Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Τσάλτα

17 Φεβρουαρίου 2022. Θα μπορούσε να ήταν μια συνηθισμένη μέρα του χρόνου. Ήταν η 17η ημέρα του δεύτερου μήνα του έτους που διανύουμε. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ βρισκόταν στη Ρωσία, έχοντας αγωνιστεί στην Εκατερίνιμπουργκ, με τον πόλεμο που ξέσπασε και την εισβολή τω ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία να αλλάζει πολλά στο τοπίο.

Μεταξύ άλλων η Γκράινερ, που αγωνίζεται εδώ και πολλά χρόνια στη Ρωσία, ενώ στο WNBA φοράει τη φανέλα των Φοίνιξ Μέρκουρι, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα της. Ή τουλάχιστον αυτό ήταν το πλάνο της, ώστε να βρεθεί με τα οικεία της πρόσωπα και να ετοιμαστεί για τη νέα σεζόν στο WNBA με την ομάδα από την Αριζόνα, δίπλα στην σπουδαία Ντιάνα Ταουράσι και την Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ.

Μόνο που τα πράγματα δεν άργησαν να ανατραπούν. Στο αεροδρόμιο, κατά τον τυπικό έλεγχο, βρέθηκε μικροποσότητα από λάδι κάνναβης, το οποίο κουβαλούσε η Γκράινερ μαζί της. Οι αρχές την συλλαμβάνουν και την προφυλακίζουν μέχρι την δίκη της.

Παγωμάρα, μούδιασμα, σοκ. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που περιγράφουν το τοπίο στις ΗΠΑ στο άκουσμα της αναγγελίας της προφυλάκισης της Γκράινερ. Όπως σοκαριστική ήταν και η πρώτη φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας μετά την σύλληψή της. Η Γκράινερ φορώντας, κουλουριασμένη και ρίχνοντας τα μαλλιά στο πρόσωπο προχωρούσε προς το δικαστήριο.

Μια αθλήτρια που θεωρείται μια από τις πιο κυρίαρχες στα παρκέ και μια παίκτρια που άλλαξε τα δεδομένα στο WNBA, πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με το δικαστικό σύστημα της Ρωσίας.

Στη Ρωσία το λάδι κάνναβης είναι παράνομο και σύμφωνα με την νομοθεσία επιτρέπονται μέχρι 6 γραμμάρια, ώστε να μην θεωρηθεί ποινικό αδίκημα η κατοχή της συγκεκριμένης ουσίας.

Στο δικαστήριο η υπεράσπιση της Γκράινερ τόνιζε δύο πράγματα:

  • Η παίκτρια κουβαλούσε το συγκεκριμένο φιαλίδιο με λάδι κάνναβης με χαρτί γιατρού, για να καταπραϋνει τους πόνους τους οποίους ένιωθε στα γόνατα και σε άλλα σημεία του σώματος
  • Στην κατοχή της η Γκράινερ είχε λιγότερο από 1 γραμμάριο της συγκεκριμένης ουσίας, γεγονός που δεν θα επέφερε μεγάλη ποινή.

Από την πρώτη στιγμή όμως το δικαστήριο του Χίμκι είχε ενστάσεις. Η εισαγγελία πρότεινε ποινή 9,5 ετών στην αθλήτρια των Φοίνιξ Μέρκιουρι, με την αιτιολογία πως εκείνη παρασκευάζει την συγκεκριμένη ουσία. Πρακτικά, το δικαστήριο κατηγορούσε την Αμερικανίδα αθλήτρια για λαθρεμπόριο και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Και όπως φάνηκε και στην ετυμηγορία δεν χαρίστηκε ούτε στα 2 Ολυμπιακά μετάλλια που έχει στη συλλογή της, ούτε στις καταθέσεις των συμπαικτριών της στην Εκατερίνιμπουργκ, ούτε στο background της, ως μια από τις πιο σημαντικές αθλήτριες του WNBA.

Η απόφαση πάρθηκε το απόγευμα της 4ης Αυγούστου. Σχεδόν 6 μήνες μετά την προφυλάκισή της στις φυλακές της Μόσχας. Ένοχη για κατοχή και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. 9 χρόνια η ετυμηγορία του δικαστηρίου. Μια απόφαση την οποία η Γκράινερ άκουσε με το βλέμμα παγωμένο και κενό.

Το γεγονός πως παραδέχτηκε το λάθος της δεν είχε αντίκρισμα. «Έκανα ένα ειλικρινές λάθος και ελπίζω με την απόφασή σας να μην τελειώσει η ζωή μου εδώ/ Οι γονείς μου με δίδαξαν δύο σημαντικά πράγματα: ένα, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και δύο, να δουλεύω σκληρά για όλα όσα αποκτώ. Γι’ αυτό δήλωσα ένοχη για τις κατηγορίες μου. Καταλαβαίνω όλα όσα έχουν ειπωθεί εναντίον μου, τις κατηγορίες που είναι εναντίον μου, και γι’ αυτό δήλωσα ένοχη», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της η συναισθηματικά φορτισμένη Γκράινερ.

Η πρώτη αντίδραση που ήρθε από τον Λευκό Οίκο ήταν άμεση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον οποίο προ μηνών είχε απευθυνθεί η Αμερικανίδα αθλήτρια με επιστολή της, πήρε θέση για την απ΄φοαση του δικαστηρίου του Χίμκι. Την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σήμερα, η Αμερικανίδα πολίτης Μπρίτνεϊ Γκράινερ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, που είναι μία ακόμη υπενθύμιση αυτού που γνώριζε ήδη ο κόσμος: η Ρωσία κρατούσε αδίκως την Μπρίτνεϊ. Είναι απαράδεκτο και καλώ τη Ρωσία να την απελευθερώσει αμέσως για να είναι με τη σύζυγό της, τους αγαπημένους της, τους φίλους και τους συμπαίκτες της. Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα και θα επιδιώξει κάθε δυνατή οδό για να φέρει την Μπρίτνεϊ και τον Πολ Γουίλαν στην πατρίδα με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό».

Γίνεται φανερό πλέον πως με την παρέμβαση του Λευκού Οίκου η υπόθεση δεν είναι πια μια τυπική ποινική απόφαση. Γίνεται ένα πολιτικό όχημα, σε μια περίοδο που τα πράγματα είναι πιο τεταμένα από κάθε άλλη φορά.

Η Γκράινερ προφυλακίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου, όταν και συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Εκείνη την περίοδο οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών, παρέχοντας όπλα και κάθε λογής στήριξη.

Θα μπορούσε η καταδίκη της Γκράινερ να αποτελέσει τρόπον τινά αντίποινα για την στάση των Αμερικανών; Προφανώς, όμως η Γκράινερ μοιάζει να είναι διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ρώσους. Και μάλιστα πολύ δυνατό. Όπως και ο Πολ Ουίλαν, Αμερικανός πεζοναύτης που κρατείται στη Μόσχα από το 2018, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Ο Λευκός Οίκος τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζεται πρόθυμος να ξεκινήσει επαφές με το Κρεμλίνο ώστε να φέρει πίσω την Μπρίντεϊ Γκράινερ. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι. Στις επαφές που έχουν γίνει ανάμεσα στις δύο πανίσχυρες κυβερνήσεις οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν στους Ρώσους τον Βίκτορ Μπουτ.

Πρόκειται για έναν διακινητή όπλων, που καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης. Ο Μπουτ έχει το προσωνύμιο «ο έμπορος του θανάτου» και αποτελούσε μεγάλο στόχο των Αμερικανικών Αρχών για πολλά χρόνια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Βαντίμ Κρασίκοφ. Το Κρεμλίνιο ζήτησε να συμπεριληφθεί και αυτός στην πρόταση ανταλλαγής. Ο Κρασίκοφ έχει καταδικαστεί για δολοφονίες εις βάρος του Αμερικανικού λαού, ως πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Αποτελούσε νο.1 κίνδυνο για τους Αμερικανούς εδώ και πολλά χρόνια και πλέον βρίσκεται στην φυλακή.

Το θέμα της Αμερικανίδας σέντερ έπαψε να είναι ποινικό, από τη στιγμή που έκανε παρέμβαση ο Λευκός Οίκος, ζητώντας την απελευθέρωσή της. Πλέον η τύχη της υπόθεσης θα παιχτεί στις αίθουσες του οβάλ γραφείου και του Κρεμλίνου. Εκεί όπου η διπλωματία ΗΠΑ και Ρωσίας θα καθορίσει το πόσο αργά (ή γρήγορα) θα επιστρέψει η Γκράινερ σπίτι, στα αγαπημένα της πρόσωπα.

Μέχρι τότε θα πρέπει να κάνει υπομονή στις φυλακές της Μόσχας. Έχοντας παράλληλα την στήριξη όλης του WNBA, του ΝΒΑ αλλά και όλου του κόσμου του μπάσκετ που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό της.

Στο Κονέκτικατ, ανήμερα της απόφασης του δικαστηρίου, που καταδίκασε την Γκράινερ σε 9 χρόνια φυλάκιση, Κονεκτικατ Σαν και Φοίνιξ Μέρκουρι έκαναν 42 δευτερόλεπτα σιγής για χάρη της BG. «Ήταν πολύ δύσκολο. Έβλεπα την εικόνα της στο μάτριξ του γηπέδου και έστελνα προσευχές από μέσα μου, ώστε να παραμείνει δυνατή. Θέλουμε όλοι να επιστρέψει η Μπρίτνεϊ πίσω και δεν θα σταματήσουμε», είπε η προπονήτρια των Φοίνιξ Μέρκουρι, Βανέσα Νίγκαρντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν όλη η λίγκα, σε μια ημέρα φορτισμένη για όλους. «Όλοι είμαστε στο πλευρό της Μπρίτνεϊ, παίζουμε γι αυτήν και θέλουμε να επιστρέψει το συντομότερο», είπε η Τάι Χάρις, γκαρντ των Ντάλας Ουίνγκς, που έστειλε το δικό της μήνυμα για την δις χρυσή Ολυμπιονίκη.

Όλα αυτά τα χρόνια η BG αντιμετώπιζε καταστάσεις που μπορούσε να ελέγξει μέσα στο παρκέ. Τώρα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η δική της ελευθερία δεν βρίσκεται στα χέρια της, ή στα χέρια της υπεράσπισής της. Το μέλλον της κρίνεται στις επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας, που έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες Με την ίδια να βρίσκεται πλέον στη μέση ενός νέου διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στα δύο πανίσχυρα κράτη.

Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόταν (και δεν θα ήθελε) το πρωινό της 17ης Φεβρουαρίου. Λίγο πριν ξεκινήσει για το αεροδρόμιο της Μόσχας…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This