Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Μπουρλάκη

Το τουρνουά AEGEAN ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ δεν είναι απλώς μια διοργάνωση μπάσκετ όπου συναντιούνται Εθνικές ομάδες υψηλού επιπέδου και αποτελεί το καλύτερο «ορεκτικό» πριν από μεγάλες διοργανώσεις.

Είναι θεσμός ετών και από το 1986 που ξεκίνησε ως σήμερα που συνεχίζεται (και θα συνεχιστεί) αποτελεί σημαντικό μέρος (θα λέγαμε «τελικό στάδιο») της προετοιμασίας της «επίσημης αγαπημένης» όλων των Ελλήνων.

Βεβαίως υπάρχει πάντα το ζήτημα της εξέλιξης καθώς πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την AEGEAN, ανακοίνωσε και το νέο όνομα του τουρνουά! Άλλωστε σε μια διοργάνωση που αποτελεί θεσμό ετών κι εκφράζει το τεράστιο ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου με πρωταγωνίστρια φυσικά την Εθνική μας ομάδα δε θα μπορούσε παρά να ταυτιστεί με τον εθνικό μας αερομεταφορέα.

Τα «φτερά» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, θα ανοίξουν λοιπόν στο AEGEAN ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ όπου και θα δώσει τα τελευταία της δυνατά φιλικά πριν από τις υποχρεώσεις για την β’ προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 αλλά και το Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Γεωργίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά στα ιστορικά στοιχεία, θα είναι η 31η διοργάνωση AEGEAN ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ από το 1986 και μετά. Δεν έχει διεξαχθεί μόνο το 1991, το 2012, το 2014 και το 2016 ενώ για 19η φορά θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Άλλες 9 έχει διεξαχθεί στο ΣΕΦ και τρεις στο κλειστό της Γλυφάδας.

Στην πρώτη διοργάνωση, το 1986, φιλοξενήθηκαν από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα η Γιουγκοσλαβία (ήταν 1η), η Ιταλία (2η) και η Ολλανδία (4η). Στη χώρα μας έχουν έρθει οι μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ για το τουρνουά, αλλά και από άλλες ηπείρους (Αργεντινή, Βραζιλία για παράδειγμα) αλλά και πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ. Όπως για παράδειγμα το φημισμένο Ντιουκ (1988), Επίλεκτοι από το NCAA, το Μπρίγκαμ Γιανγκ. Επίσης έχουν έρθει αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα απ’ όλες τις ηπείρους πλην της Αφρικής.

Η Εθνική Ελλάδας είναι η απόλυτη κυρίαρχος με 17 πρωτιές ενώ η πρώην Γιουγκοσλαβία έχει τέσσερις, η Ιταλία τρεις, η Σερβία δύο ενώ από μια φορά κατέκτησαν το τουρνουά η Λιθουανία, η Αργεντινή, οι «Επίλεκτοι Σερβίας» και η Γεωργία.

Μάλιστα η Σερβία νίκησε στις τελευταίες δύο διοργανώσεις διαδεχόμενη την πρωτιά της Γεωργίας (2017). Η Εθνική Ελλάδας έχει να κατακτήσει την πρώτη θέση στο AEGEAN ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ από το 2015.

Ο Αντώνης Φώτσης είναι ο αθλητής που έχει κατακτήσει τα περισσότερα βραβεία MVP στο τουρνουά και συγκεκριμένα τρία, το 2002, το 2008 και το 2011. Από δύο φορές έχουν πάρει το βραβείο ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Νίκος Χατζηβρέττας και από μία φορά οι Γιώργος Σιγάλας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Γκρέγκορ Φούτσκα, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης και Νίκος Ζήσης.

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This