Επιλογή Σελίδας

Του Σπυρίδωνα Αμπελάκη

Το ποδόσφαιρο του χρωστά πολλά. Ήταν αυτός που εμπνεύστηκε την ιδέα ενός τουρνουά πανευρωπαϊκού που θα αναδείκνυε την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Ο Γάλλος Γκαμπριέλ Ανό, γεννημένος το 1889, ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Ποδοσφαιριστής, προπονητής, δημοσιογράφος στην Εκίπ.

Αγωνίστηκε ως φουλ μπακ στην Τουρκουά αλλά και δύο χρόνια στη Γερμανία, πριν τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ποδοσφαιρική καριέρα του διακόπηκε απότομα σε ηλικία 29 ετών λόγω αεροπορικού ατυχήματος, προσπαθώντας να αποδράσει από γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης! Ήταν μέλος της εθνικής Γαλλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχαν μόνον φιλικά τουρνουά και φιλικοί αγώνες μεταξύ ομάδων, ωστόσο όλα άρχισαν από τη νίκη της πρωταθλήτριας Αγγλίας Γουλβς με 3-2 επί της φημισμένης τότε ουγγρικής Χόνβεντ την οποία ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε ως νίκη που αναδεικνύει την Γουλβς ως κορυφαία ομάδα της Ευρώπης.

Όμως ο Ανό, συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας «L’ Equipe» είχε αντίθετη γνώμη: «Προτού ανακηρύξουμε ανίκητη τη Γουλβς, ας πάει να παίξει στη Μόσχα ή στη Βουδαπέστη. Υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι με διεθνή αναγνώριση όπως η Μίλαν και η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα. Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων, που θα έχει μεγαλύτερο νόημα και κύρος απ΄όσα τουρνουά και φιλικά παιχνίδια λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή».

Αυτό ήταν. Ο Ανό είχε ανάψει το φιτίλι με αυτό και πολλά ακόμη άρθρα του. Στο συνέδριο της UEFA, τον Μάρτη του 1955, θεσπίστηκε η δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης από την επόμενη σεζόν.

Στο πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή 15 χώρες και η γερμανική περιοχή του Σάαρ, που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ΟΥΕΦΑ επέλεξε το σύστημα των γύρων με διπλούς αγώνες για τη διεξαγωγή του τουρνουά.

Στην κλήρωση του πρώτου γύρου μετείχαν 16 ομάδες: Σπόρτιγκ Λισσαβόνας, Παρτιζάν Βελιγραδίου, ΜΤΚ Βουδαπέστης, Άντερλεχτ Βρυξελλών, Σερβέτ Γενεύης, Ρεάλ Μαδρίτης, Ροτ Βάις Έσσης, Χιμπέρνιαν Εδιμβούργου, Τζουγκάρντενς Στοκχόλμης, Γκβάρντια Βαρσοβίας, Άαρχους Δανίας, Ρεμς Γαλλίας, Ραπίντ Βιέννης, Αϊντχόφεν Ολλανδίας, Μίλαν Ιταλίας και Ζααρμπρίκεν Σάαρ.

Ο ιστορικός πρώτος αγώνας της διοργάνωσης έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1955 στην Λισαβώνα μεταξύ της Σπόρτινγκ και της Παρτιζάν και έληξε με ισοπαλία 3-3. Ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης έγινε στις 13 Ιουνίου 1956 στο Παρκ Ντε Πρενς των Παρισίων, παρουσία 38.239 θεατών. Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι, η Ρεάλ Μαδρίτης των Ντι Στέφανο και Χέντο νίκησε τη γαλλική Ρεμς του Ρεϊμόν Κοπά με 4-3. Οι Μαδριλένοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι τη δεκαετία του ’50, κατακτώντας όλα τα τρόπαια.

Η χώρα μας πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1959 – 1960, με τον Ολυμπιακό, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη Μίλαν. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν ισοπαλία 2-2 από τους Ιταλούς στο Στάδιο Καραϊσκάκη και ηττήθηκαν 3-1 στο Σαν Σίρο.

Την περίοδο 1990 – 1991 το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης αλλάζει μορφή με την εισαγωγή των ομίλων, που σημαίνει περισσότερα παιχνίδια για τις μεγάλες ομάδες και πολλά έσοδα για την UEFA από τους χορηγούς. Η διοργάνωση αυτή ήταν μεταβατική και από την επόμενη σεζόν μετονομάζεται σε Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Γκαμπριέλ Ανό, πέθανε στις 10/8 του 1968 στη Γαλλία. Ήταν 78 χρόνων.

Πηγή: ΕΡΤ News

Pin It on Pinterest

Shares
Share This