Επιλογή Σελίδας


Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Στο μεταξύ Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την μεταγραφική ενίσχυση του στο μπάσκετ αποκτώντας ένα παίκτη από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας – όχι όμως τον Νίκολας Μιλουντίνοφ, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά τον Ζοέλ Μπολομπόι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να τον είχε στο μυαλό του από την βραδιά που τον είδε να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό φέτος στη Μόσχα. Με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ήταν πρωταγωνιστής στο 88-82 της ΤΣΣΚΑ. Κι ο κόουτς του Ολυμπιακού δεν το ξέχασε. Μια μέρα μετά την απόκτηση του Μπολομπόι είχαμε το αντίο του Ντόρσεϊ. Και το ξεκαθάρισμα των μεταγραφικών προτεραιοτήτων. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Θα αλλάξει, αλλά όχι πολύ

Πιο ψηλός και πιο σκληρός

Ο Μπολομπόι είναι γεννημένος στην Ουκρανία κι έχει Κογκολέζο πατέρα και Ρωσίδα μάνα. Αλλά μπασκετικά είναι Αμερικάνος: τελείωσε το κολέγιο του Γουέμπερ κι έπαιξε στους Τζαζ και στους Μπακς πριν έρθει στην Ευρώπη. Τον Νοέμβριο του 2018 απέκτησε την ρωσική υπηκοότητα, την οποία λέγεται ότι έχει αρνηθεί μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, μολονότι αγωνίστηκε στην Εθνική Ρωσίας. Αλλά αυτά μας απασχολούν λιγότερο: το θέμα είναι τι μπορεί να δώσει στον πρωταθλητή.

https://i0.wp.com/www.gavros.gr/photos/w_930px/articles/202207/bolo2.jpg?w=1080&ssl=1

Ο παίκτης που κάποτε διάλεξε ο Δημήτρης Ιτούδης για να ενισχύσει την γραμμή των ψηλών της ΤΣΣΚΑ μοιάζει να είναι μια καλή προσθήκη καθώς είναι αθλητικότερος, σκληρότερός και φυσικά ψηλότερος του Χασάν Μάρτιν στη θέση του οποίου αποκτήθηκε. Οσοι τον γνωρίζουν καλά, ισχυρίζονται πως μπορεί να βοηθήσει και παίζοντας στη θέση «τέσσερα», γιατί και κοντά στο καλάθι είναι επικίνδυνος και γρήγορους ψηλούς μπορεί να μαρκάρει και σουτ έχει. Δεν αγωνίζεται φυσικά στη θέση αυτή όπως έπαιζε ο Γιώργος Πρίντεζης και φυσικά το παιγνίδι του δεν έχει σχέση με αυτό του Σάσα Βεζενκοφ. Δεν έχει το τρίποντο του Σάσα, ούτε το παιγνίδι με την πλάτη του Πρίντεζη, αλλά από την άλλη ο Μπαρτζώκας πολύ παιγνίδι με ποσταρίσματα δεν θέλει. Το «βάλε πλάτη» στην περίπτωση του προπονητή του Ολυμπιακού δεν ισχύει υποχρεωτικά.

Συμπληρωματικός όχι σταρ  

Αν για τη δυνατότητα του Μπολομπόι να παίξει και στο «τέσσερα» οι απόψεις διίστανται, σε ένα πράγμα ωστόσο όλοι συμφωνούν: έχουμε να κάνουμε με ένα παίκτη που αποδέχεται το ρόλο του συμπληρωματικού ψηλού, δεν γκρινιάζει και στα λεπτά που χρησιμοποιείται δίνει ό,τι έχει, ειδικά στην άμυνα. Η απόκτηση του μάρτυρα και το είδος των παικτών που έψαχνε (αρχικά τουλάχιστον) ο Ολυμπιακός για να ενισχυθεί. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δυνητικά θα ήθελε να μείνουν όλοι οι βασικοί της περσινής σεζόν και απλώς να υπάρξουν κάποιες προσθήκες ποιοτικών αναπληρωματικών τους: για να το πω, όπως αγαπάνε να μιλάνε οι μπασκετικοί, αρχικά έψαχνε παίκτες για να δυναμώσει το second unit. Ο Μπαρτζώκας μοιάζει να πιστεύει περισσότερο στην εσωτερική ιεραρχία και λιγότερο στον εσωτερικό ανταγωνισμό, θέλει δηλαδή οι ρόλοι να είναι εξαρχής διακριτοί. Η πρώτη του πεντάδα θα ήθελε να είναι όπως φέτος οι Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ και η δεύτερη ο Μπολομπόι, ο ΜακΚίσικ, ο Σλούκας, ο Λαρετζάκης και ο αντικαταστάτης του Πρίντεζη – χώρο το ρόστερ έχει για τον Λούτζη και δυο παίκτες ακόμα. Από την απόκτηση του Μπολομπόι καταλαβαίνεις ότι συζητήσεις έγιναν για την πιθανότητα επαναπατρισμού του Νικόλας Μιλουντινοφ, πλην όμως ο κόουτς δεν καιγόταν για αυτό: ο Μιλού τελικά δεν ήρθε να δει το τρίτο ματς των τελικών γιατί ήταν έτοιμος να συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, όπως έλεγαν, αλλά γιατί είναι οπαδός της ομάδας – το λεγε και δεν τον πιστεύαμε!

https://i0.wp.com/www.to10.gr/wp-content/uploads/2022/07/alec-peters-td-systems-baskonia-vitoria-gasteiz-eb20-b57fesuqcweup8c4.jpg?w=1080&ssl=1

Ο Πίτερς απλά περιμένει

Ο Μπαρτζώκας απέκτησε τον αναπληρωματικό του Μιλουντίνοφ στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να έχει κυρίως έναν αναπληρωματικό του Μουσταφά Φαλ κι ένα αληθινό ψηλό με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό ήταν που έψαχνε και όχι ένα ψηλό με τα κυβικά τις δυνατότητες, (και την απαίτηση χρόνου συμμετοχής στο ματς) που έχει κι ο Γάλλος.

Η απόκτηση του Μπολομπόι κάνει κατανοητό και το γιατί ο Ολυμπιακός κινήθηκε και για να αποκτήσει τον Πίτερς όπως διαβάζαμε τις προηγούμενες μέρες. Όπως και ο Μπολομπόι έτσι και ο Πίτερς, έχει πείρα Ευρωλίγκας και μπορεί να βοηθήσει ερχόμενος από τον πάγκο παίζοντας κι αυτός σε δυο θέσεις: ο Πίτερς μπορεί να προσφέρει είτε παίζοντας σε θέση τέσσερα (πράγμα που κάνει εύκολα), είτε σε θέση τρία (πράγμα που κάνει πλέον πιο σπάνια – στην ΤΣΣΚΑ κάποτε το έκανε συχνότερα). Το γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτή η μεταγραφή είναι απλό: ο Ολυμπιακός περιμένει να δει τι θα γίνει με τον Σάσα Βεζενκοφ και την πιθανότητα αυτός να βρεθεί στο Σακραμέντο και στο NBA. Aν ο Σάσα παραμείνει, ο Ολυμπιακός νομίζω θα αποκτήσει τον Πίτερς για αναπληρωματικό του: το παιγνίδι τους μοιάζει. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψάξει κάποιον καλύτερο για βασικό. Διότι τα χρήματα που θα έχει για να ξοδέψει θα είναι πάρα πολλά: θα έχει στο ταμείο τα χρήματα που έδινε κάθε χρόνο στον Βεζένκοφ, αλλά και τα χρήματα που θα δώσουν οι Αμερικάνοι και που είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

https://i0.wp.com/onsports.bbend.net/media/com_news/story/2022/07/06/786521/main/kalathis-vaimakis-sxolio.jpg?w=1080&ssl=1

Υπάρχει ο Καλάθης

Τι άλλο δείχνει η περίπτωση του Μπολομπόι; Πρώτα από όλα πως τα πικ εν ρόλ θα επιστρέψουν στο παιγνίδι του Ολυμπιακού: ο Μπολομπόι είναι αλτικός και γρήγορος, δηλαδή μπορεί να γίνει η χαρά του Σλούκα. Κι ένα τέτοιο παίκτη εύκολα μπορεί να τον αξιοποιήσει και ο Νικ Καλάθης. Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε μιλήσει και με τον Καλάθη, πριν αυτός φύγει για την Μπαρτσελόνα: αλλά πέρυσι δεν υπήρχε ο Γουόκαπ και δεν ξέρω αν χωρά και δεύτερος με ανάλογα χαρακτηριστικά, αφου η συνυπαρξή τους στην ίδια πεντάδα είναι δύσκολη.

Ωστόσο μετά το αντίο του Ντόρσεϊ νομίζω πως η προταιρεότητα είναι η αντικαταστασή του: πιστεύω πως ο Μπαρτζώκας θα προβληματιστεί ή να βρει ένα σκόρερ με τα χαρακτηριστικά του Ντόρσεϊ, κάποιον σαν τον Κάναν πχ, (δεν θα απέκλεια και τον ΝτιΛέινι αν δεν ήταν τραυματίας) ή να βρει ένα παίκτη που να είναι σκόρερ, πλην όμως δεν θα χρειάζεται να μείνει πάνω από είκοσι λεπτά στο παρκέ όπως ο Ντόρσεϊ. Ένα τέτοιο παίκτη, ικανό για πολλές δουλειές κι όχι μόνο για σουτ, για την ακρίβεια τον Ντέιβιντ Λάιτι, τον έψαξε και πέρυσι πριν καταλήξει στο Ντόρσεϊ. Πάντα για να καταλαβαίνεις τον Μπαρτζώκα πρέπει να παίζεις το παιγνίδι των δυο πεντάδων: σήμερα η μια είναι Γουόκαπ, Σλούκας, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Φαλ και η άλλη είναι ημιτελής. Υπάρχουν οι Μπολομπόι, Πίτερς (;), ΜακΚίσικ, Λαρετζάκης – σε αυτή τη λογική, αναζητούνται τουλάχιστον δυο παίκτες ακόμα με πόντους στα βιογραφικά. Να ‘ρχόταν ο Καλάθης, ενώ έφυγε ο Ντόρσεϊ μου φαίνεται δύσκολο. Παρόλο που είναι Ελληνας και μετα την φυγή του Ντόρσεϊ ένας Ελληνας χρειάζεται: ισως να είναι ο Κώστας Αντετοκούνμπο.   

Ο Μπαρτζώκας θα ήθελε στην αρχή του καλοκαιριού τρεις προσθήκες στην περσινή ομάδα – τρεις βοηθητικούς παίκτες ποιότητας. Ο ερχομός του Μπολομπόι το μαρτυρά. Αλλά στο μεταξύ προέκυψε η φυγή του Ντόρσεϊ και η πιθανότητα της φυγής και του Βεζένκοφ. Κι εκεί που το πράγμα ήταν απλό, τώρα κομμάτι μπλέχτηκε! Αλλά ήταν λογικό. Για ένα συναρπαστικό χειμώνα, πρέπει πάντα να προηγηθεί ένα δύσκολο καλοκαίρι – στο μπάσκετ του Ολυμπιακού είναι νόμος.  

Πηγή: Karpetshow

Pin It on Pinterest

Shares
Share This