Επιλογή Σελίδας

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

Είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον πλανήτη, αυτό που καταφέρνει να κερδίσει την καρδιά και το μυαλό του κάθε θεατή. Η Premier League επέστρεψε και μαζί της αρχίζει η ποδοσφαιρική χρονιά, μια σεζόν έτοιμη να μας συγκλονίσει. Σούπερ μεταγραφές, ιστορικές επιστροφές, νέες αλλαγές, ομάδες μέσα στο μυστήριο…

Ναι, αυτή η αγωνιστική περίοδος έχει κάτι το συναρπαστικό, κάτι το μαγικό και ο μαραθώνιος θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Ναι, θα είναι ξανά ένα πρωτάθλημα που θα κριθεί στους 90 βαθμούς και παραπάνω. Η Σίτι και η Λίβερπουλ θα μονομαχήσουν και τρίτος πολύ δύσκολα θα μπει ανάμεσα τους. Ξανά ένα πρωτάθλημα δυο ταχυτήτων, κι όμως κανείς δε μένει παραπονεμένος.

Η μάχη των σκόρερ, η μάχη του Champions League και της παραμονής θα κρατήσουν για πολύ ακόμα το… θερμόμετρο στα ύψη. Το γκολ του Αγουέρο ήταν ένα σημείο εποχής. Η Σίτι ήρθε για να μείνει. Η Λίβερπουλ του Κλοπ άλλαξε νέα σελίδα στην ιστορία της και η Γιουνάιτεντ ελπίζει πως με τον Τεν Χαγκ θα βάλει τέλος στην εποχή της εσωστρέφειας.

Ο Αμπράμοβιτς αποτελεί παρελθόν, αλλά η Τσέλσι συνεχίζει να ονειρεύεται. Ο Αρτέτα χτίζει κάτι καλό και ο Κόντε είναι έτοιμος να παρουσιάσει αυτά που θέλει. Ο μαραθώνιος αρχίζει και εμεις ανυπομονούμε μιας και η χρονιά θα είναι μεγάλη κι ελπίζουμε στις ανατροπές!

image

Σίτι ή Λίβερπουλ; Ποια θα καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο;

Η κατάκτηση του Champions League είναι o μεγάλος στόχος της Μάντσεστερ Σίτι, αν και οτιδήποτε λιγότερο από την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα θα είναι απογοήτευση για μια ομάδα που στοχεύει να θέσει υψηλότερα στάνταρ κάθε σεζόν. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει ταράξει λίγο τα πράγματα με τη μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ. Είναι ο άνθρωπος που κάνει τη διαφορά σε αυτά τα «σφιχτά» ευρωπαϊκά ματς και δίνει στη Σίτι μια επιλογή που της έλειπε από τότε που ο Σέρχιο Αγουέρο ήταν στα καλύτερά του. Το να κερδίζει τρόπαια είναι αυτό που κάνει η Σίτι στις μέρες μας.

Παρά τα πάρε-δώσε των μεταγραφών, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε θα εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο των πάντων στην ομάδα και οι εμφανίσεις του θα είναι κρίσιμες για τη Σίτι και στις τέσσερις διοργανώσεις. Ο Βέλγος «κουβάλησε» τη Σίτι στον τίτλο της Premier League την περασμένη σεζόν και θα ελπίζει σε λίγη περισσότερη υποστήριξη από τους συμπαίκτες του αυτή τη φορά. Η εξέλιξη και η βελτίωση της Λίβερπουλ θα κρατήσουν τη Σίτι σε καλή κατάσταση και θα εξασφαλίσουν ότι θα υπάρξει, τουλάχιστον, μια κούρσα δύο αλόγων για τον τίτλο.

Η ομάδα αγκαλιάζει την πρόκληση και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επαναπαυτεί στις δάφνες της, θα ελπίζει να τα πάει καλύτερα από την περσινή σεζόν και θα έχει τα εργαλεία για να το κάνει. Όταν συνηθίζεις να κυριαρχείς, το να τα παρατάς δεν είναι επιλογή και οι προσθήκες μερικών νέων προσώπων θα πρέπει να αναζωογονήσουν μια ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή του αθλήματος της.

Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε για τον Γκουαρδιόλα. Θα απαιτήσει την τελειότητα και οτιδήποτε λιγότερο θα τον αφήσει έξαλλο. Απαιτήθηκε ανανέωση του προσωπικού του μετά την αποχώρηση του βοηθού Χουάνμα Λίγιο για την Αλ Σαντ του Κατάρ. Ο πρώην μέσος της Γουέστ Μπρομ, Έντσο Μαρέσκα άφησε τη θέση του ως προπονητής της Πάρμα για να επιστρέψει στη Σίτι ως αντικαταστάτης του Ισπανού, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί ως προπονητής της ομάδας κάτω των 23 ετών των «Πολιτών». Θα πρέπει να φέρει μερικές νέες ιδέες και μια διαφορετική φωνή στα αποδυτήρια για να φρεσκάρει τα πράγματα. Ο Γκουαρδιόλα ξεκινά την έβδομη σεζόν του ως επικεφαλής στο Etihad και θα είναι απελπισμένος να προσθέσει έναν πέμπτο τίτλο στην Premier League. Έχει επιτρέψει στους Ραχίμ Στέρλινγκ και Γκάμπριελ Ζεσούς να φύγουν, αλλά είναι αισιόδοξος ότι οι αντικαταστάτες τους μπορούν να ξεπεράσουν τα επιτεύγματά τους.

Υπάρχει μια «νότα» του άγνωστου για τη Λίβερπουλ αυτή τη σεζόν, με τον Γιούργκεν Κλοπ να ξεκινά μια πρώτη ολόκληρη σεζόν στο Άνφιλντ χωρίς τον Σάντιο Μανέ και να αναζητά μια δεξαμενή νεαρών ταλέντων με επικεφαλής τον Ντάργουιν Νούνιες για να αντισταθμίσει την αναμφισβήτητη απώλεια του Σενεγαλέζου διεθνή. Χωρίς αμφιβολία, ωστόσο η Λίβερπουλ είναι η ομάδα με τις περισσότερες πιθανότητες να εμποδίσει τη Μάντσεστερ Σίτι να κάνει χατ-τρικ σε τίτλους της Premier League.

Τα όνειρα ενός άνευ προηγουμένου quadruple εξατμίστηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες της περασμένης σεζόν αλλά η ομάδα του Κλοπ εξελίσσεται με τους Λουίς Ντίας και Ιμπραχίμα Κονατέ να εντυπωσιάζουν. Οι προσθαφαιρέσεις του καλοκαιριού ήταν μια περαιτέρω επίδειξη της καλής λειτουργίας στο Anfield παρά την αποχώρηση του αθλητικού διευθυντή Μάικλ Έντουαρντς. Πήρε τον Νούνιες προτού επιτρέψει στον Μανέ να φύγει, εξασφάλισε τις υπηρεσίες του Μοχάμεντ Σαλάχ για άλλα τρία χρόνια και αφαίρεσε τυχόν περισπασμούς λόγω του συμβολαίου του.

Με την εποχή Μανέ-Ρομπέρτο Φιρμίνο-Σαλάχ να έχει τελειώσει και λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του Κολομβιανού Ντίαζ συν τον Φάμπιο Καρβάλιο, θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην επίθεση της Λίβερπουλ από το σύστημα 4-3-3 που τον έχει εξυπηρετήσει τόσο καλά αυτά τα χρόνια. Με τους Χάρβεϊ Έλιοτ και Κέρτις Τζόουνς, έχει άλλους δυο νεαρούς έτοιμους να κάνουν το επόμενο βήμα. Αλλά υπάρχει μια σημαντική ευθύνη για τον Νούνιες. Το πώς ο 23χρονος θα προσαρμοστεί στην πρώτη του σεζόν στο Άνφιλντ και στην Premier League, ειδικά σε σύγκριση με τον Έρλινγκ Χάαλαντ στη Σίτι, θα μπορούσε να είναι βασικός παράγοντας για τη μοίρα του τίτλου.

Ο Κλοπ παραδέχτηκε ότι αναζωογονήθηκε από το ποδόσφαιρο της Λίβερπουλ, την επιδίωξη τεσσάρων τροπαίων και την επιστροφή οπαδών την περασμένη σεζόν. Η επέκταση του συμβολαίου του σημαντικότερου περιουσιακού τους στοιχείου μέχρι το 2026 – με την ενθάρρυνση της συζύγου του Κλοπ, Ούλα Σάντροκ – αντιπροσώπευε την πιο έξυπνη κίνηση των ιδιοκτητών της Λίβερπουλ. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», είπε ο Κλοπ όταν δεσμεύτηκε για 11 χρόνια βασιλείας στο Άνφιλντ τον Απρίλιο. Η Λίβερπουλ τα κατάφερε , κέρδισε ένα νταμπλ εγχώριων κυπέλλων, έφτασε σε έναν τρίτο τελικό Champions League σε πέντε σεζόν και έχασε τον τίτλο με έναν μόνο βαθμό την τελευταία αγωνιστική μιας σεζόν στην οποία έπαιξε σε κάθε «διαθέσιμο» παιχνίδι και ετοιμάζεται να το ξανακάνει από τον μακροβιότερο προπονητή της Premier League.

image

Θα δώσει ο Τεν Χαγκ στη Γιουνάιτεντ τη χαμένη αίγλη;

Στην αρχή της περασμένης σεζόν, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τερματίσει δεύτερη την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και ενισχύθηκε με τις μεταγραφές των Τζέιντον Σάντσο, Ραφαέλ Βαράν και Κριστιάνο Ρονάλντο όποιος θεωρούσε την τέταρτη θέση ως αποδεκτή θα ήταν… απαράδεκτος. Υπό τον Σόλσκιερ η κατάκτηση του 21ου στέμματος ήταν ο μεγάλος στόχος. Τώρα, μετά τη χειρότερη της σεζόν, με την ομάδα στην έκτη θέση, 35 πόντους πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι και έναν τρίτο προπονητή σε λιγότερο από ένα χρόνο εάν η ομάδα του Τεν Χαγκ βγει 4η θα είναι ένα μικρό θαύμα.

Γιατί μπορεί να συμβεί: ο 52χρονος τεχνικός έχει στη διάθεση του τον Τάιλερ Μαλάθια, έναν 22χρονο δυναμικό αριστερό μπακ, τον Κρίστιαν Έρικσεν ως ελεύθερο (ο μεταξένιος playmaker είναι ίσως η καλύτερη κίνηση), καθώς και τον Λίσαντρο Μαρτίνες, έναν δυναμικό αμυντικό, από τον Άγιαξ. Εάν ο Φρένκι Ντε Γιονγκ έρθει από τη Μπαρτσελόνα, ο Τεν Χαγκ θα έχει μια πλήρη τετράδα των πρώτων στόχων του. Δίκαιος λόγος για αισιοδοξία.

Γιατί μπορεί να μην συμβεί: Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Τότεναμ και Άρσεναλ (που τερμάτισαν όλες πάνω από τη Γιουνάιτεντ) έχουν ενισχύσει τα ρόστερ τους. Επίσης, ο Τεν Χαγκ έχει τρεις τίτλους Eredivisie και έναν ημιτελικό Champions League με τον Άγιαξ στο βιογραφικό του αλλά είναι νέος στην Premier League.

Επιπρόσθετα, παρεμποδίζεται από το πρόωρο ξεκίνημα της σεζόν λόγω του χειμερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, που σημαίνει λιγότερος χρόνος – πέντε εβδομάδες – για να εφαρμόσει τον τρόπο παιχνιδιού του με συνεχές pressing και γρήγορες μεταβιβάσεις. Το να ακούς τον Τεν Χαγκ να δίνει οδηγίες σε μια ομάδα κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο στάδιο Rajamangala της Μπανγκόκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα και να λέει ότι το ποδόσφαιρο «είναι τρίγωνα, πάντα οι ίδιες αρχές» ήταν ανησυχητικό.

Οι ελίτ ποδοσφαιριστές θα έπρεπε ήδη να είναι έμπειροι στα βασικά. Όλοι οι προκάτοχοι του Τεν Χαγκ από τότε που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έφυγε από τον σύλλογο είχαν ελαττώματα που τους κόστισαν τη δουλειά τους. Ο Ντέιβιντ Μόγιες ήταν περίεργος, ο Λούις φαν Χάαλ πεισματάρης, ο Ζοσέ Μουρίνιο ασταθής και ο Σόλσκιερ περιορισμένος τακτικά.

Η ελπίδα είναι ότι ο 52χρονος Ολλανδός θα μάθει γρήγορα για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η σκληρότητά του με τους παίκτες και η αμείλικτη απαίτηση για αριστεία ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της περιοδείας πριν από τη σεζόν στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία και προμηνύει καλά αποτελέσματα. Ένας αστάθμητος παράγοντας είναι πώς ο Τεν Χαγκ μπορεί να βελτιώσει μια ομάδα που εκτός των Ρονάλντο, Μπρούνο Φερνάντες και Νταβίντ ντε Χέα, ήταν πολύ κακή την περασμένη σεζόν. Αυτός μπορεί να είναι ο «X-factor» για τη θητεία του.

image

Η μάχη της τετράδας και η προσπάθεια για την υπέρβαση!

Ήταν ένας καλοκαιρινός ανεμοστρόβιλος στο Stamford Bridge. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει φύγει, όπως και οι στενότεροι συνεργάτες του Ρώσου και οι νέοι ιδιοκτήτες της Τσέλσι δεν είχαν πολύ χρόνο να ενημερωθούν για το περίπλοκο αγγλικό ποδόσφαιρο από τότε που ολοκλήρωσαν την εξαγορά του συλλόγου με 4,25 δισεκατομμύρια λίρες.

Ωστόσο, η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι καταστροφική. Η Τσέλσι δεν έχει φύγει. Οι κινήσεις υπό την επίβλεψη του Τοντ Μπόελι, του νέου συνιδιοκτήτη και προσωρινού αθλητικού διευθυντή του συλλόγου, ήταν ενθαρρυντικές και δεν υπήρξε κανένα σημάδι ότι η Τσέλσι θα περιορίσει τις δαπάνες της. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ είναι μια σημαντική αγορά και ο Καλιντού Κουλιμπαλί είναι ένα σημαντικό απόκτημα στην άμυνα μετά τις αποχωρήσεις των Αντονιο Ρούντιγκερ και Αντρέας Κρίστενσεν.

Σε αυτό το πλαίσιο η εικόνα δεν φαίνεται πολύ άσχημη. Ο Τούχελ έχει ακόμα μια ταλαντούχα ομάδα και η επιστροφή του Μπεν Τσίλγουελ από μακροχρόνιο τραυματισμό είναι μια σημαντική ώθηση. Μια αριστερή πλευρά με Στέρλινγκ και Τσίλγουελ φαίνεται εντυπωσιακή.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν η ομάδα είναι αρκετά δυνατή για να κλείσει τη διαφορά από τη Λίβερπουλ και τη Σίτι. Ο Τούχελ έχει προβλήματα στα χαφ. Ο Ενγκολό Καντέ δεν μπορεί να παραμείνει σε φόρμα και ο Ζορζίνιο στερείται κινητικότητας. Επιπρόσθετα η Τσέλσι μπορεί να μην έχει αξιόπιστους σκόρερ. Ο Κάι Χάβερτς, που αναμένεται να συνεχίσει ως «ψευτοεννιάρι» πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Την περασμένη σεζόν η Άρσεναλ υποσχέθηκε τόσα πολλά πριν «καταρρεύσει». Η πέμπτη θέση αποτελούσε σημαντική πρόοδο, αλλά θα έπρεπε να είχαν μείνει στην πρώτη τετράδα. Η έλλειψη βάθους στο ρόστερ και ποιότητας σε βασικές θέσεις ήταν οι προφανείς λόγοι και ο Μικέλ Αρτέτα πέρασε το καλοκαίρι του προσπαθώντας να διορθώσει την κατάσταση. Αν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο Γκάμπριελ Ζεσούς και ο Ολεξάντρ Ζιντσένκο κρίθηκαν αναλώσιμοι από τη Μάντσεστερ Σίτι, η δαπάνη περίπου 75 εκατομμυρίων λιρών για ένα ζευγάρι αποδεδειγμένων νικητών που εισέρχονται στα καλύτερα τους φαίνεται εξαιρετικό deal. Ο Ζέσους πετούσε στην προετοιμασία και θα πρέπει να προσθέσει μια ευθύτητα στη θέση του σέντερ φορ που έλειπε εδώ και καιρό στην Άρσεναλ.

Η επιστροφή του Γουίλιαμ Σαλιμπά από έναν εξαιρετικό δανεισμό στη Μαρσέιγ κέρδισε λιγότερα πρωτοσέλιδα, αλλά, αν υποθέσουμε ότι θα παραμείνει μετά τη μεταγραφική προθεσμία, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη, δεδομένου του προφανούς χάσματος μεταξύ Μπεν Γουάιτ, Γκάμπριελ και των εναλλακτικών της περασμένης σεζόν στο κέντρο της άμυνας. Ο Πορτογάλος δημιουργός Φάμπιο Βιέιρα, που υπέγραψε από την Πόρτο, θεωρείται ως μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά προσθέτει στις δημιουργικές επιλογές της Αρτέτα.

Είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες αφίξεις εάν μπορεί να εξασφαλιστεί μια εναλλακτική λύση για τον Μπουκαγιό Σακά, ίσως παράλληλα με την αποχώρηση του Νικολάς Πεπέ, η Άρσεναλ θα φαίνεται τελικά καλά καλυμμένη σχεδόν σε κάθε θέση. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να τους σπρώξει στην τετράδα, αν και με την Τσέλσι και τους Σπερς να κάνουν τις δικές τους προσθήκες υψηλού επιπέδου, ο ανταγωνισμός δεν θα είναι λιγότερο έντονος. Το Emirates είναι συχνά τόπος υπερβολών, αλλά αυτή τη φορά η αισιοδοξία φαίνεται δικαιολογημένη.

Ο Ντάνιελ Λέβι έχει σπάσει τη συνήθεια μιας ζωής και βοήθησε να στείλει την αισιοδοξία των φίλων της Τότεναμ στα ουράνια. Ο πρόεδρος των Σπερς συνήθως θέλει να περιμένει κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, ελπίζοντας σε ευκαιρίες, αλλά κινήθηκε γρήγορα αυτό το καλοκαίρι, ολοκληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των μεταγραφών μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ένα άτομο χάρηκε ιδιαίτερα με αυτό και αν ο Αντόνιο Κόντε είναι χαρούμενος το ίδιο είναι και όλοι οι άλλοι. Ο προπονητής ήθελε να κάνει ριζικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της πρώτης του προετοιμασίας στο σύλλογο, για να αξιοποιήσει τη δυναμική που δημιουργήθηκε από την έξοδο στο Champions League τον περασμένο Μάιο και με μια σειρά νέες μεταγραφές υπάρχει η αίσθηση της συνοχής στην ομάδα.

Το προηγούμενο καλοκαίρι μοιάζει αιώνες μακριά. Τότε ήταν που ο Νούνο Εσπίριτo ανέλαβε ως προπονητής μετά από αναζήτηση 72 ημερών και ύστερα από μια συγκλονιστική αντίδραση, ενώ ο Χάρι Κέιν ήθελε να φύγει. Ο Κόντε έχει αλλάξει τα πάντα από τότε που διαδέχθηκε τον Νούνο τον περασμένο Νοέμβριο, επιβάλλοντας τη θέλησή του στον Λέβι και στην υπόλοιπη ομάδα. Ένα άλλο «game-changing» στοιχείο ήταν η αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 150 εκατομμυρίων που εξασφάλισε ο Λέβι από τον πλειοψηφικό μέτοχο, Enic, στο τέλος της περασμένης σεζόν.

Η ομάδα έχει ποιότητα, με μπροστάρηδες του Κέιν-Σον και έχει εντυπωσιακό βάθος στο ρόστερ της. Ο Τόμας Τούχελ, ο προπονητής της Τσέλσι, πιστεύει ότι οι Σπερς έχουν «ίσως την ισχυρότερη ομάδα που έχουν φτιάξει ποτέ» και μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες για την τρίτη θέση. Αυτό που θα ήταν ακόμα καλύτερο για τους Σπερς θα ήταν να κερδίσουν ένα τρόπαιο. Εχουν κερδίσει μόνο ένα κατά τη διάρκεια της 21χρονης διαχείρισης του Λέβι.

image

Θα είναι η κορυφαία μάχη για το Χρυσό Παπούτσι;

Από τότε που ο Μοχάμεντ Σαλάχ σόκαρε τους πάντες στην πρώτη του σεζόν στη Λίβερπουλ, σκοράροντας 32 γκολ στην Premier League για το Χρυσό Παπούτσια 2017-18, τα νούμερα που απαιτούνται για την κατάκτηση του βραβείου έχουν πέσει σε κανονικά επίπεδα. Ο Σαλάχ μοιράστηκε το έπαθλο με τους ομοεθνείς του Αφρικανούς, Σαντιό Μανέ και Πιέρ Ομπαμεγιάνγκ την επόμενη σεζόν, παρόλο που σημείωσε 10 λιγότερα γκολ (22), ενώ χρειαζόταν μόνο ένα παραπάνω για να το πάρει στα χέρια του για τρίτη φορά (μοιράστηκε με τον Σον) την τελευταία σεζόν (Αυτός ο αριθμός, 23, ήταν επίσης αρκετός για να κάνει τους Χάρι Κέιν και Τζέιμι Βάρντι πρώτους σκόρερ στις δύο προηγούμενες εκστρατείες.)

Όλα απέχουν πολύ από τις μέρες που ο βασικός επιθετικός σε μια κορυφαία ομάδα θα μπορούσε να κάνει το χτύπημα των 30 γκολ ρεαλιστικό στόχο, αλλά αυτή η ερχόμενη σεζόν υπόσχεται να το επαναφέρει. Ο Χάαλαντ είχε κατά μέσο όρο σχεδόν ένα γκολ ανά παιχνίδι στη Bundesliga ενώ ήταν στη Ντόρτμουντ (22 γκολ σε 24 συμμετοχές την περασμένη σεζόν και 62 σε 67 συνολικά), οπότε το κύριο εμπόδιο για μια ξεκάθαρη πορεία προς το Χρυσό Παπούτσι γι’ αυτόν θα μπορούσε να είναι τα δικά του προβλήματα τραυματισμών. Τα 26 γκολ του Νούνιες σε 28 παιχνίδια πρωταθλήματος για την Μπενφίκα την περασμένη σεζόν είναι εξίσου εκπληκτικά, αν και θα χρειαστεί ένα δυνατό ξεκίνημα για να σβήσει οποιουσδήποτε ψίθυρους περί «θαύματος μιας σεζόν».

Ο Σον της Τότεναμ θα στηρίξει τον εαυτό του τουλάχιστον στον αγώνα της περασμένης σεζόν, τώρα που οι Spurs είχαν μια πλήρη προετοιμασία υπό τον Αντόνιο Κόντε, ενώ ο συμπαίκτης του, Xάρι Κέιν θα κάνει τα πάντα για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Τιερί Ανρί με τέσσερα Χρυσά Παπούτσια. Στην Άρσεναλ, ο Γκάμπριελ Ζεσούς έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει πλήρως την κατάστασή του ως κορυφαίος επιθετικός ως το αδιαμφισβήτητο Νο. 9 της πρώτης επιλογής των Gunners με ένα εναλλασσόμενο καστ ταλαντούχων νεαρών χαφ που εργάζονται για να του δώσουν ασίστ.

Είναι ο Χάαλαντ το φαβορί για να κερδίσει την κούρσα του πρώτου σκόρερ; Θα αντιμετωπίσει πολύ σκληρό ανταγωνισμό από τον Σαλάχ, τον Σον και τον Ζεσούς. Οσο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αν αφήσει στην άκρη τις τάσεις φυγής και επικεντρωθεί στο πλάνο του Τεν Χαγκ, τότε, έχει ελπίδες. Η Τσέλσι δεν έχει έναν δυνατό υποψήφιο για να συμμετάσχει σε αυτή την κούρσα. Βέβαια, ο 27χρονος Στέρλινγκ πέτυχε 20 γκολ την περασμένη σεζόν και δείχνει πιο ώριμος από ποτέ για την εκτόξευσή του. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν υποψήφιο από το… περιθώριο: Αφού σημείωσε 43 γκολ στην Championship την περασμένη σεζόν, θα μπορούσε τελικά ο Aλεξάνταρ Μίτροβιτς να αφήσει το στίγμα του στην κορυφαία κατηγορία με τη Φούλαμ μετά από δύο προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες;

image

H νέα Νιούκαστλ μπορεί να μπει στην εξάδα;

Υπό την ευφυή καθοδήγηση του Έντι Χάου, η Νιούκαστλ ήταν μια ομάδα που μεταμορφώθηκε κατά το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν και δεν υπάρχει λόγος να μην συνεχίσει σε αυτή την ανοδική τροχιά.

Αν και, στα χαρτιά, η περσινή εξαγορά υπό την ηγεσία των Σαουδαράβων τους μετέτρεψε στον πλουσιότερο σύλλογο του κόσμου, οι ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν με σύνεση και να έχουν απόλυτη συνείδηση της ανάγκης να παραμείνουν εντός των κανόνων του Financial Fair Play. Με άλλα λόγια, το έργο ανοικοδόμησης του Χάου αναμένεται να είναι πολύ περισσότερο μια περίπτωση εξέλιξης παρά επανάστασης.

Ενώ οι μεταγραφές εντός γηπέδου φαίνονται αρκετά λογικές, η τοποθέτηση του πρώην τεχνικού διευθυντή της FA και της Μπράιτον, Νταν Άσγουορθ ως διευθυντή ποδοσφαίρου και του Ντάρεν Έλες ως διευθύνοντος συμβούλου φαίνεται οξυδερκής. Ο Έιλς, πτυχιούχος νομικής του Κέιμπριτζ με προηγούμενη εμπειρία στη Γουέστ Μπρομ και την Τότεναμ, έρχεται από την Ατλάντα του MLS όπου τον θαύμαζαν πολύ. Τα ραντεβού τους θα επιτρέψουν στην συνιδιοκτήτρια και διευθύντρια Αμάντα Στέιβλι, η οποία διηύθυνε τον σύλλογο θαυμάσια την περασμένη σεζόν, περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθεί σε ευρύτερα έργα.

Μέχρι στιγμής, ο Χάου φαίνεται να έχει κάνει καλές κινήσεις αυτό το καλοκαίρι, με τον πολυπόθητο και, κυρίως, αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό Σβεν Μπότμαν να έρχεται από τη Λιλ, τον τερματοφύλακα της Αγγλίας Νικ Ποπ να υπογράφει από την Μπέρνλι και τον εξαιρετικό αριστερό μπακ Ματ Τάρκετ να μονιμοποιεί τη μετακίνησή του από την Άστον Βίλα. Ο Χάου παραμένει στην αγορά για έναν ακόμη επιθετικό και έναν νέο μέσο, αλλά έχει ήδη άφθονο ταλέντο και έναν εξαιρετικό ηγέτη. Τον δεξιό μπακ, Κίραν Τρίπιερ.

Υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι ο Βραζιλιάνος Μπρούνο Γκιμαράες, μια αγορά τον Ιανουάριο από τη Λυών, θα συνεχίσει να λάμπει στη μεσαία γραμμή, αλλά ο προπονητής του θα πρέπει να καθορίσει εάν ο Μπότμαν θα πρέπει να είναι παρτενέρ του Νταν Μπερν, του Φάμπιαν Σαρ ή του Τζαμάλ Λασέλς. Ο Χάου πρέπει επίσης να πείσει τον ταλαντούχο, αλλά μερικές φορές απογοητευτικό, Άλαν Σεν Μαξιμέν να έχει αγωνιστική συνέπεια, ενώ ελπίζει ο επιρρεπής σε τραυματισμούς σέντερ φορ του Κάλουμ Γουίλσον να παραμείνει σε φόρμα και ο Τζο Γουίλοκ να αρχίσει να εκπληρώνει τις δυνατότητές του.

image

Η ομάδα – ασανσέρ, η… καταδικασμένη και η ενισχυμένη Νότιγχαμ

Αυτή θα είναι η πέμπτη διαδοχική σεζόν στην Premier League που θα εμφανιστεί είτε η Φούλαμ είτε η Νόριτς, αλλά σε καμία στιγμή σε αυτή τη σειρά δεν ήταν και οι δύο στην πρώτη κατηγορία ταυτόχρονα. Αυτοί οι δύο σύλλογοι, όπως και η Γουότφορντ και η Γουέστ Μπρομ, δημιουργούν μια λίστα συλλόγων που αναπηδούν ανάμεσα στις δύο κορυφαίες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια χωρίς ποτέ να παραμείνουν σε μια. Η Μπόρνμουθ και η Μπέρνλι θα μπορούσαν επίσης να μπουν σε αυτή τη λίστα εάν αλλάξουν κατηγορίες ξανά το επόμενο καλοκαίρι.

Οι σύλλογοι – ασανσέρ στην Premier League δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να ξεφύγουν από αυτό το… καθαρτήριο, καθώς όλοι οι άλλοι σύλλογοι της Premier League γίνονται όλο και πλουσιότεροι και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των Big Six και των υπολοίπων σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότεροι βαθμοί που είναι ρεαλιστικά διαθέσιμοι για τις ομάδες που έχουν προβιβαστεί πρόσφατα.

Ο Μίτροβιτς θα είναι βασικός λόγος που μπορεί η Φούλαμ να μείνει όρθια. Εάν ο Σέρβος διεθνής μπορεί να φτάσει έστω και κοντά στα μισά από τα 43 γκολ της Championship, η ομάδα του Μάρκο Σίλβα μπορεί να ελπίζει. Κι αν για τη Μπόρνμουθ οι ελπίδες παραμονής είναι… ελάχιστες με βάση τα όσα μας έδειξε στο μεταγραφικό παζάρι, για τη Νότιγχαμ οι αναλυτές δε βάζουν το χέρι στη φωτιά.

Οι διοικούντες έχουν μεγάλες φιλοδοξίες, ειδικά αφού πλήρωσαν ακριβά για παίκτες το καλοκαίρι. Η πραγματικότητα είναι ότι η Premier League είναι ένα τεράστιο άλμα για κάθε σύλλογο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα επενδύσεων. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για τρόπαια μετά την άνοδο και η αισιοδοξία είναι διάχυτη για κάτι καλό!
Σίγουρα η Φόρεστ έχει τους παίκτες να ανέβει αρκετές θέσεις ψηλότερα, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσει η ομάδα σε μια ομοιογένεια λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο ρόστερ.

Οι νεοφώτιστοι έχασαν μια σειρά από σημαντικούς παίκτες, ωστόσο, οι προσθήκες έγιναν με ακρίβεια για να έχει ο Στιβ Κούπερ τους πόρους που απαιτούνται για να κάνει την ομάδα του ανταγωνιστική σε μια κατηγορία που είναι νέα για την πλειοψηφία των παικτών του. Ο Τζέσε Λίνγκαρντ είναι μια μεταγραφή-μήνυμα που θα προσθέσει εμπειρία. Θα προσπαθήσουν να είναι επιθετικοί και θα πιέζουν συνεχώς για να σιγουρευτούν ότι κανείς, ανεξάρτητα από το επίπεδο του, δεν θα τους αφαιρέσει εύκολα πόντους κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Το City Ground έχει αναβαθμιστεί μέσα στο καλοκαίρι και ο σύλλογος ελπίζει ότι θα είναι εκεί που θα μαζέψει τους περισσότερους πόντους στο δρόμο προς την παραμονή.

image

Τα προγνωστικά της Premier League

Ποια ομάδα θα καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο;

Η Μάντσεστερ Σίτι μάλλον θα ξεπεράσει τη Λίβερπουλ, αλλά και πάλι στις λεπτομέρειες. Στην πραγματικότητα, και οι δύο αυτές ομάδες φαίνονται εντελώς εξαιρετικές στα χαρτιά και θα επωφεληθούν από την αναζωογονημένη γραμμή κρούσης, κάτι που δεν έχουν οι υπόλοιπες. Ο Χάαλαντ δίνει τεράστιο προβάδισμα στους «Πολίτες» και οι Φόντεν, Ντε Μπρόινε, Γκρίλις είναι πανέτοιμοι να «ταΐσουν» τον Νορβηγό. Θα καταφέρει η Λίβερπουλ να ξεπεράσει το πώς έχασε την περσινή σεζόν δυο τίτλους; Θα μπορέσει ο Νούνιες να αντέξει την πίεση; Αν ναι, τότε θα παλέψει μέχρι τέλους, αλλά το προβάδισμα πάει στους «Πολίτες».

Ποιες ομάδες θα συμπληρώσουν την τετράδα;

Τότεναμ, Τσέλσι οι άλλες δυο και μετά… Άρσεναλ. Η Γιουνάιτεντ παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Η Τότεναμ με τον Κόντε από το ξεκίνημα και τις μεταγραφικές του επιθυμίες να έχουν εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, φαντάζει ως η ομάδα που θα επιδιώξει να μπει ανάμεσα στις πρώτες δυο. Η Τσέλσι βρήκε διοικητική ηρεμία, αλλά ο Τούχελ ήθελε περισσότερα από το μεταγραφικό παζάρι. Ενας εξαιρετικός προπονητής, ενισχυμένος επιθετικά θα επιδιώξει να βγάλει στο χορτάρι τις δυνατότητες του συλλόγου.

Η Αρσεναλ απειλεί! Ο Ζεσούς δίνει το κάτι παραπάνω, αλλά τα νεκρά – διαστήματά της προβληματίζουν. Αν αποβάλει αυτή τη συμπεριφορά, τότε έχει ελπίδες. Η Μάντσεστερ είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της σεζόν. Αν ο Ολλανδός επιβάλλει τα θέλω του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο σταματήσει τη γκρίνια και η άμυνα καταφέρει να δέσει, τότε, ναι, έχει ελπίδες τετράδας, αλλιώς θα περιοριστεί σε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και μετά πάλι από την αρχή.

Ποια ομάδα θα υποβιβαστεί;

Θα καταφέρει να αποφύγει τη… μοίρα της η Φούλαμ; Αν ο Μίτροβιτς κάνει ανάλογη περσινή σεζόν θα έχει ελπίδες. Ωστόσο, το ανεβοκατέβασμα είναι πλέον στο dna της και η ομάδα έχει… φροντίσει να απογοητεύει τους οπαδούς της όταν βρίσκεται στην Premier League. H Mπόρνμουθ είναι πιο αδύναμη από πέρσι και ο δρόμος της επιστροφής πιθανός. Οι πολλές καλές μεταγραφές της Νότιγχαμ, ο ενθουσιασμός του κόσμου, το γεμάτο City Ground είναι πιθανό να δώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο παραμονής. Πιο αδύναμη φέτος η Σαουθάμπτον, θα δώσει μάχη σωτηρίας η Λιντς.

Ποιος προπονητής θα απολυθεί πρώτος στη σεζόν;

Το κακό περσινό φινάλε της Σαουθάμπτον έχει φορτώσει με άγχος την ομάδα. Αν δεν κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα, τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα. Ο Χάσενχουτλ έχει το… προβάδισμα και ακολουθεί ο Πάρκερ της Μπόρνμουθ, ενώ δεν ξεχνάμε τον Μπρούνο Λάγκε της Γουλβς.

Ποια θα είναι η πρώτη πεντάδα των σκόρερ;

1. Χάαλαντ, 2. Σαλάχ 3. Ζεσούς, 4. Στέρλινγκ, 5. Νούνιες

Βαθμολογία (1)

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This