Επιλογή Σελίδας

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι επίσημα ο νέος κάτοχος της φανέλας με το Νο9 στην Μπαρτσελόνα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν με αυτόν τον αριθμό στους «μπλαουγκράνα».

Η φανέλα με το 9

ron

Ρονάλντο: Η μεταγραφή του Βραζιλιάνου επιθετικού στην Μπαρτσελόνα από την Αϊντχόφεν συνέπεσε με μία μεγάλη αλλαγή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από τη σεζόν 1996-97, καθιερώθηκαν οι σταθεροί αριθμοί στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Και όπως ήταν λογικό, το «φαινόμενο» πήρε το Νο9 κατά την άφιξή του στο Καμπ Νου, αφού για χάρη του οι Καταλανοί είχαν κάνει μεταγραφικό ρεκόρ για την εποχή. Και ο Ρονάλντο τους δικαίωσε, αφού στη μοναδική του σεζόν στην ομάδα πέτυχε 47 γκολ σε 49 συμμετοχές. Μόλις στα 20 του, ξεκινούσε πίσω από τη σέντρα, περνούσε όλη την αντίπαλη άμυνα και σκόραρε. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι του 1997, για χάρη του έγινε ένα ακόμη παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ, αυτή τη φορά από την Ίντερ.

klu

Πάτρικ Κλάιφερτ: Ο Ολλανδός επιθετικός αφίχθη στο Καμπ Νου το 1998, όμως στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα πήρε τη φανέλα με το 19. Και ο λόγος άκουγε στο όνομα Σόνι Άντερσον, ο οποίος είχε στην κατοχή του το Νο9. Το καλοκαίρι του 1999, ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποχώρησε, με αποτέλεσμα ο Κλάιφερτ να καπαρώσει το αγαπημένο του 9, που είχε φορέσει νωρίτερα σε Άγιαξ και Μίλαν. Ο ίδιος παρέμεινε στην Μπαρτσελόνα μέχρι το 2004, όμως έπεσε μια περίοδο «ξηρασίας» σε τίτλους, κατακτώντας μόλις ένα πρωτάθλημα το 1999. Ωστόσο, σε ατομικό επίπεδο, σημείωσε συνολικά 124 γκολ, έχοντας και στις έξι σεζόν του στην ομάδα διψήφιο αριθμό τερμάτων.

eto

Σάμουελ Ετό: Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις με τη Μαγιόρκα αποτέλεσαν το «διαβατήριο» του Καμερουνέζου επιθετικού για τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, το καλοκαίρι του 2004. Με τη φυγή του Πάτρικ Κλάιφερτ, το Νο9 είχε μείνει… ορφανό, με αποτέλεσμα ο Σάμουελ Ετό να γίνει άμεσα ο νέος του κάτοχος. Μάλιστα, ο ίδιος πρωταγωνίστησε σε δύο διαφορετικές εποχές του συλλόγου. Στην εποχή προ-Γκουαρδιόλα, αλλά και σε αυτή με τον Ισπανό στον πάγκο. Δύο Champions League κατέκτησε – μεταξύ άλλων – ο Ετό με τους «μπλαουγκράνα», σκοράροντας ισάριθμες φορές στους τελικούς. Ωστόσο, το 2009, αποχώρησε, για την Ίντερ, ως αντάλλαγμα για τη μετακίνηση του Ιμπραΐμοβιτς στην Μπαρτσελόνα.

ibr

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Ο Σάμουελ Ετό δεν έχασε μόνο τη θέση του στην Μπαρτσελόνα, λόγω της άφιξης του Σουηδού επιθετικού, αλλά και τον αριθμό στη φανέλα. Ο «Ίμπρα» του πήρε και τα δύο, αφού το 2009 έγινε ο νέος κάτοχος του 9. Και μπορεί η μεταγραφή του τότε να έγινε «μετά βαΐων και κλάδων», όμως η συνεισφορά του στην ομάδα ήταν ελάχιστη, σύμφωνα με την αξία του. Στην ουσία, δεν «έδεσε» ποτέ με τη φιλοσοφία του Πεπ Γκουαρδιόλα, με τον οποίο έχει κάκιστες σχέσεις μέχρι και σήμερα. Μετά από μία σεζόν δόθηκε δανεικός στη Μίλαν και στη συνέχεια αποχώρησε με κανονική μεταγραφή.

sua

Λουίς Σουάρες: Ούτε στον Άγιαξ (16), ούτε στη Λίβερπουλ (7) φορούσε τη φανέλα με το Νο9 στην πλάτη. Με τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, το καλοκαίρι του 2014, ο Ουρουγουανός πήρε το 9 και δεν το άφησε ποτέ μέχρι σήμερα. Στο πρόσωπό του, οι «μπλαουγκράνα» είδαν το στράικερ των επόμενων χρόνων και πέτυχαν διάνα, αφού ο ίδιος φρόντισε να τους δικαιώσει με την αποτελεσματικότητά του. Ήταν μέλος της απόλυτης επιθετικής τριπλέτας MSN (Messi-Suarez-Neymar), σκορπώντας τον πανικό στις αντίπαλες άμυνες για έξι χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Λουίς Σουάρες σημείωσε σχεδόν 200 γκολ (198) με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και αποτελεί τον τρίτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This