Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Η περίπτωση του Σλόβαν – Ολυμπιακός είναι από αυτές όπου το γυμνό μάτι στέλνει αρκετή πληροφορία στο μυαλό ώστε αυτό να κατανοήσει σε βάθος το τι ακριβώς συνέβη και γιατί συνέβη στο τερέν χωρίς βοηθήματα από την επιστήμη ανάλυσης της απόδοσης. Παρ’ όλα αυτά, περισσότερο για την επιβεβαίωση της γενικής αίσθησης, αρκεί κανείς να αναφέρει ορισμένα από τα δεδομένα που δημιούργησαν οι δύο αντίπαλοι στο ματς, σύμφωνα με το Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης της απόδοσης.

Μέχρι το 60’, ο Ολυμπιακός με 7 τελικές προσπάθειες είχε xGoals 0.45. Η Σλόβαν με 12 τελικές είχε 0.65. Και το ματς ήταν στο 0-1. Μέχρι εκεί ο Ολυμπιακός είχε μεγάλο μερίδιο στην κατοχή της μπάλας (47%) και είχε ολοκληρώσει ίδιο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων με την αντίπαλό του (6).

Και κάπου εκεί ο Ολυμπιακός άφησε, είτε από επιλογή είτε επειδή δεν κατάφερε να ελέγξει τις καταστάσεις παιχνιδιού και τα συναισθήματά του, την μπάλα στη Σλόβαν. Τι συνέβη μετά; Αυτό που δείχνει η διαφορά στα xGoals (0.06 για τον Ολυμπιακό, 1.87 για τη Σλόβαν), η διαφορά στις τελικές προσπάθειες (1-7), η διαφορά στα ποσοστά κατοχής (30% για τον Ολυμπιακό, 70% για τη Σλόβαν) και στον αριθμό των οργανωμένων επιθέσεων (4 για τον Ολυμπιακό, 15 για τη Σλόβαν).

Γιατί συνέβη αυτό; Αν κανείς βασιστεί στα λόγια του Κάρλος Κορμπεράν μετά τη λήξη του παιχνιδιού, συνέβη επειδή με τα όσα έκανε δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει μέτρα στο τερέν και να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πίεση του αντιπάλου. Επειδή είναι ποδόσφαιρο, και παίζουν δύο, δεν μπορεί να κοιτάζει κανείς μόνο το τι έκανε ή προσπάθησε να κάνει ο Ολυμπιακός – χρειάζεται να κοιτάξεις και το τι έκανε η Σλόβαν για να έχεις όλη την εικόνα.

Η προσπάθεια που έκανε μια ομάδα που έπαιζε ρέστα στην έδρα της στάθηκε ικανή να βγάλει συναισθηματικά τον Ολυμπιακό από το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έχασε την μπάλα επειδή δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πίεση που άσκησε η Σλόβαν. Αυτή ήταν η εικόνα. Αυτή θα ήταν η εικόνα ακόμη και αν δεν είχε πετύχει το γκολ στο 90’+5’ ο Σάπονιτς.

Μπορούσε να έχει συμπεριφερθεί καλύτερα ο Ολυμπιακός ώστε να μη λαχταρήσει; Η εξέλιξη του ματς απαντά πως “ναι”, διότι στην παράταση και μέχρι να φτάσει στο γκολ του Αγκιμπού ο Ολυμπιακός ξαναπήρε την μπάλα, έγινε απειλητικός, πιέστηκε λιγότερο. Όλα αυτά όμως είναι διαπιστώσεις όλων εμάς που παρακολουθούσαμε το ματς από την άνεση του σαλονιού. Ένας νεαρός προπονητής μιας εβδομάδας και ένα γκρουπ που δουλεύει εδώ και μια εβδομάδα με νέο προπονητή και έχει ποδοσφαιριστές που έχουν προστεθεί το καλοκαίρι στο ρόστερ του δεν μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα αυτή την κατάσταση. Με άλλα λόγια, αυτά τα ματς με τη Σλόβαν και ειδικά η ρεβάνς ήρθε σε μια στιγμή πολύ έντονης δοκιμασίας για τον Ολυμπιακό ως οργανισμό. Και αυτό είναι και το μεγάλο επιμέρους όφελος από την πρόκριση: η ομάδα, δηλαδή ο προπονητής, το επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές έχουν μια βάση για να χτίσουν την αγωνιστική νοοτροπία τους. Ένας προπονητής που πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, να αναλάβει τον Ολυμπιακό σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή, πήρε μια πολύ βαθιά ανάσα, διότι ανέλαβε με τη συνείδηση ότι πρέπει να φτάσει τον Ολυμπιακό στο Europa League. Και οι ποδοσφαιριστές πήραν την ανακούφιση της πρόκρισης και μια παράσταση που τους δείχνει ότι η ομάδα μπορεί να αποκτήσει ξανά χαρακτήρα νικήτριας. Τώρα, με άλλο κέφι, μπορούν να δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες που έδειξαν στα δύο ματς με τη Σλόβαν. Έχουν σημεία αναφοράς για να συνεννοηθούν, έχουν και καλή ψυχολογία, όλα καλά.

Όλοι εμείς, που δεν παρακολουθούσαμε στενά την Χάντερσφιλντ της προηγούμενης διετίας δεν γνωρίζουμε τι προπονητής είναι ο Κάρλος Κορμπεράν. Χάρη σε αυτή την πρόκριση ο Ισπανός πήρε μια πολύ καλή ευκαιρία να μας δείξει τι προπονητής είναι. Διότι αν είχε αποκλειστεί, θα χρειαζόταν μεγάλη βοήθεια από την τύχη στο πρώτο διάστημα της θητείας του στον Ολυμπιακό για να δημιουργήσει έρεισμα και να βρει τον αέρα για να βγάλει την δημιουργικότητά του και τις τακτικές του. Αν είχε αποκλειστεί δεν θα του είχε χρεωθεί αυτή η αποτυχία, αλλά η δυσπιστία ενός μέρους της κοινωνίας των φίλων του Ολυμπιακού θα είχε ήδη μεγαλώσει.

Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή ο Ολυμπιακός ήταν αποτελεσματικός και τυχερός στην ρουλέτα των πέναλτι και προκρίθηκε. Τώρα του μένει να εκμεταλλευτεί την τύχη του και να περάσει το επόμενο εμπόδιο, τον Απόλλωνα Λεμεσού. Τότε ναι, θα έχει φτιάξει την τύχη του.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This