Επιλογή Σελίδας


Του Νίκου Μπουρλάκη

Το καλοκαίρι του 1986 θα ζούσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την Εθνική ομάδα καθώς θα συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Το «Μουντομπάσκετ» θα γινόταν τον Ιούλιο του 1986 στην Ισπανία και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ετοιμαζόταν για μια τεράστια εμπειρία.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση έμεινε στην ιστορία, τελικά, όχι μόνο για την γενικά καλή παρουσία της Εθνικής Ελλάδας ή την πρώτη της εμφάνιση σε Παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά γιατί ήταν ο προάγγελος της «έκρηξης» κι εν ολίγοις μας έδειξε τι θα μπορούσε να συμβεί στο Ευρωμπάσκετ του ’87 που έγινε 11 μήνες αργότερα στο ΣΕΦ. Και κατέληξε στον απόλυτο θρίαμβο της Εθνικής ομάδας.

Η πρόκριση στην Ισπανία επετεύχθη μετά τον αλησμόνητο αγώνα στο Εκεντρεβίλ και στη νίκη επί της Γαλλίας με 130-126. Για την ιστορία, διαβάστε παρακάτω.

Αναζητώντας κάποιες εικόνες και κάποια πράγματα για το γραφικό χωριουδάκι με πληθυσμό όσους… θεατές χωράει το κλειστό του ΟΑΚΑ (περίπου 18 χιλιάδες) ανακαλύψαμε ότι το Εκεντρεβίλ δεν υπάρχει πια!!!

Για την ακρίβεια υπάρχει, αλλά ως απλή γειτονιά που απορροφήθηκε στην κοινότητα Σερμπούρ-εν-Κοτεντέν. Η διαδικασία αυτή έγινε το 2016 και η μεγάλη κοινότητα (50 χιλιάδες κάτοικοι) υπάγεται στο διαμέρισμα Μανς, που βρίσκεται στην Νορμανδία, στην βορειοδυτική Γαλλία.

Επιστρέφουμε στο καλοκαίρι του 1986. Ο Κώστας Πολίτης είχε μεγάλο θέμα στη θέση «5» καθώς θα απουσίαζε ο Παναγιώτης Φασούλας ενώ και ο Δημήτρης Κοκολάκης είχε αποφασίσει να σταματήσει. Στη συνέχεια προκύπτει και πρόβλημα με τον τραυματισμό του Νίκου Λινάρδου!

Τελικά τη λύση την έδωσε ο νεαρός τότε, Αργύρης Καμπούρης και φυσικά το πολύπλευρο ταλέντο του Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίος έπαιξε και πεντάρι συν τον Καρατζά που αγωνιζόταν τότε στην Α2 με το Παγκράτι.

Στις 3 Ιουλίου του 1986 ανακοινώνεται ότι η Εθνική ομάδα αναχωρεί για την Ισπανία (εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» είναι η πηγή για όσα θα παρουσιάσουμε). Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα δεν είχε παρουσία στο Ευρωμπάσκετ του 1985 άρα επέστρεφε στις μεγάλες διοργανώσεις.

Λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ με αντίπαλο τον Παναμά, οι διεθνείς μας κάνουν τις πρώτες δηλώσεις. Ο στόχος βέβαια είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση και όπως λέει ο Κώστας Πολίτης, «σε ένα 48ωρο θα κριθούν όλα» εννοώντας τους πρώτους δύο αγώνες, με Παναμά και Γαλλία.


Εκτός των ψηλών υπήρξαν κι άλλες απώλειες, καθώς τραυματίστηκαν κι έμειναν εκτός Παγκοσμίου ο Μέμος Ιωάννου και ο Κώστας Παταβούκας. Η αισιοδοξία όμως ήταν μεγάλη:

«Μπορούμε την πρόκριση» έλεγε ο αρχηγός, Παναγιώτης Γιαννάκης. «Το επίπεδο της Εθνικής ομάδας είναι ανεβασμένο κι έχουμε πλησιάσει πολύ τις μεγάλες ομάδες» προειδοποιούσε ο Νίκος Γκάλης.

«Δεν έχω τρακ παρότι η πρόσκληση ήταν έκπληξη για μένα» έλεγε ο Παναγιώτης Καρατζάς.

«Διψάμε για διάκριση και πιστεύουμε ότι θα είμαστε στη δωδεκάδα» δήλωνε ο Φάνης Χριστοδούλου ενώ ο Νίκος Σταυρόπουλος συμπλήρωνε: «Πάντα έχει σημασία η πρεμιέρα, αν νικήσουμε τον Παναμά, που πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, θα ανέβουμε όλοι οι παίκτες ψυχολογικά».

Vamos λοιπόν, όπως ανέφερε το αφιέρωμα του Τάκη Ευσταθίου στην Αθλητική Ηχώ. Πλούσιο αφιέρωμα, με πολλά στοιχεία, το παρελθόν με τους αντιπάλους μας και φυσικά τα ρόστερ. Είναι και η προαναγγελία της αναμέτρησης με τον Παναμά, ιδιαίτερη κρίσιμης για τη συνέχεια.

Η ελληνική ομάδα αρχίζει ιδανικά, σαρώνει τον Παναμά (με 53 πόντους του Γκάλη), νικά και τη Γαλλία και κάνει αυτά που έπρεπε. Κόντρα στους γηπεδούχους Ισπανούς, δε φοβάται τίποτα και πάει για την υπέρβαση. Η ήττα με 87-86 είναι πικρή αλλά όπως αναφέρεται υπάρχουν φρικτά παράπονα από τη διαιτησία των Φιορίτο και Χάρβεν. «Έκλεβαν όλοι» αναφέρεται στην εφημερίδα, με βέλη και κατά των μελών της γραμματείας που έκαναν «κόλπα» με το χρόνο.

Άλλες εποχές τότε.

Τα εγκώμια για την εμφάνιση των Ελλήνων διεθνών, δε λείπουν από τις ισπανικές εφημερίδες. Η αναφορά γίνεται στον Νίκο Γκάλη, τον οποίο ο ισπανικός Τύπος αποκαλούσε «Μαραντόνα του μπάσκετ» όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ. Επίσης οι Ισπανοί έγραφαν ότι «ο Γιαννάκης παίζει με φαντασία και λίγοι στον κόσμο υπάρχουν σαν αυτόν».

Όμως έρχονται άσχημα μαντάτα. Τα οποία δεν τα καλύπτει ούτε η «δικαίωση» από τις ισπανικές εφημερίδες που ανέφεραν ότι «η διαιτησία έβαλε το χέρι της» ώστε οι διοργανωτές να νικήσουν την Ελλάδα.

Η Γαλλία κάνει τη μεγάλη έκπληξη και νικά τους Βραζιλιάνους. Η Εθνική ομάδα κινδυνεύει να χάσει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο και για να έχει τον έλεγχο της κατάστασης θα πρέπει να νικήσει την Βραζιλία. Αλλιώς δε θα εξαρτάται η πρόκριση από τα δικά της αποτελέσματα.

Η Εθνική ομάδα δεν τα καταφέρνει απέναντι στην Βραζιλία του τρομερού Οσκάρ Σμιντ (ήττα με 115-95) και πλέον η πρόκριση αποτελεί συνδυασμό δύο αποτελεσμάτων: Νίκη της Ελλάδας επί της Κορέας και νίκη της Βραζιλίας επί της Ισπανίας. Αν δε συμβούν αυτά τα δύο αποτελέσματα τότε η ελληνική ομάδα αποχαιρετά τη διοργάνωση και προκρίνονται οι Γάλλοι.

Συνέβη το αποτέλεσμα που θέλαμε σε πρώτη φάση, οι Βραζιλιάνοι (που είχαν Έλληνα πρόεδρο στην Ομοσπονδία τους, τον Γεράσιμο Μποζίκη) νίκησαν τους Ισπανούς, η Εθνική μας όπως αναμενόταν «καθάρισε» τους Κορεάτες και η είσοδος στις 12 καλύτερες ομάδες του κόσμου ήταν γεγονός.

Τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης (προημιτελικής) φάσης αναδεικνύουν την εκτελεστική ικανότητα του Νίκου Γκάλη που όπως βλέπουμε ήταν πρώτος σκόρερ με 178 πόντους μπροστά από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Οσκάρ Σμιντ.

Στη δεύτερη φάση η Εθνική ομάδα δεν αρχίζει καθόλου καλά. Η φυσιολογική ήττα από τους Σοβιετικούς δε θα είχε σημασία αν δεν ακολουθούσαν νέες ήττες από Κούβα και Ισραήλ. Η τελευταία έβαλε και τέλος στα όποια όνειρα για την είσοδο στην οχτάδα καθώς η Εθνική ομάδα δεν ήθελε νίκη απλώς αλλά και με διαφορά 9 πόντων!

Το αρχικό 13-0 άφησε ελπίδες αλλά η άμυνα 1-4 των Ισραηλινών (το ίδιο είχαν κάνει και οι Κουβανοί) άλλαξε τη ροή του αγώνα.

Η Εθνική ομάδα θα κατακτήσει τελικά τη 10η θέση που ήταν άκρως τιμητική και η «Αθλητική Ηχώ» ξεσπαθώνει λέγοντας ότι «κανείς δεν πήγε να την υποδεχτεί στο αεροδρόμιο. Αν γύριζε 10η από Μουντιάλ με πρώτο σκόρερ η Εθνική ποδοσφαίρου, θα γινόταν πανζουρλισμός».

Περνάμε και σε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία όπου βλέπουμε ότι ο Γκάλης ήταν 1ος και ο Γιαννάκης 7ος σκόρερ στο Παγκόσμιο. Επίσης ο Γιαννάκης ήταν 5ος στις ασίστ. Παράλληλα μπορούμε να δούμε αναλυτική στατιστική για κάθε έναν από τους παίκτες της Εθνικής ομάδας που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο.

Εθνική για πολλά Όσκαρ, λοιπόν, όπως ανέφερε και η «Αθλητική Ηχώ» σε έναν προάγγελο όπως είπαμε για το τι θα ακολουθούσε περίπου ένα χρόνο αργότερα. Για εμάς ήταν το πρώτο έντονο μπασκετικό καλοκαίρι.

Και θα ακολουθούσαν ακόμα καλύτερα!

Πηγή: ΕΟΚ e-magazine

Pin It on Pinterest

Shares
Share This