Επιλογή Σελίδας

Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι στη σέντρα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε κορυφαίους επιθετικούς, που μπήκαν «καυτοί» στην πρώτη αγωνιστική με τη νέα τους ομάδα.

Άλαν Σίρερ

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Premier League (260 γκολ) δήλωσε «παρών» από την πρώτη κιόλας μέρα της νεοσύστατης λίγκας. Το καλοκαίρι του 1992, η First Division μετατράπηκε σε Premier League και ο ίδιος πήρε μεταγραφή από τη Σαουθάμπτον στην Μπλάκμπερν. Στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος, ο Άγγλος επιθετικός ήταν σχεδόν μια ομάδα μόνος του. Με δύο δικά του γκολ, η Μπλάκμπερν ήταν έτοιμη να φύγει με το διπλό από την έδρα της Κρίσταλ Πάλας, όμως στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 3-3. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για τον Σίρερ. Τα υπόλοιπα (258 γκολ) ήταν απλά ιστορία.

Γιούργκεν Κλίνσμαν

Η μεταγραφή του στην Τότεναμ, το καλοκαίρι του 1994, δεν είχε γίνει ιδιαίτερα αποδεκτή από τον κόσμο της ομάδας, καθώς ο Κλίνσμαν ήταν μέλος της Δυτικής Γερμανίας, που απέκλεισε την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1990, ενώ ο ίδιος είχε κατηγορηθεί ότι «βούταγε» συχνά για να πάρει σφυρίγματα από τους διαιτητές. Από το ντεμπούτο του όμως κιόλας, κατάφερε να… γυρίσει το κλίμα. Ο Γερμανός επιθετικός πέτυχε το τελευταίο τέρμα των «πετεινών» στη νίκη τους με 4-3 μέσα στην έδρα της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, για την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μάλιστα, με αρκετή δόση χιούμορ, ο Κλίνσμαν πανηγύρισε το συγκεκριμένο γκολ, βουτώντας στην αγωνιστικό χώρο. Ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός έγινε σήμα-κατατεθέν του εκείνη τη σεζόν, στην οποία πέτυχε 20 γκολ στην Premier League.

Φαμπρίτσιο Ραβανέλι

Την απόλυτη έκπληξη έκανε στο μεταγραφικό παζάρι η Μίντλεσμπρο, το καλοκαίρι του 1996. Κι αυτό γιατί απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που λίγους μήνες νωρίτερα ήταν από τους πρωταγωνιστές της Γιουβέντους στην κατάκτηση του Champions League και ο ίδιος ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς εκείνης της εποχής. Και σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία (28 ετών). Για χάρη της «Μπόρο», ο Ιταλός επιθετικός άφησε για πρώτη φορά τα γήπεδα της πατρίδας του, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του στην Premier League. Και με το «καλημέρα» έδειξε την ποιότητά του. Στην πρώτη αγωνιστική, η Μίντλεσμπρο υποδέχθηκε τη Λίβερπουλ, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι που έληξε με σκορ 3-3. Πόσα γκολ πέτυχε ο Ραβανέλι; Τρία. Σε κάθε τέρμα των φιλοξενούμενων, ο ίδιος είχε μία απάντηση, κάνοντας ντεμπούτο με χατ-τρικ.

Ρουντ Φαν Νιστελρόι

Μπορεί η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να καθυστέρησε ένα χρόνο, εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο, όμως από την άφιξή του κιόλας στην Αγγλία, το καλοκαίρι του 2001, έδειξε… τα δόντια του. Ο Ολλανδός επιθετικός σκόραρε στον τελικό του Community Shield απέναντι στη Λίβερπουλ (ήττα με 2-1), όμως το καλύτερο το φύλαγε για το ντεμπούτο του στην Premier League. Στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Φούλαμ προηγήθηκε με 1-2 της Γιουνάιτεντ, στο Ολντ Τράφορντ, με τον Φαν Νιστελρόι να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Με δύο γκολ, μέσα σε διάστημα δύο λεπτών, έφερε τα πάνω-κάτω στο ματς και οδήγησε την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο νικηφόρο 3-2.

Σέρχιο Αγουέρο

40 εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε το καλοκαίρι του 2011 η Μάντσεστερ Σίτι για να αποκτήσει τον Αργεντινό επιθετικό από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Και σε δέκα χρόνια παρουσίας στο Ετιχάντ, ο Αγουέρο έγινε πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου και κορυφαίος ξένος σκόρερ στην ιστορία της Premier League. Το τι θα επακολουθούσε από τη στιγμή της μεταγραφής, ο ίδιος είχε φροντίσει να το δείξει από την αρχή. Μπορεί στο ματς της πρώτης αγωνιστικής απέναντι στη Σουόνσι να μην ήταν στην αρχική ενδεκάδα, όμως μέσα σε μόλις 30 λεπτά συμμετοχής φρόντισε να κάνει ιδανικό ντεμπούτο. Πέρασε στο ματς στο 60’ και είχε απολογισμό δύο γκολ και μία ασίστ, στο τελικό 4-0 υπέρ της Σίτι. Τι άλλο να έκανε;

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This