Επιλογή Σελίδας

Στις 7 Αυγούστου του 1942 γεννήθηκε στην Αργεντινή ο άνθρωπος που μέχρι και σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος πυγμάχος που έβγαλε ποτέ η χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο Carlos Monzón.

Ο «Escopeta», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, γνώρισε την απόλυτη αποθέωση κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Ήταν πρωταθλητής της middleweight κατηγορίας για επτά χρόνια και υπερασπίστηκε επιτυχώς τον τίτλο του 14 φορές. Ο Αργεντινός πυγμάχος, αν και προερχόταν από μία πολύ φτωχή οικογένεια, κατάφερε να αποκτήσει όλα όσα ονειρευόταν ένα παιδί που κάνει το άθλημα που αγαπάει. Φήμη, δόξα, χρήματα…

Οι «δαίμονες» που κουβαλούσε έξω από το ρινγκ όμως, δεν τον άφησαν ποτέ να ηρεμήσει… Το 1988 ο Monzón δολοφόνησε τη σύζυγό του και καταδικάστηκε σε έντεκα χρόνια φυλάκιση. Επτά χρόνια αργότερα, το 1995 το όνομά του πέρασε στην αιωνιότητα, καθώς σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Πολλά χρόνια αργότερα, το 2019, η ιστορία του έγινε σειρά στο Netflix, η οποία απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Τα πρώτα χρόνια

Από μικρός ο Monzón έμαθε την τέχνη της… επιβίωσης στους δρόμους. Σε νεαρή ηλικία πουλούσε εφημερίδες και γυάλιζε παπούτσια για να προσφέρει στην οικογένειά του. Η άγρια φύση του, είχε κάνει την εμφάνισή της από πολύ νωρίς, με τον ίδιο να μπλέκει συχνά-πυκνά σε καυγάδες. Η πυγμαχία ήταν η ιδανική διέξοδος για τον νεαρό, ο οποίος ξεκίνησε την ερασιτεχνική του καριέρα το 1959, στα 17 του χρόνια.

Η καριέρα

Ο Monzón μπήκε στον κόσμο της ερασιτεχνικής πυγμαχίας στις 2 Οκτωβρίου του 1959, με τον πρώτο του αγώνα να λήγει ισόπαλος. Τρία χρόνια και δεκάδες παιχνίδια μετά (73-6-8 το ερασιτεχνικό ρεκόρ του), αποφάσισε να κάνει τη μετάβαση στο επαγγελματικό μποξ.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1963 έδωσε τον πρώτο του αγώνα, ο οποίος συνοδεύτηκε με νοκ άουτ στον δεύτερο γύρο. Σε αντίθεση με άλλους πυγμάχους, ο Monzón γεύτηκε την ήττα νωρίς στην καριέρα του. To 1964 είχα χάσει ήδη τρεις φορές, ωστόσο από εκεί και έπειτα δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω… Το 1966 κέρδισε το πρωτάθλημα της Αργεντινής στην κατηγορία του και ένα χρόνο αργότερα αναδείχθηκε πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής.

Αυτός που διαπίστωσε το ταλέντο του «Escopeta» και έμελλε να του αλλάξει τη ζωή ήταν ο promoter Juan Carlos Lectoure, ο οποίος τον σύστησε στην παγκόσμια σκηνή της πυγμαχίας, διοργανώνοντας αγώνες με ξένους αντιπάλους. Douglas Huntley, Charles Austin, Johnny Brooks, Harold Richardson, Tommy Bethea, Bennie Briscoe, Manoel Severino και Eddy Pace ήταν μερικοί από τους πυγμάχους που κέρδισε ο Monzón την περίοδο 1967-1970.

Το μεγάλο «μπαμ» στην καριέρα του έγινε τον Νοέμβριο του 1970, όταν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κέρδισε τον Nino Benvenuti και φόρεσε στη μέση του τις ζώνες WBA, WBC και The Ring. Τα επόμενα χρόνια ήταν ασταμάτητος.

Τον Ιούνιο του 1976 κέρδισε τον Rodrigo Valdez και κατέκτησε τη WBC ζώνη, ενώ ένα χρόνο αργότερα έδωσε το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του κόντρα στον ίδιο αντίπαλο!

Η δολοφονία της συζύγου του και ο θάνατός του

Ο Αργεντινός πυγμάχος ήταν ένας αστέρας στη χώρα του. Όταν είχε αγώνα, οι δρόμοι ερήμωναν και όλα τα σπίτια ήταν συντονισμένα στο κανάλι που έδειχνε το παιχνίδι του εθνικού τους ήρωα.

Η σκοτεινή πλευρά του Monzón είχε αρχίσει να φαίνεται ενώ ήταν εν ενεργεία πυγμάχος. Το 1973 πυροβόλησε στο πόδι τη σύζυγό του, Mercedes Beatriz García και δύο χρόνια αργότερα τη χώρισε για τα μάτια της ηθοποιού και μοντέλου Susana Giménez.  Έκτοτε, η λαμπερή και βίαιη ζωή του έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, ωστόσο όλα αυτά ήταν μόνο η αρχή.

Τα επόμενα χρόνια οι συλλήψεις από την αστυνομία μπήκαν στην… καθημερινότητα του Monzón. Η Giménez άρχισε να φοράει γυαλιά ηλίου πιο συχνά, πιθανώς για να κρύψει τους μώλωπες της, και πολλές φορές, οι παπαράτσι χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο λόγω των ξυλοδαρμών που υπέστησαν από χέρια του Monzón, ο οποίος είχε απρόβλεπτα και βίαια ξεσπάσματα. Η σχέση του με την Giménez τελείωσε το 1978.

Ένα χρόνο αργότερα γνώρισε την Alicia Muñiz, την οποία παντρεύτηκε. Το 1988, κατά τη διάρκεια διακοπών στο θέρετρο της Mar de Plata, ο Monzón χτύπησε την άτυχη γυναίκα και εν συνεχεία την πέταξε από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου. Ο θάνατός της ήταν ακαριαίος… To 1989 κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία, με την ποινή του να αγγίζει τα έντεκα χρόνια.

Το νήμα της ζωής του κόπηκε πρόωρα, το 1995, όταν κατά τη διάρκεια άδειας που είχε λάβει από το σωφρονιστικό ίδρυμα που εξέτιε την ποινή του, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα…

Πηγή: Fight

Pin It on Pinterest

Shares
Share This