από 2 shot assists, έκανε 2 σέντρες, και είχε 0.22 γκολ και 0.16 assists ανά παιχνίδι κατά τη διάρκεια της περσινήςε σεζόν, και έχει την εμπειρία και την προσωπικότητα ενός ποδοσφαιριστή που έπαιξε στην Βραζιλία, την Premier League και την Σαχτάρ είναι προφανώς ένας ποδοσφαιριστής που θα κάνει τον προπονητή του Παναθηναϊκού να νιώθει πιο σίγουρος για το επιθετικό μέρος του παιχνιδιού της ομάδας του. Με όσα καταλαβαίνει κανείς από τον “περσινό” Μπερνάρντ δεν φτάνει εύκολα σε συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι έτοιμος να γίνει το “δεκάρι” του Παναθηναϊκού, αλλά δεδομένου ότι στον ίδιο αρέσει αυτός ο ρόλος με την πάροδο του χρόνου, όταν θα έχει γνωρίσει τις αρχές και τις ιδέες του προπονητή και το παιχνίδι των συμπαικτών ενδεχομένως να εξελιχθεί σε αυτό.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This