Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Ζάλιαρη

Λένε ότι τα δύσκολα διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Κι εκεί είναι που υπάρχουν οι δύο επιλογές. Ή αφήνεις την κατάσταση να σε «σπάσει», ή «σπας» εσύ τους τοίχους και συνεχίζεις με όση δύναμη έχεις και όση μπορείς να εξασφαλίσεις από τον έλεγχο των σκέψεών σου.

Κάπως έτσι το έκανε και ο Άνχελ Ντι Μαρία. Η περιπέτεια της συζύγου και της κορούλας του από το 2013 δεν καθόρισαν μονάχα τη νοοτροπία του στη ζωή. Του έδειξαν πως το ποδόσφαιρο τελικά μπορεί να είναι κάτι μηδαμινό σε σημασία, αλλά αρκετά πιο εύκολο από τις εικόνες που μένουν στο κεφάλι σου, όταν το μωράκι σου παλεύει για να κρατηθεί ζωντανό ως πρόωρο…

Κάπως έτσι, ανήκει πλέον στη Γιουβέντους, φορώντας τη φανέλα ακόμα μιας τεράστιας ευρωπαϊκής ομάδας. Συνεχίζει να δίνει αίγλη στην ήδη εντυπωσιακή καριέρα του. Με κορυφές, με κακές στιγμές, με αποκορύφωμα το γκολ και την κατάκτηση του Copa America του 2021. Το βιογραφικό του να είναι τέτοιο που μόνο να το ζηλέψει κάποιος μπορεί…

Και ο επόμενος χρόνος του βάζει προκλήσεις στο Τορίνο. Ποτέ καμία, όμως, δεν δοκίμασε κι ούτε πρόκειται να δοκιμάσει τόσο τις αντοχές του, όπως εκείνη του 2013…

image

Μπροστά στην αγωνία για τη ζωή του παιδιού σου, τι να σου πει το άγχος για το ματς…

Το 2014 έπαιρνε από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το βραβείο του MVP του μεγάλου τελικού του Champions League, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης πανηγύρισε το 10ο ευρωπαϊκό της με το τελικό 4-1 επί της Ατλέτικο στην παράταση. Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Άνχελ Ντι Μαρία έδινε τον μεγαλύτερο, πιο σημαντικό και πιο αγχωτικό αγώνα της ζωής του. Όλα τα υπόλοιπα πλέον θα του φαίνονταν… παιχνιδάκι.

Η σύντροφός του, Χορχελίνα Καρντόσο εισάγεται στο νοσοκομείο με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της και η μικρούλα Μία γεννιέται 3 μήνες πρόωρη…«30% πιθανότητες να ζήσει» λένε οι γιατροί… Όσοι το έχουν ζήσει καταλαβαίνουν τι περνάει ένας γονιός μέρα – νύχτα πάνω από τη θερμοκοιτίδα με την ευχή όλα να πάνε καλά. Και με την σκέψη πως από κάπου πρέπει να κρατιέται για να παίρνει δύναμη και ν’ αντέξει μέχρι να δει το παιδάκι του να παίρνει την πρώτη του μεγάλη νίκη στη ζωή.

«Η κόρη μου ήταν εκείνη που μου έδειξε στη ζωή πως οτιδήποτε είναι δύσκολο, γίνεται πραγματικά εύκολο αν δουλέψεις και αν πραγματικά περιμένεις να δεις την επιβράβευση να έρχεται για όσα έχεις κάνει. Μου έδωσε τόση ενέργεια η δική της νίκη τότε και γι’ αυτό έκανα εκείνη την τρομερή χρονιά μέχρι και το καλοκαίρι του 2014 που πήραμε το ευρωπαϊκό» είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Ντι Μαρία.

image

«Έλειπε η Ιταλία από τη συλλογή μου»

Είναι ένας ποδοσφαιριστής που για άλλους είναι υποτιμημένος, για άλλους αδιάφορος και για άλλους ένα από τα καλύτερα και πιο ντελικάτα «μηχανάκια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ευρωπαϊκού λόγω της… περιοδείας του σε αυτό με τις ομάδες τις οποίες έχει αλλάξει και με τις οποίες έχει να επιδείξει επιτυχίες. Ή μάλλον, με μια εξ αυτών του ξέφυγαν όλα, δεν πέρασε καθόλου καλά και αποχώρησε.

Ποιος άλλος έχει παίξει στο κλαμπ με τα περισσότερα πρωταθλήματα Αγγλίας, τα περισσότερα πρωταθλήματα Γαλλίας, τα περισσότερα πρωταθλήματα Ισπανίας και τώρα τα περισσότερα πρωταθλήματα Ιταλίας; Ακριβώς! Κανείς! Το κάνει ο Άνχελ Ντι Μαρία με την μεταγραφή του στην Γιουβέντους εν έτει 2022. Κι αν σε όλες – μένει να φανεί αν θα το κάνει και σε αυτό τον ένα χρόνο στην Ιταλία – πέτυχε πράγματα, δεν ισχύει αυτό για το πέρασμά του από την Premier League.

Εκεί είχε πολλά θέματα. Δεν συνεργάστηκε ποτέ καλά με τον Φαν Χάαλ, δεν τον βοήθησε το σκληρό παιχνίδι, του προκάλεσε και ψυχολογικό τραύμα η ένοπλη ληστεία με την οικογένειά του στο σπίτι και.. όπου φύγει – φύγει.

«Έχω πάει σε καθεμιά από τις μεγαλύτερες ομάδες κάθε χώρας και μου έλειπε η Ιταλία. Οπότε, αφού αυτή τη στιγμή η Γιουβέντους είναι η καλύτερη ομάδα, ήρθα εδώ. Το κίνητρο για εμένα είναι να παίξω και να κατακτήσουμε τα πάντα ξανά. Και γι’ αυτό είπα το “ναι” στην πρόταση που μου έγινε» ανέφερε ο Ντι Μαρία για την απόφασή του να φορέσει τα «μπιανκονέρι» .

image

Ακόμα ένας από τις «χρυσές» και ελεύθερες δουλειές της Γιουβέντους

Είναι τρομερό από μόνο του το γεγονός πως η Γιουβέντους το φετινό καλοκαίρι κατάφερε να πάρει τόσο τον Πολ Πογκμπά, όσο και τον Άνχελ Ντι Μαρία ως ελεύθερους. Δεν χρειάστηκε, δηλαδή, να διαθέσει ούτε ένα ευρώ προς κάποια άλλη ομάδα για να προσθέσει τρομερή και αδιαμφισβήτητη ποιότητα στο ρόστερ της.

Ο Αργεντινός υπέγραψε για έναν χρόνο στην πρώτη του θητεία στο ιταλικό πρωτάθλημα και οι «μπιανκονέρι» έχουν ιδιαίτερη αδυναμία σε κάτι τέτοιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται ανά τα χρόνια στο μεταγραφικό παζάρι. O Φάμπιο Καναβάρο κάποτε είχε φορέσει τη φανέλα της «Γηραιάς Κυρίας» ως ελεύθερος στη δεύτερη θητεία του που κράτησε έναν χρόνο (2009-2010), ενώ και ο Ντάνι Άλβες είχε μετακομίσει στο Τορίνο για έναν χρόνο όταν είχε αποδεσμευθεί από την Μπαρτσελόνα!

Ο τεράστιος Αντρέα Πίρλο επίσης είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος, Ραμπιό και Κεντίρα είχαν παίξει για την Γιουβέντους δίχως να πληρωθεί κάποια άλλη ομάδα και φέτος αυτό έγινε με τους Πογκμπά και Ντι Μαρία. Αν μη τι άλλο, είτε για λίγο, είτε για πολύ, ορισμένοι από τους παίκτες εγνωσμένης αξίας έχουν βρεθεί στο κλαμπ του Τορίνο δίχως να χρειαστεί ταλαιπωρία για διαπραγμάτευση με κάποιον άλλον σύλλογο.

image

Θα φτιάξει γκολ για να αναθαρρήσει και ο Βλάχοβιτς

Στην Παρί Σεν Ζερμέν ήταν φυσικά ο πρώτος και με διαφορά στο θέμα των ασίστ και της βοήθειας στη δημιουργία του γκολ. Ο Αργεντινός αποχώρησε από το «Παρκ ντε Πρενς» με δάκρυα στα μάτια και ο κόσμος τον χειροκρότησε αναγνωρίζοντάς του πως ετοίμασε 112 τέρματα, όντας ο κορυφαίος στο «σερβίρισμα» στα χρονικά του κλαμπ. Ο Σούσιτς είχε σταματήσει στις 103, ο Μουσταφά Νταλέπ στις 80 και ο Μπαπέ στις 77.

Ο Αργεντινός με την ασύγκριτη εκρηκτικότητα, αρέσκεται να πασάρει στους συμπαίκτες του την κατάλληλη στιγμή, έχοντας πάρει όλο το μήκος του γηπέδου από κάποια πλευρά και έχοντας πατήσει τρομερά απειλητικά την αντίπαλη περιοχή. Άλλωστε, ένα από τα στοιχεία που τον «έφτιαξε» τ’ όνομά του στην Ευρώπη, ήταν πως όταν όλοι οι υπόλοιποι κουράζονται και τα πόδια είναι βαριά, αυτά του Ντι Μαρία παραμένουν… πούπουλα. Αέρινος. Για ντρίμπλες και για να διανύει αποστάσεις δίχως το παραμικρό πρόβλημα.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, λοιπόν, ο Αργεντινός είναι στο Top-3 των καλύτερων «σερβιτόρων» στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Πρώτος, ο καλός του φίλος, συμπαίκτης στην εθνική ομάδα και μέχρι πρότινος «σύμμαχος» στην Παρί Σεν Ζερμέν, Λιονέλ Μέσι. Ο Λίο έχει φτιάξει 174 τέρματα σε επίπεδο Λίγκας, με τον Τόμας Μίλερ να είναι δεύτερος με 149! Ο Γερμανός στην Μπάγερν έχει μάθει πάρα πολύ καλά να παίζει μέχρι και τον ρόλο του 10αριού, φροντίζοντας για τα μεγάλα ρεκόρ του ασταμάτητου και.. αθεόφοβου Λεβαντόφσκι.

Και κάπου εκεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου κατατάσσεται ο Άνχελ Ντι Μαρία των 131 ασίστ. Η Γιουβέντους του δίνει πλέον 7 εκατ.ευρώ για έναν χρόνο, ώστε να συνεχίσει τη δουλειά του, ώστε να μην επιτρέψει στις ομάδες του Μιλάνου να έχουν πάλι μονοπώλιο στη διεκδίκηση του τίτλου της Serie A.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This