Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Θυμάστε τον τίτλο του blog, την Τρίτη 2 Αυγούστου (πριν από δέκα μέρες δηλαδή) όταν έγιναν γνωστά τα ζευγαρώματα των ελληνικών ομάδων στον γ’ προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, κι αφού είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη Λέφσκι;

«Μην τρέχει να μας σώσει πάλι ο διαλυμένος Ολυμπιακός», γράφαμε. Βλέπετε είχε προηγηθεί λίγα 24ωρα νωρίτερα η συντριβή των «ερυθρόλευκων» απέναντι στη Μακάμπι, μέσα στο Καραϊσκάκη, και ο πρωταθλητής Ελλάδος εμφανιζόταν – ούτε λίγο, ούτε πολύ – σε καθεστώς διάλυσης. Όπως ακριβώς παρουσιαζόταν από διάφορους «άσπονδους φίλους του» και πριν από ένα χρόνο όταν είχε αποκλειστεί από τη Λουντογκόρετς.

Κύλησαν, λοιπόν, οι μέρες, η έκβαση των ζευγαριών του Παναθηναϊκού με τη Σλάβια και του Άρη με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν (ανεξαρτήτως σεναρίου) η απόλυτα αναμενόμενη ποδοσφαιρικά, και κάπως έτσι ο «διαλυμένος», «εγκαταλελειμμένος», «παρατημένος από τον Μαρινάκη» Ολυμπιακός έμεινε… έρημος και μόνος πρεσβευτής μας να παλέψει στους ομίλους μπας και σώσει ότι μπορεί να σωθεί σε μια σεζόν που εξελίσσεται καταστροφική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σάμπως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο την τρέχουσα δεκαετία;

Παροιμιώδης, πλέον, η ανικανότητα των ομάδων μας στα καλοκαιρινά προκριματικά

Η ανικανότητα των εγχώριων ανταγωνιστών του Ολυμπιακού να ξεπερνούν ακόμη και χαμηλά εμπόδια στους καλοκαιρινούς προκριματικούς είναι πλέον παροιμιώδης. Η μόνη ομάδα που είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία ήταν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος όμως πλήρωσε ακριβά την απουσία του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς το χαμηλό του ranking τον έφερε αντίπαλο μιας ομάδας όπως η Σλάβια Πράγας.

Όταν μάλιστα σε δύο παιχνίδια με τους αξιόπιστους και έμπειρους Τσέχους έχεις να αντιμετωπίσεις και διαιτητικά «εγκλήματα» τότε αναπόφευκτα οι πιθανότητες πρόκρισης μειώνονται στο ελάχιστο.

Για τον ΠΑΟΚ τι να λέμε; Τα συζητήσαμε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Και ο Άρης, όμως, μόνο ικανοποιημένος δεν μπορεί να αισθάνεται για τον αποκλεισμό του από τη Μακάμπι. Οι προκρίσεις, βλέπετε, δεν παίζονται σε ένα παιχνίδι, αλλά σε δύο.

Και στο πρώτο ημίχρονο της διπλής σύγκρουσης με τους Ισραηλινούς στο Τελ Αβίβ, η ομάδα του Μπούργος… δεν κατέβηκε στο γήπεδο. Απλά τα πράγματα!

Για τον Ολυμπιακό «αυτονόητο», για τους ανταγωνιστές του «υπέρβαση»

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έμεινε… μόνος και έρημος καουμπόης (σαν τον Λούκι Λουκ) να παλεύει και τα ευρωπαϊκά κύματα μήπως καταφέρει και σώσει ό,τι μπορεί να συμμαζευτεί από ένα ακόμη καλοκαιρινό ελληνικό βατερλό.

Φαντάζεστε τι θα είχε συμβεί αν ο Ολυμπιακός έμενε εκτός Ευρώπης από τις αρχές Αυγούστου χάνοντας πρόκριση μέσα στο Καραϊσκάκη, είτε από τη Σλάβια, είτε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ;

Φυσικά και δεν πρέπει να πανηγυρίζουν στου Ρέντη για τη συγκεκριμένη πραγματικότητα. Δε νομίζω ότι το πράττουν άλλωστε. Το αυτονόητο έπραξε ο πρωταθλητής στην Μπρατισλάβα, περνώντας το εμπόδιο μιας ομάδας που πριν από ένα χρόνο είχε αποκλείσει δια περιπάτου.

Αυτή είναι, όμως, και η πολύ μεγάλη διαφορά που χωρίζει τους «ερυθρόλευκους» από τους υπόλοιπους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια.

Ό,τι μοιάζει αυτονόητο για τον Ολυμπιακό, για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Άρη… συνιστά υπέρβαση! Είδατε πως υποδέχτηκαν τους αποκλεισμούς από Σλάβια και Μακάμπι οι φίλαθλοι σε «Απόστολος Νικολαΐδης» και «Βικελίδης»; Με χειροκρότημα…

Φαντάζεστε να είχε αποκλειστεί μέσα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός είτε από τους Τσέχους, είτε από τους Ισραηλινούς και να αποχαιρετούσε πριν το Δεκαπενταύγουστο τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μένοντας εκτός ομίλων; Αφήστε το καλύτερα…

Μοναδική ευθύνη του Ολυμπιακού να διορθώσει τις χτυπητές αδυναμίες του

Αυτή ακριβώς η διαφορά του «αυτονόητου» του ενός και της «υπέρβασης» των υπολοίπων καθρεφτίζει και την απόσταση που καλούνται να διανύσουν τους επόμενους μήνες οι ομάδες που θέλουν να αρπάξουν από τα χέρια των Πειραιωτών τα σκήπτρα του πρωταθλητή.

Του… «διαλυμένου», «εγκαταλελειμμένου», «παρατημένου» πρωταθλητή Ολυμπιακού που οφείλει απλά να κλείσει τα αφτιά σε όσα ακούγονται, γράφονται ή λέγονται και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη διόρθωση των δικών του χτυπητών αδυναμιών. Και είναι πολλές οι άτιμες…

Πηγή: Sport Day

Pin It on Pinterest

Shares
Share This