Επιλογή Σελίδας

Υψηλές προσδοκίες επιστροφής στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τεκμηριωμένη αξιοποίηση των αγωνιστικών δυνατοτήτων και της μεγαλύτερης δυνατής πληρότητας, πορεία με σταθερό βηματισμό και θωρακισμένη ψυχολογία που θα ξεπερνά άμεσα κάθε νίκη ή ήττα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Αυτό είναι το τρίπτυχο που υποστηρίζει η Εθνική Ανδρών, ενόψει της συμμετοχής της στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2002 (1-18/9), καθώς και των δυο σημαντικότατων προκριματικών αγώνων που θα δώσει στο πρώτο «παράθυρο» του δεύτερου γύρου του Παγκοσμίου κυπέλλου 2023, με αντιπάλους την Σερβία (25/8, Βελιγράδι) και το Βέλγιο (28/8, ΟΑΚΑ).

Η Εθνική ομάδα έχει, ήδη, διανύσει την μισή απόσταση της προετοιμασίας, έχοντας δώσει τα δυο δυνατά φιλικά παιχνίδια με την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2019, Ισπανία και είναι έτοιμη για να παίξει τα τρία τελευταία δοκιμαστικά τεστ, στα ισάριθμα παιχνίδια του ετήσιου τουρνουά «Ακρόπολις» (17-19/8, ΟΑΚΑ), ενώπιον των Ελλήνων φιλάθλων.

Η τελευταία ευχή για «καλή τύχη» στην διεκδίκηση μίας μεγάλης διάκρισης στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, θα γίνει στον προκριματικό αγώνα με τους Βέλγους.

Ως διοικητικός υπεύθυνος όλων των Εθνικών ομάδων, ο Δήμος Ντικούδης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να μιλήσει στο webmagazine της ΕΟΚ για την νέα πρόκληση που έχει η «επίσημη αγαπημένη» στο επικείμενο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, πέντε χρόνια μετά την συμμετοχή της στην τελευταία διοργάνωση του 2017, τον ολικό επανασχεδιασμό που έχει γίνει, τον νέο προπονητή, Δημήτρη Ιτούδη που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, την αμέτρητη εθνική διάθεση όλων των διεθνών παικτών που λαμβάνουν μέρος στην προετοιμασία και στην «συστράτευση» τους να ανέβει το ελληνικό μπάσκετ σε θέση που αξίζει να έχει στον ευρωπαϊκό «χάρτη» του αθλήματος. Ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2005 και δευτεραθλητής κόσμου, το 2006, Δήμος Ντικούδης, τονίζει ότι οι ευθύνες και το καθήκον της διοίκησης της ΕΟΚ, του προέδρου της, Βαγγέλη Λιόλιου και του ιδίου, είχαν τριπλή στόχευση. Την οριστικοποίηση της συνεργασίας με τον Δημήτρη Ιτούδη, την θετική ανταπόκριση διάθεσης για συμμετοχή όλων των παικτών, προεξέχοντος του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της διευθέτησης ακόμα και της τελευταίας λεπτομέρειας στην οργάνωση της προετοιμασίας, ώστε η Εθνική, όπως και έγινε, να έμπαινε στο γήπεδο για να προετοιμασθεί προσηλωμένη στην διπλή αποστολή που έχει. Πλέον, ο λόγος ανήκει στον Δημήτρη Ιτούδη, τους συνεργάτες του στο επιτελείο και φυσικά στους διεθνείς παίκτες.

Ο Δήμος Ντικούδης λέει για την επιχείρηση ολικής επανοργάνωσης της Εθνικής Ανδρών: «Υπάρχει αισιόδοξο κλίμα στην Εθνική, δικαιολογημένα, τους τελευταίους μήνες και έχει δημιουργηθεί από τον πρώτο γύρο των προκριματικών αγώνων στα “παράθυρα” του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχει γίνει καλή προετοιμασία για όλα τα θέματα που αφορούσαν και αφορούσαν την Εθνική Ανδρών, έως ότου να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες, αν όχι ιδανικές. Η Εθνική Ανδρών ήταν και θα είναι, πάντα, η “βιτρίνα” του ελληνικού μπάσκετ. Και η προσοχή της διοίκησης και όλων όσων περιβάλλουν την ομάδα, είναι η προσοχή και η φροντίδα της ως “κόρη οφθαλμού”».

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Υπήρχε πίστη στο πλάνο, παρά την ήττα στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου και ήρθαν οι τρείς συνεχόμενες νίκες;

«Όντως, στα “παράθυρα”, φτάσαμε στα αποτελέσματα που θέλαμε, παρά το γεγονός ότι η πρεμιέρα μας στο Νιουκάστλ, ήταν αρνητική. Δεν υπήρξε, όμως, πανικός, ούτε αποπροσανατολισμός, αλλά πίστη στο πλάνο μας. Και στο δεύτερο “παράθυρο”, ήρθαν οι δυο νίκες επί της Τουρκίας. Και οι δυο ήταν εξίσου σημαντικές, αν και στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα παιδιά και τα μέλη της αποστολής, ένιωσαν εθνικά υπερήφανοι.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας στην εξωγηπεδική προετοιμασία που έγινε, ήταν να έχουμε την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση όλων των παικτών που κλήθηκαν.

Σε συνδυασμό με την συμφωνία κυρίων που έγινε με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, είχαμε την ενίσχυση της Εθνικής με τους περισσότερους δυνατούς διεθνείς παίκτες στο κρίσιμο “παράθυρο” του Φεβρουαρίου και στα δυο παιχνίδια με την Τουρκία».

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, είχε θέσει από τον προηγούμενο Νοέμβριο, ως πρώτο και αποκλειστικό στόχο την συνεργασία με τον Δημήτρη Ιτούδη. Το «θέλω» της ΕΟΚ και του ιδίου του προπονητή, ήταν τα δυνατότερα στοιχεία για να υπάρξει η αίσια κατάληξη;

«Συμπερασματικά, αυτό που ήθελαν ο πρόεδρος και ο κόουτς, συνέβη. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος και η διοίκηση για την θέση του πρώτου προπονητή και όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί με τις κατάλληλες κινήσεις και την δεδομένη επιθυμία του Δημήτρη Ιτούδη να είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας. Και τα άλλα μέλη του προπονητικού επιτελείου που το στελεχώνουν, το καθιστούν ιδιαίτερα δυνατό. Δόθηκε σημασία και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια για την στελέχωση της Εθνικής ομάδας, ενόψει του δεύτερου γύρου των προκριματικών και του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ που είναι η… μεγάλη “εικόνα” στην οποία έχουμε όλοι εστιάσει την μέριμνα μας».

Ο προπονητής έχει την μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή της φίλαθλης γνώμης και οι φίλοι του μπάσκετ και της Εθνικής έχουν «αγκαλιάσει» όλη την προσπάθεια ανασυγκρότησης, έχοντας ψηλά και το βλέμμα τους. Η Εθνική έχει «εισπράξει» αυτή την αγάπη του κόσμου που δεν έλειψε ποτέ;

«Στο παιχνίδι με την Βρετανία, στη Λάρισα, η Εθνική “αγκαλιάστηκε” από τον κόσμο, ο οποίος αντιλήφθηκε την ενότητα και την ψυχολογική ομοιογένεια και την συνείδηση της ευθύνης που υπάρχει σε όλα τα στελέχη και μέλη της για να πετύχουν στις άμεσες αγωνιστικές προκλήσεις που την περιμένουν».

Το αποτέλεσμα της εξωγηπεδικής προετοιμασίας, έως ότου η Εθνική αρχίσει την αγωνιστική προετοιμασία, την 1η Αυγούστου, ήταν το καλύτερο δυνατό;

«Σαφέστατα, κρίνοντας αντικειμενικά εκ του αποτελέσματος. Ο πρόεδρος μαζί με εμένα έχουμε την διοικητική επίβλεψη. Ο Νίκος Ζήσης έχει αναλάβει τον νευραλγικό ρόλο του τζένεραλ μάνατζερ.

Έχει γίνει μια μεγάλη αναβάθμιση της Εθνικής, με την μέγιστη πληρότητα παικτών και στον πάγκο της.

Η προετοιμασία άρχισε την 1η Αυγούστου και ελπίζω ότι θα έχει θετική κατάληξη, χωρίς απώλειες τραυματισμών που είναι πάντα ένας αστάθμητος παράγοντας στην “ζωή” όλων των αθλητών και των ομάδων. Έχουμε παίξει δυο πολύ δυνατά φιλικά παιχνίδια με την Ισπανία και περιμένουμε στο γήπεδο να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της προεργασίας που έχει γίνει. Χωρίς ανυπομονησία και άγχος. Ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, έχει γίνει. Τώρα, “μιλάνε” οι παίκτες και οι προπονητές. Η ομοσπονδία διαμόρφωσε το περιβάλλον της Εθνικής Ανδρών, ώστε να υπάρχουν και οι υψηλότερες προσδοκίες».

Είμαστε αισιόδοξοι, υπεραισιόδοξοι για την πορεία της Εθνικής; Υπάρχει δικαιολογημένος ενθουσιασμός; Τα προγνωστικά στο ranking της FIBA, προβλέπουν χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική.

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά όχι υπεραισιόδοξοι. Πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας, ψηλά. Η Εθνική Ελλάδας έχει δημιουργήσει ένδοξο παρελθόν και έχει ιστορία, πίσω της. Έχουμε, όμως και παρόν. Χωρίς να χρίζει μεγάλης ανάλυσης, η Εθνική ομάδα έχει ποιότητα, εμπειρία και κλάση καταξιωμένων παικτών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στο ΝΒΑ. Κάθε τουρνουά, όπως το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, έχει ιδιαιτερότητες, το επίπεδο ανταγωνισμού αναμένεται να είναι υψηλό, τουλάχιστον από την παρουσία διεθνών παικτών και στις άλλες ομάδες που έχουν κληθεί να τις ενισχύσουν και υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Η Εθνική Ελλάδας οφείλει να διεκδικήσει κάτι μεγάλο σε αυτή την διοργάνωση. Γιατί, απλά, έχει τα φόντα, τα εχέγγυα και την μεγάλη διάθεση, λόγω και της χρονικής απόστασης από την τελευταία επιτυχία του 2009, να βρει ξανά μία θέση σε αυτό που αποκαλείται ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Υπάρχει άγχος; Μέχρι σε πιο σημείο φτάνει η πίεση από το γεγονός ότι η τελευταία σπουδαία διάκριση… βάθρου ήταν πριν από 13 χρόνια;

«Πάντα υπάρχει πίεση και πρέπει να υπάρχει. Είναι κομμάτι του παιχνιδιού σε ατομικό επίπεδο παικτών, σε ομαδικό και σε προπονητικό. Η πίεση προκαλεί το άγχος, αλλά επιβάλλεται να είναι διαχειρίσιμο από τους ίδιους τους παίκτες που είναι επαγγελματίες, καταξιωμένοι και έχουν την εμπειρία δεκάδων αγώνων με το “πρέπει” της νίκης. Μπάσκετ παίζουν και οι αντίπαλοι. Δεν πρέπει το άγχος να είναι πρόσθετος αντίπαλος και να “λυγίζεις” από αυτό. Το άγχος μπορεί να λειτουργήσει και αντίθετα. Να είναι δημιουργικό».

Στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ θα υπάρχουν NBAers στις περισσότερες Εθνικές ομάδες. Η Εθνική έχει τον πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Μπακς και MVP δυο συνεχόμενων σεζόν. Ο Γιάννης είναι πρωταγωνιστής και καταξιωμένος στο ΝΒΑ. Δεν έχει απλή συμμετοχή αγώνων και σε σύγκριση κορυφαίου επίπεδου Ευρωπαίων παικτών, έχει κάνει την διαφορά με τον τίτλο του 2021.

«Ο Γιάννης είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει στο παιχνίδι της Εθνικής, πολλά προσωπικά στοιχεία και να κάνει την διαφορά. Θα είναι αυτός που θα προσέξουν παρά πολύ, όλες οι αντίπαλες άμυνες. Είναι ο ηγέτης των Μπακς και σε αυτόν στηρίχτηκε η πορεία μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είναι θέμα του προπονητή, των συνεργατών του και φυσικά σε συνεργασία με τον ίδιο τον Γιάννη, να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αξιοποίηση του. Και βέβαια, είναι ο παίκτης που όταν το παιχνίδι είναι στην “κόψη του ξυραφιού”, θα βγει μπροστά. Έχει εξειδικευτεί σε αυτόν τον ρόλο.

Είναι ευλογία για το ελληνικό μπάσκετ να έχει τον Γιάννη και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και για τον ίδιο και για την Εθνική που θα έχει την συμμετοχή του.

Η Εθνική πρέπει να βρει την “χημεία” της γιατί διαθέτει πολλούς, καταξιωμένους παίκτες που είναι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους και έχοντας κατακτήσει σωρεία τίτλων. Πιστεύω ότι το “κράμα” όλων αυτών των παικτών, θα έχει ποιοτικό αποτέλεσμα από μια ισχυρή Εθνική ομάδα».

Αναμένεται μίας υψηλού ανταγωνισμού διοργάνωση, λόγω της προσέλκυσης σπουδαίων παικτών και προσωπικοτήτων στις περισσότερες Εθνικές ομάδες. Συμφωνείς με αυτή την διαγραφόμενη πρόβλεψη;

«Το μπάσκετ εξελίσσεται και πιστεύω ότι γίνεται καλύτερο. Το φετινό ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ θα είναι πολύ καλύτερο από το τελευταίο που έγινε το 2017. Πολλοί Ευρωπαίοι παίκτες έχουν εξελιχθεί στο ΝΒΑ, όπως ο Γιόκιτς, ο Ντόνσιτς που έχουν εντυπωσιακή εξέλιξη. Είναι πρωταγωνιστές στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, όπως αναμένεται να είναι και στις Εθνικές ομάδες τους. Περιμένουμε, λοιπόν, ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορυφαίου επιπέδου.

Εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, υπάρχουν και άλλες Εθνικές ομάδες που έχουν κάνει ένα βήμα μπροστά και είναι ανταγωνιστικές, διαθέτουν καλή “φουρνιά” διεθνών παικτών και δεν θα έχουν απλή συμμετοχή, αλλά στόχους διάκρισης, όπως είναι η Τσεχία και η Λετονία, η Γεωργία που έχουν στόχο να πάρουν υψηλές θέσεις στον “χάρτη” του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Θεωρείς ότι η Εθνική αναζητεί και πάλι την θέση της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με «πυξίδα» προς το βάθρο;

«Πάντα μας υπολόγιζαν όλοι οι αντίπαλοι μας. Και η Εθνική ομάδα επιζητεί τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, γιατί τα πάντα διεκδικούνται και θέλουμε να δείξουμε ότι αξίζουμε να πάμε ψηλότερα, συγκριτικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Πρέπει να έχουμε καλή αρχή στα παιχνίδια του ομίλου, θωρακισμένη ψυχολογία και μέσα στο γήπεδο να “βγαίνει” το δεδομένο “θέλω” και το “μπορώ” μας».

Μπορεί ως σκέψη να αργεί χρονικά, η πνευματική προετοιμασία για τα χιαστί-νοκ άουτ παιχνίδια του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ και μέχρι τότε η Εθνική θα έχει παίξει τους δυο προκριματικούς αγώνες και φυσικά οι πέντε στον 3ο όμιλο του Μιλάνου, αλλά το παρελθόν έχει αποδείξει ότι οι αναμετρήσεις πρόκρισης, ήταν ανυπέρβλητα εμπόδια για διαφορετικούς λόγους, κάθε φορά. Η άποψη σου και συγκριτικά με την εμπειρία που έχεις ως παίκτης για τα παιχνίδια που έχουν επόμενη ημέρα, μόνο για τον νικητή;

«Όντως, η Εθνική έχει κάνει καλές εκκινήσεις και σε προηγούμενες διοργανώσεις, έχει ολοκληρώσει αήττητη τους αγώνες του ομίλου στην πρώτη φάση, αλλά στα νοκ άουτ παιχνίδια των “χιαστί”, δεν κατάφερε να νικήσει και να προχωρήσει ψηλότερα. Έχω βιώσει προσωπικά, αυτή την απογοήτευση της ήττας στο παιχνίδι “χωρίς αύριο” και θα θυμίσω την πορεία της Εθνικής στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ του 2005, όταν προκριθήκαμε στην επόμενη φάση με νίκη στον αγώνα-μπαράζ κόντρα στο Ισραήλ και στη συνέχεια νικήσαμε τη Ρωσία στο δεύτερο ημίχρονο και κάναμε την ιστορική ανατροπή στον ημιτελικό με τους Γάλλους.

Πιστεύεις και παίζεις. Εννοείται ότι δεν παραδίνεσαι ποτέ. Χρειάζεται, όμως και τύχη. Χρειάζεται με την αξία σου να προκαλέσεις το λάθος του αντιπάλου, όταν ειδικά οι αγωνιστικές διαφορές είναι μικρές. Το πρώτο στοιχείο είναι η ικανότητα και η υποστήριξη της. Και αφού γίνεται αυτό, περιορίζεται η επίδραση της τύχης στην εξέλιξη κάθε αγώνα».

Η πληρότητα επιλογών σε όλες τις θέσεις της πεντάδας, προμηνύει και «μάχη» για μια θέση στην τελική 12άδα της ελληνικής αποστολής, εκτός των δεδομένων περιπτώσεων για τους διεθνείς παίκτες που συγκροτούν τον «κορμό» της Εθνικής;

«Εκτιμώ ότι και για την οριστικοποίηση της δωδεκάδας που θα παίξει στα δυο προκριματικά παιχνίδια και στο ΕΥΡΩΜΠAΣΚΕΤ, θα γίνει “μάχη” για κάποιες θέσεις, γιατί υπάρχει πληρότητα αξιών. Είναι, όμως, ένας ευχάριστος “πονοκέφαλος” για κάθε προπονητή αυτές οι αποφάσεις επιλογών, καθώς το πρόβλημα θα ήταν να μην διαθέτουν αρκετούς καλούς παίκτες. Υπάρχουν εν δυνάμει 20 διεθνείς παίκτες που έχουν παίξει και στα “παράθυρα” των προκριματικών, πρόκειται για μια καλή “δεξαμενή” της Εθνικής Ανδρών».

Η Εθνική θα αρχίσει τον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου, με το καλύτερο δυνατό ρεκόρ. Για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, όπως και στο Παγκόσμιο του 2019, είχε την μεγαλύτερη δυνατή συνεισφορά από τους διεθνείς παίκτες που κλήθηκαν να καλύψουν τις απουσίες των βασικών στελεχών της. Αυτή η διαδικασία έχει ενισχύσει σε υπερθετικό βαθμό την ενότητα της Εθνικής Ανδρών, με το «εμείς» να έχει «εξαφανίσει» όλα τα «εγώ», παρά την γνώση των παικτών που «έκοψαν» το εισιτήριο της πρόκρισης και δεν θα έχουν θέση στην τελική φάση;

«Μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο, διαθέτουμε ένα θετικό ρεκόρ και έχει γίνει η… μισή δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί με την εξασφάλιση της πρόκρισης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν συνεισφέρει αρκετοί διεθνείς παίκτες που δεν είναι, τώρα, στη νέα προσπάθεια της Εθνικής. Αποτελούν, όμως, μέλη της ομάδας, έχουν υπηρετήσει την Εθνική, έχουν βάλει τον… ιδρώτα και την διάθεση της προσφοράς τους σε αυτό το ρεκόρ των τριών νικών και βοήθησαν πολύ, ώστε η ομάδα μας να μην υποστεί τις αγωνιστικές “ζημίες” που γνώρισαν άλλες Εθνικές ομάδες στον πρώτο γύρο και η πρόκριση τους στο Παγκόσμιο είναι αμφίβολη στον δεύτερο γύρο. Τους ευχαριστώ θερμά και δημόσια για αυτή την ανταπόκριση τους σε όποια κλήση και αν δέχτηκαν, έστω και για μια προπόνηση. Και μην ξεχνάμε ότι θα επανέλθουμε, μετά το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ και για το “παράθυρο” του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου του 2023, σε αυτή την διαδικασία με τους ίδιους παίκτες. Είναι πρωταγωνιστές της ενότητας της Εθνικής ομάδας.

Κάθε επιτυχία της Εθνικής ομάδας έχει δώσει μεγάλη ώθηση στο μπάσκετ, διαχρονικά. Η Εθνική είναι η “ναυαρχίδα” του αθλήματος.

Κάθε επιτυχία είχε και θα έχει πάντα τεράστια απήχηση στην ελληνική κοινωνία και στους φιλάθλους».

Η Εθνική Ανδρών είναι η «ναυαρχίδα» του ελληνικού μπάσκετ και χαρακτηριζόμενη ως η «βιτρίνα» του αθλήματος. Έχεις την διοικητική εποπτεία και των άλλων μικρότερων ηλικιακά Εθνικών ομάδων. Ανεξαρτήτως, της πορείας και της τελικής κατάταξης που είχαν οι Εθνικές Νέων Ανδρών και Εφήβων και θα έχει η Παίδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πως αποτιμάς την παραγωγική διαδικασία για την ανάδειξη παικτών που θα γίνουν στο μέλλον, παίκτες της Εθνικής Ανδρών;

«Σε όλες οι Εθνικές ομάδες έγιναν αξιοκρατικά οι επιλογές των παικτών και δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην σωστή προετοιμασία τους και στην συγκρότηση ισχυρών προπονητικών επιτελείων τους. Στο προηγούμενο διάστημα του χειμώνα, δουλέψαμε μαζί με τους υπεύθυνους του αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο αναβαθμίστηκε πλήρως με το νέο μοντέλο εφαρμογής του για να δούμε δεκάδες παιδιά ανά ηλικία και να καταλήξουμε σε μια “δεξαμενή” επιλογών από 25-30 παίκτες σε κάθε Εθνική ομάδα, από όλη την Ελλάδα.

Οι μικρότερες ηλικιακά Εθνικές ομάδες έχουν προπονητές εγνωσμένης αξίας που έχουν μεγάλη τριβή σε επαγγελματικά πρωταθλήματα και πλαισιώθηκαν από έμπειρους συνεργάτες, ενώ και οι προετοιμασίες ήταν άρτια δομημένες, με συμμετοχή σε πολλά διεθνή τουρνουά.

Προσωπικά, αυτό που διαπίστωσα από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νέων Ανδρών και Εφήβων, είναι ότι ως ελληνικό μπάσκετ, υπάρχει στασιμότητα, συγκριτικά με άλλα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, στην ταχύτητα του παιχνιδιού και στην αθλητικότητα. Υστερούμε σημαντικά σε αυτά τα δυο στοιχεία και πρέπει να τα βελτιώσουμε. Βεβαίως, αυτή η βελτίωση σε αυτά τα δυο βασικά στοιχεία, δεν μπορεί να γίνει στον έναν μήνα προετοιμασίας των Εθνικών ομάδων. Είναι δουλειά των συλλόγων και των ίδιων των παιδιών. Μπορεί το ταλέντο να υπάρχει, αλλά πρέπει στην διάρκεια των 10 μηνών στα πρωταθλήματα Εφήβων και Παίδων, να γίνει δουλειά, ώστε να «καλλιεργηθούν» οι σωματικές και οι αθλητικές δυνατότητες. Πρέπει να μάθουμε να παίζουμε στην ίδια ταχύτητα με τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τους Σλοβένους που έχουν πιο γρήγορη εφαρμογή του παιχνιδιού, καθώς το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει φτάσει σε αυτό το σημείο ταχύτητας και αθλητικότητας που οφείλουμε να ακολουθήσουμε και εμείς.

Το μπάσκετ έχει φτάσει σε αυτό το σημείο της ταχύτητας και της αθλητικότητας. Το ελληνικό μπάσκετ σε αυτές τις παραγωγικές ηλικίες, πρέπει να φτάσει εκεί.

Η κατάκτηση ενός μεταλλίου σε αυτά τα ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ είναι πάντα ευπρόσδεκτη και μας χαροποιεί, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει από κάθε Εθνική Παίδων, Εφήβων, Νέων Ανδρών να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ταλαντούχοι παίκτες που θα στελεχώσουν την Εθνική Ανδρών και δεν θα “χαθούν” στον δρόμο προς αυτή».

Πηγή: EOK e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This